ΤΑΞΙΔΙ

Τα νησιά του μονοήμερου

Θα ξυπνήσεις στην Αθήνα, θα κοιμηθείς στην Αθήνα αλλά το μεσημέρι θα σε βρει στο νησί. Εύκολα, γρήγορα και σχετικά οικονομικά από κάθε λιμάνι του Λεκανοπεδίου.

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Τα νησιά που θα αναφέρω παρακάτω φυσικά και αξίζουν την παρουσία σου για περισσότερο από μία ημέρα. Και αναμφισβήτητα θα περνούσες πολύ καλύτερα αν έμενες και μερικά βράδια εκεί πέρα. Αλλά, το κείμενο αυτό γράφεται για εκείνους που περιμένουν την άδεια του Αυγούστου και μέσα στον Ιούλιο έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν μόνο ένα Σάββατο, μια Κυριακή ή σε ένα μεσοβδόμαδο ρεπό.

Το ξέρω ότι σου φαίνεται απόλυτα βαρετό και κουραστικό να σηκωθείς πρωί να πας σε ένα νησί και να γυρίσεις την ίδια μέρα. Είναι όμως κάτι που θα σε ανανεώσει. Και δεν πρέπει να προετοιμαστείς και πολύ. Το αποφασίζεις το προηγούμενο απόγευμα, μπαίνεις να κλείσεις εισιτήρια για το πλοίο (εγώ btw μπαίνω στο Seatickets που είναι εύχρηστο και γρήγορο) και έφυγες. Ένα μαγιό, κάτι να αλλάξεις αν είσαι μυστήριος και άντε κάτι για από πάνω μήπως κάνει κρύο στο βραδινό πλοίο.

 

Θα ασχοληθώ με τρία νησιά παρακάτω. Νησιά που έχω πάει αρκετές φορές και θεωρώ ότι τα ξέρω καλά. Νησιά που ναι μεν μπορείς να μείνεις για αρκετές ημέρες και να τα περάσεις μια χαρά, αλλά καταφέρνουν ακόμα και σε ένα μόνο 16ωρο να σε ξεκουράσουν και να σε αναζωογονήσουν. Για την Σαλαμίνα, τον Πόρο και την Ύδρα, τα οποία θα μπορούσα να μιλήσω, δεν θα το κάνω γιατί δεν τα ξέρω τόσο καλά.

Κι αυτό γιατί θέλω να σου μιλήσω για συγκεκριμένες παραλίες, συγκεκριμένες ταβέρνες και συγκεκριμένες βόλτες. Αν θες, ακολουθείς το πρόγραμμα που έχω για κάθε νησί. Αν έχεις κάτι να αντιπροτείνεις, μπορείς να το γράψεις στα σχόλια από κάτω.

Το πιο θα διαλέξεις για να περάσεις το επόμενό σου μονοήμερο ή διήμερο είναι δικό σου θέμα. Ίσως επιλέξεις βάσει εγγύτητας σε λιμάνι μιας και παρακάτω θα βρεις ένα νησί. για κάθε λιμάνι του Λεκανοπεδίου (Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο).

Κέα aka Τζια

 

Το πρώτο πρωινό: Τα πλοία για Τζια φεύγουν από το Λαύριο. Το πρώτο του Σαββάτου φεύγει στις 08:00 και το αμέσως επόμενο στις 09:00. Τις Κυριακές υπάρχει μόνο ένα πρωινό καράβι στις 08:30. Μόνο 1 και 10 λεπτά κάνει το πλοίο για να φτάσει στην Κορρησία, το λιμάνι της Τζιας.

Κατευθείαν στην παραλία: Οι επιλογές σου είναι τρεις αλλά είναι πολύ εύκολο να επιλέξεις ανάμεσά τους. Αν δεν θες να οδηγήσεις πολλή ώρα και να απομακρυνθείς, θα πας στην (καλύτερη για εμένα) παραλία του νησιού, τα Ξύλα. Παίρνεις έναν δρόμο πίσω από το λιμάνι, οδηγείς ένα τέταρτο σε χωματόδρομο και είσαι εκεί. Αν θες να δεις τη βορινή πλευρά και το Μοναστήρι που χτυπάει ο Βοριάς, αξίζει να πας προς το Σπαθί. Είναι πιο μεγάλος κόλπος αλλά ίσως η διαδρομή να σε κουράσει. Η τρίτη σου επιλογή είναι ο Κούνδουρος με 2 παραλίες. Μία φασαριόζικη με bar και μία λίγο πιο απομονωμένη. Εννοείται σου συστήνω την δεύτερη.

 

Το τίμιο γεύμα με τα αλάτια: Και εδώ έχεις δύο πολυδοκιμασμένες επιλογές. Η μία είναι στο Λιμάνι της Τζιας, δίπλα στην εκκλησία και λέγεται Το στέκι του Στρογγύλη. Εκεί θα φας διάφορους μεζέδες και κρεατικά. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το Γουρούνι στο Σακί. Η άλλη σου καλή επιλογή είναι λίγο μετά το Βουρκάρι και λέγεται 9 κόρες. Εκεί θα φας πολύ καλά ψαρικά και θα κλείσεις με τρελά γλυκά. Να δοκιμάσεις cheesecake και πορτοκαλόπιτα.

Η απογευματινή βόλτα: Η χώρα δεν είναι μακριά από το λιμάνι, μόνο ένα δεκάλεπτο με το αυτοκίνητο αλλά εκεί έχει περπάτημα αν θες να τριγυρίσεις λίγο τη Χώρα και να βρεις κάποιο καφέ με ωραία θέα. Οι πιο ανθεκτικοί φτάνουν μέχρι το Λιοντάρι, έμβλημα της χώρας. Αν και υπάρχει και η καλή εναλλακτική του να παίξεις δίπλα στη Θάλασσα, στις καφετέριες στο Βουρκάρι, όπου θα δεις τον ήλιο να δύει σε κάποιο από τα τραπεζάκια δίπλα στα ιστιοπλοϊκά.

Το πλοίο της επιστροφής: Το Σάββατο το τελευταίο φεύγει για Λαύριο στις 20:00. Καλύτερα να επιλέξεις την Κυριακή που έχει πλοίο στις 21:15 και στις 22:15.

Αίγινα

 

Το πρώτο πρωινό: Μην σε νοιάζει αρχηγέ. Ό,τι ώρα και να πας στον Πειραιά θα βρεις ένα πλοίο ή ένα δελφίνι να φύγεις. Ξεκινάνε στις 08:00 και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, φεύγουν τέσσερα – πέντε πλοία και δελφίνια. Τα δελφίνια κάνουν 30-40 λεπτά και τα πλοία καμιά ώρα.

Κατευθείαν στην παραλία: Εντάξει, μην περιμένεις να βρεις εδώ τις παραλίες των Κυκλάδων αλλά η Αίγινα είναι ένα πολύ όμορφη νησί. Από παραλίες σου προτέινουμε τρεις. Το Κλείδι που είναι ένα 20λεπτο οδήγηση από το λιμάνι. Κάποτε υπήρχε και bar στην παραλία αυτή αλλά τώρα φρόντισε να πάρεις προμήθειες μαζί σου. Μιλάμε για ένα μικρό αλλά πολύ όμορφο κολπάκι. Μια σχετικά πιο mainstream επιλογή είναι η Αιγινήτισσα, στην οποία και beach bar υπάρχει και αρκετός κόσμος. Αν πάντως έχεις 4×4 μην διστάσεις να πας στην άλλη μεριά του νησιού, στην Αγία Μαρίνα και να προσεγγίσεις τα κολπάκια που υπάρχουν εκεί.

Το τίμιο γεύμα με τα αλάτια: Και σε αυτόν τον τομέα έχουμε αρκετές επιλογές σε καλό επίπεδο. Ξακουστή είναι η ταβέρνα του Νώντα στην Πέρδικα. Εκεί έχω φάει μία από τις καλύτερες αστακομακαρονάδες παρέα και με άλλα ψαρικά. Αν και πολύ καλή περίπτωση για ψαρικά είναι και στο λιμάνι, τα διάφορα ταβερνάκια πίσω από την ψαραγορά. Από την αγορά στην κατανάλωση. Καλή ταβέρνα στην πόλη είναι και εκείνη του Σκοτάδη. Εκεί δεν θα περιοριστείς σε ψαρικά.

Η απογευματινή βόλτα: Θα μπορούσες να πας στην Πέρδικα που είναι ωραίο λιμανάκι αλλά όλη η ζωή είναι στο Λιμάνι της Αίγινας. Ο περισσότερος κόσμος μαζεύεται στην Ρέμβη αλλά οι επιλογές είναι πράγματι πολλές για καφέ, γλυκό και βόλτα κατά μήκος του λιμανιού.

Το πλοίο της επιστροφής: Αντίστοιχα με τα πρωινά δρομολόγια, υπάρχουν πολλά βραδινά. Το Σάββατο βέβαια θα χρειαστεί να έχεις φύγει μέχρι τις 20:30 ενώ την Κυριακή θα βρεις επιστροφή ακόμα και στις 22:30.

Άνδρος

 

Το πρώτο πρωινό: Τα πλοία για Άνδρο ξεκινούν από Ραφήνα. Ξέχνα το χουζούρεμα στο μαξιλάρι και πάρε ένα από τα πρώτα πλοία που αφήνουν το λιμάνι. 07:05, 07:25 και 08:15 το Σάββατο. 07:25 και 08:15 την Κυριακή. Μέσα σε 2 ώρες maximum θα είσαι στο Γαύριο, το λιμάνι της Άνδρου.

Κατευθείαν στην παραλία: Οι επιλογές είναι πολλές αλλά θα σου δώσουμε τις δύο καλύτερες. Αν είσαι έτοιμος για περιπέτεια, θα πας στην παραλία Άχλα, έναν υπέροχο κόλπο στη μέση του πουθενά. Ναι, έγινε της μόδας με την Μενεγάκη αλλά για τους ντόπιους ήταν παραδοσιακά η αγαπημένη παραλία του νησιού. Αν έχεις 4×4 μπορείς να πας και οδικώς μέχρι εκεί. Αν όχι μπορείς να πάρεις ένα καίκι από τη Χώρα για να σε πάει, περνώντας και από άλλους ωραίους κόλπους. Αν δεν θες να κάνεις τον κόπο να πας μέχρι την Άχλα, μπορείς να πας στον Άγιο Πέτρο. Στην μία του πλευρά έχει beach bar με ξαπλώστρες αλλά είναι τόσο πλατιά η παραλία που μπορείς και να απομονωθείς αν θες.

 

Το τίμιο γεύμα με τα αλάτια: Δύο επιλογές και πάλι ανάλογα με το προς τα που θα κατευθυνθείς. Η μία είναι ο Καλογρίδης στην περιοχή Κόρθι. Κάτσε σε ένα από τα παραθαλάσσια τραπεζάκια και παράγγειλε φρέσκο ψάρι. Η άλλη επιλογή είναι ο Νόνας λίγο έξω από την Χώρα, απέναντι από την Αγία Θαλασσινή. Ένα πολύ γραφικό περιβάλλον για κρέας και ψάρι. Μην ξεχάσεις, όπου κι αν κάτσεις να φας, να δοκιμάσεις την Φουρτάλια. Μια παραδοσιακή ομελέτα με χοιρινά λουκάνικα, πατάτες, τυρί και μυρωδικά.

Η απογευματινή βόλτα: Αναμφισβήτητα στη Χώρα της Άνδρου. Υπάρχουν κάτι ωραίες πηγές στα ορεινά και μερικά ενδιαφέροντα μοναστήρια αλλά αν έχεις μόνο μία ημέρα, αξίζει σίγουρα να κάνεις μια βόλτα στο πλακόστρωτο που περνάει μέσα από τα αρχοντικά των Εφοπλιστών. Στη βόλτα αυτή θα συναντήσεις και τον Πλάτανο εκεί δίπλα στην εκκλησία. Μην ξεχάσεις να ζητήσεις πορτοκαλόπιτα. Δεν την γράφει στον κατάλογο αλλά πάντα έχει ένα κομμάτι να δοκιμάσεις.

Το πλοίο της επιστροφής: Δυστυχώς είναι σχετικά νωρίς αλλά αυτά έχουν τα μονοήμερα. 18:10 το αργότερο το Σάββατο και τιμιότατο 20:00 και 20:10 την Κυριακή.

ps: Ευχαριστώ πολύ την Αλεξία, την Αγγελική και την Μίκα για τις extra πληροφορίες.