ΤΑΞΙΔΙ

Σαντορίνη: Ντοματοκεφτές, Vinsanto και η καλύτερη αστακομακαρονάδα του Αιγαίου

Καμία επίσκεψη στη Σαντορίνη δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς καλό φαγητό. Το Oneman δοκίμασε τις τοπικές νοστιμιές και παρουσιάζει τον γαστριμαργικό χάρτη του νησιού.

Εκτιμώ το καλό φαγητό και ας μην μου φαίνεται, όπως μπορεί να παρατήρησες! Κι επειδή προέρχομαι από την Σϊφνο, ένα νησί με βαριά γαστρονομική ιστορία, ο πήχης μου είναι τοποθετημένος πολύ ψηλά. Η Σαντορίνη, λοιπόν, κάθε άλλο παρά με απογοήτευσε σ’ αυτό το κομμάτι. Διαθέτει όλα όσα πρέπει να προσφέρει ένα νησί που σέβεται τις τοπικές του γεύσεις, έχει αφουγκραστεί τις απαιτήσεις του κόσμου και – πάνω απ’ όλα – ξέρει τι σημαίνει καλό και φρέσκο ψάρι (για νησί μιλάμε, μην ξεχνιόμαστε).

Η Σαντορίνη, όπως κάθε νησί των Κυκλάδων, έχει τις δικές της γεύσεις, τους δικούς της τρόπους μαγειρέματος αλλά και τα δικά της προϊόντα, τα οποία φροντίζει να αναδεικνύει και να προωθεί στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Αν βρεθείς στην Σαντορίνη πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα τοπικά της προϊόντα. Από το ντοματάκι και την φάβα, ως τις υπέροχες ποικιλίες των οίνων της, η Σαντορίνη είναι γεμάτη εκπλήξεις για τον ουρανίσκο σου. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές.

Οι μεζέδες και τα γύρω-γύρω

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τη Σαντορινιά φάβα, διάσημη για τη γεύση και το άρωμά της. Όταν επισκεφθείς το νησί, θα έχει την ευκαιρία να τη δοκιμάσεις σε διάφορες παραλλαγές σε όλα ανεξαιρέτως τα εστιατόρια. Με την υφή της να αλλάζει ελάχιστα από εστιατόριο σε εστιατόριο, η φάβα είναι παρούσα σε όλα τα μενού του νησιού. Είτε δίπλα σε εκλεκτά θαλασσινά, είτε απλά σαν ορεκτικό για εκείνους που αγαπούν τη γεύση της. Με ξερό κρεμμύδι να την συνοδεύει στις περισσότερες εκδοχές, η φάβα είναι ένα προϊόν που πολλοί ταξιδεύουν μέχρι το νησί μόνο και μόνο για να το προμηθευτούν.

 

Ξεχωριστό αγροτικό προϊόν είναι και το ντοματάκι του νησιού, από το οποίο φτιάχνονται οι πιο νόστιμοι ντοματοκεφτέδες που έχεις φάει ποτέ. Η ντομάτα ήταν ανέκαθεν σημαντική για τους Σαντορινιούς, αφού εδώ και χρόνια, πολλά εστιατόρια στην Αθήνα και παντού στην Ελλάδα χρυσοπληρώνουν για να την προμηθευτούν. Στο νησί υπάρχει μέχρι και μουσείο ντομάτας – στο λέω για να καταλάβεις πόσο σπουδαία θέση κατέχει στην κουζίνα και την οικονομική δραστηριότητα των Σαντορινιών.

 

Οι ντοματοκεφτέδες, λοιπόν, είναι ένα γνήσιο πιάτο της Σαντορίνης και μια γαστριμαργική εκκεντρικότητα, αφού τα περισσότερα άλλα νησιά των Κυκλάδων προτιμούν τους κολοκυθοκεφτέδες ή τους ρεβυθοκεφτέδες. Τους ντοματοκεφτέδες, λοιπόν, να τους τιμήσεις. Όπου κι αν τους βρεις, όποια κι αν είναι η συνταγή τους, η γεύση της ντομάτας είναι κάθε φορά ζωντανή, παρούσα και υπέροχη.

Γενικά, οι γεύσεις στην Σαντορίνη είναι εκλεκτές και μπορείς να τις δοκιμάσεις σε κάθε εστιατόριο ή ταβέρνα που επισκέπτεσαι. Υπάρχουν, όμως, και μερικά εστιατόρια που αναδεικνύουν πραγματικά την κουζίνα του νησιού, με τις δικές τους πινελιές. Η «Κυπρίδα» (1-132) βρίσκεται στην Οία, ανήκει στον Γάλλο Ζαν Λούκ και έχει κυρίως κυπριακές γεύσεις. Από το μενού, όμως, δεν λείπουν όμως τα σαντορινιά φαγητά, ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι μαγειρεμένα. Η ταράτσα με θέα το μοναδικό ηλιοβασίλεμα του νησιού, αναδεικνύει την Κυπρίδα σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη του νησιού για δείπνο.

 

Το φρέσκο ψάρι στο επίκεντρο

Δεν θα μπορούσε αυτά τα ευλογημένα νερά να μην έχουν τέλειο ψάρι. Από το Αμμούδι στο βόρειο άκρο του νησιού μέχρι το Ακρωτήρι στο νότο, κάθε ένα από τα μικροσκοπικά λιμανάκια φιλοξενεί ψαράδες που φέρνουν καθημερινά φρέσκο ψάρι και άλλα θαλασσινά στο τραπέζι των επισκεπτών της Σαντορίνης.

Εμείς πήγαμε στο Αμμούδι και στη Βλυχάδα και μιλήσαμε με τους ίδιους τους ψαράδες, τους ανθρώπους που οργώνουν τη θάλασσα καθημερινά σε αναζήτηση του καλύτερου ψαριού. Επιπλέον, μάθαμε που σερβίρεται το καλύτερο ψάρι, για να το ξέρεις κι εσύ που να πας για να το γευθείς.

 

Ο ‘Γιώργαρος’ είναι ένα μαγαζί με τεράστια ιστορία στον Φάρο της Σαντορίνης. Η ταβέρνα ανήκει στον κυρ Ανδρέα, που προέρχεται από οικογένεια ψαράδων και στο μαγαζί δουλεύουν όλα του τα παιδιά και η γυναίκα του. «Τα ψάρια μας είναι μόνο φρέσκα», με διαβεβαιώνει η κόρη του. Την πιστεύω. «Γι’ αυτό και δεν μπορείς να βρεις ό,τι ψάρι θες στο μαγαζί. Τα πιάτα μας διαμορφώνονται ανάλογα με την ψαριά». Στον Γιώργαρο δοκίμασα φρέσκα καλαμαράκια, ντοματοκεφτέδες και φάβα Σαντορινιά. Ιδιαίτερο πιάτο της ημέρας, η παστή παλαμίδα που δοκίμασα πρώτη φορά στη ζωή μου. Έντονη και μοναδική η γεύση της, αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσεις αν σε βγάλει ο δρόμος σου προς τα ‘κει. Γενικά, αν πας στον ‘Γιώργαρο’ θα φας ‘θάλασσα’.

 

Στα νότια του νησιού και συγκεκριμένα στο λιμανάκι της Βλυχάδας θα βρεις και την κυρία Ρούλα.Το μαγαζί της λέγεται ‘Το στέκι του ψαρά’, αλλά όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει να πας στο «μαγαζάκι της γιαγιάς».

Τα ψάρια της είναι ολόφρεσκα, κάτι που δεν είναι δύσκολο να το πιστέψεις αν κοιτάξεις τριγύρω σου το λιμανάκι με τους ψαράδες. Το μαγαζί μετράει ήδη επτά χρόνια και η κυρία Ρούλα τα μαγειρεύει όλα μόνη της. Δεν θα φας κάτι εξεζητημένο απ’ τα χεράκια της, αλλά ό,τι φας θα είναι καλό και ελληνικό!

 

Για το τέλος στα ψαρικά, αφήσαμε την αποθέωση της γεύσης. Η ψαροταβέρνα ‘Sunset’ βρίσκεται στο Αμμούδι, λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια, ανήκει στον Παρασκευά και στην κουζίνα διαφεντεύει η γυναίκα του. Η ταβέρνα είναι πάνω στο κύμα στο όμορφο λιμανάκι, κοιτάει τον ήλιο κατάματα όταν βασιλεύει και έχει την καλύτερη αστακομακαρονάδα που έχω φάει ποτέ (όχι, δεν υπερβάλλω ούτε λίγο).

 

Δεν είναι τυχαίο ότι στον τοίχο του εστιατορίου υπάρχουν φωτογραφίες του Michael Jordan, της Oprah, του Chuck Norris (έλα, παραδέξου ότι σε έπεισα τώρα) και άλλων. Δοκίμασε κι εδώ τις τοπικές γεύσεις της Σαντορίνης αλλά μην ξεχάσεις να δώσεις έμφαση στα ολόφρεσκα θαλασσινά, στο χταποδάκι, στο καλαμάρι και σε ό,τι άλλο σου προτείνουν μόλις κάτσεις στο τραπέζι.

 

Τα μοναδικά ΠΟΠ γλυκά του κουταλιού

Και τώρα θέλω να σου μιλήσω για τις διασκευές των αμιγώς τοπικών προϊόντων του νησιού. Τα πάμπολλα καλούδια που βγάζει η γη της Σαντορίνης θα τα βρεις και σαν γλυκά του κουταλιού. Εννοείται ότι μπορείς να δοκιμάσεις και τις κλασικές γεύσεις που βρίσκεις παντού στην Ελλάδα, αλλά η αποκάλυψη είναι τα ντόπια γλυκά του κουταλιού, όπως το ντοματάκι, το κατσούνι (που είναι το αγγουράκι) και το πατροπαράδοτο κουφέτο.

 

Στο «Faros Market», που είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια, (1-59) θα βρεις κρασί και λάδι δικής τους παραγωγής (1-53,1-57,1-58) αλλά και γλυκά του κουταλιού  βασισμένα σε όλα τα τοπικά προϊόντα που ανέφερα παραπάνω.

Σαντορίνη σημαίνει οίνος

Το άφησα για το τέλος αν και είναι σίγουρα το βασικό εξαγώγιμο προϊόν του νησιού. Η Σαντορίνη έχει μια μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία και είμαι σίγουρη πως αν είσαι λάτρης των κρασιών έχεις ήδη δοκιμάσει κάποια από τις ποικιλίες που ευδοκιμούν στο νησί. Από το Ασύρτικο και το Vinsanto ως το μαυροτράγανο και το νυχτέρι. Αν δεν τις έχεις απολαύσει μέχρι σήμερα, έχει έρθει η ώρα να το κάνεις. Ο χώρος εδώ δεν επαρκεί για να επεκταθώ στην τεράστια παράδοση της Σαντορίνης στην παραγωγή κρασιού, στις στις ιδιαιτερότητες του εδάφους της και στις  μεθόδους που καθιστούν την οινοποιία της μοναδική. Αξίζει, όμως, να το ψάξεις λίγο περισσότερο. Αν το επιχειρήσεις, θα διαπιστώσεις ότι οι παραγωγοί του νησιού είναι οι πρώτοι που θα ανταποκριθούν και θα προσπαθήσουν να σε μυήσουν στον κόσμο των καταπληκτικών κρασιών τους.

 

Στο νησί θα έχεις την ευκαιρία να περιηγηθείς σε αρκετούς αμπελώνες – όλο και περισσότεροι οινοπαραγωγοί ανοίγουν τα οινοποιεία τους στους τουρίστες. Εμείς θα σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να κάνεις μια βόλτα από το μοναδικό υπόσκαφο μουσείο οίνου στον κόσμο, με πολλές διακρίσεις ανά την υφήλιο. Το μουσείο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και η ξενάγηση μπορεί να γίνει σε 21 γλώσσες! Σου προτείνω φεύγοντας να πάρεις μαζί σου το Vinsanto τους, το οποίο δοκίμασα. Μην το πιεις βιαστικά, όμως, γιατί βαράει.

 

Και δική μας μπύρα έχουμε

Η Σαντορίνη πριν από μερικά χρόνια τράβηξε τα βλέμματα και των ζυθοποιών αφού οι δύο τοπικές μπύρες, η Volkan και η Donkey, άρχισαν να κάνουν σημαντικά βήματα στην ελληνική αγορά. Εμείς επισκεφτήκαμε το ζυθοποιείο της Yellow Donkey την οποία σου θα σου συνιστούσα να δοκιμάσεις οπωσδήποτε κατά τη διαμονή σου στο νησί. Παράγεται και συσκευάζεται στη Σαντορίνη, σε ένα μικρό χώρο, στον οποίο μπορείς και να ξεναγηθείς σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας.

 

Αν, λοιπόν, εκτιμάς το καλό φαγητό και σου αρέσει να δοκιμάζεις ντόπιες γεύσεις και αν, τελοσπάντων, πηγαίνεις διακοπές πιο πολύ για να φας παρά για να κάνεις μπάνιο, η Σαντορίνη είναι ένας εξαίσιος γαστρονομικός προορισμός. Ξέρω, ξέρω, τζάμπα η γυμναστική που δεν έκανες!