ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Windows 10: Πρώτο βήμα στην εποχή του Continuum

Δοκιμάζουμε τα νέα Windows και σχολιάζουμε όσα αλλάζουν στο πώς σκεπτόμαστε για το λειτουργικό που έχουμε στα pc μας.

Είναι ίσως το μεγαλύτερο άλμα που έχει κάνει η Microsoft τα τελευταία χρόνια ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί σε day to day ανάγκες των χρηστών της αλλά και να θέσει τους κανόνες για έναν νέο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη συσκευή που έχουμε απέναντί μας, είτε αυτή είναι ένα tablet είτε ένα pc είτε ένα κινητό είτε ακόμα και μια παιχνιδομηχανή.

 

A video posted by @onemangr on

 

Έτσι, σε αυτή την πρώτη παρουσίαση που είχα την τύχη να παρακολουθήσω για τα νέα Windows 10 σε στο ολοκαίνουριο Yoga Tablet 2 της Lenovo, όσο και στην πρώτη χρήση των Windows 10, αυτό που με έκανε να κάνω την καρέκλα λίγο πιο πίσω και να βάλω τα πόδια στο τραπέζι για να σκεφτώ λίγη ώρα με τον εαυτό μου, ήταν το πώς τα Windows 10 καταφέρνουν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις συσκευές και να συγκεντρώσουν όλη την ουσία της επικοινωνίας, της διασκέδασης και της δουλειάς σου σε ένα πλαίσιο γνώριμο και απόλυτα εύχρηστο. Κι αυτό γιατί τα Windows 10 προσαρμόζονται στην συσκευή στην οποία τα χρησιμοποιείς ώστε να έχεις την ίδια εμπειρία χρήσης είτε χειρίζεσαι ένα tablet είτε ένα pc είτε το δικό σου κινητό είτε το δικό σου Xbox One.

 

Το νέο update σε Windows 10, το οποίο να σημειωθεί ότι είναι εντελώς δωρεάν για τους χρήστες Windows 7 και έπειτα, μου θύμισε εκείνες τις πρώτες στιγμές με το λειτουργικό των Windows στη δεκαετία των 90 που αρκούσε το παραμικρό για να εντυπωσιαστείς αλλά και να συνειδητοποιήσεις ότι κάθε νέο εύρημα, κάθε ευρεσιτεχνία, κάθε νέο update ήταν ένα βήμα προς τη λογική. Με το νέο αυτό update νιώθω ότι φτάσαμε πλέον στη λογική. Και αρχίζουμε πλέον να κοιτάμε πώς αυτή η λογική θα εφαρμοστεί στην καθημερινότητά μας και στις διάφορες συσκευές τις οποίες έχουμε αγοράσει. Αυτό που με μια λέξη αποκαλούν Continuum. Τα Windows 10 προσφέρουν μια εμπειρία συμβατή με μια ευρεία γκάμα συσκευών, η οποία περιλαμβάνει PCs, tablets, κινητά, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens και άλλα, ενώ ήδη ελέγχονται 2.000 συσκευές ή ρυθμίσεις.

Πώς μοιάζουν τα νέα Windows

 

Με το desktop να επιστρέφει και να βρίσκεται στο επίκεντρο, είναι ένα πάντρεμα των 7 με τα 8.1. Ένα αρκετά εμφανές πάντρεμα βασικά με τις χαρακτηριστικές οθόνες και των δύο να βρίσκονται στο desktop των 10 για να επιλέξεις εσύ με ποιον τρόπο θες να πλοηγηθείς στα διάφορα apps. Είτε είσαι από εκείνους που εμμονικά επιλέγουν να δουλεύουν σε desktop mode ή προτιμάς ειδικότερα σε tablet να πλοηγείσαι στην κλασική οθόνη με τα εικονίδια των apps, το λεγόμενο και tablet mode.

Και  αναφέρομαι ειδικότερα στα tablet και τα pc γιατί ούτως ή άλλως εκεί είναι η μεγαλύτερη δυναμική της εταιρείας αλλά και καθώς τα πρώτα κινητά με προεγκατεστημένα τα Windows 10 θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε από Νοέμβριο. Τις υπόλοιπες όμως λειτουργίες των 10 και την δυνατότητα σύνδεσης των συσκευών, μπορείς να την βιώσεις ξεκάθαρα από τώρα με το που θα κάνεις το δωρεάν upgrade στα 10.

Και μιας και είπα δωρεάν. Μικρή παρένθεση. Για αρκετά χρόνια, ένα από τα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου λειτουργικού ήταν ότι έπρεπε κατ’ αρχάς να πληρώσεις για το ίδιο το λειτουργικό αλλά και πολλές από τις λειτουργίες που θα ήθελες να είναι προεγκατεστημένες, έπρεπε να πληρώσεις για να τις αποκτήσεις. Με τα Windows 10, όσα apps θα βρεις με το upgrade έτοιμα στο pc σου αλλά και τα 15GB που θα έχεις δωρεάν στο OneDrive, βλέπω μία λογική πλέον της Microsoft στο να ανταμείψει εκείνους που προτιμούν το λειτουργικό της με την με βεβαιότητα καλύτερη έκδοση που έχει βγει ως τώρα. Βλέπω μια γενικότερη στροφή όχι απλά στο να παρέχει πράγματα στον καταναλωτή αλλά και στο να τον βάζει στο παιχνίδι. Για όσους δεν γνωρίζουν οι trial μορφές των Windows 10 ήταν ανοιχτές στο κοινό για μερικούς μήνες και μέσα από το feedback του κόσμου έγιναν εκείνα τα απαραίτητα updates για να φτάσουμε στο launch της 29 Ιουλίου.

Τα highlights που πρέπει να γνωρίζεις

 

Το δεύτερο desktop. Πάρα πολύ βολικό για εκείνους που μοιράζονται ένα pc ή ένα tablet ή για εκείνους που θέλουν σε ένα session, να διαχωρίσουν τη δουλειά τους. Με ένα απλό κλικ δημιουργείς ένα δεύτερο, καθαρό, desktop για να ανοίξεις εκεί άλλα apps, να ασχοληθείς ξεχωριστά με μια δουλειά ή απλά να browsάρεις σε διαφορετικό περιβάλλον από εκείνο το οποίο χρησιμοποιούσες εσύ ή όποιος άλλος νωρίτερα.

Το streaming από το Xbox One. Σκέψου να έχεις λιώσει στον καναπέ παίζοντας στην τηλεόραση και θες να παίξεις έτσι λίγο ακόμα στο κρεβάτι. Στριμάρεις ό,τι συμβαίνει στο Xbox One σου στο tablet σου και η εμπειρία συνεχίζεται εκεί. Τα Windows 10 με αυτή τη λειτουργία μεγιστοποιούν τη “συνέχεια” ανάμεσα στην παιχνιδομηχανή και τον εκάστοτε υπολογιστή.

Ο Microsoft Edge. Τέρμα ο explorer και ό,τι τον συνόδευε σαν χούγια τα οποία είτε ήταν υπαρκτά είτε τα είχαμε απλά στο μυαλό μας. Τα τελευταία update του explorer τον είχαν κάνει πολύ ισχυρό αλλά χρειαζόταν ένα rebranding για να κερδίσει ξανά τον κόσμο. Ο Edge είναι ένας πάρα πολύ ικανός και εύχρηστος browser που θα αλλάξει όσα νόμιζες για τον browser που έβρισκες προεγκατεστημένο στα Windows. Με φοβερή λειτουργία να ανοίγεις όλες τις σελίδες σε read mode και εκεί να κάνεις σημειώσεις, υπογραμμίσεις, παρατηρήσεις.

 

Η λειτουργία DVR. Δεν ξέρω αν έχεις επιχειρήσει ποτέ να εγγράψεις σε ένα video όσα συμβαίνουν στην οθόνη σου αλλά τα όποια προγράμματα υπήρχαν μέχρι τώρα δεν τα κατάφερναν και φοβερά. Χρήσιμο εργαλείο ειδικά για τους gamers οι οποίοι θα θέλουν να κρατάνε βίντεο από τα raids τους ή ό,τι άλλο θέλουν.

 

Τα προεγκατεστημένα apps. Ένα κλικ παραπάνω σε εργαλεία και υπηρεσίες για να κάνουν τη ζωή σου εύκολη και κυριότερα να μην αναγκαστείς να χρυσοπληρώσεις κάποια προγράμματα για να επεξεργαστείς εικόνες ή να γράφεις κείμενα ή οτιδήποτε άλλο παλαιότερα θεωρούσες δεδομένο ότι θα πρέπει να το πληρώσεις. Ναι, δωρεάν προγράμματα υπήρχαν πάντα για όλες τις παραπάνω λειτουργίες. Αλλά ποτέ τόσο εξελιγμένα.

Παιχνίδι ανάμεσα σε Xbox One και pc. Από τον Οκτώβριο κιόλας, θα κυκλοφορήσουν παιχνίδια τα οποία θα είναι απόλυτα συμβατά να παίζουν ανάμεσα σε pc και Xbox One, δημιουργώντας έτσι ιδανική εμπειρία για τους χρήστες που προτιμούν να παίζουν σε διαφορετικές κονσόλες. Θα είναι όλα τα παιχνίδια έτσι; Προφανώς και όχι μιας και είναι και θέμα των εταιρειών παραγωγής παιχνιδιών το αν θέλουν να πάνε across platforms αλλά μια καλή αρχή γίνεται με το Fable Legends.

 

Νέο, ενιαίο Windows Store. Για να έχεις ένα store να κατεβάζεις εφαρμογές ανεξαρτήτως πλατφόρμας που χρησιμοποιείς τα Windows 10. Είναι πραγματικά πολύ ξεκούραστο να έχεις συγκεντρωμένες σε ένα μόνο store όλες τις αγορές σου, δωρέαν και μη, και να μπορείς να τις χρησιμοποιείς σε κάθε συσκευή ξεχωριστά.

 

Η Cortana. Για τους λάτρεις του Halo, αυτό το όνομα είναι πολύ οικείο μιας και είναι εκείνοι που βοηθά τον Master Chief να ολοκληρώσει τις αποστολές του. Στα νέα Windows 10 είναι η δική σου ψηφιακή βοηθός με τις λειτουργίες της να αρχίσουν να λειτουργούν σε λίγο καιρό.

 

Η λειτουργία Windows Hello. Οι τωρινές συσκευές δεν υποστηρίζουν αυτή τη νέα λειτουργία των Windows 10 αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και όταν οι εταιρείες αρχίσουν να παράγουν pc και tablet με κάμερες με αισθητήρες κίνησης (αλά Kinect), το λειτουργικό σου θα σκανάρει το πρόσωπό σου και την κίνησή σου και έτσι θα logάρεις στο λειτουργικό, ξεπερνώντας έτσι κωδικούς που χακάρονται εύκολα.

Είμαι σίγουρος ότι μέρα με τη μέρα ο κάθε χρήστης θα ανακαλύπτει δικά του αγαπημένα στοιχεία στα νέα Windows. Εξάλλου είναι η χρήση και τα όποια πρώτα ξενύχτια για δουλειά ή gaming που αποδεικνύουν πάντα στον καθέναν την χρησιμότητα του λειτουργικού τους. Το θέμα είναι ότι η Microsoft έκανε το βήμα παραπέρα και προσφέρει με δωρεάν αναβάθμιση από τα Windows 7 και τα μεταγενέστερα, λειτουργίες που ανυπομονούσες να δεις σε ένα λειτουργικό.

Αν και να σου πω την αλήθεια, ακόμα και οι λειτουργίες που θεωρούνται πλέον δεδομένες στα Windows 10, αυτές που λανσαρίστηκαν με τα 8.1, θα αποτελούν έκπληξη για πολλούς μιας και μία τεράστια μερίδα του πληθυσμού έχει μείνει προσκολλημένη σε ακόμα παλαιότερες εκδόσεις των Windows είτε από άγνοια για τις όποιες εξελίξεις είτε από την κλασική πατροπαράδοτη συνήθεια του Έλληνα να μην αλλάζει κάτι μέχρι εκείνο να αρχίσει να βγάζει κυριολεκτικούς ή μεταφορικούς καπνούς.

Τα Windows 10 βάζουν τον χρήστη σε μία νέα λογική. Τη λογική του Continuum. Υπηρετώντας την ανάγκη του καθενός από εμάς να υπάρχει μία ‘συνέχεια’ ανάμεσα στις συσκευές που χρησιμοποιούμε και την όποια πληροφορία διαχειριζόμαστε. Αν αυτή η ‘συνέχεια’ είναι το στοίχημα της εποχής, τα Windows 10 φαίνονται να το κερδίζουν πριν καν βγουν στο γήπεδο.