ΤΑΞΙΔΙ

Απόβαση στη Βαρκελώνη μετά (πολλής) μουσικής

Η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Καταλονίας αναδεικνύει μια ακόμα πτυχή των όσων προσφέρει στον επισκέπτη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992, δεν ήταν απλά μια σπουδαία αθλητική διοργάνωση. Αποτέλεσε ουσιαστικά τη βάση για την τουριστική ανάπτυξη της Βαρκελώνης, η οποία, πλέον, έχει καταστεί ίσως στον κορυφαίο προορισμό του κόσμου για ολιγοήμερες διακοπές (citybreak).

Η Βαρκελώνη, τρεις ώρες και κάτι απόσταση αεροπορικώς με απευθείας σύνδεση από την Αθήνα, είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα, όποια εποχή κι αν την επισκεφτείς. Έχεις τόσα να δεις, που κάθε σου επίσκεψη είναι και μοναδική.

Κι αν τα θαυμαστά έργα του Καταλανού αρχιτέκτονα Antoni Gaudi, κύριου εκπροσώπου του καταλανικού μοντερνισμού, αποτελούν σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος, εξίσου θαυμαστά είναι και τα έργα που έχουν δημιουργηθεί στην παραλιακή ζώνη Parc del Forum, ανατολικά της ονομαστής Barceloneta.

 

Όλα έγιναν ακριβώς επειδή υπήρχε σχεδιασμός εξ αρχής για την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων και αυτομάτως δεν μπορεί παρά να γίνει σύγκριση με τα αντίστοιχα της Αθήνας, που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Στη Βαρκελώνη, όλα τα στάδια αξιοποιήθηκαν για εμπορικούς σκοπούς, καθάρισε όλο το παραλιακό μέτωπο από πρόχειρες κατασκευές, δημιουργήθηκαν παραλίες με άμμο, εστιατόρια κατά μήκος της ακτής, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι και βέβαια το μεγάλο πολυθεματικό Parc del Forum, στις εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις της πόλης, με ορισμένες από αυτές να έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σε μια τέτοια βρέθηκα στις 2 Ιουνίου. Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Primavera Sound, το διάσημο μουσικό φεστιβάλ, που σε τρεις ημέρες και νύχτες φιλοξενεί πάνω από 200 συγκροτήματα. Έμεινα έκπληκτος από την οργάνωση, τα μέτρα ασφαλείας, τους χιλιάδες κοινού από πολλά μέρη του κόσμου και τα γεμάτα ξενοδοχεία.

Προσκεκλημένος της Firestone, ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα αντικρίσω τέτοιο θέαμα, συνδυάζοντάς το με την παρουσίαση του νέου ελαστικού Roadhawk, το οποίο δοκίμασα στους δρόμους της πόλης, πέριξ αυτής και σε ένα αυτοκινητοδρόμιο. H Firestone δεν επέλεξε τυχαία τη Βαρκελώνη για την παρουσίαση του ελαστικού, ούτε το Primavera Sound. Οι δεσμοί της εταιρείας ελαστικών με τη μουσική είναι πολύ στενοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα, μέσω του Firestone Music Tour, μια περιοδεία σε 9 χώρες φέτος (Ισπανία, Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία), αναδεικνύει νέα μουσικά ταλέντα, συγκροτήματα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες. Το Primavera Sound ήταν φέτος στο καλεντάρι του Firestone Music Tour και μάλιστα σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, διάφορες εθνικότητες, μουσική κάθε είδους από ροκ έως μπαλάντες, νέα ακούσματα και καλλιτέχνες που δεν τους είχα ξανακούσει. Αυτό ήταν το Primavera Sound, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα να βιώσετε αρκεί να έχετε εξασφαλίσει από τώρα τη διαμονή και τη μετάβασή σας, διότι πραγματικά δεν υπάρχει δωμάτιο εκείνο το τριήμερο, ούτε για δείγμα.

Κι αν με ρωτήσετε τι ήταν αυτό που ξεχώρισα, πέρα από την άρτια οργάνωση, ήταν ένα συγκρότημα του οποίου ο τραγουδιστής… ρευόταν και έπινε, ενώ τραγουδούσε, φιλήθηκε κιόλας στο στόμα με τον κιθαρίστα, ενώ ο ντράμερ έπαιζε τελείως γυμνός καθ’ όλη τη διάρκεια, με την κάμερα να ζουμάρει και να δείχνει το θέαμα στη γιγαντοοθόνη!

Αν θέλετε να δείτε λοιπόν ακόμα και σκηνές που ίσως σοκάρουν πολλούς, το Primavera Sound σας περιμένει του χρόνου….

Προτείνουμε για διαμονή: Το ξενοδοχείο W στην Barceloneta, πάνω στη θάλασσα είναι η καλύτερη επιλογή. Επιβλητικό, ψηλό και σας πανί ιστιοφόρου, έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις μεγάλο μέρος της πόλης, από το μπαρ στον τελευταίο όροφο. Μπορείς να περπατήσεις κατά μήκος της ακτής και να πας με τα πόδια στη La Ramblas, τον πιο διάσημο δρόμο της πόλης.

Προτείνουμε για γεύμα ή δείπνο: Μπορείς και με τα πόδια να πας στο Bestial Beach Club, και να δοκιμάσεις τις σπεσιαλιτέ ενός όμορφου εστιατορίου πάνω στη θάλασσα, μπροστά στην άμμο. Λευκό κρασί Caus και κόκκινο Melquior.