ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τι δουλειά έχουν 6 χιλιάδες Playmobil στη Χαλκηδόνα;

Παρακολουθήσαμε την 1η Έκθεση Συλλεκτών Playmobil στην Ελλάδα! Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που έφτιαξε διόραμα την άφιξη της Δήμητρας Λιάνη.

Σε μία από τις πιο έντονες παιδικές μου αναμνήσεις το κάστρο των Playmobil δέσποζε στο μεγάλο μπλε οικογενειακό χαλί, την ώρα που μία στρατιά κόκκινων ιπποτών κατέφτανε με άγριες διαθέσεις από την απέναντι πλευρά. Θα ακολουθούσε ένα περιπετειώδες πρωινό Σαββάτου με νικητές και ηττημένους. Πάνω από ένα ακριβώς ίδιο κάστρο συνάντησα και τον Ντένη Βαγγόπουλο, ένα άλλο πρωινό Σαββάτου. Είχε μόλις εξηγήσει το διόραμά του σε έναν νεαρό φοιτητή που έβγαζε – μανιωδώς – φωτογραφίες τη φιγούρα της Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου. «Είναι απίστευτο πόσο έχει αγαπήσει ο κόσμος αυτό το διόραμα»,  θα τονίσει χαμηλόφωνα. Η συζήτησή μας ξεκινά.

Από τη μαύρη σακούλα στην 1η Έκθεση Συλλεκτών της χώρας

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κουβαλούσα σε κάθε επίσκεψη των γονιών μου και μία τεράστια μαύρη σακούλα με Playmobil. Δεν είχε απολύτως καμία σημασία στο μυαλό μου που θα πηγαίναμε. Δεν με ένοιαζε καν. Ο δικός μου όρος ήταν να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να αδειάσω τη σακούλα μου. Αυτό ζήταγα μόνο. Με την πάροδο του χρόνου η σακούλα έφυγε, αλλά το πάθος παρέμεινε. Μάζευα φανατικά φιγούρες, παρατηρούσα το έργο ξένων καλλιτεχνών με Playmobil και άρχισα να φτιάχνω, δειλά – δειλά, τις δικές μου κατασκευές.

Η πρώτη μου μεγάλη κατασκευή ήταν με PlaymoHill 1900. Ένα βικτοριανό διόραμα 6×2 μέτρα, με περίπου 700 φιγούρες, βικτοριανά σπίτια, αυτοκίνητα και άμαξες της εποχής. Όλα αυτά από τη σειρά 1900 της Playmobil που κυκλοφόρησε το 1989. Είχα την τύχη, μάλιστα, η συγκεκριμένη κατασκευή να φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Κάπου εκεί κατάλαβα ότι ήμασταν πολλοί αυτοί που μοιραζόμασταν την ίδια αγάπη για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Και έπρεπε επιτέλους να ανταμώσουμε», αναφέρει και περιγράφει πώς στήθηκε η ομάδα που οργάνωσε την 1η Έκθεση Συλλεκτών Playmobil στη χώρα μας.

«Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε σιγά – σιγά μέσα από τα social media. Συναντιόμασταν και δείχναμε ο ένας στον άλλο τη συλλογή του. Σε κάθε μάζωξη η ομάδα μεγάλωνε και άρχισαν να πέφτουν στο τραπέζι οι ιδέες για μία έκθεση. Ήδη πολλοί πειραματίζονταν με τις κατασκευές και έτσι τα διοράματα ήταν η φυσική συνέχεια. Τέτοιες εκθέσεις γίνονται συνέχεια στο εξωτερικό, οπότε έπρεπε να βρούμε κι εμείς την κατάλληλη ευκαιρία. Φέτος, ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας γιορτάζει τα 40 του χρόνια και ένας καλό μου φίλος, ο Γιώργος Αγγελίδης, που ζει μόνιμα εδώ, πήρε την πρωτοβουλία και μας έφερε σε επαφή με τον Σύλλογο. Έτσι, γεννήθηκε και η 1η έκθεση συλλεκτών στην Ελλάδα. Αν με ρωτήσεις ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε ανάμεσα σε τόσο κόσμο δεν μπορώ να το πιστέψω».

Έξι χιλιάδες φιγούρες σε 250 τετραγωνικά μέτρα

«Στην έκθεση το κοινό μπορεί να θαυμάσει μία ευρεία θεματολογία διοραμάτων, που αναπαριστούν τη ζωή σε κάθε της έκφανση. Fantasy θέματα, ιδέες εμπνευσμένες από γνωστές ταινίες ή σειρές, ιστορικά ελληνικά γεγονότα, κατασκευές εποχής, αναπαράσταση της άγριας δύσης και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους ενός φαν», εξηγεί ο Ντένης και στέκεται στα αριθμητικά δεδομένα της προσπάθειας και στον αρχικό φόβο.

«Πρέπει να σου πω ότι όλα τα διοράματα φτάνουν σε έκταση τα 250 τετραγωνικά μέτρα, ενώ περιέχουν περισσότερες από 6 χιλιάδες φιγούρες! Μία ολόκληρη πόλη, αν το καλοσκεφτείς και δεν σου κρύβω ότι υπήρχε άγχος αν ο κόσμος αγκαλιάσει την προσπάθειά μας. Μην ξεχνάς ότι οι εποχές αλλάζουν, οι σύγχρονοι νέοι δεν ασχολούνται με Playmobil και φιγούρες αλλά με οθόνες. Παρόλ’ αυτά αυτό το διήμερο ήρθε να αποδείξει ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ήρθαν δεκάδες φοιτητές που έχουν τις δικές τους συλλογές, ενώ φυσικά δεν έλειψαν και οι παραδοσιακοί λάτρεις που αναπόλησαν την παιδική τους ηλικία».

Ποια είναι, όμως, η δική του συμβολή στην Έκθεση; «Τα δικά μου διοράματα στην έκθεση είναι η συναυλία «Rock in Athens» που έγινε το 1985 στο Παναθηναϊκό Στάδιο με 2700 φιγούρες, καθώς και το περίφημο νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη, το 1988, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Και τα δύο αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο», θα καταλήξει, προτού δώσει σαφείς οδηγίες σε έναν μεσήλικα επισκέπτη για το που βρίσκεται το βιβλίο των επισκέψεων. «Να γράψεις κανέναν καλό λόγο, ε;», τον ακούω από μακριά να φωνάζει χαμογελώντας την ώρα που ο Πέτρος Δάμος μου δίνει την πιο σφιχτή χειραψία των τελευταίων ετών. Σαν γνήσιος ιππότης.

Ο Μαύρος σερίφης, τα Westerns και το θρυλικό 3550

«Τα Playmobil είναι το παιχνίδι με το οποίο μεγαλώσαμε και οι εικόνες που έχω κρατήσει από την περίοδο εκείνη είναι τα σετ με τους cowboys, το ιππικό, τους αγαπημένους πειρατές και φυσικά το θρυλικό καράβι, γνωστό σε όλους μας ως 3550! Δε θα ξεχάσω ποτέ τις θρυλικές μάχες που έστηνα σαν παιδί με τους Ινδιάνους και τους Cowboys, όπου πάντα οι τελευταίοι έφταναν στη νίκη. Με λίγη βοήθεια από το ιππικό για να είμαι ειλικρινής», θα ομολογήσει μέσα σε τρανταχτά γέλια.

Ποιο είναι, όμως, το πιο παράξενο πράγμα που του έχει συμβεί στην αναζήτηση ενός Playmobil; «Ξέρεις εμείς οι συλλέκτες, παίρνουμε σβάρνα όλα τα παλαιοπωλεία για να ανακαλύψουμε καμία ξεχασμένη φιγούρα, κάποιον πραγματικό «θησαυρό» για τη συλλογή μας. Σε μία από αυτές τις εξορμήσεις μαζί με έναν άλλο φίλο συλλέκτη, ο υπάλληλος μας ρωτούσε για τι ηλικία ψάχνουμε, ώστε να μας δώσει την κατάλληλη φιγούρα. Όταν του απαντούσαμε με τις ηλικίες μας, μας κοίταξε και ευγενικά σταμάτησε να μας ρωτάει!», αναφέρει ο Πέτρος, προτού με ξεναγήσει στο Western του.

«Το διόραμα που έστησα στην έκθεση έχει σαν θέμα τα Westerns και ειδικότερα τη ζωή σε μια πόλη της άγριας δύσης. Το διόραμα απεικονίζει τα καταστήματα εκείνης της εποχής, καθώς και τη ζωντάνια του δρόμου της πόλης, με πολλές φιγούρες, άμαξες κλπ. Ένα άλλο μέρος του διοράματος δείχνει μια φάρμα της εποχής, όπως επίσης ένα ράντσο με γελαδάρηδες και μία ομάδα του ιππικού έτοιμη για μάχη. Γενικότερα, είναι άπειρα τα πράγματα που μπορείς να σκεφτείς με τις φιγούρες του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Ξεκινάς με μια ιδέα και προσαρμόζεις τις φιγούρες σου. Σταδιακά, μάλιστα, αποκτάς και τις δικές σου «αδυναμίες». Όπως την κλασσική φιγούρα του μαύρου σερίφη που ήταν σήμα κατατεθέν μίας ολόκληρης εποχής».

Ένας συλλέκτης Troll, η μάχη των Πλαταιών και η αποτοξίνωση

«Αν ρωτήσεις εδώ τριγύρω θα ακούσεις πολλές παιδικές ιστορίες με Playmobil. Εγώ δε θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που κράτησα στα χέρια τον πρώτο μου ιππότη», είναι τα πρώτα λόγια του Άγγελου Γιακουμάτου, καθώς με ξεναγεί στη βόρεια πλευρά της έκθεσης. «Στις κατασκευές μου προσπαθώ πάντα να κάνω το βήμα παραπάνω. Μία από τις πρώτες μου δημιουργίες με Playmobil είναι η συγκέντρωση των Ελλήνων πριν από τη μάχη των Πλαταιών!», θα επισημάνει, προτού μου συστήσει την troll πλευρά του.

«Όποτε τα καταφέρνω βάζω μία άσχετη φιγούρα στα διοράματα, ώστε να αναρωτιέται ο άλλος «τι δουλειά έχει αυτό εδώ;». Για παράδειγμα, εδώ στη Χαλκηδόνα, πάνω από την πολιορκία ίπταται ένας… μάγος με μαγικό χαλί. Το αστείο είναι ότι 8 στους 10 δεν θα το παρατηρήσουν, μέχρι να τους το πεις. Παλιότερα, σε ένα διόραμα του Ντένη Βαγγόπουλου με θέμα την Άγρια Δύση (Life in the Wild West), εμφανιζόταν σε μία γωνιά στο φαράγγι ένας βυζαντινός στρατηγός», θα αναφέρει, αυξάνοντας την ένταση της φωνής του καθώς ο Ντένης ερχόταν προς το μέρος μας.

«Χαίρομαι που ο κόσμος αγκάλιασε την έκθεση. Τα Playmobil είναι αγάπη, νοσταλγία και αποτοξίνωση από το άγχος της καθημερινότητας», θα επισημάνει ο Άγγελος, την ώρα που ο Ντένης θα τον διακόψει ευγενικά.

«Αποτοξίνωση μέχρι να χαθεί η φιγούρα που σου λείπει και ορκίζεσαι ότι είχες δίπλα σου πριν από λίγα λεπτά», μου λέει. «Εκεί να δεις άγχος!».

Info: Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Χαλκηδόνας και περιελάμβανε 18 διοράματα από 17 συλλέκτες (GRecobil, Βασιλική Φάτη, Τάσος Πανταζόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος, Γιάννης Μελεσιάδης, Εύα Φιλίππου, Σπύρος Κουτράκης, Πέτρος Δάμος, Φάνης Κάμπας, Ζαχαρίας Μπαξεβάνης, Σάκης Καφές, Γιώργος Αγγελίδης, Ηλίας Κοτζαερίδης, Αντώνης Βαντσιούρης, Jim Stomas, Φώτης Κουσόπουλος, Natalie Sirabonian).

Φωτογραφίες: Ντένης Βαγγόπουλος