ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οδηγός επιβίωσης: Τι να κάνεις αν στην πέσουν οι δράκοι της Καλίσι

Γιατί ο Drogon μόνο την Daenerys αφήνει να τον μετατρέψει σε μικρό μου πόνι. Όλους τους υπόλοιπους μας κοιτάζει σαν κρέας για bbq.

Ο συγκεκριμένος οδηγός επιβίωσης είναι μια ευγενική προσφορά του PopCode στους κατοίκους των Επτά Βασιλείων. Γιατί καμία ασφαλιστική εταιρεία και κανένας θεός, καινούργιος, παλιός, της φωτιάς ή του νερού, δεν σε προστατεύει από την φλογερή ανάσα αυτών των θανάσιμων ιπτάμενων ερπετών.

 

Η σύντομη απάντηση για το πως γλιτώνεις/ αντιμετωπίζεις/ πολεμάς ένα δράκο, είναι όχι έτσι.

 

Πραγματικά, Matthew McConaughey του ‘Reign of Fire’ (μια από τις ελάχιστες ταινίες που δείχνουν τι θα συνέβαινε αν οι δράκοι έβγαιναν από το αβγό τους στη σύγχρονη εποχή) τι περίμενες να συμβεί όταν πήδηξες στο ορθάνοιχτο στόμα του;

ΟΚ, το καταλαβαίνω, όταν βγήκε πίσω στο 2002 η ταινία δεν είχαμε την ίδια ‘εξοικείωση’ με τους δράκους όπως μας συμβαίνει -λόγω ‘Game of Thrones‘- σήμερα. Ούτε είχαν κυκλοφορήσει ακόμη τα ‘Χόμπιτ’. Εκεί όπου και μάθαμε πόσο πιο κουλ είναι ένας δράκος με βρετανική προφορά (ευχαριστούμε Benedict Cumberbatch) και πόσο τα παίρνει στο κρανίο όταν πας να του κλέψεις το χρυσάφι.

Mιλάμε για τον πιο φοβερό και τρομερό κινηματογραφικό δράκο όλων των εποχών. Εκείνον που μόνο αν έχεις ένα πραγματικά μεγάλο βέλος και φοβερό σημάδι μπορείς να ελπίζεις ότι θα κατεδαφίσεις.

 

Εκείνον που έκανε και πάλι τους δράκους τρομακτικούς και όχι γλυκύτατους δυνητικούς φίλους για κάθε Βίκινγκ με ανοιχτό μυαλό, όπως κατέληξε να συμβαίνει στα δυο ‘How to Train you Dragon’ της Dreamworks (το τρίτο είναι ήδη στα σκαριά). Καταραμένε Toothless, έκανες κάθε παιδί να ονερεύεται να αποκτήσει δράκο ως κατοικίδιο.

 

Ή όπως θα συμβεί προσεχώς στο ‘Pete’s Dragon’, remake μιας ταινίας του 1977, σχετικά με ένα ορφανό αγόρι ο καλύτερος φίλος του οποίου τυγχάνει να είναι ένας αόρατος δράκος.

 

Επίσης μέσα στην γλύκα ήταν ο Mushu της ‘Mulan’, μικρόσωμος αλλά μια χαρά φύλακας. Αν και ολίγον φωνακλάς, ένεκα ότι του δανείζει τη φωνή του ο Eddie Murphy.

 

Ενώ όχι τόσο η Maleficent (όχι η Angelina Jolie, η animated) που μεταμορφώνεται σε δράκο στο ‘Sleeping Beauty’ του 1959. Μια εικόνα που ακόμη προκαλεί εφιάλτες στα παιδιά.

(σ.σ. Στην υποκατηγορία ‘οι δράκοι είναι φίλοι μας’ εντάσσεται τόσο το έξοχο ‘Spirited Away’, όσο και το διαχρονικό ‘The Neverending Story’.)

 

Όπως και να έχει, η αλήθεια είναι ότι οι δράκοι δεν είναι κουτάβια. Οπότε, το πρώτο μάθημα είναι ότι:

Όταν βλέπεις ένα δράκο στον ορίζοντα, τρέξε να κρυφτείς

Αυτός είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος να γλιτώσεις. Άλλωστε η εμπειρία δείχνει ότι όλο και κάποιος Βρετανός (ιππότης ή μη) θα βρεθεί κάπου κοντά για να κάνει την βρομοδουλειά. Εσένα κοιτάζω James Purefoy του cult ‘George and the Dragon’ με bonus τον ‘τι νομίζεις ότι κάνεις εδώ εσύ τώρα’ Patrick Swayze.

 

Εκτός και αν έχεις τον δικό σου Ι.Χ. Δράκο

Ακριβώς όπως η Daenerys. Ακριβώς όπως ο πρωταγωνιστής του ‘Eragon’ που καβάλησε τον δικό του, εκείνον που είχε μεγαλώσει από ‘κουτάβι’, και τα έβαλε με τον σατανικό -επίσης dragon rider- Robert Carlyle.

 

Μοναδική βιώσιμη εναλλακτική να διαθέτεις μια πραγματικά γρήγορη και φουλ φορτισμένη ιπτάμενη σκούπα

Αυτό δηλαδή που βοήθησε τον Harry Potter να την βγάλει καθαρή όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον Ουγγαρέζο δράκο στα πλαίσια της εκπαίδευσής του.

 

Ή αν σου βρίσκεται πρόχειρη μια παρθένα να του κάνεις δώρο

Προφανώς έχουν άλλη γεύση, δεν ξέρω, τι να πω. Αυτή είναι πάντως η θεωρία μου. Αυτό συνέβαινε και στο -πόσο παλιό φαίνεται τώρα- ‘Dragonslayer’ του 1981. Εκεί όπου ο καημένος πρωταγωνιστής προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να εγκλωβίσει τον δράκο στο άντρο του με το να προκαλέσει κατεδάφιση και να του κλείσει την πόρτα.

 

Αν, μετά από όλα αυτά, δεν μπορείς να τον νικήσεις, συμμάχησε μαζί του

Αυτό δηλαδή που έκανε ο δρακο-φονιάς Άγγλος ιππότης Dennis Quaid (ναι, η προφορά είναι τόσο γελοία όσο περιμένεις) με τον δράκο Sean Connery στο ‘Dragonheart’ (ο δράκος με την de facto 2η καλύτερη προφορά όλων των εποχών), τον τελευταίο του είδους του, προκειμένου να μην μείνουν και οι δυο χωρίς μεροκάματο. Προσοχή. Μην την πατήσεις και δεις το prequel ή το sequel, που κυκλοφόρησαν αργότερα και στα οποία πρωταγωνιστούν κάτι άσχετοι.

 

Αν και όλοι μας γνωρίζουμε ότι, κατά κανόνα, ποτέ δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ένα δράκο. Δεν έχουν μπέσα, ρε παιδί μου. Άλλα σου υπόσχονται και άλλα τελικά κάνουν. Και 9 φορές στις δέκα θέλουν το κακό μας. Αυτό, βέβαια, σημαίνει από την άλλη ότι έχουμε μια στις δέκα πιθανότητες να τον κάνουμε κολλητό μας και να μας αφήσει να τον καβαλήσουμε. Πόσο κουλ θα ήταν αυτό;

 

Ειδική μνεία, για όσους έχουν πραγματικά κόλλημα με τους δράκους και δεν έχουν πρόβλημα να δουν και σαπάκια, στα ‘Dragon Hunter’, ‘Dragon Crusaders’ και το ‘Dragon Fighter’ με τον Dean Cain, όπου πρώτα τον κλωνοποιούν και μετά προσπαθούν να τον σκοτώσουν.Τον δράκο πάντα, όχι τον Dean. Αυτός δεν πεθαίνει ποτέ και στα B movies μέχρι τα γεράματα θα βασιλεύει.