Έτσι θα είναι σε μερικά χρόνια το εσωτερικό των αυτοκινήτων

Η συνεχής διασύνδεση και οι ψηφιακές ευκολίες για τους επιβάτες έχουν βάλει φωτιά στα σχεδιαστήρια.
SHARES

Μεγάλες οθόνες αφής, λεπτότερα-αεροπορικού τύπου καθίσματα, εκτεταμένες γυάλινες επιφάνειες, κάμερες αντί για καθρέπτες, τιμόνια που θυμίζουν χειριστήρια αεροπλάνου ή αυτά που κρατάνε ήδη οι οδηγοί στη Formula 1, μινιμαλιστική προσέγγιση και δημιουργία ενός ακόμα πιο φιλικού για τον οδηγό και τους επιβάτες περιβάλλοντος (χρήσης). Κάπως έτσι θα είναι το εσωτερικό των επιβατικών οχημάτων σε μερικά χρόνια, αν λάβουμε υπόψη τα διάφορα πρωτότυπα που παρουσιάζονται στις εκθέσεις αυτοκινήτου.

Μόνο που στη CES, ως έκθεση τεχνολογίας, η έμφαση δίνεται στο κομμάτι που σχετίζεται με τη διασύνδεση και την παροχή ψηφιακών ευκολιών προς όλους τους επιβάτες. Η προοπτική του να είμαστε παντού και πάντα διασυνδεδεμένοι -σε μεγάλο βαθμό υλοποιήσιμη και σήμερα- επηρεάζει τη σκέψη των σχεδιαστών που βλέπουν την καμπίνα του αυτοκινήτου ως έναν χώρο όπου ο καθένας πρέπει να περνά ευχάριστα την ώρα του, δεδομένου ότι πιθανότατα ακόμα και εκείνος που θα κάθεται στη θέση του οδηγού (όσο αυτή θα υπάρχει με την παραδοσιακή της μορφή, δηλαδή με πετάλια και κάτι σαν τιμόνι) δεν θα έχει και πολλά να κάνει.

 

Η αυτοματοποίηση, η αυτόνομη οδήγηση, η διασύνδεση δημιουργούν έναν νέο αυτοκινητιστικό περιβάλλον. Η συνεχής ροή της πληροφορίας από το αυτοκίνητο, τον δρόμο και τα γύρω οχήματα, η καθ οδόν αξιοποίηση ασύρματων δικτύων υψηλών ταχυτήτων και η χρήση τεχνολογιών που απλουστεύουν την αλληλεπίδραση, τον χειρισμό και την επικοινωνία (φωνητική επαφή, αναγνώριση των κινήσεων και ίσως σε δεύτερο χρόνο αντίληψη της συναισθηματικής και φυσικής κατάστασης των επιβαινόντων) θα μεταβάλλουν όπως φαίνεται δραστικά την εικόνα που έχουμε σήμερα ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου μας.

Φυσικά, όπως θα έλεγε και κάποιος ποιο εξοικειωμένος με τον χώρο του αυτοκινήτου, από το σχεδιαστήριο του πιο φιλόδοξου ντιζάινερ μέχρι την υλοποίηση και τη γραμμή παραγωγής μεσολαβούν πολλά 'αλλά' και 'άμα', όμως η τάση οδηγεί προς τα εκεί και μάλιστα εκφρασμένη και φέτος στο Λας Βέγκας από τους αρκετούς μεγάλους της αυτοκίνησης, όπως η BMW, η VW, η Mercedes, η Toyota, η Hyundai, η Mitsubishi.

Για την ώρα, μεγάλες οθόνες αφής τοποθετημένες στην κεντρική κονσόλα βλέπουμε ήδη σε κορυφαία μοντέλα, ενώ έγχρωμες οθόνες αντικαθιστούν σταδιακά τους αναλογικούς πίνακες οργάνων ακόμα και στα μικρομεσαία.

Share
Follow
 

Τα καλύτερά μας

Μεγάλα Κείμενα

Πανιώνιος: Στα αποδυτήρια με τον Ιστορικό του μέλλοντος

Ζήσαμε από απόσταση αναπνοής την προσπάθεια της ομάδας να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Best of Network

Survivor: Μια βροχή και μια ήλιο οι σχέσεις των παικτών, σούπερ η χθεσινή τηλεθέαση

Όπως είναι άνω κάτω οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο εξωτικό νησί του Άγιου Δομίνικου, έτσι είναι και οι σχέσεις μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων του Survivor. Φοβερή τηλεθέαση και στο χθεσινό (28/3) επεισόδιο. Τι θα δούμε σήμερα (29/3).

 
comments powered by Disqus
PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.