ΑΘΛΗΤΙΚΑ

O Αλιού Σισέ είναι ο καινούργιος μας κολλητός

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τα παιχνίδια της χθεσινής ημέρας.

Έπρεπε να φτάσουμε στο ματς που θα έριχνε την αυλαία της πρώτης αγωνιστικής για να πάθουμε κεραυνοβόλο έρωτα. Το αντικείμενο της λατρείας μας λέγεται Αλιού Σισέ, είναι ο μοναδικός μαύρος προπονητής του τουρνουά και ο άνθρωπος για τον οποίο έχει ήδη αρχίσει να χτίζεται άγαλμα στο Ντακάρ -σίγουρα με ράστα, πιθανότατα όχι με κοστούμι, καθώς αποτελεί σύμβολο του σενεγαλέζικου ποδοσφαίρου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Σισέ ήταν ο αρχηγός της εθνικής Σενεγάλης στο Μουντιάλ του 2002, στο οποίο οι Αφρικανοί διέπρεψαν νικώντας την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία στην πρεμιέρα και φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά.

Αλλά ας πάρουμε τη χθεσινή, έκτη ημέρα δράσης στα γήπεδα της Ρωσίας από την αρχή.

Το μεσημέρι λοιπόν, οι Ιάπωνες πήραν τις κατάνες τους και έπληξαν την Κολομβία του Ρανταμέλ Φαλκάο, του ανθρώπου με το πιο ωραίο μικρό όνομα στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Το ματς στράβωσε από πολύ νωρίς για τους Κολομβιανούς, όταν ο Κάρλος Σάντσεθ απέκρουσε σουτ με το χέρι (σουτ που αμφιβάλλω αν πήγαινε στα δίχτυα), με συνέπεια ο διαιτητής να τον αποβάλλει και να δείξει το σημείο του πέναλτι. Ο Καγκάβα ευστόχησε, οι Ιάπωνες προηγήθηκαν από νωρίς και θεώρησαν σωστό να παίξουν όλο το υπόλοιπο ημίχρονο σαν να έχουν αυτοί παίκτη λιγότερο.

Η Κολομβία ισοφάρισε με το πιο έξυπνο γκολ της πρώτης αγωνιστικής, μια σατανική εκτέλεση φάουλ του Κιντέρο που πέρασε κάτω από το τείχος της ομάδας του Ακίρα Νισίνο. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι Ιάπωνες κυριάρχησαν, γιατί μάλλον πληροφορήθηκαν ότι αυτοί έχουν τον παίκτη παραπάνω, και η Κολομβία περιμένει πλέον τη δεύτερη αγωνιστική για να ρεφάρει.

(Φωτογραφία: AP Photo/Eugene Hoshiko)

Στο ματς που αγαπήσαμε τον Αλιού Σισέ, η Σενεγάλη κέρδισε με 2-1 την Πολωνία, η οποία έχει κάνει μια γλυκύτατη διπλή γκάφα στο δεύτερο γκολ που δέχεται, ενώ κατάφερε να αντιδράσει με ένα γκολ πολύ πιο αργά απ’ όσο θα ήθελε. Η Σενεγάλη ήταν εντυπωσιακά γρήγορη στην ανάπτυξή της και δικαίωσε τις προσδοκίες του Ζοζέ Μουρίνιο που έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι τα ‘λιοντάρια’ θα τερματίσουν στην πρώτη θέση του 8ου ομίλου.

Ήδη από τη σέντρα, η ξερακιανή φιγούρα του Σισέ με τα μακριά ράστα και το μαύρο κοστούμι ήταν ανοίκεια στο μάτι μας. Αλλά συμπαθητικά ανοίκεια. Σε μια διοργάνωση με κάμποσους ασπρομάλληδες προπονητές με καθωσπρέπει γυαλάκια ή με ανεξήγητα διορισμένους όπως ο Τίτε της Βραζιλίας, ο Σισέ ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Έχει ήδη προσφέρει επικά gifs στο ίντερνετ και σαν κοψιά είναι πολύ κοντά στο αποτέλεσμα που θα προέκυπτε αν κάποιος μας έλεγε, κύριοι, αύριο κοουτσάρετε μια ομάδα του Μουντιάλ. Θα ήμασταν το ίδιο περίεργοι μέσα στο κοστούμι μας, αλλά και το ίδιο χαρούμενοι που είμαστε εκεί.

Πριν το τουρνουά, ο Σισέ δήλωνε σίγουρος ότι μια μέρα το Μουντιάλ θα κατακτηθεί από μια αφρικάνικη ομάδα. Ως παίκτης της εθνικής του, αλλά και των Πόρτσμουθ, Μπέρμιγχαμ και αρκετών γαλλικών ομάδων, είχε πάντοτε κοντά ράστα κοτσιδάκια. Είναι ο μοναδικός Αφρικανός προπονητής αφρικανικής ομάδας στο Μουντιάλ, σε ένα τουρνουά που οι τέσσερις πλην της Σενεγάλης έχουν ξεκινήσει με ήττες. Μία από αυτές, η Αίγυπτος έχασε και το δεύτερο παιχνίδι της χθες βράδυ και κατά 99,9%, έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια. H ομάδα του Μο Σάλαχ διεκδικεί επάξια τον τίτλο της μεγάλης απογοήτευσης του τουρνουά, αφού μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο απέναντι στη Ρωσία, το σκορ στο 62’ ήταν 3-0. Οφείλω να παραδεχτώ ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να απειλούν τη σπιτική μου θεωρία για τα παροιμιώδη meltdown τους.

Είναι πιο σοβαροί και υποψιασμένοι από ποτέ, ενώ παράλληλα κάνουν εξαιρετική διαχείριση της πίεσης του οικοδεσπότη.

Ο Σισέ, που όσο περισσότερα μαθαίνει κανείς γι’ αυτόν, τόσο περισσότερο τον θαυμάζει, προπόνησε για πρώτη φορά ομάδα λίγο μετά το Μουντιάλ του 2002 (όντας ακόμα εν ενεργεία παίκτης) σε ένα φιλικό φιλανθρωπικού χαρακτήρα απέναντι στη Νιγηρία. Το φιλικό έγινε για την οικονομική στήριξη των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους στο φοβερό ναυάγιο του πλοίου Joola, λίγο έξω από τις ακτές της Γκάμπια. Το ναυάγιο κόστισε τη ζωή σε 1,863 ανθρώπους, 11 εκ των οποίων ήταν συγγενείς του Σισέ.

Σήμερα, ευτυχής για όλα, δηλώνει ότι η ομάδα του έχει σκοπό να προσφέρει μεγάλες χαρές στους Σενεγαλέζους, ακριβώς όπως έκανε και η αρμάδα του 2002. Ήδη από την πρεμιέρα, ο Σισέ κρατάει το λόγο του.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Andrew Medichini)

~ ~ ~

> Από τις 14 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουλίου, το Oneman ζει, αναπνέει και γράφει για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Και τρώει μουντιαλικά και πλουσιοπάροχα γεύματα με αυθεντικό γύρο Nostimost, ιδανικά για να συνοδεύουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς και μεγάλες συζητήσεις για μπάλα.

> Σήμερα, απόλαυσε τους αγώνες σου με με λαχταριστά σπιτικά πιτόγυρα. Για τέσσερα τυλιχτά, θα χρειαστείς μία συσκευασία ελληνικού γύρου Νostimost, περίπου 5′ λεπτά προετοιμασίας και άλλα 5′ ζέσταμα στο φούρνο. Η δεύτερη αγωνιστική ξεδιπλώνεται χωρίς σταματημό.