ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ενα Coin για όλες σου τις συναλλαγές

Όλες σου οι πιστωτικές κάρτες σε μία είναι μια αρκετά καλή ιδέα. Χρειάζονται, όμως, πολλά παραπάνω για μία νέα επανάσταση.

Η ιδέα είναι καλή και αρκετά διαφορετική από τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως το Square, το Paypal Here και το Bitcoin.

Με το Coin θα κάνεις τις αγορές σου σχεδόν όπως τις έκανες μέχρι τώρα. Μόνο που θα κρατάς μία πιστωτική κάρτα με τα στοιχεία όλων των υπολοίπων που θα διαβάζεται απο τα τερματικά χρέωσης και τα ΑΤΜ.

Το Coin θα αποθηκεύει μέχρι οκτώ κάρτες θεωρώντας ότι με περισσότερες η χρήση του γίνεται πολύπλοκη. Με ένα στρογγυλό κουμπί αλά iPhone θα αλλάζει από κάρτα σε κάρτα και τα στοιχεία κάθε μίας θα προβάλλονται σε μια μικρή οθόνη στο πάνω μέρος.

Η ανάγνωση κάθε κάρτας θα γίνεται με μία μαγνητική λωρίδα που αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει η κάρτα.

Καθαρά τεχνικά αυτή η λωρίδα και ένα Bluetooth Low Energy τσιπάκι που συγχρονίζει τα στοιχεία με ένα κινητό τηλέφωνο είναι οι πιο σημαντικές καινοτομίες.

Ο συγχρονισμός γίνεται με μια απλή φωτογραφία της κάρτας (το Coin κάνει τα υπόλοιπα αυτόματα) και τα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στο Coin για περίπου δύο χρόνια που λειτουργεί η μπαταρία.

Τώρα, για να το αγοράσεις υπάρχουν δύο επιλογές. Να πάρεις το ρίσκο και να πληρώσεις τα 55 δολάρια της προπαραγγελίας  ή να περιμένεις την κυκλοφορία του στα μέσα του 2014 πληρώνοντας τα διπλάσια.

Φυσικά μπορείς να περιμένεις ακόμα περισσότερο, να δεις αν δεις αν τελικά η ιδέα θα τσουλήσει παρά να είσαι από τους πρώτους που θα το παραγγείλουν και να μείνει στο ράφι.

Κάτι όχι εντελώς απίθανο αν αναλογιστείς ότι αυτή είναι η δεύτερη ιδέα του Kanishk Parashar που τα βρήκε μπαστούνια με το SmartMarket, ένα app πληρωμών μέσω GPS που ποτέ δεν πήρε μπροστά. 

Η δύναμη της συνήθειας, η πληρωμή χέρι με χέρι ή με πιστωτική αποδείχτηκε πιο δυνατή από τους αυτοματισμούς του SmartMarket κάτι που έκανε τον Parashar να αναθεωρήσει.

Γι’ αυτό στη δεύτερη του προσπάθεια παρέκαμψε εντελώς το πρόβλημα του SmartMarket γυρνώντας σε έναν πιο παραδοσιακό τρόπο πληρωμών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Parashar είναι αυτός που κατασκεύασε το πρώτο Coin έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα ηλεκτρονικών σε ένα τοπικό κατάστημα.

Το πρώτο Coin ήταν κάπως ογκώδες και συνδεδεμένο με το κινητό του τηλέφωνο. Αυτή η πρώτη συσκευή δεν ήταν κάτι που μπορούσε να βγει στην αγορά αλλά ήταν μια απόδειξη ότι η ιδέα ήταν βιώσιμη. Δηλαδή ο Parashar προτίμησε να “συνεργαστεί” με τα διάφορα reader παρά να τα ανταγωνιστεί.

Ένα Coin που θα λειτουργούσε σαν πιστωτική κάρτα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την άνθιση ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμής όπως το Square και να φέρει κέρδη στους επενδυτές του.

Από την άλλη το Coin και ο Parashar έχουν την στήριξη επενδυτών όπως η YCombinator και η K9 Ventures ενώ αρκετοί μηχανικοί προέρχονται από το Google Wallet και το Square.

Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του Coin, είναι εταιρεία hardware (κυρίως) και όχι ένα ακόμα startup με το όνειρο να αλλάξει τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Και είναι αλήθεια ο Parashar είναι αρκετά έξυπνος ώστε να σκεφτεί κάτι που δεν είχαν σκεφτεί άλλοι. Έξυπνος και τυχερός αφού μόλις το 2010 εμφανίστηκε το πρώτο  Bluetooth χαμηλής κατανάλωσης.

Συνδυάζοντας αυτό με την τεχνολογία της μαγνητικής λωρίδας (για την οποία έχει καταθέση αίτηση ευρεσιτεχνίας) επινόησε την εμπορική μορφή του Coin.

Και μπορεί αυτό να μην είναι αρκετο για να πείσει το καταναλωτικό κοινό να το χρησιμοποιήσει, μπορεί να γίνει ένα ακόμα gadget στα πολλά και όχι μια επανάσταση αλλά γκατζετάκηδες, μετροσέξουαλ και φαν του design μπορούν σίγουρα να βρουν έναν καλό λόγο για να δώσουν το πενηντάρικο.

Από την άλλη είναι μια σημαντική διευκόλυνση για όποιον χρησιμοποιεί τις κάρτες ενώ το γεγονός ότι έχει δέσει την τύχη του με το Square (του Jack Dorsey) μόνο αρνητικό δεν το λες. Μπορεί δηλαδή η επανάσταση να μη γίνει καν από το Coin.

Οπότε ναι, το Coin μπορεί εύκολα να γίνει η νέα σου πιστωτική κάρτα.