ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μήπως ζούμε ήδη μέσα στο Matrix και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;

Όταν σχεδόν τα πάντα γύρω μας παράγουν δεδομένα, το Internet of Things εξελίσσεται στην πλατφόρμα των μεγάλων ευκαιριών.

Αναζητώντας νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, ειδικά αν κινείσαι ήδη στον χώρο της τεχνολογίας, πιθανότατα θα γνωρίζεις ότι το Internet of Things (ΙοΤ) είναι σήμερα ίσως ο πιο γρήγορα και πολλά υποσχόμενος τομέας, όπου βρίσκουν εφαρμογή οι πιο ισχυρές τάσεις εξέλιξης του ψηφιακού σύμπαντος: από τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων μέχρι την υλοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Ας δούμε τον κόσμο γύρω μας ως ένα χώρο όπου σχεδόν το κάθε τι παράγει συνεχώς δεδομένα (η φάση θυμίζει λίγο το Matrix, αλλά προς τα εκεί πηγαίνει το πράμα). Μέχρι σήμερα πολλά από αυτά τα ψηφιακά δεδομένα παραμένουν αναξιοποίητα. Για παράδειγμα, κάποιος στην Πολωνία έδωσε λύση σε ένα από τα βασικά προβλήματα ασφάλειας του προσωπικού στα εργοτάξια, όταν σκέφτηκε να βάλει αισθητήρες εντοπισμού θέσης στα προστατευτικά κράνη που φορούν οι εργαζόμενοι εκεί (και όχι για να βλέπει μόνο αν λουφάρουν). Έτσι, όταν ένα μεγάλο όχημα – ένας γερανός, ένα φορτηγό ή ό,τι άλλο – κινείται, ο οδηγός του είναι σε θέση να γνωρίζει αν στην πορεία του υπάρχει κάποιος άνθρωπος, ακόμα και όταν δεν έχει καλή ορατότητα.

(κεντρική φωτογραφία: AP Images / Jared Lazarus)

“Η διασύνδεση των μηχανών δεν είναι κάτι εντελώς νέο. Για παράδειγμα, τα συστήματα τηλεματικής στα μέσα μεταφοράς λειτουργούν εδώ και χρόνια, οπότε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή θέση ενός λεωφορείου και το πότε θα φτάσει στην επόμενη στάση. Όμως σήμερα, με τη χρήση διαφορετικών αισθητήρων, μπορούμε να συλλέγουμε περισσότερα δεδομένα για την λειτουργία ενός οχήματος και να δημιουργούμε εφαρμογές που διευκολύνουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση ενός στόλου οχημάτων”, εξηγεί ο Mark Torr της Microsoft, ο οποίος είναι ειδικός στο θέμα.

Θεωρεί αναγκαίο τον διαχωρισμό του Internet of Things σε δύο τομείς: Ο ένας αφορά στις υπηρεσίες και τις συσκευές που απευθύνονται στους καταναλωτές, όπως ένα smartwatch με αισθητήρες που πιάνουν τον καρδιακό ρυθμό και μετρούν πόσα βήματα κάνουμε και προς τα πού κινούμαστε. Αυτό το κομμάτι έχει για την ώρα τη μεγαλύτερη επίδραση στην καθημερινότητά μας, αφού θεωρητικά κάθε διασυνδεδεμένη συσκευή είναι μέρος του Internet of Things. Πολλές IoT εφαρμογές, ή τουλάχιστον αυτές που είναι περισσότερο ορατές στον καθένα, απευθύνονται στον τελικό χρήστη-καταναλωτή.

Ο δεύτερος τομέας του IoT είναι αυτός των B2B (σ.σ. Business-to-Business) εφαρμογών, οι οποίες έρχονται να βελτιώσουν ή ακόμα και να αλλάξουν διάφορα μοντέλα λειτουργίας των επιχειρήσεων. “Ίσως δεν γίνονται αντιληπτές από τους περισσότερους, αν και τελικά σκοπός τους είναι η βελτίωση διαδικασιών και η παροχή εξελιγμένων υπηρεσιών προς τον τελικό χρήστη, αλλά εκεί εντοπίζονται σήμερα οι πραγματικές ευκαιρίες. Εκεί είναι το χρήμα θα λέγαμε πολύ απλά. Οι μελέτες λένε ότι 70% των κεφαλαίων που θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στο Internet of Things θα είναι στην κατεύθυνση των B2B εφαρμογών”, τονίζει ο ίδιος.

Φυσικά, υπάρχουν και πεδία εξάπλωσης του Internet of Things όπου ο διαχωρισμός μεταξύ B2C (σ.σ. Business-to-Consumer) και Β2Β εφαρμογών είναι δύσκολος, αφού τα όρια συγχέονται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα αυτοδηγούμενα οχήματα. Πολλά από τα συστήματα ενός τέτοιου αυτοκινήτου, όπως οι κάμερες για τη διατήρηση της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα και την έγκαιρη ακινητοποίησή του όταν χρειάζεται, απευθύνονται στον τελικό χρήστη-καταναλωτή που είναι ο οδηγός. Παράλληλα, η συλλογή δεδομένων και η παρακολούθηση της λειτουργίας του κινητήρα και των άλλων συστημάτων, ως έξτρα παρεχόμενη υπηρεσία από τον κατασκευαστή, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης προγνωστικών μοντέλων, βάσει των οποίων μια πιθανή βλάβη προβλέπεται έγκαιρα.

Μια τέτοια υπηρεσία θα έχει επίπτωση και στον τομέα της ασφάλισης των αυτοκινήτων, αφού πλέον ο κατασκευαστής θα μπορεί να γνωρίζει και να πιστοποιεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κάθε αυτοκίνητο. Άρα, ένα καλά συντηρημένο και κατά συνέπεια πιο ασφαλές όχημα να έχει έκπτωση στα ασφάλιστρα.

Η μείωση του κόστους των αισθητήρων ευνοεί την ανάπτυξη του Internet of Things. Παράλληλα, το όλο και χαμηλότερο κόστος μεταφοράς, επεξεργασίας και αποθήκευσης των δεδομένων που ασταμάτητα συλλέγονται εξελίσσει το IoT σε ένα πεδίο μεγάλων επιχειρηματικών ευκαιριών. Βεβαίως, η συλλογή δεδομένων δεν αποτελεί καινοτομία, όμως για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα γρήγορης και συνεχούς μετάδοσης τους. Οπότε είναι στο χέρι μας να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αξιοποίησής τους. Στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής οι ευκαιρίες φαίνεται να είναι μεγάλες, αφού η διασύνδεση των μηχανών και η συλλογή δεδομένων μετασχηματίζει το μοντέλο λειτουργίας, οπότε φτάνουμε να αναφερόμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και τη σύγκλιση μεταξύ της φυσικής και της ψηφιακής πραγματικότητας.

“Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε αισθητήρες συλλογής δεδομένων σχεδόν παντού και αυτό θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες βασισμένες σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Για τις επόμενες γενιές τo Internet of Things θα είναι ότι ήταν το Internet για τη δική μας γενιά. Επί της ουσίας κανείς δεν θα ασχολείται με το αν μια συσκευή ή ένα αντικείμενο είναι διασυνδεδεμένο, αφού η διασύνδεση θα είναι καθολική και απλά ο χρήστης θα αξιοποιεί την όποια υπηρεσία. Ήδη, όταν αναφερόμαστε σε υποδομές έξυπνης πόλης, μας απασχολεί η αποδοτικότερη ενεργειακή διαχείριση και πως θα αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που συλλέγουμε για να εξοικονομήσουμε φυσικούς πόρους. Αλλά και στο επίπεδο του οικιακού καταναλωτή, οι υπηρεσίες που μπορεί προσφέρει ένας πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζουν να αποτελούν κριτήριο επιλογής”, παρατηρεί ο Mark Torr.

Παραδέχεται πως η ανάλυση των χρήσιμων δεδομένων δεν θα λύσει όλο μας τα προβλήματα, αφού πάντα θα μεσολαβεί ο ανθρώπινος παράγοντας και η αντιμετώπισή τους θα είναι θέμα μια γενικότερης κουλτούρας. Όμως, όπως τονίζει, στο μέλλον οι κοινωνίες θα καθοδηγούνται, θα λειτουργούν και θα λαμβάνουν περισσότερες αποφάσεις βασισμένες στην επεξεργασία των δεδομένων και τα στοιχεία που θα προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία.

Ο Mark Torr θα είναι μεταξύ των ομιλητών του φετινού Microsoft Summit, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου στον Ελληνικό Κόσμο.