ΤΑΞΙΔΙ

Το Mad Greek Café σερβίρει γύρο μέσα στην έρημο

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Λας Βέγκας, η στάση για ‘ανεφοδιασμό’ στο φημισμένο ελληνικό εστιατόριο είναι must, ακόμα κι αν δεν πεινάς.

Παντού λένε υπάρχει ένας Έλληνας. Κι όπου υπάρχει Έλληνας, μη ανησυχείς, δεν πρόκειται να σου κρυφτεί. Φαίνεται, το φωνάζει και ειδικά όταν βρίσκεται στην ξενιτιά, κάνει ότι μπορεί για να νιώθει πως έχει λίγη από Ελλάδα δίπλα του. Συχνά αυτό γίνεται χωρίς ιδιαίτερο μέτρο και οδηγεί σε extravaganza καταστάσεις και σκηνικά. Όπως αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Ευλογημένος όχι από Θεό αλλά από ολόκληρο το δωδεκάθεο του Ολύμπου, τον Βούδα και τον Αλλάχ μαζί, έχω δις πραγματοποιήσει road trips που περιλαμβάνουν τη μαγευτική σύνδεση της ‘Πόλης των Αγγέλων’ με την ‘Πόλη του Τζόγου’. Και σε αυτή τη διαδρομή, Los Angeles-Las Vegas, υπάρχει μία στάση που η περήφανη ελληνική καρδιά σου δεν πρέπει να προσπεράσει. Το φημισμένο Mad Greek Café, που δεσπόζει στο μικρό και κατά τ’ άλλα άγευστο Baker που βρίσκεται περίπου τρεις ώρες μετά το ξεκίνημα της διαδρομής από το LA!

Έχει μερικά πολύ όμορφα βενζινάδικα, εγκαταλελειμμένα motel και διάφορες επιλογές για να γεμίσεις το στομάχι σου πριν συνεχίσεις τη διαδρομή με τις απέραντες ευθείες και τελικό προορισμό ένα μέρος που είναι προδιαγεγραμμένο πως θα αδειάσει το πορτοφόλι σου. Προτού λοιπόν σου φάνε ότι δολάρια έχεις οι κουλοχέρηδες, τα ζάρια, τα χαρτιά και η ρουλέτα, φάε στον τρελό τον Έλληνα.

Την πρώτη φορά που ήρθα face to face με το μαγαζί, ένα μικρό πολιτισμικό σοκ το έπαθα. Άρχισα να μετράω κίονες, αγάλματα, σημαίες και λόγια, απλωμένα σε κάθε δυνατή επιφάνεια. Σε ταμπέλες, τέντες, τοίχους, μενού. Όντως, πολύ mad o τύπος

Το μαγαζί αυτό αποτελεί σταθμό για κάθε ταξιδιώτη από το 1974! Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, μόνο που από τον παππού στον εγγονό, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει.

Μπαίνεις στο μαγαζί και παρότι έχει στρατιά προσωπικού, αν τους δώσεις υδρόγειο, δύσκολα θα εντοπίσουν που είναι η χώρα μας. Το μενού έχει όλα όσα θα περίμενες: γύρο από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο αλλά και αρνί, οι αθεόφοβοι ακόμα και γύρο καλαμάρι έχουν στο μενού – μη με ρωτήσεις, δεν το δοκίμασα. Τζατζίκι πύραυλο (ή καλύτερα zaziki), γκρικ σάλαντ, σαγανάκι, σπανακόπιτα, ντολμαδάκια κι άλλα παραδοσιακά.
Για τους πολύ μόρτηδες, η επιλογή ανάμεσα στα διαθέσιμα Burger είναι απλή. Θα διαλέξεις το ‘Onasis’ αν θες να φας σαν βασιλιάς, με ένα γενναίο κομμάτι παστράμι να κλέβει την παράσταση από το μπιφτέκι.

Αν και διαφημίζεται ως γκουρμέ, πάει κόντρα στα θέλω των μεγάλων σεφ και αντί για μικρό to the point μενού, προσφέρει επιλογές για κάθε γούστο, για κάθε εθνικότητα. Από Μεξικάνικο μέχρι χούμους και φαλάφελ. Αν και το καλύτερο απ’ όλα είναι πως παρότι ο μπακλαβάς έχει την τιμητική του, η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το milk shake φράουλα! Ναι, το milk shake φράουλα που συνοδεύεται από την ατάκα «τόσο αναζωογονητικό, που θα νιώσετε σα να είστε σε διακοπές στα ελληνικά νησιά».
Πέραν της πλάκας, για πίτα-γύρο 10.215 χιλιόμετρα μακριά από το αγαπημένο σου σουβλατζίδικο, μια χαρά είναι οι γεύσεις. Και το όλο σκηνικό έχει το χαβαλέ του.

Ίσως πέρασα περισσότερο χρόνο χαζεύοντας τριγύρω, παρά τρώγοντας. Οι ατάκες στους τοίχους ήταν απλά επικές και παραθέτω μερικές από αυτές:

«Δύο Έλληνες ήρωες, ο Ηρακλής και ο Mad Greek»
«Ελλάδα μάνα του καημού, στους ώμους τη Γη κουβαλάς»
«Mad Greek, το μέρος που οι Έλληνες θεοί (εσείς), τρώνε, πίνουν και γιορτάζουν… Yassou»

«Γκουρμέ φαγητό, τιμές Fast Food – Opa
«Η λέξη που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ελλάδα – Malaka»
«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Όχι θα κατσο να σκασο καλή σας όρεξη»

Κλαίω επίσης με την ταυτότητα του μαγαζιού που εκτός από εστιατόριο, αρτοποιείο και ζαχαροπλαστείο, το χαρακτηρίζει και ‘βασανοκατοικία‘, άγνωστο το γιατί.

Όπως άγνωσται αι βουλαί  και αυτού που επέλεξε τα ονόματα που κοσμούν τον πίνακα με τους διάσημους Έλληνες – Hellenes που θα έλεγε και η Μουτσάτσου. Κι αυτό διότι εκτός από την οικογένεια που τα ξεκίνησε όλα, τον Μιχάλη, την Αγγελική και τη Μαρία, στη λίστα συναντάμε τον Κολοσσό της Ρόδου, τη Θεσσαλονίκη, τον Άι Βασίλη, τον Δούρειο Ίππο, την Κλεοπάτρα (δίπλα στη Βουγιουκλάκη, τυχαίο;) και άλλους αμφιβόλου καταγωγής.

Πάλι καλά που υπάρχει και δεύτερη λίστα με τους ‘επίτιμους’ Έλληνες μιας και οι προηγούμενοι ήταν οι οριτζινάλε

Εκεί εντοπίζεις από Winston Churchill μέχρι Harry Truman άρα νομίζω πως ήρθε η ώρα να πω «δεν περιγράφω άλλο».

Αν λοιπόν βγεις στον πηγαιμό για το Vegas, 150 χιλιόμετρα πριν την πρώτη ρουλέτα, θα συναντήσεις τις μεγάλες επιγραφές που θα σε κατευθύνουν στο κεντρικό κατάστημα του Mad Greek Cafe. Όρεξη να έχεις και σίγουρα θα φας αλλά και θα περάσεις καλά!

Αρωγός στην τελευταία μας επίσκεψη ήταν η Ford, με το Kuga να μας ταξιδεύει σε τρεις πολιτείες. Σε αυτή την περιπέτεια συμπεριλαμβάνεται και το σοκ που πάθαμε στη θρυλική Area 51. Αν δεν έχεις διαβάσει ακόμα την ιστορία, πάρε μία πίτα-γύρο και άρχισε το διάβασμα πατώντας εδώ.