ΤΑΞΙΔΙ

Η Άννα-Μαρία σε πάει διακοπές στη ‘δική της’ Μύκονο

Όλοι σ' αυτήν τη ζωή έχουν μια δική τους Μύκονο. Αυτή που ακολουθεί είναι η εντελώς δική μας.

Το νησί των ανέμων, της διαφορετικότητας και του ξέφρενου πάρτι. Το πιο γνωστό νησί της Ελλάδας. Χοντρικά, αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνουν όλοι για τη Μύκονο.Η Μύκονος, όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Τις μέρες που πέρασα στο νησί άκουσα πολλές φορές ανθρώπους να μου μιλάνε για την ‘άλλη’ Μύκονο. Αυτήν που σ’ αφήνει να ηρεμήσεις, να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς, αν το θελήσεις. Τη Μύκονο με τις μοναδικές παραλίες που συχνά ξεχνάς να θαυμάσεις μέσα στον συρφετό του κόσμου.

(Fast forward για τους βιαστικούς: Τα έχουμε γράψει αναλυτικά για τις παραλίες, το φαγητό και τους ανθρώπους που πρέπει να γνωρίσεις στο νησί)

Αναμφισβήτητα, όμως, αν αυτό που επιζητάς στις διακοπές σου είναι η διασκέδαση, οι κραιπάλες και ο χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η Μύκονος είναι το νησί που σου ταιριάζει γάντι.

Πάρτι δεν θέλατε; Πάρτι θα έχετε

 

Το δυνατό χαρτί του νησιού. Άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο επιλέγουν τη Μύκονο μόνο για την διασκέδασή της και τις νύχτες της. Αν έχεις βρεθεί έστω και μία φορά εκεί, σίγουρα θα έχεις προσωπική άποψη για τα πιο γνωστά της νυχτερινά μαγαζιά. Εμείς, ωστόσο, κάναμε τη δική μας βόλτα και σου μεταφέρουμε τις εντυπώσεις, για να είσαι προετοιμασμένος για την επόμενη επίσκεψή σου στο νησί.

Semeli

Το Semeli κλείνει 12 χρόνια στο χώρο της διασκέδασης της Μυκόνου. Βρίσκεται στη Μικρή Βενετία. Εκεί θα χορέψεις πιο mainstream μουσικές, ελληνικές και ξένες. Παραμένει ανοιχτό μέχρι τις πρώτες πρωινές ;ώρες, ενώ από το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα λειτουργεί και ως καφέ.

Galleraki

Ένα μαγαζί που μετρά 27 χρόνια παρουσίας, με ελάχιστες αλλαγές στο χώρο και στο ύφος του. Εκεί θα ακούσεις από κλασική rock, μέχρι reggae και house αλλά η γενική διάθεση τείνει προς το rock. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το cocktail ‘Κατερινάκι’, που είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.

Άστρα

Ίσως το πιο γνωστό club του νησιού. Το ταβάνι του μαγαζιού εξηγεί το όνομά του, αφού όταν κοιτας ψηλά είναι σα να κοιτάς τον έναστρο ουρανό. Από τα εγκαίνιά του μέχρι σήμερα, οι αλλαγές στο χώρο είναι απειροελάχιστες. Εκεί θα ακούσεις house, progressive και electro μουσική και σίγουρα θα σε βρει το ξημέρωμα.

Scarpa

Στη Μικρή Βενετία θα βρεις και το Scarpa. Ένα επίσης house μαγαζί, ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Αν και αρκετά χρόνια στο νησί, τις τελευταίες δύο σεζόν έχει ανέβει εντυπωσιακά στην προτίμηση του κόσμου.

Πολυτελής διαμονή,  βασιλικές ανέσεις

 

Είναι αδιαπραγμάτευτη αλήθεια ότι η Μύκονος δεν είναι ο πιο οικονομικός προορισμός που μπορείς να επιλέξεις – κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Εννοώ ότι διαλέγοντας τη Μύκονο για τις διακοπές σου, κατά κάποιον τρόπο διαλέγεις «χλιδή». Αν έχεις στο μυαλό σου εναλλακτικές διακοπές και πας στην Μύκονο, τότε σίγουρα κάτι έχεις κάνει λάθος.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να βρεις μια πιο οικονομική λύση στα δωμάτια και στα ξενοδοχεία που θα διαλέξεις, αρκεί, βέβαια, να λάβεις υπ’ όψιν σου ότι οι τιμές διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με την εποχή που θα ταξιδέψεις στο νησί. Λογικά, θα αναζητήσεις ένα κατάλυμα στη Χώρα, για να έχεις τα πάντα δίπλα στα πόδια σου.

Εμείς επιλέξαμε το Kouros Hotel. Ένα ξενοδοχείο μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα, με απίστευτη θέα στο απέραντο γαλάζιο και με το ηλιοβασίλεμα στο πιάτο σου. Καθώς, όπως προανέφερα, η χλιδή είναι συνώνυμο του νησιού, δεν μπορούσαμε κι εμείς παρά να επιτρέψουμε λίγη παραπάνω πολυτέλεια στους εαυτούς μας.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο λειτουργεί από το 1994, αλλά ανακαινίστηκε πρόσφατα. Έχει 36 δωμάτια, εκ των οποίων τα δέκα είναι δίκλινα και τα 26 σουίτες με τζακούζι και ιδιωτική πισίνα στο μπαλκόνι. Σε όλα τα δωμάτια θα σου προσφέρουν ένα κρασί και ένα κουτί με beach essentials και ελληνικά προϊόντα. Το ξενοδοχείο παντρεύει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με το μοντέρνο στοιχείο, κινούμενο πάντα σε μίνιμαλ ρυθμούς. Η φιλοσοφία του ξενοδοχείου, όπως μου την περιέγραψαν οι οι ιδιοκτήτες, στηρίζεται στο υψηλού επιπέδου σέρβις και την ελληνική φιλοξενία.

Εκεί θα φας ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα πρωινά, θα κολυμπήσεις σε μια υπέροχη πισίνα και θα εξυπηρετηθείς άψογα σε κάθε σου βήμα μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου.

 

Από τις δωδεκάμιση μέχρι και τις εξίμιση το απόγευμα μπορείς να πιεις απίστευτα smoothies στο «The Bites», το by the pool restaurant του ξενοδοχείου, ενώ από τις 19.30 και μετά μπορείς να απολαύσεις το φαγητό στο εστιατόριο «Νάρκισσος» που βρίσκεται και αυτό στον χώρο του ξενοδοχείου. Τέλος, αν το luxury είναι το δεύτερο σου όνομα, μπορείς να χαλαρώσεις στο ιδιωτικό VIP lounge του Kouros Hotel πίνοντας την σαμπάνια σου και απολαμβάνοντας την απίστευτη θέα.

Η ‘άλλη’ Μύκονος

Όπως σου είπα και στην αρχή, στη Μύκονο μπορείς και να χαλαρώσεις, να κινηθείς σε πιο ήρεμους ρυθμούς. Αν, λοιπόν, προτιμάς κάτι τέτοιο, παρακάτω είναι τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ζήσεις περισσότερο τις διακοπές σε νησί όπως τις έχεις στο μυαλό σου.

Χώρα & Μύλοι

 

Τα πρωινά η χώρα της Μυκόνου κινείται σε πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς από αυτούς της νύχτας. Είναι η καλύτερη ώρα για να περπατήσεις τα γραφικά σοκάκια της, να χαθείς στα σαν από λαβύρινθο στενά της, να χαζέψεις την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και να επισκεφτείς τους φημισμένους μύλους της στη Μικρή Βενετία.

Φανάρι

 

Για να απολαύσεις την καλύτερη, ίσως, θέα του νησιού, πρέπει να επισκεφτείς το Φανάρι. Αν και ο αέρας θα σε δυσκολέψει αρκετά (στο ‘νησί των ανέμων’ είσαι), αυτό που θα  αντικρίσεις να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου θα σε ανταμείψει. Απέναντί σου θα διακρίνεις την Τήνο και το απέραντο γαλάζιο. Η ησυχία του τοπίου θα σε γαληνέψει και θα σε ταξιδέψει μακριά από τη βαβούρα.

Άνω Μερά

 

Το δεύτερο και μοναδικό χωριό της Μυκόνου. Ένας παραδοσιακός οικισμός που δεν θυμίζει σε τίποτα τη Χώρα της, με μία κεντρική πλατεία, καφενέδες και ταβερνάκια. Η πλατεία του χωριού λειτουργεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, ενώ μέχρι και το 2000 ο δρόμος για το χωριό ήταν χωμάτινος. Το 80% των κτισμάτων του οικισμού ανήκει στην εκκλησία, οι κάτοικοί του ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι το μοναστήρι βοηθάει στην αύξηση του τουρισμού της περιοχής. Στα Ανωμερά πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς τον παραδοσιακό καφενέ ‘οδός Αράξαμε’. Σ’ αυτό το καφενείο ο χρόνος έχει σταματήσει. Θα το καταλάβεις με το που θα μπεις εκεί μέσα – θα μεταφερθείς αυτόματα σε μια άλλη εποχή. Και σε μια ‘άλλη’ Μύκονο…

 

Γενικά, σε κάποια από τις επισκέψεις σου στη Μύκονο ή σε κάποια φάση της επόμενης επίσκεψής σου, καλά θα κάνεις να γνωρίσεις και την άλλη της πλευρά. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι αυτή είναι η ναυαρχίδα της διασκέδασης στα ελληνικά νησιά. Αυτό που η Μύκονος έχει να σου προσφέρει σε αφθονία είναι η νυχτερινή ζωή, η χλιδή, τα πάρτι ακόμα και στις παραλίες και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Έχοντας πάντα στο μυαλό σου τα παραπάνω, είναι σίγουρο πως επιστρέφοντας από το νησί, θα είσαι γεμάτος νέες εμπειρίες και θα έχεις – πιθανότατα- λίγο πιο άδειο πορτοφόλι.