AP Images
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

This is football

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τα ματς της χθεσινής ημέρας.

Ακριβώς 58 χρόνια πριν, ο Ζυλ Ντασέν, η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Φούντας σημάδευαν την κινηματογραφική μας συνείδηση με το ‘Ποτέ την Κυριακή’. Την Κυριακή 24 Ιουνίου στη Ρωσία, οι τρεις αγώνες που έκλεισαν τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων έσβησαν το ‘ποτέ’ από τη μαρκίζα και μας έμαθαν ότι σε μια Κυριακή με τρία τέτοια μουντιαλικά ματς, μπορούμε να μάθουμε (ή να θυμηθούμε) τι πραγματικά είναι το ποδόσφαιρο. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Ποδόσφαιρο είναι τα πέντε γκολ της Αγγλίας στο ημίχρονο. Σε ένα σφιχτό Μουντιάλ με το πρώτο εν τρίτο των αγώνων να τελειώνει με το κακορίζικο 1-0, θα πίστευε κανείς στο ημίωρο του Αγγλία-Παναμάς πως το 2-0 που είχε διαμορφωθεί από τα γκολ των Στόουνς και Κέιν είναι από αρκετό έως πολύ. Η Αγγλία σκόραρε άλλες τρεις φορές μέσα σε δέκα λεπτά, γιατί αφενός μπορούσε και αφετέρου παίζει με τον ενθουσιασμό και την άγνοια για την ανάγκη οποιασδήποτε συντήρησης δυνάμεων, ανάγκη που μας έχει κουράσει σε ουκ ολίγα ματς του τουρνουά.

Ποδόσφαιρο είναι οι προσδοκίες που έχει γεννήσει η ομάδα του Σάουθγκεϊτ. Δεν μοιάζει με τις τελευταίες πολλές Αγγλίες που είδαμε σε μεγάλη διοργάνωση. Προφανώς δεν πρέπει να υπερεκτιμάται, καθώς έχει παίξει μόνο με αδύναμους αντιπάλους, αλλά και πάλι. Η Αγγλία είναι, έχει το καζό στο dna της, θα μπορούσε ήδη να έχει υποπέσει σε γκάφα.

Ποδόσφαιρο είναι οι πανηγυρισμοί των Παναμέζων στις κερκίδες όταν η ομάδα τους μείωσε σε 6-1. Ήταν πανηγυρισμοί άδειοι από χαβαλέ και ειρωνεία. Ο Παναμάς σκόραρε το πρώτο του γκολ σε Μουντιάλ και η στιγμή για τους οπαδούς του είναι ένα τρόπαιο από μόνη της. Ο σκόρερ Φελίπε Μπαλόι δεν είναι απίθανο να γυρίσει στη χώρα και να βρει την προτομή του στο αεροδρόμιο.

AP Images

(Φωτογραφία: AP Photo/Matthias Schrader)

Ποδόσφαιρο είναι η Ιαπωνία του Ακίρα Νισίνο. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον παίκτη παραπάνω στο ματς με την Κολομβία στο οποίο κατέβαινε ως ξεκάθαρο αουτσάιντερ, πήρε το τρίποντο-μισή πρόκριση και το βασικό της μέλημα στο ματς με τη Σενεγάλη ήταν να πάρει τουλάχιστον ένα βαθμό. Βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ και ισοφάρισε και τις δύο. Δεν έπαιξε μίζερα, δεν έπαιξε με σκοπιμότητες, έτρεξε όσο τρέχει συνήθως και μας χάρισε σίγουρα ένα από τα πέντε καλύτερα ματς της διοργάνωσης.

Ποδόσφαιρο είναι η Σενεγάλη του Αλιού Σισέ. Επιθετική, με το μυαλό μπροστά και όχι πίσω, με χαφ προικισμένα με όλα τα σωματικά προσόντα αυτού του κόσμου και τεχνική. Η ισοπαλία στο χθεσινό ματς δεν ήταν το ίδιο βολική για τους Σενεγαλέζους όσο ήταν για τους Ιάπωνες γιατί την τελευταία αγωνιστική παίζουν με τους αφηνιασμένους Κολομβιανούς. Τους κάνει και η ισοπαλία για να περάσουν στην επόμενη φάση. Με ήττα αποκλείονται. Κι αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη αδικία του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ποδόσφαιρο είναι το ειδικό βάρος, για να μην πω τη λέξη από ‘α’, των Κολομβιανών. Το Μουντιάλ ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για την ομάδα του Πέκερμαν. Αποβολή και πέναλτι μετά από πέντε λεπτά στο χορτάρι. Στο βραδινό κυριακάτικο ματς απέναντι στην Πολωνία, η Κολομβία έπαιζε την ύπαρξή της. Υπό προϋποθέσεις, ακόμα και η ισοπαλία θα της έδινε το δικαίωμα να παλέψει για την πρόκριση στο ματς με τη Σενεγάλη, αλλά όχι. Το ματς της πρεμιέρας ήταν ως μη γενόμενο, κι αυτό φάνηκε ότι το αποδέχτηκαν και οι ίδιοι. Με τον αριστουργηματικό Χάμες βασικό, η Κολομβία σμπαράλιασε τους γερασμένους Πολωνούς. Αν το ματς είχε άλλα 30 λεπτά, δεν αποκλείεται το σκορ να τελείωνε 0-6. Η μία ομάδα άνοιγε το γήπεδο με μια πάσα, η άλλη ομάδα έκανε τον Λεβαντόφσκι να μοιάζει πιο μόνος κι απ’ τον Χανκς στον ‘Ναυαγό’.

Ποδόσφαιρο, τελικά, είναι η δικαιοσύνη του Πολωνία-Κολομβία. Και μιας και τα φαβορί δεν είναι στην καλύτερή τους φόρμα, αν η δικαιοσύνη συνεχίζει να επικρατεί μέχρι τέλους, δεν είναι απίθανο να δούμε την κούπα στις 15 Ιουλίου σε χέρια που δεν περιμέναμε. Ε, αυτό κι αν είναι το ποδόσφαιρο.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Victor Caivano)

~ ~ ~

> Από τις 14 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουλίου, το Oneman ζει, αναπνέει και γράφει για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Και τρώει μουντιαλικά και πλουσιοπάροχα γεύματα με αυθεντικό γύρο Nostimost, ιδανικά για να συνοδεύουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς και μεγάλες συζητήσεις για μπάλα.

> Σήμερα, απόλαυσε τους αγώνες σου με λαχταριστή μερίδα γύρο χοιρινό ή γύρο κοτόπουλο, λεπτοκομμένο και ξεροψημένο, έτοιμο σε μόλις 2 λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε 6 λεπτά στον φούρνο της κουζίνας. Έτοιμος για τέσσερα ματς τη μέρα;