ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι τεχνολογίες του (άμεσου) μέλλοντος που θα αλλάξουν τη ζωή σου

Δύο ημέρες στο Seattle και το Microsoft Build 2017 ήταν αρκετές για να ανυπομονούμε για όσα θα έρθουν.

Υπάρχει ένα μικρό θέμα όταν σε καλούν σε ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια για προγραμματισμό στον κόσμο και δεν είσαι προγραμματιστής. Όχι αυτό που πιθανότατα νομίζεις, γιατί οι γνώσεις μου στο θέμα ήταν παραπάνω από αρκετές για να παρακολουθήσω τα σεμινάρια, τις ομιλίες και τις καινοτομίες που ανακοινώνονταν. Το θέμα ήταν στο ότι κατά τη διάρκεια των ομιλιών, σε άλλα αστεία γέλαγε η δεξιά μεριά της αίθουσας στην οποία κάθονταν οι προγραμματιστές και σε άλλα ο τομέας των δημοσιογράφων. Σαν να ήμασταν δύο διαφορετικοί κόσμοι στην ίδια αίθουσα.

Όταν όμως ανέβηκε ο Satya Nadella, CEO της Microsoft, στη σκηνή, όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του Washington State Convention Center στο Seattle, είχαν ένα μικρό χαμόγελο ζωγραφισμένο στη φάτσα τους. Γιατί μέσα σε μία ώρα κατάλαβαν ότι ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης και του cloud εξελίσσεται με τέτοια ταχύτητα που πολύ σύντομα, όσα βλέπαμε σε δοκιμαστικό στάδιο και πειραματικό επίπεδο, θα τα βλέπουμε στα σπίτια μας, τους υπολογιστές μας, τα κινητά μας τηλέφωνα και τη ζωή μας γενικότερα πολύ γρήγορα.

Οι παρουσιάσεις αυτές έχουν πάντα ένα WOW factor. Επί δύο ημέρες στεκόμουν σαν σφουγγάρι και έπαιρνα όση πληροφορία μπορούσα για εκείνα που η Microsoft φέρνει πρώτη, εξελίσσει ή τελειοποιεί στον κόσμο της τεχνολογίας και του προγραμματισμού. Και αν έπρεπε να μετρήσω τις φορές που ακούγονταν επιφωνήματα στην αίθουσα των κεντρικών ομιλιών, τις φορές που ξεσπούσε ο κόσμος σε χειροκροτήματα και εκείνες που έβλεπα ανθρώπους δακρυσμένους γύρω μου για την αλλαγή που έρχεται στις ζωές όλων μας, θα έχανα σίγουρα το μέτρημα.

 

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που εντυπωσιάζονται. Βλέπω ταχυδακτυλουργούς και ψάχνω το κόλπο, πηδάει ο άλλος από την στρατόσφαιρα και δεν συγκινούμαι. Αλλά πέρασα δύο ημέρες παρακολουθώντας επιτεύγματα ανθρώπων που βοηθούν εμάς να ξεπεράσουμε τα δικά μας όρια. Δεν κάνουν απλά εκείνοι ένα μαγικό, περιμένοντας να τους χειροκροτήσουμε. Κι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα όλων των ομιλιών αλλά και η στρατηγική της Microsoft. Το να κάνει empower του ανθρώπους, να δώσει σε εμένα και εσένα τα εργαλεία για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και γιατί όχι να δημιουργήσουμε κι εμείς με την σειρά μας κάτι που θα ενεργοποιήσει άλλους.

Ο Satya (πιθανότατα είναι τόσο κουλ που όλοι τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα) έδωσε το στίγμα ότι κινούμαστε πλέον προς έναν κόσμο με έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη. Οι μηχανές, οι υπολογιστές και οι ανθρώπινες δημιουργίες θέλουμε να είναι και θα είναι πλέον έξυπνες. Θα προσαρμόζονται σε καταστάσεις, θα αναγνωρίζουν συνθήκες, θα επικοινωνούν με τους ανθρώπους όχι απλά απαντώντας μηχανικά σε ερωτήσεις αλλά κάνοντας adjust στις ανάγκες της καθημερινότητάς μας, τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

 

Ειπώθηκαν πολλά στην Microsoft Build 2017 στο Seattle. Και σκέφτηκα ακόμα περισσότερα. Προς το παρόν, συγκεντρώνω εδώ εκείνα τα 6 βήματα προόδου που θα δεις να έχουν άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητά σου.

The Fall Creators Update

 

Τα περισσότερα από αυτά που θα δεις παρακάτω θα τα βρεις στο The Fall Creators Update των Windows 10. Ένα update που συγκεντρώνει καινοτομίες και είναι το επόμενο βήμα στα Windows. Η λέξη “Creators” είναι γνώριμη στους Microsoft fans αλλά αυτή τη φορά, η στόχευση είναι στο να ενεργοποιήσει τον δημιουργό μέσα στον καθέναν από εμάς. Θα καταλάβεις πολύ σύντομα τι εννοώ.

Το λεγόμενο Timeline

 

Σκέψου να μπορούσες να σταματήσεις μία δουλειά το πρωί στο σπίτι σου και να μπορούσες να την συνεχίσεις στο αυτοκίνητό σου, στο γραφείο σου, οπουδήποτε θες. Το update των Windows 10 δίνει μεγάλη βάση στην cross platform εμπειρία κι έτσι εισάγεται μία υπηρεσία, ένα timeline το οποίο θα εμφανίζεται καθημερινά στις συσκευές σου και θα κρατάει αρχείο όλων όσων κάνεις εσύ από το πρωί.

Το εντυπωσιακό; Ότι αν δουλεύεις ένα doc το πρωί στο σπίτι, αυτό ανεβαίνει αυτόματα στο cloud ώστε αν θες να το δουλέψεις μέσα στη μέρα από κάποια άλλη συσκευή (ακόμα και iOS συσκευή!) να μπορείς πανεύκολα να ζητάς από την Cortana να σου το τραβήξει από το cloud για να το επεξεργαστείς. Είναι πραγματικά η υπηρεσία που εμένα θα μου φανεί υπερβολικά χρήσιμη στην καθημερινότητά μου, γι’ αυτό και τη βάζω πρώτη.

Το Story Remix

 

Αν κάποτε είχες ενθουσιαστεί στην ιδέα του να φτιάχνεις βίντεο μόνος σου, τώρα πραγματικά θα τρελαθείς με το Story Remix. Ένα app που θα σου επιτρέπει να μοντάρεις πανεύκολα και πολύ εντυπωσιακά τα βίντεό σου, προσθέτοντας εφέ και γραφικά που έχουν ανεβάσει στο cloud προς ελεύθερη χρήση και άλλοι δημιουργοί.

Τα VR Motion Controllers

 

Στο θέμα Virtual και Mixed Reality περιμένουμε ούτως ή άλλως πολλά από τις εταιρείες αυτή τη χρονιά. Η Microsoft όμως κάνει το βήμα παραπάνω και μετά το φανταστικό HoloLens το οποίο είχα τη δυνατότητα να τεστάρω στο συνέδριο σε ένα ειδικό VR και MR session, λανσάρει τα VR motion controllers τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο τέλος της χρονιάς, με την Acer να τα πακετάρει στην τιμή των 400 δολαρίων μαζί με το δικό της VR headset. Αυτά τα controllers προορίζονται για Virtual Reality headsets και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλες συνεργασίες.

Το clipboard

 

Σκέψου το copy που έκανες στον υπολογιστή σου να μην χανόταν μέχρι εσύ να το αποφάσιζες. Και να σε περίμενε σε έναν μαγικό κόσμο για να κάνεις paste όταν και όπου εσύ θες. Το cloud-powered clipboard κάνει ακριβώς αυτό. Κρατά εκείνα που θες να κάνεις copy και στα έχει διαθέσιμα να τα επικολλήσεις σε όποια συσκευή θες (ναι και Android και iOS), όποτε εσύ θελήσεις.

Όλα μα όλα τα υπόλοιπα

Η λίστα με όσα έρχονται είναι πραγματικά μεγάλη. Και δεν θέλω ούτε να αδικήσω ούτε να επιλέξω κάτι. Έβαλα μπροστά πράγματα τα οποία ξέρω ότι θα βοηθήσουν στην καθημερινότητα όλων μας. Αλλά ακολουθούν άλλα τόσα και ακόμα περισσότερα λίγο πιο εξειδικευμένα. Οι προγραμματιστές πανηγύριζαν για τις εξελίξεις στο Azure και τα υπηρεσίες αναγνώρισης κίνησης, φωνής και άλλων τόσων ανθρώπινων χαρακτηριστικών γιατί πλέον μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες αυτές ελεύθερα στις δικές τους εφαρμογές και bots. Πανηγύριζαν για ευκολίες που τους δίνει πλέον η εταιρεία στο να γράφουν σε  έναν ενοποιημένο κώδικα across platforms and devices. Οι gadget lovers ερωτεύτηκαν τις νέες λειτουργίες του Surface pen και μαγεύτηκαν από την παρουσίαση του Cirque du Soleil, όταν ένα creative team του τσίρκου φορώντας HoloLens έδειξε ζωντανά επί σκηνής το setup ενός stage για την επόμενη παράσταση, την ώρα που όλοι βρίσκονταν στο ίδιο Skype Call για να μοιράζονται την ίδια εικόνα και την ίδια Mixed Reality εμπειρία. Ακούγεται απίστευτο; Μάλλον γιατί ήταν.

Η Microsoft έκανε αυτό που υποσχέθηκε την περασμένη χρονιά στο Build και το ίδιο που υποσχέθηκε φέτος για την επόμενη χρονιά. Έκανε τη ζωή των δημιουργών (επαγγελματιών και μη) πιο εύκολη, δημιουργώντας εργαλεία, apps και υπηρεσίες που είναι εκεί για να επωφεληθούμε όλοι μας. Έδωσε τη δύναμη σε εμάς να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και να εφαρμόσουμε στις επιχειρήσεις και τις ζωές μας εκείνα που κάνουν τη δική μας ζωή πιο έξυπνη.

fearless in Seattle. Joined the mixed reality academy for a cool session on HoloLens and Acer Mixed Reality Dev Edition #MSBuild

A post shared by Christos Chatziioannou (@christoschatzi) on

 

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, όσο προχωράμε στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των μηχανών και το πώς αντιλαμβάνονται το περιβάλλον γύρω τους, θα αναπτύσσονται συνεχώς εργαλεία τα οποία δεν θα έχουμε παρά να απλώσουμε το χέρι μας για να τα χρησιμοποιήσουμε.

Πολύ σύντομα θα διαβάσετε και άλλα κείμενα στα site της 24MEDIA για την επίσκεψή μου στην #MSBuild. Για τη φιλοσοφία όσων έρχονται στην τεχνολογία μας, ξεχωριστές ιστορίες ανθρώπων και δημιουργιών τεχνητής νοημοσύνης αλλά και το υπέροχο campus της Microsoft στο οποίο είχα τη χαρά να περάσω μια ολόκληρη ημέρα.

Stay tuned.