ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι σειρές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη έχουν λιγότερο σεξ από όσο νομίζεις

Ένας δημοσιογράφος του Popcode, μελέτησε όλες τις σειρές του Έλληνα σκηνοθέτη, σεναριογράφου, ηθοποιού και μοιράζεται μαζί μας τα συμπεράσματά του σχετικά με το πώς ο συγκεκριμένος δημιουργός παρουσιάζει το σεξ.

Σ’ ένα σεμινάριο του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ της Αθήνας πριν περίπου δώδεκα χρόνια, ο Λάμπης Ταγματάρχης, εισηγητής του σεμιναρίου, είχε καλέσει τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τότε εκδότη του αντρικού περιοδικού Max, να μιλήσει στους φοιτητές για τον αντρικό περιοδικό τύπο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους φοιτητές, μεγάλη μερίδα των δεύτερων εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σχετικά με το κατά πόσο το περιεχόμενο του Max (βλ. σεξουαλικές επιδόσεις που πρέπει να έχει ένας άντρας, ξέφρενο nightlife, χλιδάτα αυτοκίνητα), αλλά και κάθε αντρικού περιοδικού σχετίζεται με την πραγματικότητα. 

Μα εμείς δεν γράφουμε για αυτά που κάνει ένα άντρας, αλλά για αυτά που ονειρεύεται να κάνεις ένας άντρας. Πουλάμε το όνειρο,

είχε πει ο τότε εκδότης του περιοδικού. Δεν θα εξετάσουμε εδώ τις ιδεολογικές προεκτάσεις και το κοινωνικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η παραπάνω θέση, αλλά το κατά πόσο θα μπορούσε να την είχε χρησιμοποιήσει ως απάντηση ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στη μόνιμη αντίδραση του κοινού στο πόση σχέση έχουν με την πραγματικότητα αυτά που διαδραματίζονται στις σειρές του.

Πόσο ρεαλιστικές είναι οι ιστορίες άνεργων φοιτητών που ζουν στην Πλάκα και το Κολωνάκι; Πόσο ρεαλιστικό είναι να έχεις σχέση ταυτόχρονα με μάνα και κόρη και να μην είσαι μέλος των Ημισκουμπρίων; Πόσο ρεαλιστικό είναι να φωνάζεις τον σκύλο σου ‘ΜΟΝΑΞΙΑ’ (βλ. ‘Αν’); 

‘Μα εγώ δεν γράφω για αυτά που κάνει ένας άντρας, αλλά για αυτά που ονειρεύεται να κάνει. Πουλάω το όνειρο’, θα μπορούσε να απαντήσει στους επικριτές του ο Παπακαλιάτης. Οι ενστάσεις, όμως, των τηλεθεατών εστιάζονται κυρίως στο κομμάτι του σεξ που προβάλλεται στις σειρές του.

Όσον αφορά, λοιπόν, τις επίμαχες σκηνές που περιλαμβάνονται στα ‘Η ζωή μας μια βόλτα’, ‘Να με προσέχεις’, ‘Κλείσε τα μάτια’, ‘Δυο μέρες μόνο’ και ‘4’ υπάρχουν κάμποσα στοιχεία που κάνουν τον τηλεθεατή να κλωτσάει. Μερικά από αυτά είναι η ευκολία του εκάστοτε ήρωα που υποδύεται ο Παπακαλιάτης να βρίσκει ταίρι για να κάνει σεξ, η διάρκεια που έχει αυτό, με ποιες (βλ. ηλικία, βαθμό συγγένειας) το κάνει, αλλά και το ότι για να μιμηθείς τον τρόπο που το κάνει θα πρέπει να έχεις υπάρξει τουλάχιστον ακροβάτης στο ‘Cirque du Soleil.

Οπότε κάπου εδώ ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης θα μπορούσε να πει το εξής:

Υποδύομαι τον μικρό Πρίαπο στον οποίο όλοι θέλετε να μοιάσετε. Τον υποδύομαι τόσο καλά που κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτή της μητέρας, τα likes στις φωτογραφίες μου ξεπερνούν τις αντίστοιχες πωλήσεις σε τριαντάφυλλα

Μελετήσαμε όλες τις σειρές του Έλληνα δημιουργού σε μια προσπάθεια να αντιληφθούμε το κατά πόσο στέκουν οι παραπάνω ενστάσεις και συνειδητοποιήσαμε πως αν ο Παπακαλιάτης υπερβάλει μία φορά στις σειρές του (που πραφανώς υπερβάλει), εμείς υπερβάλουμε το διπλάσιο σχετικά με τα όσα είδαμε σε αυτές, αφού το σεξ αποτελεί σχεδόν αμελητέο χρονικά παράγοντα στο έργο του.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ

(βλέμμα υπόσχεση για το μέλλον)

Η σειρά προβλήθηκε τη σεζόν 1999-2000 και αποτελούνταν από 24 επεισόδια.

Σενάριο: Εκκολαπτόμενος ζιγκολό που μένει με τους κολλητούς του, ερωτεύεται ώριμη διάσημη ηθοποιό.

-E04: Στο 4ο λεπτό υπάρχει μια σκηνή, χωρίς στην ουσία να περιλαμβάνει σεξ, που αποτελεί προοικονομία για τη δράση όλων των χαρακτήρων που θα υποδυθεί ο Παπακαλιάτης στη συνέχεια της καριέρας του.

Μουσικό χαλί: Chris Isaak-Baby Did a Bad Bad Thing.

Παπακαλιάτης ως Μιχάλης: Ντυμένος στην πένα, ξεπορτίζει για ένα από τα πρώτα του ζιγκολίκια.

Θύμα: Γηραιά κυρία με μπουρνούζι, η οποία αφού δρέπει τους καρπούς του, το επόμενο πρωί λείπει από το κρεβάτι και στη θέση της έχει αφήσει ένα αμπαλαρισμένο κουτί για δώρο.

Σεξ: Δεν το βλέπουμε. Υπονοείται.

-Στο 7ο λεπτό του ίδιου επεισοδίου ο Μιχάλης έχει φέρει σε πέρας άλλο ένα ζιγκολίκι και κάνει το τσιγάρο του. Στο θύμα απευθύνεται στον ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ. Ο Χριστόφορος έχει αφήσει ξεκάθαρο στίγμα για το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.

Στις σειρές του Έλληνα σκηνοθέτη έχουν φορεθεί περισσότερα μπουρνούζια από όσα στα αποδυτήρια της ομάδας πόλο της Βουλιαγμένης.

-Ε05: Σκηνή Μιχάλη με Αλεξάνδρα (Φιλαρέτη Κομνηνού).

Η Αλεξάνδρα χτυπάει αυγά. Τι πιο αφροδισιακό; Ο Μιχάλης αρχίζει να της την πέφτει, αλλά εκείνη αντιστέκεται στο ερωτικό του κάλεσμα και του σκάει ένα χαστούκι. Η συνέχεια αποτελεί την πρώτη υπόνοια σκηνής σεξ σε σειρά του Παπακαλιάτη.

Το σεξ γίνεται αντιληπτό από τις παλάμες των πρωταγωνιστών που σφίγγει η μία την άλλη και έχει διάρκεια 32”.

-Ε06: Ο Παπακαλιάτης ως Μιχάλης για πρώτη φορά δεν μπορεί να αποδώσει στο σεξ. Είναι κι αυτός άνθρωπος.

-Ε10: Ο Μιχάλης μας συστήνεται ως εραστής εν δράσει, αφού κάμπτει με ευκολία το ‘δεν πρέπει’ της Αλεξάνδρας.

(Διάρκεια: 26”)

-Για 6 επεισόδια ούτε μία σκηνή σεξ. Τι διάολο; Τους την έπεσε το ΕΣΡ;

-Ε14: Ενδεικτικός διάλογος της αποχής από το σεξ:

Αλεξάνδρα: ”Μιχάλη σταμάτα”.

Μιχάλης: ”Ωωωωω, όλο σταμάτα και σταμάτα είσαι”.

Αλεξάνδρα: ”Τι εννοείς”;

Μιχάλης: ”Ότι έχουμε να κάνουμε τόσες μέρες έρωτα”.

Αλεξάνδρα: ”Τις μετράς τις μέρες”;

Αλεξάνδρα δεν ξέρουμε για τον Μιχάλη, αλλά εμείς τις μετράμε.

Τα χαμουρέματα είτε αυτά οδηγούν σε σεξ είτε όχι δεν υπολογίζονται στον καθαρό χρόνο σεξ. Ούτε τα τσιγάρα μετά από αυτό.

-Ε17: Δεύτερη φορά που κάνουν σεξ οι πρωταγωνιστές για 48”. Στο κρεβάτι. Μπορεί το συγκεκριμένο έπιπλο να μην είναι το αγαπημένο του Παπακαλιάτη, αλλά να μην ξεχνάμε πως αυτή τη σειρά δεν την έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος, αλλά η Ρέινα Εσκενάζυ. Εκείνος έχει περιοριστεί στο ρόλο του πρωταγωνιστή και στην συγγραφή του σεναρίου.

*Το 18ο επεισόδιο δεν υπάρχει στο Youtube. Ας ελπίσουμε ότι δεν έγινε εκεί του Κάμα Σούτρα.

-Ε22: Καθαρό σεξ διάρκειας 17” του Μιχάλη με την Μυρτώ Αλικάκη, πρώην ενός από τους κολλητούς του. Άλλο ένα κλείσιμο ματιού στον τηλεθεατή για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον την ελληνικής τηλεόρασης.

Καθαρός χρόνος σεξ: 123” σε 1.080′ που ήταν η συνολική διάρκεια της σειράς=0,19%. Δεν το λες και πολύ.

Επίπεδο σεξ: For dummies.

ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ

(Χριστόφορος:‘Πες χαιρετίσματα στην μαμά σου’)

Η σειρά προβλήθηκε τη σεζόν 2000-01 και είχε 24 επεισόδια.

Σενάριο: Δύο αδέρφια ερωτεύονται και κάνουν σχέση με την ίδια γυναίκα.

-E02: Η πρώτη σκηνή σεξ, διάρκειας 35”, είναι ανάμεσα στον Κωνσταντίνο (Μαρκουλάκη) και την Έλλη (Βαλέρια Χριστοδουλίδου) και αποτελεί απάντηση σε όσους λένε πως ο Παπακαλιάτης δεν αφήνει τους άντρες συμπρωταγωνιστές του να κάνουν κι αυτοί σεξ.

-Ε05: Ξανά σεξ ανάμεσα σε Κωνσταντίνο-Έλλη. Είπατε κάτι; Λάτιν μουσική στο φόντο και λάτιν χορός. Κρατήστε τη μουσική και το χορό.

(Διάρκεια: 44′)

Σχεδόν ταντρικό σεξ.

(Διάρκεια: 44′)

-Να σημειώσουμε πως ο Αλέξανδρος (Χριστόφορος Παπακαλιάτης) δεν έχει συνουσιαστεί ακόμα.

-Ε06: Σεξ με το αγαπημένο ζευγάρι της σειράς στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας. Ο Παπακαλιάτης δεν κρατάει τις εντυπωσιακές ιδέες μόνο για πάρτη του. 

(Διάρκεια: 17”)

-Ε06: Διάλογος των πρωταγωνιστών στην είσοδο του σπιτιού της Έλλης:

Κωνσταντίνος: ”Ήρθα για να μιλήσουμε”.

Έλλη: ”Δεν ξέρω αν θέλω να μπεις”.

Σε 1” ήταν μέσα. Και στο σπίτι.

(Διάρκεια: 64”)

Μουσικό χαλί: Chris Isaak- Baby Did a Bad Bad Thing. Μας θυμίζει κάτι;

-Ε15: Δεν υπάρχει σεξ σε αυτό το επεισόδιο, αλλά περιλαμβάνει μία από τις σπουδαιότερες σκηνές στην ελληνική τηλεόραση. Ολόκληρη η οικογένεια έχει καθίσει στο τραπέζι για φαγητό και ο Κωνσταντίνος (eskimo και όχι μόνο brother του Αλέξανδρου) παίρνει το λόγο:

”Η Έλλη είναι έγκυος στον 4ο μήνα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε ποιανού είναι το παιδί. Ποιανού είναι το παιδί; Α μπε μπα μπλομ, του κείθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κείθε μπλομ, μπλιμ, μπλομ (δείχνοντας μία τον εαυτό του και μία τον Αλέξανδρο). Αλέξανδρε δικό μου ή δικό σου; Δικό σου ή δικό μου; Της οικογένειας πάντως”

-Ε16: Το επεισόδιο συνεχίζεται από εκεί που έμεινε το προηγούμενο και ο Κωνσταντίνος πετάει ατάκες στο ίδιο μοτίβο. Αφού φεύγει η Έλλη από το τραπέζι, λέει το μεγαλειώδες: ”Τώρα, λοιπόν, που ξεκαθαρίσαμε ποια είναι η πουτάνα στο τραπέζι, μπορούμε να φάμε σαν καλή οικογένεια”.

-Ακολουθούν νοσοκομεία, θάνατοι και γεννήσεις παιδιών, αλλά καθόλου σεξ. Ο Παπακαλιάτης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΣΚΗΝΗ ΣΕΞ στη συγκεκριμένη σειρά.

Καθαρός χρόνος σεξ: 0,31%. Υπήρξε αύξηση, αλλά και πάλι το ποσοστό είναι αμελητέο.

Επίπεδο σεξ: Amature.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

(Χριστόφορος: Έχεις χαιρετίσματα από τη μαμά σου’)

Η σειρά προβλήθηκε τη σεζόν 2003-04 και είχε 31 επεισόδια.

Σενάριο: Αργόσχολος νεαρός κουτουπώνει μητέρα και κόρη, την ώρα που ο κολλητός του έχει μείνει τυφλός.

-Ε01: Ο Παπακαλιάτης έχει αρχίσει να ξεφεύγει σκηνοθετικά. Μοιράζει πλέον την οθόνη σε 2,3 ή και 4 μέρη. Για 17” μας δείχνει να κάνουν ταυτόχρονα σεξ ο Φίλιππος (Παπακαλιάτης) με τη Μαρία (Πέμυ Ζούνη) και ο Στέφανος (Άρης Σερβετάλης) με την Άννα (Θάλεια Ματίκα).

-Ε2: Ο Φίλιππος κάνει σεξ για 69”(τυχαίο) με την Χριστίνα (Ιωάννα Παππά), ενώ δείχνει ταυτόχρονα πλάνα της μάνας της (βλ. Μαρία). Η σκηνή περιλαμβάνει την πρώτη αποκάλυψη γυναικείου στήθους στις σειρές του δημιουργού.

-Ε3: Κολασμένα προκατακτικά μεταξύ Φίλιππου και Μαρίας, πριν την πετάξει πάνω στο παράθυρο για να ολοκληρώσουν τη σεξουαλική τους σκηνή. Την ίδια ώρα βλέπουμε πλάνα της Χριστίνας (κόρη) στο Λονδίνο. Ποιος άνθρωπος που αγαπά την τέχνη έχει ζητήσει πνευματικά δικαιώματα και το επεισόδιο στο youtube δεν έχει ήχο; Διάρκεια σεξ: 29”.

-Ε7: Ρομαντική σκηνή σεξ Φίλιππου-Χριστίνας. Ο σκηνοθέτης δεν μας ξεκαθαρίζει πότε ολοκληρώνεται η πράξη. Υποθέτουμε πως τελειώνει με την ολοκλήρωση της μουσικής. Διάρκεια: 64”. Αν κρίνουμε από τη διάρκεια, η Ιωάννα Παππά αποτελεί τη σεξουαλική μούσα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

-Ε11: Στέφανος και Άννα πραγματοποιούν τη γενετήσια πράξη για 20”. 

Φίλιππος-Μαρία: Μετά από κάμποσες ξανάστροφες και λαβές τζούντο κάνουν σεξ για 46” υπό τους ήχους του soundtrack του ‘Requiem for a dream’.

 

-E14: Στέφανος (τυφλός πλέον) και Άννα πέφτουν ξανά στο κρεβάτι για 10” και ο Steven Tyler τραγουδά ‘I don’t want to miss a thing’.

-Για κάμποσα επεισόδια πέφτει περονόσπορος, αφού ο Φίλιππος βρίσκεται στη φυλακή.

-E22: Εντυπωσιακή σεξουαλική επιστροφή για Φίλιππο-Χριστίνα. Οι σκηνές εναλλάσσονται ενώ οι δύο πρωταγωνιστές χορεύουν παθιασμένο τανγκό και κάνουν αχαλίνωτο σεξ με πράσινο (κρατήστε το χρώμα) φόντο. Ποιος είπε πως ο Στίβεν Χόκιν μίλησε πρώτος για τα παράλληλα σύμπαντα; Διάρκεια σεξ: 127”.

 

-Ε25: Ο Παύλος (Κώστας Κάππας) που μέχρι τότε πειραματιζόταν σεξουαλικά με τον Γιώργο (Χρήστο Λούλη) κάνει για 30” σεξ με την Ανατολή Αθανασιάδου.

-Φίλιππος-Μαρία: Αρχίζουν να χαμουρεύονται και χωρίς κανένα προφανή λόγο, πέρα του ότι γράφει καλά στην κάμερα, ο Φίλιππος τραβάει την τζαμένια πόρτα και περιορίζει την ορατότητα του τηλεθεατή. Διάρκεια σεξ: 21”.

 

Καθαρός χρόνος σεξ: 0,51%. Κάτι πάει να γίνει.

Επίπεδο σεξ: Pro.

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ

Η σειρά προβλήθηκε σε δύο σεζόν (2005, 2006) και είχε συνολικά 18 επεισόδια.

Σενάριο: Πρώην ζευγάρι συναντιέται τυχαία δύο μέρες πριν εκείνος μπει φαντάρος και εκείνη παντρευτεί. Κλείνουν ραντεβού για την επόμενη μέρα, αλλά εκείνος δεν εμφανίζεται ποτέ.

-S01Ε01 (Πόσο τέλειο να το γράφεις αυτό για ελληνική σειρά): Περιλαμβάνει την εμβληματικότερη σκηνή σεξ στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, λόγω της ατάκας της Σοφίας στον Άρη που δεν είναι απλώς ”όχι μέσα”, όπως έχει εγγραφεί στο λαϊκό αίσθημα αλλά

”όχι μέσα, ΣΕ ΙΚΕΤΕΥΩ”

(Διάρκεια: 45”)

-S02E01: Το πιο σαδομαχιστικό σεξ που έχει δείξει ποτέ ελληνική σειρά με πρωταγωνίστρια την Έρση (Λήδα Ματσάγγου).

(Διάρκεια: 22”)

-S02E02: Ο Χρήστος κάνει σεξ με την Σοφία σε πράσινο φόντο (ξανά) που προέρχεται από το καρδιογράφημα του Άρη που χαροπαλεύει εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο. Γιατί η άτιμη ζωή άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει. Μουσικό χαλί: ‘Again’ των Archive.

(Διάρκεια: 57”)

-S02E03: Ο Άρης με τη Σοφία κάνουν σεξ διάρκειας 37” και πάλι με πράσινο φόντο. Συμπέρασμα: Ο Παπακαλιάτης είναι Παναθηναϊκός.

Καθαρός χρόνος σεξ: 0,27%. Αισθητή πτώση.

Επίπεδο σεξ: Bdsm.

4

 

Η σειρά προβλήθηκε τη σεζόν 2009-10 και είχε 26 επεισόδια.

Σενάριο: Τέσσερις άντρες παρουσιάζονται αρχικά σαν αδέρφια, αλλά στην πορεία της σειράς δεν ξέρουμε αν όντως είναι. Ένας από αυτούς κάνει σχέση με κοπέλα που μάλλον είναι αδερφή του. Μαντέψτε ποιος.

-Ε5: Ο Βασίλης (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος) και η Μυρτώ (Άννα Μονογιού) ανοίγουν το χορό του σεξ για 24”.

-Ε6: Ο Πέτρος (Παπακαλιάτης) κάνει σεξ με την Βίκυ (Ζέτα Μακρυπούλια) με φόντο το χαρτί διαζυγίου για 88”. Παρεμβάλλονται σφαλιάρες, λαβές και λάτιν μουσικές (ξανά).

 

-Ε7: Ο Πέτρος κάνει βαρκάδα με τη Ζωή (Δανάη Σκιάδη) και σ’ ένα από τα γνωστά πλέον παράλληλα σύμπαντα κάνουν ρομαντικό σεξ στο κρεβάτι (δεν το έχουμε συνηθίσει) για 40” υπό τους ήχους του ‘Fallen in love again’ σε διασκευή.

-Ε16: Η Ζωή κάνει σεξ με νέο αμόρε για 115”. Μην ψαρώνετε από τη διάρκεια. Παρεμβάλλεται σκηνή του Πέτρου που είναι χαμένος (εντός και εκτός εισαγωγικών) μέσα σ’ ένα κλαμπ.

Ο Παπακαλιάτης είναι ο μεγαλύτερος dj που έχει αναδείξει ποτέ η ελληνική τηλεόραση.

-Ε18: Ο Πέτρος κάνει σεξ με την Παναγιώτα Βλαντή για 36” όσο εκείνη μιλάει στο τηλέφωνο για δουλειά. Ο ορισμός του ξεσκίζομαι στη δουλειά.

-Ε21: Πέτρος και Ζωή κάνουν σεξ στο όρθιο σ’ ένα κάτεργο, αφού εισάγουν ένα νέο προκαταρκτικό στο βιβλίο του Κάμα Σούτρα. Πιάνουν με πάθος ο ένας του άλλου το σημείο ανάμεσα στο στήθος και το λαιμό και κοιτούν το ταβάνι. Αν κάποιος το δοκιμάσει και είναι τόσο αποδοτικό, ας στείλει μήνυμα. Διάρκεια σεξ: 57”, χωρίς μουσική υπόκρουση.

 

-Ε23: Η Ζωή και ο Πέτρος συνευρίσκονται σε αυτοκίνητο μέσα στη βροχή για 38”.

-Ε24: Πέτρος και Ζωή πίνουν τα σφηνάκια τους, πιάνοντας ψιλή κουβέντα και για τα επόμενα 77” συμβαίνει κάτι αναπάντεχο.

 

(Δεν είχες καταλάβει ότι κάνουν σεξ, έτσι;)

-Ε26: Η σειρά και η μέχρι τώρα παρουσία του Έλληνα δημιουργού στην τηλεόραση κλείνει με αποτυχημένη προσπάθεια σεξ από πλευράς του ως Πέτρος. Ο Παπακαλιάτης δεν έχει τέτοιου είδους κόμπλεξ.

Καθαρός χρόνος σεξ: 0,55%

Επίπεδο σεξ: God mode.