ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι τρεις ζωές του ίδιου tablet

Τρεις μήνες με τα Windows 8.1 σε ένα tablet της Asus. Τα πολλά του πρόσωπα σε συνθήκες δουλειάς, home entertainment και ταξιδιού.

Ο εναλλακτικός τίτλος θα μπορούσε να είναι “Το tablet δεν είναι πια συμπλήρωμα του κανονικού σου pc”. Τουλάχιστον από τότε που μπήκαν στο παιχνίδι τα Windows 8.1 και έκαναν τη ζωή πολύ πιο εύκολη. Για έναν άνθρωπο που περνάει περισσότερες ώρες με έναν υπολογιστή απ’ ότι περνάει με τον ίδιο του τον εαυτό, το μόνο που θες είναι αυτό που έχεις στα χέρια σου να σου κάνει τη ζωή εύκολη. Είτε είναι το κινητό σου, είτε είναι το tablet σου είτε το laptop σου.

Και δουλεύω πάρα πολλές ώρες στο laptop. Πρωί – βράδυ. Και κάθε φορά που δοκιμάζω ένα tablet, κάθε φορά που μπαίνω στον πειρασμό και κάνω ένα tablet δικό μου, έχω πάντα να το συγκρίνω με το laptop μου. Και να σκεφτώ σε τι βαθμό μπορεί το εκάστοτε tablet να αντικαταστήσει στη ζωή μου το μονάκριβο laptop μου.

 

Το λέω και το ξαναλέω ότι ήταν τόσος ο καιρός γιατί καταχράστηκα την ευγένεια των ανθρώπων της Microsoft για να κρατήσω το Asus T100T τόσο καιρό. Και το πήγα σε πολλά μέρη είναι η αλήθεια. Στη δουλειά μου, στο σπίτι μου, στο Μπαλί, στη Μαδρίτη, στο σπίτι του κοριτσιού μου, σε σπίτια φίλων, σε παρουσιάσεις σε πελάτες, σε μια διάλεξη στο Πάντειο. Παντού.

Για να καταλάβω ότι ένα tablet σε ένα λειτουργικό περιβάλλον το οποίο έχεις συνηθίσει, μπορεί να μην φαίνεται αλλά αν το δοκιμάσεις είναι απαραίτητο.

Ένα πολύ χρηστικό εργαλείο

Υπήρξαν πολλές ευρεσιτεχνίες για να προστεθεί μέχρι τώρα ένα εύχρηστο πληκτρολόγιο στα tablet. Κι αυτός είναι ο πλέον εξυπηρετικός. Ένα πάρα πολύ λεπτό αλλά και πάρα πολύ σταθερό πληκτρολόγιο είναι αυτό που μεταμορφώνει (εξ’ ου και Asus Transformer Books) το tablet αυτό σε ένα πολύ εύχρηστο pc. Με θύρα USB στο πληκτρολόγιο και την ιδανική βάση για να στερεώσεις το tablet σου.

 

Αυτό που είναι το πλέον χρήσιμο είναι η δυνατότητα για multitasking. Το ότι η οθόνη χωρίζεται στα παράθυρα που θες εσύ να την χωρίσεις και στο ratio που θες εσύ να είναι. Είναι σαν να έχω τις δύο οθόνες του pc μου; Όχι ακριβώς αλλά σε γλιτώνει από άπειρα minimize, σε γλιτώνει από πολύ χρόνο που θα σπαταλούσες από τη μία εφαρμογή στην άλλη.

 

Το νέο περιβάλλον είναι όμως πιο ευχάριστο, πιο εύκολο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ένα tablet προγράμματα που φανταζόσουν ότι θα μπορούσες να τα έχεις μόνο στο pc σου. Μπορείς να πας εύκολα και γρήγορα με ένα swipe από το ένα app στο άλλο. Μπορείς να φτιάξεις Jump lists ώστε να έχεις γρήγορη πρόσβαση σε recent αρχεία. Μπορείς μέσα από το taskbar να κάνεις navigate στα apps που θέλεις εσύ. Κι όλα αυτά με μικρές κινήσεις με τα δάχτυλά σου. “It’s a kind of magic” που θα έλεγαν και οι ξέρεις ποιοι.

 

Τα λέει εδώ κι ο αδερφός από το Pocketnow. Όση ώρα μιλάει για τα features του update των Windows 8.1 κουνάω το κεφάλι συμφωνόντας. Στο τέλος του βίντεο είμαι αυτός που θα έλεγε “Με κάλυψε ο κύριος που μίλησε πριν από εμένα”.

 

Ας περάσω όμως στο κυρίως θέμα. Στις 3 ζωές του ίδιου tablet. Όπως τις έζησα εγώ.

Στο μεροκάματο

Οκ, όταν έχεις ένα καλό pc στο γραφείο σου με δύο οθόνες, δεν χρειάζεσαι εκείνη την ώρα κανένα tablet. Κακά τα ψέμματα, δεν γράφεις εύκολα κείμενο, δεν κροπάρεις εύκολα φωτογραφίες σε ένα tablet. Αλλά δεν φτιάχτηκαν για αυτό. Γιατί σε όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες της δουλειάς, θα σου φανεί πολύ χρήσιμο.

Ξεκινάω από τα meeting του Oneman. Να με αυτούς εδώ τους περίεργους.

 

Γιατί τόσον καιρό έβλεπα τον Μίχαλο να έρχεται με το iPad και ένιωθα λίγο μειονεκτικά. Θα δεις στο tablet τα email που σου έχουν στείλει όλοι από την ομάδα σου για να φτιάξετε πλάνο για την ερχόμενη εβδομάδα, θα τους δείξεις αυτό που είχες στο μυαλό σου, θα διαβάσεις στους υπολοίπους την ενημέρωση που πρέπει να διαβάσεις. Τέτοια βαρετά κάνουμε, μην νομίζεις.

 

Όταν δουλεύεις σε ένα online περιβάλλον θες πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Κι όταν δεν είσαι στο γραφείο. Όταν δεν έχεις το pc σου κοντά. Είτε είσαι ακόμα στο κρεβάτι και φτιάχνεις με λίγη αρχισυντακτική βοήθεια το πλάνο της εβδομάδας για το site. Είτε είσαι οπουδήποτε έξω και χρειάζεσαι πρόσβαση.

Συμμετείχα σε ένα μάθημα στο Ad & PR lab του Παντείου πριν λίγες εβδομάδες. Η φανταστική (να τα λέμε κι αυτά) σε σχεδιασμό παρουσίαση μου ήταν στην οθόνη για να παρακολουθούν οι φοιτητές. Αλλά οι σημειώσεις μου, η παρουσίαση και ό,τι άλλο μπορούσα να χρειαστώ εκείνη την ώρα ήταν στο χέρι μου. Εκεί κρυφοκοίταγα για να δω τι ακολουθεί, εκεί κοιτούσα για να θυμηθώ αυτά που είχα προετοιμάσει, αυτό χρησιμοποίησα μετά το μάθημα για να δείξω σε κάποιους φοιτητές κάποια ακόμα παραδείγματα.

Αλλά εκεί που σε συνθήκες εργασίας, το tablet με βοήθησε περισσότερο ήταν στο ταξίδι. Όταν χρειάστηκε να πάω στη Μαδρίτη για δουλειά, με τις υποχρεώσεις στο γραφείο να είναι πολλές και τα κείμενα να μην γράφονται μόνα τους, ήξερα ότι χρειαζόμουν κάτι φορητό για να δουλέψω. Και εδώ θα ζητήσω συγγνώμη από το πολυαγαπημένο μου laptop αλλά στην σύγκριση με το tablet χάνει κάθε μα κάθε φορά.

 

Είχα Microsoft Office και ένα πάρα πολύ βολικό πληκτρολόγιο να γράψω τα κείμενά μου στο αεροπλάνο. Είχα τις παρουσιάσεις και το πρόγραμμα του ταξιδιού εκεί. Περνούσα τις δεκάδες φωτογραφίες που έβγαζα με την φωτογραφική ή το κινητό. Έψαξα γρήγορα και εύκολα στον πολύ λίγο χρόνο που είχα να βρω πού είναι το BCBG, πού υπάρχει ένα καλό πάρκο για τρέξιμο, ποια αξιοθέατα πρέπει να σπεύσω να δω. Μπόρεσα το βράδυ πριν κοιμηθώ να δω τι έχει γίνει στην Ελλάδα όλη μέρα στο site, να ασχοληθώ με την επόμενη και να βάλω σε μια σειρά όσα είχα δει και κάνει στη Μαδρίτη.

 

Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτές τις δουλειές χωρίς να βάλω το πληκτρολόγιο στο tablet και να τελειώσω μέσα σε μισή ώρα κάτι που σε κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα, ξένο σε εμένα και το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών, θα μου έπαιρνε πολλή περισσότερη. Ή δεν θα μπορούσα να το κάνω.

Αλλά αρκετά είπαμε για την πιο χρήσιμη μεν αλλά πιο βαρετή χρήση του tablet. Η δουλειά είναι δουλειά. Το θέμα είναι να το διασκεδάζεις κιόλας.

Στη ζωή σου κάθε βράδυ

Αυτή είναι και η πιο ουσιαστική για τον μέσο χρήστη. Δεν ξέρω για εσένα αλλά τα βράδια που θα κάτσω μόνος στο σπίτι η προσοχή μου θα είναι είτε στραμμένη στο κινητό μου είτε στην οθόνη της τηλεόρασης στην οποία έχω συνδέσει το pc. Όσο καιρό έχω το tablet, είναι στραμμένη εκεί.

 

Στο tablet θα στριμάρω τις σειρές και τις ταινίες που θα δω. Έχω στριμάρει ακόμα και ποδόσφαιρο σε κάποιες από τις βραδιές του Μουντιάλ. Στο tablet θα περάσω τις φωτογραφίες που θέλω να κάτσω να δω αγκαλιά με την κοπέλα μου, στο tablet θα σερφάρουμε μαζί για τις διακοπές στην Αφρική, για να δούμε βιντεάκια της De Generes, για να βρούμε κάτι που ψάχνουμε.

Με το split screen στο ratio που εσύ ορίζεις, μπορείς να βλέπεις ένα βίντεο του Oneman στο Youtube και παράλληλα να διαβάζεις αθλητικά νέα σε άλλο tab.

 

Μπορείς αν είναι πολύ βαρετό το επεισόδιο του True Detective να ανοίξεις και λίγο Oneman να διαβάσεις.

 

Στον κόσμο της τελειότητας θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πάντα από το tablet. Στον κόσμο που ζούμε, αυτά που μπορείς να κάνεις από το (συγκεκριμένο) tablet αγγίζουν το ιδανικό.

Στο ταξίδι

Πλησιάζει και η άδεια του Αυγούστου οπότε αυτή η “ζωή” του tablet θα σου φανεί πάρα πολύ χρήσιμη. Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη από τις δύο που προανέφερα. Πήρα το tablet αυτό στο ταξίδι που έκανα το Πάσχα στην Σινγκαπούρη και το Μπαλί. Πίστεψέ με και στις διακοπές μου σε όποιο ελληνικό νησί κι αν με βρει ο Αύγουστος, θα είναι εξίσου χρήσιμο.

Θα σου πω σε ποιες καταστάσεις του ταξιδιού ήταν σωτήριο.

 

Στην δεκάωρη πτήση από Κωνσταντινούπολη για Σινγκαπούρη και πίσω. Βλέποντας ταινίες, εκεί ανάμεσα στους ύπνους όταν το tablet καθόταν ωραιότατα στο τραπεζάκι του φαγητού, με ένα dual plug για ακουστικά για να ακούμε και οι δύο. Στο χαλάρωμα το απόγευμα ή το βράδυ. Βλέποντας φωτογραφίες από τα όσα ωραία είχαμε κάνει μέχρι τότε. Χαζεύοντας online. Στο browsing κάθε πρωί στο ξενοδοχείο μέχρι να αποφασίσουμε σε ποια παραλία ή ποιο αξιοθέατο θα πάμε εκείνη την μέρα. Στο tablet βρήκαμε το πάρκο των ελεφάντων, στο tablet βρήκαμε το rafting στον ποταμό Ayung.

Σώσαμε στο tablet τις φωτογραφίες των κινητών μας για να μπορούμε να βγάλουμε καινούριες. Σώζαμε στο tablet τις φωτογραφίες από την φωτογραφική για backup. Είχαμε στο tablet όλα εκείνα τα πρώτης ανάγκης docs και pdf με τα στοιχεία του ταξιδιού. Οφείλω να ομολογήσω και ότι το τερματίσαμε βλέποντας σε stream Κάτω Παρτάλι στα 6.645 μίλια μακριά από το Κάτω Παρτάλι.

 

Δεν θα σου πω σε καμία περίπτωση να γίνεις ο γραφικός της παραλίας φέτος το καλοκαίρι και να έχεις το tablet σου παρέα σε ό,τι και να κάνεις. Ούτε εγώ το είχα. Αλλά είναι μερικές στιγμές που εκείνη κοιμάται στην αγκαλιά σου κι εσύ θες να χαζέψεις κάτι online. Είναι στιγμές που πρέπει να ψάξεις κάτι γρήγορα και θες να κρατήσεις την μπαταρία του κινητού σου για το κινητό σου. Είναι στιγμές που η αλήθεια μοιάζει ψέμα. Παύση. Είναι στιγμές που θες να κάνεις backup. Είναι στιγμές που θες μια καλύτερη οθόνη από αυτή του κινητού σου.

Στους 100 που είναι αναγκασμένοι να πάρουν το laptop τους στις διακοπές είτε για να δουλέψουν είτε γιατί πάντα παίρνουν το laptop τους μαζί, και οι 100 θα ήταν ευχαριστημένοι με αυτό το tablet και τη λειτουργικότητα των Windows 8.1 σε αυτό.