Η Google μπορεί να διαβάσει τα χείλη σου

Αν υπάρχουν ακόμα στενογράφοι, μόλις έχασαν και επισήμως τη δουλειά τους.
SHARES

Τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό από την Google. Αρχικά μπορούσε να σε βοηθήσει να βρεις αυτό που έψαχνες, στη συνέχεια μπορούσε να γράψει αυτό που της έλεγες ή να σου διαβάσει εκείνη αυτό που της έγραφες μέσω Google Translate και άλλων εφαρμογών. Είναι θέμα χρόνου να μπορεί να διαβάσει και τη σκέψη σου. Προς το παρόν βρίσκεται ένα στάδιο νωρίτερα. Έχει αρχίσει να διαβάζει τα χείλη σου.

Το DeepMind της Google σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιούργησαν το Al, ένα πρόγραμμα που μπορεί να διαβάσει τα χείλη ενός ομιλητή, καλύτερα από έναν άνθρωπο που κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά (ναι, υπάρχουν τέτοιοι). 

Το Al δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας 5.000 ώρες από έξι διαφορετικές εκπομπές του BBC. Συνολικά, τα videos περιλάμβαναν 118.000 προτάσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια τις φράσεις ενός ομιλητή, απλώς παρακολουθώντας τα χείλη του.

Δείτε ένα παράδειγμα. Χωρίς υπότιτλους:

 

Με υπότιτλους:

Για να γίνει κατανοητό το πόσο καλύτερο είναι το Al από έναν επαγγελματία lip-reader, σε ένα σχετικό τεστ πάνω σε 200 διαφορετικά videos ο άνθρωπος κατέγραψε το 12,4% των λέξεων χωρίς λάθος, ενώ το Al το 46,8%. Και όσα λάθη έκανε το Al ήταν σχεδόν αμελητέα, αφού για παράδειγμα αφορούσαν την μη καταγραφή του τελικού 's' σε κάποιες λέξεις. Οι ειδικοί λένε πως είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθούν και να διαδοθούν σε ευρεία κλίμακα τέτοια προγράμματα που δεν θα κάνουν σχεδόν κανένα λάθος.

Το θέμα που εύλογα προκύπτει, όπως σε κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, είναι το κατά πόσο το Al θα χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό. Οι δημιουργοί του συστήματος λένε πως δεν φοβούνται μήπως χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή συνομιλιών, αφού υπάρχουν ήδη οι κοριοί που κάνουν μια χαρά τη συγκεκριμένη δουλειά.

''Πιστεύουμε πως τα συστήματα lip reading μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άπειρους τομείς, όπως σε εφαρμογές που θα βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα ακοής ή καταγραφή δημόσιων διαλόγων σε χώρους με φασαρία''.

Share
Follow
 

Τα καλύτερά μας

Best of Network

Αθλητικό QUIZ για Όσκαρ

Ημέρα Όσκαρ και το Sport24.gr σε εξετάζει με 13 ερωτήσεις κινηματογράφου και αθλητισμού για να μάθεις αν εσύ είσαι στο τέλος της πρότασης 'And the Oscar goes to...'

ΜΥΘΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΧΥΣΩΜΟ ΓΚΑΡΝΤ

Πέρασε από κάτω του!

Μυθική κίνηση από τον Nate Robinson στη D-League, με τον έμπειρο guard να περνάει Ο ΙΔΙΟΣ κάτω από τα πόδια του πανύψηλου Tavares με ντρίμπλα!

Οι αλλαγές του Χιμένεθ και το... ύπουλο τάιμινγκ

Η ΑΕΚ δεν έχει μπροστά της ένα ματς της… πλάκας αφού η ίδια η πορεία της αποδεικνύει ότι κανένα παιχνίδι δεν είναι της πλάκας. Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τις σκέψεις του Μανόλο Χιμένεθ να κάνει αρκετές αλλαγές κόντρα στην ΑΕΛ, αλλά και για το… ύπουλο πρόγραμμα που ακολουθεί για την Ένωση.

 
comments powered by Disqus

Σινεμά

Berlinale: Ο αφρός

Το PopCode βρέθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου και σου παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να κρατήσεις.

PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.