ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δράκουλας εναντίον όλων: Χωράει ο Κόσμος των Τεράτων στο σύγχρονο σινεμά;

Η νέα 'Μούμια' με τον Τομ Κρουζ και τον Ράσελ Κρόου ήδη γυρίζεται κι εμείς κάνουμε μία μικρή αναδρομή στο Κινηματογραφικό Σύμπαν Τεράτων της Universal και σε όσα οδήγησαν στην επαναφορά του.

Τον Ιανουάριο του 1896, ένα τρένο διέσχισε τις ράγες της πόλης La Ciotat στη Νότια Γαλλία. Έφτασε στον προορισμό του, οι επιβάτες του αποβιβάστηκαν και οι καινούριοι επιβάτες ετοιμάστηκαν γι’ άλλη γη κι άλλα μέρη. Ακούγεται σαν ένα κλασικό πρωινό στις αποβάθρες του σιδηροδρομικού σταθμού που θα σε πάει στη δουλειά, αλλά το συγκεκριμένο τρένο πήρε τελικά διαστάσεις αστικού μύθου.

Η πενήντα δευτερολέπτων βουβή ταινία των αδερφών Ωγκύστ και Λουί Λυμιέ ‘Train Pulling into a Station’ προκάλεσε τέτοιον πανικό στο κοινό που την παρακολουθούσε, που ορισμένοι θεατές άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν στο πίσω μέρος της αίθουσας, νομίζοντας ότι το τρένο θα έρθει καταπάνω τους.

Όπως όλοι οι αστικοί μύθοι που σέβονται τον εαυτό τους βέβαια, έτσι κι η αντίδραση αυτή έχει αμφισβητηθεί, ωστόσο δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς η εικόνα ενός τεράστιου, πραγματικού τρένου σε κίνηση – πρωτοφανές φαινόμενο για το κοινό του 19ου αιώνα – θα μπορούσε να γεννήσει φόβο και πανικό.

Δεν μπορούμε να αποδώσουμε τη δημιουργία του είδους του κινηματογραφικού τρόμου στο μονοπλάνο των Λυμιέρ φυσικά, αλλά μάλλον κάπως έτσι άρχισε να γίνεται εμφανές ότι το ανθρώπινο ένστικτο λειτουργεί διαφορετικά σε μία κλειστή αίθουσα με τα φώτα σβηστά.

 

Αυτό φαίνεται να διαπίστωσε και το στούντιο που μας έδωσε τις εμβληματικές μαχαιριές στο ντουζ του ‘Ψυχώ’ και το φιλί της καληνύχτας του ‘Δράκουλα’. Η Universal βρήκε στον “Άνθρωπο με τα Χίλια Πρόσωπα”, Λον Τσέινι, τον ηθοποιό που θα ενσάρκωνε το Φάντασμα της Όπερας και τον Κουασιμόδο της Παναγίας των Παρισίων τη δεκαετία του ‘20 και με αργά και σταθερά βήματα πέρασε τη δεκαετία του ‘30 σε ένα φανταστικό σύμπαν τρόμου που μοιράστηκαν πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες.

Παρά τη Μεγάλη Ύφεση που βίωνε η Αμερική – και ενώ άλλα αναμενόμενα κινηματογραφικά χιτ έχαναν χρήματα – ο ‘Δράκουλας’ του ‘31 συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο και ο ‘Φρανκενστάιν’ της ίδιας χρονιάς άλλα πέντε.

Η ανέλπιστη επιτυχία των δύο ταινιών οδήγησαν στο ‘Universal Monsters Cinematic Universe’ του στούντιο που έμεινε ζωντανό και τη δεκαετία του ‘40, με ιδιαίτερους πρωταγωνιστές όπως ο Δράκουλας, ο Γιος και η Κόρη του Δράκουλα, ο Φρανκενστάιν, η Νύφη και ο Γιος του Φρανκενστάιν και ο Λυκάνθρωπος. Οι χαρακτήρες και οι ταινίες τους συνδέονταν με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που μοιράζονται σήμερα το ίδιο σύμπαν ο Κάπτεν Αμέρικα και ο Θορ.

 

Μπορεί στη συνέχεια να έδωσαν τη θέση τους στη Μούμια και τους Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ σε μεμονωμένες ταινίες, αλλά η ιδέα ενός κοινού σύμπαντος τεράτων δε θα φαινόταν σε κανέναν πια ιδιαίτερα εξωπραγματική. Θα χρειαζόταν όμως κάτι αρκετά δραστικό για να την επαναφέρει.

Σε μία κινηματογραφική πραγματικότητα που εδώ και δεκαετίες έχει ξεφορτωθεί το ‘σύστημα των στούντιο’, η συνεχής παραγωγή ενός συγκεκριμένου είδους ταινίας από μία συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής φαινόταν να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κανείς δεν περιμένει πια τα σοφιστικέ ρομάντσα της Paramount ή τα μιούζικαλ της MGM. Η επιτυχία της Marvel με τους Εκδικητές και τα τηλεοπτικά της εγχειρήματα όμως, οδήγησε στη νέα μόδα της εποχής που ονομάζεται “κινηματογραφικό σύμπαν”.

 

Η Warner Bros. ετοιμάζει τη δική της ‘Λεγεώνα της Δικαιοσύνης’ με ήρωες τους Σούπερμαν, Μπάτμαν, Γουόντερ Γούμαν, Φλας, Άκουα-Μαν και Σάιμποργκ, η Disney ούτε που ξέρει από πόσες ταινίες θα αποτελείται η νέα της ανθολογία Star Wars όπως την αποκαλεί, και υπάρχουν μέχρι και φήμες για ένα Ghostbusters σύμπαν από τη Sony.

Πώς μπορεί να μείνει έξω από τον χορό η Universal;

Έπειτα, η τάση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση με κέντρο τον κακό της υπόθεσης ή/και τον ανταγωνιστή του κλασικού ήρωα που αξίζει μία δεύτερη (τρίτη, τέταρτη και βάλε) ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι τόσο κακός κατά βάθος, έχει ίσως προετοιμάσει το έδαφος για κάτι αντίστοιχα μεγάλο και στον κινηματογράφο.

Το ‘Hannibal’ του NBC είναι μόνο ένα από τα πολλά σίριαλ που έχουν αγκαλιάσει το κόνσεπτ του κακού ως κεντρικό ήρωα

Σίριαλ όπως το ‘Dexter’, το ‘Hannibal’ και το ‘Bates Motel’ δείχνουν μία ροπή προς την εξερεύνηση αυτών που φοβόμαστε πιο πολύ και δεν είναι λίγες οι φορές που κρύβουν πραγματικά τρομακτικές στιγμές. Από αυτές που θα έκαναν κάποτε έναν άμαθο θεατή του ‘Train Pulling into the Station’ να σκύψει κάτω από την καρέκλα του.

Ακόμα κι ένα σόου σαν το ‘Teen Wolf’, το μικρό χιτ του MTV που έχει αντέξει στον χρόνο, μπορεί να διατηρεί μια αρκετά μακρινή συγγένεια με τα προηγούμενα αλλά καταδεικνύει πως υπάρχει μερίδα του νεανικού κοινού που είναι πολύ ανοιχτή στο να περάσει χρόνο με τέρατα που μπορεί ή όχι να κρύβουν έναν μικρό ήρωα μέσα τους.

Είναι πιθανό, όταν η Universal ανακοίνωσε την αναβίωση του ‘Monster Universe’ της, να είχε εξετάσει όλα τα παραπάνω.

Το στούντιο έχει προσλάβει σεναριογράφους με διαφορετικές αλλά συναφείς κατά κάποιον τρόπο περγαμηνές για να φτιάξουν τον χάρτη του σύμπαν με τους Τερατανθρώπους, όπως έχουν ονομαστεί, με βασικό τους στόχο την έμφαση στη δράση. Ο Νόα Χόλι από το τηλεοπτικό ‘Fargo’, ο Άαρον Γκουτσικόβσκι της ανατριχιαστικής ταινίας ‘Prisoners’ με τον Χιού Τζάκμαν και ο Εντ Σόλομον από τους ‘Άντρες με τα Μαύρα’, τα έβαλαν κάτω με τους παραγωγούς Άλεξ Κούρτσμαν και Κρις Μόργκαν και μέχρι τώρα μας έχουν ενημερώσει για τα εξής.

(Μισό λεπτό μάλλον. Να χτίσουμε ατμόσφαιρα.)

 

Something wicked this way comes.

Πάμε.

‘THE MUMMY’

Η καινούρια ‘Μούμια’ έχει ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματά της στο Λονδίνο, με πρωταγωνιστές τον Τομ Κρουζ, την Σοφία Μπουτέλα που ξεχώρισε από το ‘Kingsman’, την Άναμπελ Γουάλις των ‘Peaky Blinders’ και τον Τζέικ Τζόνσον από το ‘New Girl’. Αναμένεται και νέα προσθήκη με τον διπλό ρόλο των Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ που, όπως ακούγεται έντονα μέχρι στιγμής, θα είναι ο Ράσελ Κρόου που βρίσκεται σε συζητήσεις με το στούντιο και για δική του σόλο ταινία μετά το ‘Mummy’.

Η πλοκή του έργου σχετίζεται με μία ομάδα Αμερικανών στρατιωτών σε μία αποστολή τους στο Ιράκ, με σκοπό να εισχωρήσουν σε έναν αρχαίο τάφο που νομίζουν ότι στεγάζει τρομοκράτες. Αναμένεται τον Ιούνιο του 2017.

‘THE INVISIBLE MAN’

Ο Εντ Σόλομον, εκτός από τους ‘Άντρες με τα Μαύρα’, έχει κάνει και το ‘Now you See Me’ οπότε έχει εμπειρία στις οπτικές ψευδαισθήσεις. Η ανακοίνωση του Τζόνι Ντεπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ομολογουμένως δε μας κατενθουσίασε (η αλήθεια είναι θα τον προτιμούσαμε σε κάτι πιο γήινο μετά το ‘Black Mass’), αλλά ο νόμος λέει δεν κρίνουμε πριν δούμε. Περαιτέρω πληροφορίες για το πρότζεκτ παραμένουν αόρατες.

‘THE WOLF MAN’

Οι λυκάνθρωποι δεν κάνουν ποτέ πολύ μεγάλο διάλειμμα από τη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη. Κάτι έχουν αυτά το τριχωτά, καταραμένα πλάσματα. Κάνουν το κοινό να τα συμπονά εύκολα. Ο Γκουτσικόβσκι του ‘Prisoners’ μπήκε στο παιχνίδι ειδικά για τον χαρακτήρα του Λυκανθρώπου, οπότε μπορεί να μην έχουμε παραπάνω πληροφορίες, αλλά έχουμε την εγγύηση ότι δε θα είναι μια από τα ίδια.

‘CREATURE OF THE BLACK LAGOON’

Έχουμε καιρό να ακούσουμε γι’ αυτό το τερατάκι, αλλά πέρυσι μάθαμε ότι είχε επιστρατευτεί ο σεναριογράφος του δημοφιλούς ‘Spider-Man 2’, Τζεφ Πίνκνερ. Ξέρουμε επίσης ότι στη θέση της Τζούλια Άνταμς, της πρωταγωνίστριας της ταινίας του 1954, η Universal ήθελε την Σκάρλετ Τζοχάνσον.

‘DRACULA’

Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής πως το πρόσφατο reboot του χαρακτήρα ‘Dracula Untold’ με τον Λουκ Έβανς δε θα συμπεριληφθεί στους επερχόμενους Τερατανθρώπους. Ο Κούρτσμαν, ένας από τους παραγωγούς που ηγείται του γενικού πρότζεκτ, ανέφερε το ‘The Mummy’ ως την πρώτη ταινία του σύμπαντος, οπότε λογικά δε λαμβάνουμε υπόψιν την ταινία του 2014. Ζητείται ο επόμενος αιμοχαρής με λίγα λόγια.

‘FRANKENSTEIN’

Μέσα στη λίστα είναι και το τέρας ο Φρανκ, αλλά ο χαρακτήρας ίσως έχει ειδικό ενδιαφέρον εάν πιστέψουμε τους παραγωγούς για τη σύγχρονη εκδοχή του κάθε τέρατος. Η φαντασία μας μπορεί να καλπάσει σε κάτι που αν μη τι άλλο θα έχει σχέση με τη νεότερη ιατρική τεχνολογία. Ακούγεται φρέσκο.

‘THE BRIDE OF FRANKENSTEIN’

Τον περασμένο Νοέμβριο μάθαμε ότι το στούντιο ήθελε την Αντζελίνα Τζολί για τον ρόλο, αλλά δεν έχουμε νεότερη εξέλιξη από τότε. Πάντως σίγουρα εξαρτάται από την επιτυχία του ‘Φρανκενστάιν’, οπότε εάν δε μάθουμε περισσότερα από κει, σίγουρα δε θα μάθουμε περισσότερα από δω.

‘VAN HELSING’

Αρχικά ήταν να πρωταγωνιστήσει ο Κρουζ στην ταινία, αλλά τελικά κάπως βρέθηκε στη ‘Μούμια’. Τελευταία φορά που είχαμε νέα για το σενάριο το είχαν αναλάβει οι Τζον Σπέιτς και Έρικ Χάιζερερ, αλλά έκτοτε ο δεύτερος έχει αναλάβει το σενάριο του ‘Sandman’ και ο πρώτος τελείωσε τα ‘Doctor Strange’ και ‘Passengers’ και τώρα μαγειρεύει το ‘The Mummy’. Η συνεργασία του με τη Universal πάντως ισχύει ακόμα προφανώς, οπότε μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει σε άλλο πρότζεκτ όταν χρειαστεί.

Ανυπομονούμε να δούμε εάν υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε ταινίες κατάλληλες και για ανηλίκους, πιο πολλή δράση από τρόμο, σαν τις πρώτες δουλειές του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο κόσμος των υπερηρώων είναι μαύρο κι άσπρο, ο κόσμος των τεράτων όχι. Καμιά φορά χρειάζεσαι το κακό για να πολεμήσεις το κακό.

Τάδε έφη Ντόνα Λάνγκσλι, πρόεδρος της Universal. Mυριζόμαστε κόνσεπτ a la ‘Suicide Squad’, με τα παραγκωνισμένα από την κοινωνία τέρατα να ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια σε κάτι που ξεπερνά τις δυνάμεις όλων των υπολοίπων.

Δε γεμίζουν το μάτι για ήρωες, αλλά δύσκολα μπορούν να κάνουν άλλοι αυτό που θα κάνει η ‘Suicide Squad’. Οι Τερατάνθρωποι πιθανώς θα κινηθούν στην ίδια λογική.

Μεγάλος όγκος πληροφοριών και ταυτόχρονα ελάχιστες λεπτομέρειες για όσα θα μπορούσαν να κάνουν το franchise να ξεχωρίσει ανάμεσα σ’ έναν καταιγισμό από διαφορετικά franchise. Από την άλλη, μετακινήσεις των συντελεστών ενός πρότζεκτ και καθυστερήσεις όπως αυτή της Universal που δουλεύει πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα από το 2010, δε σημαίνουν πάντα ασυνεννοησία ή δημιουργικές διαφορές.

Ενίοτε απλά σημαίνουν ότι το στούντιο παίρνει όσο χρόνο χρειάζεται για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Άλλωστε, μετά το πρώτο ‘Iron Man’ ήρθε το ‘Incredible Hulk’ χωρίς το γκελ που ήλπιζαν οι παραγωγοί. Επέμειναν, όμως, μέχρι να χτίσουν το περιβάλλον που είχαν οραματιστεί.

To ‘Incredible Hulk’ δεν είχε τις αναμενόμενες εισπράξεις παρά τις θετικές κριτικές, αλλά δεν άλλαξε τα πλάνα της Marvel

Κοντός ψαλμός ούτως ή άλλως, αφού του χρόνου τον Ιούνιο θα πάρουμε την πρώτη γεύση του μεγαλόπνοου πλάνου. Και μέχρι το Halloween του ‘17, θα έχουν χρόνο να πείσουν τα παιδιά της Αμερικής να ντυθούν μούμιες. Μέχρι το 2024 δε, μπορεί να προλάβουν και κανένα ‘Δράκουλας vs. Φρανκενστάιν’.

Έχουμε δει και πιο παράξενα.