ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιατί το ‘Κολομβία-Αγγλία’ είναι όλο το Μουντιάλ

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τα ματς της χθεσινής ημέρας.

Τα τέσσερα τελευταία ματς της φάσης των ομίλων είχαν την Ιαπωνία που έπεσε από την Ακρόπολη αλλά βρήκε και πορτοφόλι, τον άδοξο αποκλεισμό της Σενεγάλης, τη διάψευση όσων περίμενων κλωτσοπατινάδα στο Αγγλία-Βέλγιο και τη νίκη της τιμής για την Τυνησία που λύγισε τον αγαπημένο Παναμά.

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας είναι αναμφίβολα το γκολ του Γιανουζάι που χάρισε τη νίκη στους Βέλγους σε ακόμη ένα ματς του Μουντιάλ (με εξαίρεση το Γαλλία-Δανία) που δεν είδαμε σκοπιμότητα, πασούλες πίσω από το κέντρο και καθυστερήσεις για να τελειώνουμε.

Μιας και σήμερα είναι η πρώτη μέρα κενού μετά από δεκαπέντε μέρες σφυροκοπήματος, το recap θα βάλει στη σειρά τα οκτώ ζευγάρια της φάσης των ’16’, ξεκινώντας από το λιγότερο σπουδαίο και καταλήγοντας σε αυτό που θα σε φορτώσει με αιώνια ενοχή, σε περίπτωση που χάσεις.

8. Βέλγιο-Ιαπωνία. Θα θέλαμε πολύ, ειλικρινά πολύ, να δούμε τους Ιάπωνες να δυσκολεύουν την ομάδα του Μαρτίνες, αλλά αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα συμβεί για περισσότερο από μισό ή ένα ημίχρονο. Είναι από τις σπάνιες φορές που αποδέχομαι την υπεροχή ενός φαβορί στα χαρτιά. Το χαρακίρι που γλίτωσαν οι Ασιάτες στο ματς με την Πολωνία θα είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή τους στο τουρνουά. Το Βέλγιο ασχολείται ήδη με το πρώτο σοβαρό του νοκ-άουτ, αυτό των προημιτελικών.

7. Κροατία-Δανία. Υπάρχει ένας αρχαίος, άγραφος κανόνας στα Μουντιάλ. Ποτέ μην εμπιστεύεσαι νοκ-άουτ μεταξύ ευρωπαϊκών ομάδων, ειδικότερα όταν υπάρχει αισθητή διαφορά δυναμικότητας μεταξύ τους. Το τουρνουά φωνάζει ότι η Κροατία πρέπει να είναι το λιγότερο στους ‘8’ και εμείς υπακούμε.

6. Ισπανία-Ρωσία. Είναι περίεργα τα νοκ-άουτ στα οποία παίζει ο γηπεδούχος. Κάθε φορά δηλαδή που σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο, η εικόνα της γηπεδούχου Νοτίου Κορέας το 2002, μας ενοχλεί. Παρ’ όλ’ αυτά, τίποτα δεν προμηνύει μια εύκολη επικράτηση των Ισπανών. Δεν χρειάζονται έδρες και εξωγενείς παράγοντες για να το διαπιστώσουμε. Ο Ιέρο φάνηκε ο πιο ανασφαλής τεχνικός του τουρνουά και οι Ρώσοι έχουν ήδη παίξει (πολύ) καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε.

(Φωτογραφία: AP Photo/Martin Meissner)

5. Σουηδία-Ελβετία. Τιμητική η πέμπτη θέση για το συγκεκριμένο ζευγάρι. Θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένας προημιτελικός του επόμενου Euro. Ποντάρουμε στον παράγοντα ντέρμπι που είναι σχεδόν εξασφαλισμένος. Οι Σουηδοί και οι Ελβετοί έχουν την ίδια δυναμικότητα, το ίδιο κίνητρο και την ίδια ιστορική ευκαιρία να βρεθούν στην επόμενη φάση. Κανείς από τους δύο δεν θα διάλεγε άλλο αντίπαλο για τη φάση των ’16’.

4. Βραζιλία-Μεξικό. Αν είχαμε ως δεδομένο ότι θα προηγηθούν οι Μεξικανοί, αυτό το ζευγάρι θα ήταν στην πρώτη θέση της ανυπομονησίας μας. Αλλά επειδή το πιο πιθανό είναι να προηγηθούν οι Βραζιλιάνοι και να δούμε τον χρόνο να ταλαιπωρείται μέχρι να καταλήξει, μπαίνει στη θέση 4 και νομίζω πως είναι όλοι ευχαριστημένοι.

3. Ουρουγουάη-Πορτογαλία. Υπάρχει το ποδόσφαιρο του ρυθμού και του θεάματος, υπάρχει και το ποδόσφαιρο της κλωτσιάς και του μισό-μηδέν. Αυτός είναι ο απόλυτος τελικός του δεύτερου. Επιπλέον, η στήλη επιμένει ότι η Πορτογαλία είναι το φαβορί του Μουντιάλ. Κάθε ματς της θα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της θέσης μας.

2. Γαλλία-Αργεντινή. Η μία έχει κοιμίσει εκατομμύρια φίλους του ποδοσφαίρου με τα τρία ματς του ομίλου. Η άλλη έχει προλάβει να τους απογοητεύσει, να τους θυμώσει και να τους εκστασιάσει. Τα δύσκολα πέρασαν. Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε μια σούπα άνευ προηγουμένου, αλλά δεν είναι μεγάλη. Η λογική λέει ότι σε αυτό το ματς, θα δούμε όσα στερηθήκαμε στα προηγούμενα έξι τους. Οι Γάλλοι έχουν καταφανώς περισσότερο ταλέντο, οι Αργεντίνοι έχουν τον Μέσι.

1.Κολομβία-Αγγλία. Αυτό που ευχόμασταν να συμβεί στο τέλος της χθεσινής ημέρας. Την Αγγλία απέναντι σε έναν μεγάλο, αλλά όχι απροσπέλαστο αντίπαλο. Για τους τόνους γραφικότητας σε περίπτωση πρόκρισης των ‘λιονταριών’. Για τα βρετανικά πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ με έμπνευση από την κολομβιανή κουλτούρα. Γιατί ο Σάουθγκεϊτ μας έχει κερδίσει με το μέτρο και τη σοβαρότητά του. Γιατί η Κολομβία είναι το μεγαλύτερο φαβορί από τις ομάδες που δεν το έχουν σηκώσει ποτέ.

Γιατί το ματς θα αρχίσει και θα τελειώσει με τη γραμμή ‘take no prisoners’. (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το ‘γραμμή’ δεν αποτελεί φτηνό συνειρμό ή υπονοούμενο).

Φέρτε το βράδυ της Τρίτης πιο κοντά. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο.

(κεντρική φωτογραφία: Hassan Ammar)

~ ~ ~

> Από τις 14 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουλίου, το Oneman ζει, αναπνέει και γράφει για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Και τρώει μουντιαλικά και πλουσιοπάροχα γεύματα με αυθεντικό γύρο Nostimost, ιδανικά για να συνοδεύουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς και μεγάλες συζητήσεις για μπάλα.

> Σήμερα, απόλαυσε τους αγώνες σου με λαχταριστή μερίδα γύρο χοιρινό ή γύρο κοτόπουλο, λεπτοκομμένο και ξεροψημένο, έτοιμο σε μόλις 2 λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε 6 λεπτά στον φούρνο της κουζίνας.