ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κι αν μπορούσες να ζήσεις για λίγο σε μια άλλη πραγματικότητα;

Ένας δημοσιογράφος δοκιμάζει και αξιολογεί το HTC Vive VR Headset. Η εικονική πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική από τη δική μας.

Το πρώτο πράγμα που είπα σε κάποιον μετά την περιπλάνηση μου στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητάς ήταν αυτό: “Ακόμα και όσα δεν με ενδιάφεραν σε αυτό τον κόσμο ήταν μαγικά”. Και εξηγούμαι. Στο μισάωρο που είχα το νέο φανταστκό δημιούργημα της HTC στο κεφάλι μου, το HTC Vive VR Headset, περιπλανήθηκα σε 6-7 διαφορετικά modules, σε 6-7 διαφορετικούς κόσμους στους οποίους είχα ξεχωριστή αποστολή. Στον έναν να ζωγραφίσω, στον άλλον να σκοτώσω κάτι ζόμπι, στον τρίτο απλά να χαζέψω τριγύρω. Κι ήταν τέτοιο το στοιχείο της πρωτόγνωρης αίσθησης που κάθε τι μου έμοιαζε μαγικό.

Πάμε στα βασικά. Τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ έφεραν αυτές τις ημέρες μία συσκευή Virtual Reality για να τις δοκιμάσουν τόσο δημοσιογράφοι όσο και ο κόσμος που θα επισκεπτόταν σήμερα 11/02 το κατάστημα στο The Mall Athens. Το προϊόν αυτό δεν κυκλοφορεί ακόμα στις αγορές αλλά όταν αυτό συμβεί μέσα στο 2016, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα το φέρει σε αποκλειστικότητα. Πότε θα έρθει; Ψιλοάγνωστο. Πότε θέλουμε να έρθει; Ειλικρινά, αύριο.

 

Γιατί είναι τέτοια η διαφορά στην αίσθηση, είναι τέτοιες οι δυνατότητες, είναι τέτοιοι οι κόσμοι που ανοίγονται μπροστά σου και τόσο προσιτή πλέον η τεχνολογία, που θα ψήφιζες εύκολα για πρωθυπουργό όποιον θα σου έλεγε ότι θα εξασφάλιζε ένα VR Headset για κάθε νοικοκυριό. Υπερβολή αλλά στη βάση της έχει μια αλήθεια. Ότι ακόμα και στον κόσμο της τεχνολογίας, η υπερπροσφορά μας έχει κάνει να ζητάμε κάτι το εξεζητημένο. Και σίγουρα, αυτή η συσκευή πετάει 3.000 πόδια ψηλότερα από τις υπόλοιπες.

Τι συμβαίνει; Φοράς την ειδική μάσκα, παίρνεις στα χέρια τα χειριστήρια για να έχεις τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών σου αλλά και να πλοηγείσαι στο μενού με ευκολία και ξεκινάς. Πηγαίνεις από παιχνίδι σε παιχνίδι, από εμπειρία σε εμπειρία, από έκπληξη σε έκπληξη. Την μία καλείσαι απλά να διαχειριστείς το περιβάλλον γύρω σου, τρώγοντας, πίνοντας καφέ, δημιουργώντας αντικείμενα και πετώντας σαϊτες και την άλλη καλείσαι με τα χέρια εν είδη πολυβόλων να εξολοθρεύσεις ζόμπι που κινούνται κατά πάνω σου.

Ποια τα πλεονεκτήματα του HTC Vive VR headset σε σχέση με τον ανταγωνισμό και ό,τι άλλο ενδεχομένως έχεις δοκιμάσει εσύ; α) Η 360 απεικόνιση, με τον φυσικό σου χώρο να μετατρέπεται σε ψηφιακό χωρίς να χάνεις σπιθαμή από το οπτικό σου πεδίο. Γυρνάς το κεφάλι όπου θες και παντού υπάρχει ένας ψηφιακός κόσμος να σε περιμένει. β) Τα χειριστήρια τα οποία αποτελούν ιδανική προέκταση του χεριού σου και μετατρέπονται πανεύκολα από απλά χειριστήρια σε όπλα, σε πινέλα ζωγραφικής, σε ό,τι σκεφτείς. γ) Τα 90 frames per second που σημαίνει τρομερή απεικόνιση, με τρομερή πιστότητα σε αυτό που προβάλλεται, υπερβολικά καλή ανάλυση αλλά και κάτι τρομερά σημαντικό. Ότι αυτό που ‘σερβίρεται’ στο μάτι και το μυαλό σου, κυλά τόσο φυσιολογικά και με τέτοια συχνότητα που δεν σε κουράζει δευτερόλεπτο. Με αποτέλεσμα όταν βγάλεις την συσκευή από το κεφάλι σου, να μην ζαλίζεσαι καθόλου. Αν ρωτήσεις κάποιον που έχει ξαναχρησιμοποιήσει παρόμοιες συσκευές, θα σου πει ότι με άλλες συσκευές, η ζαλάδα ήταν απίστευτη. Με αυτή, ήταν απλά μια βόλτα στο πάρκο.

Προσωπικά, ήταν η πρώτη μου εμπειρία με ένα τέτοιο headset. Και σαν μικρό παιδάκι χαιρόμουν να ταξιδεύω από τον έναν κόσμο στον άλλο. Τη μία να προσγειώνω αεροπλάνα και την άλλη να σταυρώνω τα χέρια κρατώντας από τη μία ένα περίστροφο και από την άλλη μια κοντόκανη. Βγάζοντας το headset αντίκρυσα μία ομάδα ανθρώπων να με κοιτά. Και είμαι σίγουρος ότι πρέπει να ήμουν ένα τρομερά κωμικό θέαμα έτσι όπως κουνούσα τα χέρια μου και μιλούσα όση ώρα βρισκόμουν σε έναν άλλο κόσμο (*wink σε Χριστόφορο). Ξέρεις όμως κάτι; Δεν με νοιάζει καθόλου τι σκέφτονταν οι άλλοι γιατί εγώ περνούσα φανταστικά.

Θα σου πω την αίσθηση που μου έμεινε από αυτό το headset και γιατί ανυπομονώ κάτι τέτοιο να έρθει στην ελληνική αγορά και ιδανικά να είναι προσιτό για να μπορούμε να το κάνουμε δικό μας. Είναι τρομερή αυτή η περιορισμένη αλλά ταυτόχρονα απεριόριστη ελευθερία κινήσεων που έχεις. Περιορισμένη γιατί φυσικά υπάρχουν κανόνες και ‘φράκτες’ σε αυτά που μπορείς να κάνεις αλλά ταυτόχρονα απεριόριστη γιατί δοκιμάζει τα σύνορα της φαντασίας σου και όσων έχεις συνηθίσει να κάνεις ως τώρα.

Παίρνεις ένα πινέλο και ζωγραφίζεις 3D όπου εσύ θες, χωρίς καμβά, χωρίς όρια. Γίνεσαι μέρος του παιχνιδιού, δεν το έχεις απλά σε μια μικρή ή μεγάλη οθόνη απέναντί σου. Είσαι εσύ στα παπούτσια ενός ψηφιακού εαυτού που έχει δικαίωμα να ταξιδέψει σε μέρη που κάποιος ‘έχτισε’ για εσένα. Και πίστεψέ με, πολλά από αυτά τα μέρη, είναι μαγικά.