ΤΑΞΙΔΙ

Οι καλύτερες παραλίες για να πλατσουρίσεις στη Σαντορίνη

Δεν είναι το πιο δυνατό χαρτί του νησιού, αλλά κάποιες παραλίες της Σαντορίνης είναι uber διάσημες και τόσο ιδιαίτερες, που αξίζει να τις επισκεφθείς έστω και ως αξιοθέατα.

Δεν ξέρω αν ισχύει για σένα, αλλά προσωπικά το πρώτο πράγμα που κοιτάω σε ένα νησί πριν το επισκεφθώ είναι οι παραλίες του. Πήγα, λοιπόν, πριν από σένα για σένα στην Σαντορίνη, γύρισα τις παραλίες της και λέω να σε ενημερώσω για να ξέρεις τι να περιμένεις. Κατά γενική ομολογία, πάντως, οι παραλίες δεν είναι το υπερατού της Σαντορίνης. Αν, δηλαδή, πηγαίνεις με σκοπό να χαλαρώσεις και να περάσεις ατελείωτες ώρες στο νερό, στο λέω από τώρα: διάλεξε κάποιο άλλο νησί (στην πορεία θα σου προτείνω κι εγώ κάποια). Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και γιατί θέλω να προλάβω τους λάτρεις της Σαντορίνης που θα πέσουν να με φάνε, οφείλω να παραδεχτώ ότι οι παραλίες της έχουν κάτι που τις καθιστά μοναδικές: το καλύτερο ηλιοβασίλεμα του κόσμου στο πιάτο σου!

Κατά τ’ άλλα, επειδή δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου κι επειδή εσύ μπορεί να ανακαλύψεις στις παραλίες του νησιού τον δικό σου παράδεισο, πήγα, σου τις μάζεψα όλες και είσαι ελεύθερος να επιλέξεις που θα βρέξεις το κορμί σου φέτος το καλοκαίρι αν σε βγάλει ο δρόμος σου στην Σαντορίνη.

Κολούμπος

Φωτογραφίες: Σύλβια Σαχίνη

Για να φτάσεις εκεί θα περπατήσεις δέκα λεπτάκια σε ένα στενό δρομάκι που δύσκολα φαίνεται από τον δρόμο. Η συγκεκριμένη παραλία δεν συγκαταλέγεται στις κοσμοπολίτικες, οπότε αν προτιμάς την ησυχία σου, θα πρέπει να την εντάξεις στις επιλογές σου. Στον Κολούμπο υπάρχουν και μέρη με σκια, για να βρεις καταφύγιο όταν θα έχεις καεί από τον ήλιο της Σαντορίνης. Αν φυσήξει εκεί θα βγάλει αρκετά φύκια, ενώ και οι πέτρες μπορεί να δυσκολέψουν τη ζωή σου. Θα σου προτείνω, όμως, να μην είσαι γατάκι όπως εγώ, να πάρεις μαζί σου ψάθα και πετσέτα και να το απολαύσεις αυτό το μέρος. Αξίζει τον κόπο.

Μονόλιθος

 

Αν και η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται στη ’βιομηχανική’ περιοχή του νησιού, εγώ θα στην προτείνω. Άσε με να σου εξηγήσω γιατί: Κατ’ αρχάς, έχει άμμο – μια ενδιαφέρουσα άμμο με μαύρο και χρυσό χρωματάκι. Δεύτερον, τα νερά εκεί είναι αρκετά ρηχά, οπότε αν στην παρέα υπάρχουν παιδάκια, μπορούν να πλατσουρίσουν ανέμελα. Τέλος, αν είσαι λάτρης των θαλάσσιων σπορ ή αν θες να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, ο Μονόλιθος είναι η μόνη παραλία στην οποία μπορείς να κάνεις kite surf (καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μάλιστα). Yolo!

Καμάρι

 

Καλωσήρθες σε μια από τις πιο τουριστικές παραλίες του νησιού. Το Καμάρι είναι αρκετά μεγάλη παραλία και διαθέτει και ξαπλώστρες, για όσους αγαπούν την ευκολία τους. Αμμουδιά δεν είναι, αλλά το λεπτό βοτσαλάκι και τα πολύ καθαρά νερά θα σε ανταμείψουν. Η εγκατάσταση του Beach Volley θα σε ιντριγκάρει αν είσαι λίγο πιο αθλητικός κι έχεις βαρεθεί τις ρακέτες. Επιπλεόν, αν έτσι όπως κάνεις μπάνιο σου έρθει μια ανεξέλεγκτη πείνα, στα δύο βήματα από την παραλία θα βρεις περισσότερα εστιατόρια απ’ όσα θα χρειαστείς.

Κόκκινη παραλία

 

Η πρόσβαση στην κόκκινη παραλία είναι σχετικά εύκολη. Αφήνεις το αμάξι λίγο πριν το δρομάκι που οδηγεί εκεί και περπατάς σε ένα χωματόδρομο για έξι -το πολύ επτά- λεπτάκια. Το μέρος έχει πάρει το όνομά του από την κόκκινη άμμο, αλλά και από το κόκκινο βουνό που δεσπόζει πάνω από την παραλία. Το τοπίο είναι αρκετά βραχώδες, οπότε σε περίπτωση που προτιμάς κάτι πιο ‘πράσινο’, καλύτερα να κατευθυνθείς κάπου αλλού. Εδώ, όμως, στην κόκκινη παραλία, η αίσθηση του ηφαιστειακού τοπίου της Σαντορίνης είναι τόσο έκδηλη που θα σε συγκλονίσει.

Μαύρη παραλία

 

Αν δεν είσαι μεγάλος φαν των βράχων, καλύτερα να περπατήσεις εκατό βήματα πιο κάτω και να συναντήσεις τη μαύρη παραλία, που λέγεται μαύρη γιατί ξαφνικά η άμμος, το βουνό και το όλο τοπίο γίνονται μαύρα. Όλα αυτά έξω απ’ το νερό. Μέσα, η αίσθηση είναι η ίδια με αυτή της κόκκινης, αφού βρίσκονται στον ίδιο κόλπο.

Λευκή παραλία

 

Λίγο πιο πέρα από την κόκκινη και τη μαύρη παραλία, συναντάς τη λευκή παραλία που -μαντεψε!- έχει λευκό βοτσαλάκι, λευκό βουναλάκι  και πάει λέγοντας. Και εννοείται, ίδιος κόλπος, ίδια νερά με τις δύο προηγούμενες. Αν πας για μπάνιο από νωρίς, θα έχεις την πολυτέλεια να διαλέξεις το χρώμα που σου ταιριάζει. Αν πας αργοπορημένος από ξενύχτι, κάτσε όπου προλαβαίνεις.

Περίσσα

 

Πολύ τουριστική παραλία, αλλά και πολύ μεγάλη σε μήκος. Λογικά, θα βρεις διαθέσιμη μία από τις πολλές ξαπλώστρες για να αράξεις το κορμάκι σου. Με λεπτό μαύρο βοτσαλάκι, λίγα βραχάκια σκόρπια μέσα στη θάλασσα κι ένα γραφικό μόλο στο αριστερό σου χέρι, σίγουρα θα την προτιμήσεις αν θέλεις να είσαι άνετος. Εννοείται ότι κι εδώ μπορείς να φας και ν’ αγναντέψεις, αφού οι ταβέρνες και τα καφέ είναι σχεδόν πάνω στο κύμα.

Περίβολος

 

Σαν να λέμε η συνέχεια της Περίσσας. Με το ίδιο λεπτό βότσαλο και παρομοίως τεράστια σε μέγεθος. Τα νερά εδώ είναι πολύ καθαρά, αλλά το βασικό πλεονέκτημα είναι το ψαράκι που σε περιμένει με το που βγεις από τη θάλασσα.

Βλυχάδα

 

Προσωπικά, αν μου επιτρέπεις μια εξομολόγηση, παραδέχομαι ότι αυτή είναι η αγαπημένη μου παραλία στο νησί. Το τοπίο (και) εδώ είναι ηφαιστειακό, η άμμος ψιλή και μαύρη και η θέα συγκλονιστική. Επιπλέον, η Βλυχάδα είναι σχετικά ήσυχη – μπορείς να κάτσεις με τις ώρες, να αγναντεύεις το απέραντο γαλάζιο και να περιμένεις το ηλιοβασίλεμα. Αρκεί, βέβαια, να έχεις προμηθευτεί κάτι για να τσιμπήσεις.

 

Και να σου πω και κάτι λίγο άσχετο; Αν πας εκεί και δεις μια πανέμορφη άσπρη γάτα, δωσ’ της λίγη αγάπη και κάτι να τσιμπήσει. Είναι πολύ φιλική!