ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

H Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η Μόρντορ της Ελλάδας

Μία spooky ξενάγηση με τον τύπο που έκανε sold out τις μεταφυσικές διαδρομές στη Θεσσαλονίκη.

Στο ‘Αυτός, Αυτές & Τα μυστήρια’ ο ανέμελα γοητευτικός Μπρους Γουίλις έλυνε κάθε υπόθεση που του ανέθετε η Σίμπιλ Σέπερντ, προκαλώντας τηλεοπτική συμπάθεια με τις κόντρες τους. Τρεις δεκαετίες αργότερα και αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, ο Γιώργος Μαντζουρανίδης λύνει, εδώ και τέσσερα χρόνια, κάθε απορία όλων αυτών που κάνουν sold out τις μεταφυσικές διαδρομές του στους θρύλους και τους αστικούς μύθους της Θεσσαλονίκης. 

*Φωτογραφίες: Αναστάσης Μαυρογιάννης

Το Αυτός, Αυτές & Τα μυστήρια είναι μια θεματική περιπατητική διαδρομή της dot2dot για την άγνωστη, μυστική και εναλλακτική ιστορία της πόλης. Τι σημαίνει αυτό; Από στοιχειωμένα σπίτια και θεωρίες συνωμοσίας μέχρι ενεργειακά πεδία και ΑΤΙΑ (ή UFO, πες τα όπως θες). Και -εύλογα- θα με ρωτήσεις: Και τι διαφορά έχει από μια ξενάγηση; Όπως κάθε άλλη διαδρομή μας, και αυτή ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο της συμβατικής ξενάγησης. Εμπεριέχει στοιχεία όπως η διάδραση κι η χρήση εναλλακτικών αφηγηματικών στοιχείων -περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω, για μυστήρια μιλάμε εξάλλου. Μπορώ μόνο να σου λύσω το μυστήριο του τίτλου του πρότζεκτ. “Αυτός”, είμαι εγώ. “Αυτές”, είναι οι dot2dot, μια μέχρι πρότινος αμιγώς γυναικεία πολιτιστική εταιρία. Η τυπική περιγραφή τους είναι η εξής: Μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλη αρχαιολόγους, ξεναγούς και ειδικούς παιδαγωγούς, που υλοποιεί θεματικές διαδρομές και εκπαιδευτικά προγράμματα. Αν ρωτάς εμένα, είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, που έχει βαλθεί να καλύψει βήμα-βήμα κάθε χωροχρονικό τετραγωνικό της πόλης. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα “μυστήρια”, αυτό νομίζω το καλύψαμε (γέλια). Η σύνδεση πάντως με τη σειρά των 80s σταματάει στον τίτλο – ούτε εγώ μοιάζω στον Bruce Willis, ούτε αναλαμβάνουμε να λύσουμε ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Ακόμα, αναφέρει ο Γιώργος. 

Το πρότζεκτ σβήνει φέτος το τέταρτο κεράκι του και συνεχίζει να βλέπει τις διαδρομές του να γίνονται sold out. Τον ρωτώ πως εξηγεί το γεγονός ότι το κοινό σηκώνεται τα βράδια και τον ακολουθεί σε μεταφυσικές διαδρομές;

Με βάση την προσωπική μου εκτίμηση, τρεις είναι οι λόγοι: Πρώτος, φυσικά το αντικείμενό της. Είτε πιστεύεις είτε όχι, είναι μια θεματική που δύσκολα μπορείς να προσπεράσεις. Δεύτερος, η ατμόσφαιρα της διαδρομής. Ειδικά η Άνω Πόλη το βράδυ -χειμώνα ή καλοκαίρι- είναι ένα μοναδικό μωσαϊκό εικόνων. Τρίτος, η μανιέρα μας και η διάδρασή μας με τον κόσμο. Δεν έχω βιώσει δύο πανομοιότυπες διαδρομές. Κάθε μία έχει την ταυτότητά της, που της την προσδίδει ο κόσμος, η εποχή, η διάθεσή μας, ακόμα και ο καιρός.

Το όραμά μας ήταν εξ αρχής να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως (και) έναν μεταφυσικό προορισμό και να την ενσωματώσουμε στον παγκόσμιο σχετικό θεματικό χάρτη, μέσα από τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων σχετικών ιστοριών – που και λίγες, δεν τη λες. Υλοποιούμε, μάλιστα, ήδη δύο διαφορετικές διαδρομές, μία με άξονα την Άνω Πόλη και μια που καταλήγει στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Μπορεί ν’ ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεκάδες πόλεις σε όλον τον κόσμο -από τη Νέα Ορλεάνη ως το Λονδίνο- στηρίζουν μεγάλο κομμάτι της εικόνας τους σε αυτή την πλευρά τους. Πόσω δε μάλλον μια πόλη με έντονη και ιδιαίτερη ιστορία 23 και πλέον αιώνων, επισημαίνει.

Η (μεταφυσική) συζήτησή μας πηγαίνει στους τρόπους διασκέδασης που επιλέγει ο Θεσσαλονικιός το 2018.

Πιστεύω ότι στην εποχή μας, αναζητούμε και θα αναζητούμε πάντα διαφορετικούς τρόπους να ξοδεύουμε τον συνεχώς συμπυκνωμένο ελεύθερο χρόνο μας. Και αυτή η συνεχής αναζήτηση είναι και το ιδανικό κίνητρο για μας. Να εμπλουτίζουμε τις διαδρομές, να εντάσσουμε νέα διαδραστικά στοιχεία, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε νέους προορισμούς, όπως “Η πόλη & η Στοά” για παράδειγμα, μια περιήγηση με θέμα τη σχέση του Τεκτονισμού με τη Θεσσαλονίκη που θα κάνει πρεμιέρα μέσα στον Μάρτιο. Σε όλο αυτό, μάλιστα, είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση και η συμμετοχή των τουριστών. Όταν ανακαλύπτουν πως υπάρχει μια περιήγηση για μια άλλη, μυστική Θεσσαλονίκη -και μάλιστα διαθέσιμη και στ’ Αγγλικά- τότε κλείνουν απευθείας τη δική τους θέση, περιγράφει.

Πάρκα, πλατείες, σπίτια, σοκάκια, νεκροταφεία, μνημεία και πολλά άλλα. Οι δύο μεταφυσικές διαδρομές περιλαμβάνουν συνολικά 26 στάσεις, άπειρες ιστορίες και αγαπημένους θρύλους.

Η στάση στους Κήπους του Πασά -με την ιστορία και τις ιστορίες του- είναι μία από τις αγαπημένες στάσεις των συμμετεχόντων. Ένα κομμάτι πράσινο λίγο έξω από τα τείχη, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, και όμως τόσο άγνωστο στους περισσότερους -ακόμα και παλιούς κάτοικους της πόλης. Από την άλλη, η στάση που συγκεντρώνει τις περισσότερες ερωτήσεις είναι αυτή με τα στοιχειωμένα σπίτια. Σχεδόν όλοι έχουν υπόψη τους ένα, ή μια ιστορία για κάποιο, ή απορίες για τα “κλασικά” στοιχειωμένα της πόλης, όπως το σπίτι στη Βασ. Όλγας ή το “κόκκινο σπίτι” -ή Μέγαρο Λόγγου- απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Τώρα αν ρωτάς εμένα, ο αγαπημένος μου αστικός μύθος – θρύλος της Θεσσαλονίκης είναι οι λεγόμενες “κυρίες με τα μαύρα”. Εμφανίζονται σε διάφορες εποχές και με διαφορετικές αφορμές, πάντα όμως τυλιγμένες -πέρα από το σκοτεινό τους outfit- και από ένα πέπλο μυστηρίου.

 

Καθώς ανηφορίζουμε κάποια spooky σοκάκια της Άνω Πόλης, της Μόρντορ της Ελλάδος, του ζητώ να μου περιγράψει τρία περιστατικά που ξεχώρισε στα τέσσερα αυτά χρόνια των διαδρομών.

Τα 78 άτομα που ακολούθησαν τα πρώτα Μυστήρια ever (πλέον το μέγιστο που επιτρέπουμε είναι γύρω στα 30 άτομα), τα παιδικά Μυστήρια που υλοποιήσαμε για μια καταπληκτική παρέα 20 δεκάχρονων (παρά το ότι έγιναν μέρα, ήταν άκρως ατμοσφαιρικά) και την αντίδραση μιας Αμερικανίδας blogger όταν μια χειρομάντισσα της βρήκε πως είχε χάσει πρόσφατα ένα κόσμημα. Για τη χειρομάντισσα δεν λέω τίποτα παραπάνω, σιχαίνομαι τα spoilers! Αλλά θα σου πω για την  Άνω Πόλη. Για εμένα είναι η Μόρντορ, το Σάιρ, το Μίρκγουντ και το Ρίβεντελ μαζί. Εύκολα περνάς από το φως στο σκοτάδι στα στενά της. Και αν ψάχνεις το μάτι του Σάουρον, ό,τι κοντινότερο υπάρχει είναι το δικό μου. Βλέπω μακριά και από ψηλά.

*Περισσότερα για τις -γαμάτες- διαδρομές εδώ.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μία σοφίτα στη Ραψάνη μετατράπηκε σε μία από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες της χώρας
Μία επίσκεψη στην Οικία Τέλλογλου