Έτσι θα είναι σε μερικά χρόνια το εσωτερικό των αυτοκινήτων

Η συνεχής διασύνδεση και οι ψηφιακές ευκολίες για τους επιβάτες έχουν βάλει φωτιά στα σχεδιαστήρια.
SHARES

Μεγάλες οθόνες αφής, λεπτότερα-αεροπορικού τύπου καθίσματα, εκτεταμένες γυάλινες επιφάνειες, κάμερες αντί για καθρέπτες, τιμόνια που θυμίζουν χειριστήρια αεροπλάνου ή αυτά που κρατάνε ήδη οι οδηγοί στη Formula 1, μινιμαλιστική προσέγγιση και δημιουργία ενός ακόμα πιο φιλικού για τον οδηγό και τους επιβάτες περιβάλλοντος (χρήσης). Κάπως έτσι θα είναι το εσωτερικό των επιβατικών οχημάτων σε μερικά χρόνια, αν λάβουμε υπόψη τα διάφορα πρωτότυπα που παρουσιάζονται στις εκθέσεις αυτοκινήτου.

Μόνο που στη CES, ως έκθεση τεχνολογίας, η έμφαση δίνεται στο κομμάτι που σχετίζεται με τη διασύνδεση και την παροχή ψηφιακών ευκολιών προς όλους τους επιβάτες. Η προοπτική του να είμαστε παντού και πάντα διασυνδεδεμένοι -σε μεγάλο βαθμό υλοποιήσιμη και σήμερα- επηρεάζει τη σκέψη των σχεδιαστών που βλέπουν την καμπίνα του αυτοκινήτου ως έναν χώρο όπου ο καθένας πρέπει να περνά ευχάριστα την ώρα του, δεδομένου ότι πιθανότατα ακόμα και εκείνος που θα κάθεται στη θέση του οδηγού (όσο αυτή θα υπάρχει με την παραδοσιακή της μορφή, δηλαδή με πετάλια και κάτι σαν τιμόνι) δεν θα έχει και πολλά να κάνει.

 

Η αυτοματοποίηση, η αυτόνομη οδήγηση, η διασύνδεση δημιουργούν έναν νέο αυτοκινητιστικό περιβάλλον. Η συνεχής ροή της πληροφορίας από το αυτοκίνητο, τον δρόμο και τα γύρω οχήματα, η καθ οδόν αξιοποίηση ασύρματων δικτύων υψηλών ταχυτήτων και η χρήση τεχνολογιών που απλουστεύουν την αλληλεπίδραση, τον χειρισμό και την επικοινωνία (φωνητική επαφή, αναγνώριση των κινήσεων και ίσως σε δεύτερο χρόνο αντίληψη της συναισθηματικής και φυσικής κατάστασης των επιβαινόντων) θα μεταβάλλουν όπως φαίνεται δραστικά την εικόνα που έχουμε σήμερα ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου μας.

Φυσικά, όπως θα έλεγε και κάποιος ποιο εξοικειωμένος με τον χώρο του αυτοκινήτου, από το σχεδιαστήριο του πιο φιλόδοξου ντιζάινερ μέχρι την υλοποίηση και τη γραμμή παραγωγής μεσολαβούν πολλά 'αλλά' και 'άμα', όμως η τάση οδηγεί προς τα εκεί και μάλιστα εκφρασμένη και φέτος στο Λας Βέγκας από τους αρκετούς μεγάλους της αυτοκίνησης, όπως η BMW, η VW, η Mercedes, η Toyota, η Hyundai, η Mitsubishi.

Για την ώρα, μεγάλες οθόνες αφής τοποθετημένες στην κεντρική κονσόλα βλέπουμε ήδη σε κορυφαία μοντέλα, ενώ έγχρωμες οθόνες αντικαθιστούν σταδιακά τους αναλογικούς πίνακες οργάνων ακόμα και στα μικρομεσαία.

Share
Follow
 

Τα καλύτερά μας

Longreads

Τρεις μέρες μοναχός στο Άγιο Όρος

Ένα οδοιπορικό, παραμονές Πρωτοχρονιάς, στην ‘Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία’ της Ελλάδας.

Best of Network

Γυναίκες που έκλεισαν... σπίτια ποδοσφαιριστών!

Δέκα διάσημοι ποδοσφαιριστές που απίστησαν. Αιθέριες υπάρξεις που μπήκαν στη ζωή τους και την αναστάτωσαν. Δέκα σκάνδαλα που έκλεισαν... σπίτια. Τουλάχιστον, με τέτοιες γυναίκες δίπλα τους πέρασαν καλά (PHOTOS).

ΕΝΑΣ CENTER ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Jokic, ο επόμενος σπουδαίος ψηλός

Ο Milos Teodosic το φώναζε, μα δεν τον πίστευε κανείς. Τώρα, λίγο πριν τα 22α γενέθλιά του, ο Nikola Jokic έχει εκτοξεύσει τις μετοχές του και ονειρεύεται το All Star Game.

Ο γιος του τρομοκράτη που έκανε την πρώτη επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Πώς είναι να μεγαλώνεις ως γιος του τρομοκράτη που σχεδίασε την πρώτη επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Υπάρχει διέξοδος από τη βαριά σκιά του πατέρα σου; Είναι η βία η απάντηση στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου; Ο Ζακ Eμπραχίμ μιλά για τη ζωή του, το ISIS, τον Τραμπ, τον γιο της Πόλα Ρούπα αλλά και για το όραμα του για έναν κόσμο χωρίς ρατσιστικό μίσος (Pics)

 
comments powered by Disqus
PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.