ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς είναι να περνάς τη μέρα κοιτάζοντας το Parse.ly;

Η συνήθεια που έγινε λατρεία. Ή αλλιώς, όταν ένας μονομανής και τρελός με τα νούμερα γνώρισε τον απόλυτο έρωτα.

Ποτέ ξανά (καλά ίσως σε τίποτα περίεργα ηλεκτρονικά που έπαιζαν με κέρμα, αλλά δεν μετράει τώρα) οι στιγμιαίες ενδείξεις +8, +17, +38, -24 δεν είχαν τόση αξία αναβοσβήνοντας σε μια οθόνη.

Το Parse.ly είναι ένα εργαλείο, σίγουρα από τα πιο έγκυρα, αν όχι το πιο, για την καταμέτρηση της επισκεψιμότητας μιας σελίδας με live μεταβλητές, που χωρίς πολύ κόπο μπορούν να σε κολλήσουν στην οθόνη για περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα έκρινε φυσιολογικό ένας εξωτερικός παρατηρητής. Μου συμβαίνει κάθε μέρα. Κι αυτές οι ενδείξεις που αναφέρω στην εισαγωγή είναι οι επισκέπτες κάθε θέματος της σελίδας ξεχωριστά ανά πάσα στιγμή. Πιο λιανά, το +8 σημαίνει ότι μόλις μπήκαν άλλοι οκτώ άνθρωποι στο θέμα με τα καλύτερα τρέιλερ της εβδομάδας. Ή στο θέμα με τον χάρτη της αθηναϊκής νύχτας. Ή στην κατηγορία Oneman Food.

(αααααα, οι επιλογές είναι άπειρες, μου ‘ρχεται να τρελαθώ)

Όλα ξεκίνησαν στο σπίτι της γιαγιάς μου. Πολύ πριν το ίντερνετ. Στην αυλή του σπιτιού υπήρχαν συκιές, ελιές, ακρίδες και μια ξεχαρβαλωμένη μπασκέτα. Οι συκιές και οι ελιές βοηθούσαν ως φυσικά props (ή ως φυσικά εμπόδια) ώστε να στήνεται γύρω τους ολόκληρο το παιχνίδι. Ένα εύστοχο σουτ πίσω από ένα χοντρό κλαδί προφανώς μέτραγε για τρεις. Μια ακρίδα κοντά στη μπασκέτα προφανώς σήμαινε το αυτόματο τέλος των διαδικασιών. Κοινή λογική.

Το βαθύ πρόβλημα βρισκόταν στα συρτάρια του γραφείου μου, εκεί που είχα αναλυτικά όλα τα φύλλα αγώνα των υποθετικών ματς που είχα παίξει στην αυλή. Φανταστικές ομάδες, φανταστικά σκορ, φανταστικοί σκόρερ και στατιστικά. Στατιστικά: Ο μόνος λόγος για τον οποίο μετανιώνω που δεν πρόσεχα στα μαθηματικά. Ο βασικός λόγος που κόλλησα με το Parse.ly.

Το Parse.ly! Αυτός ο πράσινος παράδεισος από νούμερα. Αυτός ο μπούσουλας που σε ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο ποιος διαβάζει και τι διαβάζει στο Oneman. Ένας λόγος για να δουλεύεις στο ίντερνετ. Ίντερνετ: Αυτό χωρίς το οποίο είναι αδιανόητο πια να φανταστείς τη ζωή σου*.

*Αν ο παραπάνω ορισμός σού φαίνεται λίγο βαρετός, δεν έχεις παρά να πέσεις κατευθείαν στα βαθιά και ενδιαφέροντα. Το Game Changer in Digital Marketing έρχεται στις 5 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με πλούσια ατζέντα γύρω από τις νέες τάσεις στο μάρκετινγκ, την ψηφιακή επικοινωνία και την online διαφήμιση.

Θα ήταν λίγο πιο κυνικό απ’ όσο χρειάζεται, να στηρίζει και να υποστηρίζει κανείς ότι τα πάντα στο ίντερνετ είναι αριθμοί. Αυτά καλό είναι να μη γίνονται. Από την άλλη, το τριπάκι του να βλέπεις πόσοι διαβάζουν τι, είναι εξόχως ελκυστικό για τύπους σαν εμένα που εκτός από θέμα με τα στατιστικά, έγραφαν χρόνια σε περιοδικά και συνεπώς δεν είχαν ιδέα για το ποιος τους διαβάζει εκεί έξω. Ή για το αν τους διαβάζει κανείς.

Τη μέρα που μας σύστησε ο Head of Audience Development, Δημήτρης Βάσσος, είχα την κλασική αντίδραση του οπισθοδρομικού, βαριεστημένου και δύσπιστου με τις νέες τεχνολογίες. (Τέτοιος είμαι). Άρχισα τις γραφικότητες τύπου “Ναι, αλλά σαν το Analytics δεν είναι”. Τόσα ήξερα, τόσα έλεγα. Έβλεπα πολλά νούμερα σε μια οθόνη και πιθανότατα δεν περνούσα μια καλή μέρα. Τέλος πάντων, δεν έδωσα τη δέουσα σημασία, αλλά ο χρόνος έκανε αθόρυβα τη δουλειά που πρέπει.

Το Parse.ly είναι σαν τον πιο συμπαθητικό καθηγητή που είχε ποτέ στο σχολείο. Είναι εκεί για να πει την αλήθεια, ξέρεις ότι δεν θα γίνετε ποτέ κολλητοί, αλλά τον συμπαθείς. Και σε συμπαθεί. Και θέλει το καλό σου. Το εργαλείο ‘so far today’ λοιπόν είναι το πρώτο που αρχίζει να σου παίρνει το μυαλό. Με το Parse.ly έχεις τη δυνατότητα να μάθεις πώς πηγαίνει το site οποιαδήποτε ημέρα συγκριτικά με τις οκτώ τελευταίες εβδομάδες. Το να τσεκάρω πώς έχει ξεκινήσει η Δευτέρα σε σχέση με τις προηγούμενες οκτώ Δευτέρες κ.ο.κ. έγινε ο καφές (που δεν πίνω).

Οι πιθανότητες είναι τρεις. Το κάτω, το πάνω και το ‘στα ίδια’. Στο κάτω, το ευγενικό Parse.ly σε ενημερώνει ότι διάγεις ένα slow πρωινό ή μια slow μέρα, αν το κακό συνεχίζεται και το μεσημέρι. Όταν η μέρα κυμαίνεται στο μέσο όρο, διαβάζεις ένα ωραιότατο ‘so far, business as usual’ και συνεχίζεις τη ζωή, αλλά όταν η μέρα είναι πάνω από τον μέσο όρο, ε, εκεί αρχίζει το πάρτι. Εκεί υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σενάρια. ‘Α good day’, ‘a very good day’, ‘a great day’, ‘an exceptional day’. Πόση αποθέωση να αντέξει ένα site;

Το δεύτερο πιο συγκλονιστικό εργαλείο του Parse.ly, που μπορεί να σου λύσει τα χέρια με διψήφιο αριθμό τρόπων, λέγεται ‘Last 10 Minutes’. Με ακρίβεια μπαλιάς Βασίλη Τσιάρτα, το ‘Last 10 Minutes’ δείχνει πόσοι άνθρωποι έχουν διαβάσει τα δέκα πιο δημοφιλή κείμενα του site το τελευταίο δεκάλεπτο. Εκεί να δεις ασταμάτητα συν και πλην. Ειλικρινά είναι φορές που θέλω να με κλείσει κάποιος σε μια αίθουσα γεμάτη με οθόνες που τρέχουν το Parse.ly και να παρατηρώ μεταβολές όλη τη μέρα.

Είναι το thing μου. Μπορώ να βγάλω δύο εκατομμύρια συμπεράσματα και να πω “Μα να το, είναι πασιφανές, το λένε οι αριθμοί”. Μέχρι τότε, ή έστω μέχρι να με καλέσουν για εισηγητή στο επόμενο Game Changer, θα κρατήσω τα χαρτιά μου κλειστά και δε θα προδώσω περισσότερα για το καθημερινό φετίχ με το περίεργο όνομα. Προς το παρόν (και στο Game Changer της 5ης Οκτωβρίου) το λόγο θα πάρει η Success Manager του Parse.ly, Kelsey Arendt, στη θεματική ενότητα ‘Analytics: Tracking the Data that matters’.

Θα κλείσω απλά ενημερώνοντας ότι όσο έγραφα αυτό το άρθρο, κοίταξα δεκαεννιά φορές το Parse.ly. Και μία τώρα, είκοσι.