ΤΑΞΙΔΙ

Φρουτάλια, αγκινάρα σε όλες τις μορφές της και τηνιακό τυροπιτάκι

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κουζίνα της Τήνου είναι ευλογημένη. Τη δοκιμάσαμε και στην παρουσιάζουμε για την επόμενη φορά που θα θελήσεις να κάνεις ένα γαστρονομικό προσκύνημα.

Η Τήνος τείνει να μετατραπεί σε καθαρά γαστρονομικό προορισμό κι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημασία που έδωσαν οι κάτοικοί της τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων. Μιλώντας με ιδιοκτήτες εστιατορίων και όχι μόνο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την προσήλωση στην εντοπιότητα. Πολλοί επιχειρηματίες και σεφ φροντίζουν να χρησιμοποιούν μόνο ελληνικά προϊόντα ενώ κάποιοι κάνουν κάνουν προσπάθειες να αξιοποιούν αποκλειστικά τα τοπικά αγαθά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Τήνο θα φας υγιεινά, θα δοκιμάσεις γεύσεις που ίσως να μην έχεις ξαναδοκιμάσει και θα αντιληφθείς πως το νησί είναι ένας ευλογημένος τόπος. Η τοπική παραγωγή αρκεί για να καλύψει όλες τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων του και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση, μη φύγεις από το νησί χωρίς να δοκιμάσεις την αγκινάρα της Τήνου, το τηνιακό τυροπιτάκι αλλά και τη – δικής τους παραγωγής παρακαλώ – μπύρα ‘Νήσο’. Ας τα δούμε, όμως, όλα αυτά πιο αναλυτικά.

Ξεκίνα με τα ορεκτικά

Όπως σου είπα και προηγουμένως, η αγκινάρα είναι το πιάτο – σήμα κατατεθέν του νησιού. Άγρια, ξυδιαστή ή σε πίτα, θα τη βρεις όπου κι αν τη ζητήσεις. Για την ακρίβεια, μπορεί να στη φέρουν χωρίς καν να τη ζητήσεις, αφού υπάρχει σε αφθονία, καλλιεργείται απ’ όλους τους κατοίκους του νησιού και σερβίρεται ως must ορεκτικό. Και δεν θα σου κρύψω ότι είναι ένα από τα πιο νόστιμα ορεκτικά που έχω δοκιμάσει.

Φωτογραφίες: Σύλβια Σαχίνη

Πλάι στις αγκινάρες, στην κατηγορία των τσιμπημάτων αξίζει να δοκιμάσεις τη λούζα και το τηνιακό τυρί, που παράγεται εξ’ ολοκλήρου με πρώτες ύλες του τόπου.

Τα ορεκτικά αυτά δεν θα τα βρεις μόνο σε εστιατόρια και ταβέρνες, αλλά και σε μεζεδοπωλεία ή ακόμα και στα καφενεία. Εμείς φάγαμε φανταστικές αγκινάρες ξυδιαστές και λούζα στο καφενείο ‘Καρδιανή’, στο χωριό ομώνυμο χωριό, από τα χεράκια της Δήμητρας.

Το συγκεκριμένο παραδοσιακό καφενεδάκι προσφέρεται τόσο για να πιείς τον καφέ σου όσο και για να δοκιμάσεις τις τοπικές γεύσεις μαγειρεμένες από τους πλέον ‘ειδικούς’. Για το τέλος, θα σου σερβίρουν και το γλυκό της ημέρας. Εμείς καταβροχθίσαμε μια φοβερή πορτοκαλόπιτα.

 

Περνάμε στα κυρίως

Στην Τήνο, λοιπόν, μαγειρεύουν με γνώμονα την εντοπιότητα. Ανεξάρτητα από τα προϊόντα που ξεχωρίζουν γιατί είναι εντελώς ‘δικά τους’, υπάρχουν και αυτά, που ενώ μπορείς να τα βρεις και αλλού, οι άνθρωποι του νησιού επιλέγουν να τα παράγουν οι ίδιοι. Όλα τα λαχανικά που χρησιμοποιούν για τις σαλάτες τους είναι από δικά τους μποστάνια. Ο άνηθος και το φρέσκο κρεμμυδάκι θα σε στείλουν από την πρώτη μπουκιά στα παιδικά σου χρόνια και στις γευστικές μνήμες από τον κήπο του παππού σου. Σπέσιαλ πιάτο, το οποίο δυστυχώς δεν δοκιμάσαμε, είναι τα πιτσούνια, τα μικρά, δηλαδή, περιστέρια. Σερβίρονται συνήθως κοκκινιστά και είναι ένα σχετικά ‘τσιμπημένο’ πιάτο – όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι εύκολο να βρίσκεις περιστεράκια…

Στο χωριό ‘Δυο Χωριά’, στην ομώνυμη ταβέρνα, δοκιμάσαμε και τη φανταστική φρουτάλια. Μια πολύ ιδιαίτερη ομελέτα γεμιστή με λουκάνικο Τήνου και σύσσιρο (κομματάκια χοιρινού που συντηρούνται σε χοιρινό λίπος).

Στη Χώρα του νησιού, στο εστιατόριο ‘Ήταν ένα μικρό καράβι’, μπορείς να δοκιμάσεις δυνατές και ‘διαφορετικές’ γεύσεις, βασισμένες πάντα στον τοπικό πλούτο. Μη χάσεις το τυρί Τήνου τυλιγμένο σε ψητά κολοκυθάκια, τον γαύρο σε ψητά κολοκυθάκια, και τον βραστό μπακαλιάρο με τα ρεβύθια.

Στο συγκεκριμένο μαγαζί, το ψωμί και κάποια από τα ζυμαρικά που είναι φτιαγμένα στο χέρι.

Ειδική μνεία θέλω να κάνω στο ‘Θαλασσάκι’, ένα εστιατόριο που βρίσκεται στον Όρμο Υστερνίων και που πιθανότατα θα στο συστήσουν όλοι όσοι έχουν ήδη επισκεφθεί την Τήνο. Ανοιχτό απο το 2000, μετράει ήδη 16 χρόνια και η κουζίνα του ανανεώνεται συνεχώς. Στο ‘Θαλασσάκι’ θα βρεις μόνο ελληνικά προϊόντα και -όπως μου εξήγησε ο ιδιοκτήτης, Άρης Τάτσης- γίνεται προσπάθεια για αποκλειστική χρήση πρώτων υλών από το νησί. Αυθεντικές γεύσεις στην κυριολεξία, λοιπόν. Εμείς δοκιμάσαμε τη ρεγγοσαλάτα, την ξερολιθιά και το Τηνιακό τυράκι με σκόρδο και παπαρούνα.

 

Βουρ στα γλυκά

Ένα νησί που προωθεί τα δικά του προϊόντα στις κουζίνες των εστιατορίων του αντί να καταφεύγει στην εύκολη λύση της εισαγωγής, δεν θα μπορούσε να μη λειτουργεί ανάλογα και με τα γλυκά του. Και η Τήνος έχει πολλά ‘δικά της’ γλυκά. Από κλασικές πορτοκαλόπιτες, μέχριι γλυκό του κουταλιού καρότο.

Το πιο ξεχωριστό γλύκισμα του νησιού, όμως, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, είναι το Τηνιακό τυροπιτάκι.

Πρόκειται για ένα γλυκό που έχει ως βάση την ανάλατη Τηνιακή μυζήθρα, με ζάχαρη, μαστίχα και πορτοκάλι. Προμηθεύσου ένα κουτί φεύγοντας, γιατί αποκλείεται να μη σε ξετρελάνει.

Αγαπάμε την τοπική (και ταυτόχρονα παγκόσμια) μπύρα

Την μπύρα ‘Νήσος’ σίγουρα την έχεις ακούσει, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Είναι γεγονός πως η ζυθοποιία στην Ελλάδα κάνει τη δική της επανάσταση και ότι από εκεί που ήταν βιομηχανοποιημένη και ολιγοπωλειακή, περνάει στα χέρια μικρότερων παραγωγών. Η ‘Νήσος’ έχει βραβευθεί με το ευρωπαϊκό αστέρι μπύρας κι εξάγεται ήδη σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Αγγλία και η Γερμανία.

Μη φύγεις χωρίς να τη δοκιμάσεις, ειδικά αν είσαι φαν της μπύρας. Αν προλαβαίνεις, κάνε μια επίσκεψη και στο χώρο παραγωγής της.

Η Τήνος, λοιπόν, θα σε χορτάσει. Με το φαγητό της, αλλά και με το μεράκι και τη νοοτροπία της ‘μανούλας’ με την οποία μαγειρεύουν οι άνθρωποι του νησιού. Αν αναζητάς μια γευστική εμπειρία αξιώσεων, μη διστάσεις να την επισκεφθείς.

Καλή σου όρεξη!