(Paul Drinkwater/NBC via AP)
ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσές Σφαίρες: 15 στιγμές που κρατάμε από τη μεγάλη βραδιά

Όλα όσα θα θυμόμαστε από τις 75ες Χρυσές Σφαίρες.

Τέσσερις Χρυσές Σφαίρες για το ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, τέσσερις για το ‘Big Little Lies’. Ο μεγαλύτερος νικητής της βραδιάς ωστόσο ήταν το #MeToo κίνημα και το νομικό fund Time’s Up που στήθηκε από τις γυναίκες του Χόλιγουντ για να υποστηρίξει τα θύματα σεξουαλικής βίας.

Ντυμένες στα μαύρα για να τονίσουν την ομοψυχία τους, οι πρωταγωνίστριες και δημιουργοί συνοδεύτηκαν σε πολλές περιπτώσεις από ακτιβίστριες (από την Tarana Burke που ξεκίνησε το #MeToo hashtag/κίνημα μέχρι τη διευθύντρια του National Domestic Workers Alliance, Ai-jen Poo) και άδραξαν ό,τι ευκαιρία τους δόθηκε για να μιλήσουν για τη νέα σελίδα που ευελπιστούν – ή μάλλον καλύτερα που απαιτούν – να γυρίσει η βιομηχανία τους και η κουλτούρα μας γενικότερα.

Απ’ τη βραδιά ωστόσο δεν έλειψε και η κριτική, όχι μόνο για τις αποφάσεις όσον αφορά τα βραβεία, αλλά και για κάποιες επιλογές του Hollywood Foreign Associated Press. Από τη νίκη του ‘Three Billboards’ που εκτός από διθυραμβικές κριτικές έχει αποσπάσει και αρνητικά σχόλια για τον ελλιπή σχολιασμό του περί φυλετικών διαφορών και τη βράβευση του Gary Oldman που στο παρελθόν είχε δεχθεί μήνυση από την πρώην γυναίκα του, Donya Fiorentino, για κακοποίηση, μέχρι το αφιέρωμα που έγινε στον Kirk Douglas που εδώ και δεκαετίες στοιχειώνεται από φήμες για βιασμό της Natalie Wood (με πιο πρόσφατη επίσημη αναφορά αυτήν του Robert Downey Jr. το 2012), μαζί με τα hits είχαμε και τα misses και, εννοείται, πως τα social media δεν θα αφήσουν κανέναν να τα ξεχάσει.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποτυχίες δεν κατάφεραν να επισκιάσουν το μήνυμα. Ας δούμε τις καλύτερες – και πιο fun! – στιγμές της βραδιάς παρακάτω:

1. Ο ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ SETH MEYERS

“Για τους άντρες υποψηφίους εδώ σήμερα, αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 3 μήνες που το να ακούνε το όνομά τους να ανακοινώνεται δεν θα είναι τρομακτικό”.

O Meyers, ο υποτιμημένος late night host που έχει χειριστεί μάλλον καλύτερα απ’ όλους τους συναδέλφους του τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας τους τελευταίους μήνες στην εκπομπή του, είχε την ευκαιρία να τα δώσει όλα στον μονόλογό του.

2. Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ OPRAH WINFREY: “Η αλήθεια σας είναι το πιο δυνατό εργαλείο που έχουμε”

Η Oprah Winfrey είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που λαμβάνει το τιμητικό Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award. Ο ηλεκτρικός της λόγος είναι μέχρι τώρα η πιο πολύκροτη στιγμή της βραδιάς στον Τύπο και τα social media.

3. “Wow, the power of women!”

“Ο ρόλος που υποδύομαι είναι στο κέντρο της συζήτησης που κάνουμε αυτόν τον καιρό για την κακοποίηση […] Ας συνεχίσουμε τη συζήτηση”.

Η νίκη της Nicole Kidman ήταν δεδομένη, αλλά γίνεται και συμβολική λόγω του χαρακτήρα της Celeste στο ‘Big Little Lies’.

4. Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ GUILLERMO DEL TORO

“Έχουν περάσει 25 χρόνια, δώστε μου ένα λεπτάκι”.

Ο Guillermo del Toro δεν είχε καθόλου χρόνο για τους τύπους που προσπάθησαν να διακόψουν τον λόγο του.

5. O STERLING K. BROWN ΕΙΝΑΙ Ο 1ΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ

Ήταν και ο 1ος από το 1998 που κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο στα Emmy.

6.  Ο ΑZIZ ANSARI ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΣΙΑΤΗΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ

Ήταν, επίσης, ο 1ος και στα περασμένα Emmy.

7. TO MIC DROP ΤΗΣ NATALIE PORTMAN

Ορισμένοι από τους υποψηφίους δεν ψήθηκαν για το σχόλιό της.

Παλαιότερα, πηγές είχαν αναφέρει τη δυσαρέσκεια της Portman για την αντικατάσταση της Patty Jenkins από τον Alan Taylor για το ‘Thor: The Dark World’. Η Jenkins σκηνοθέτησε φέτος το υπερεπιτυχημένο ‘Wonder Woman’.

8. Η αυθεντική έκπληξη της Barbra Streisand για τα 35 χρόνια από τη νίκη της

35 χρόνια από τη νίκη μιας γυναίκας για Καλύτερη Σκηνοθεσία; Κι όμως.

9. ΑΥΤΟ ΕΔΩ

Βέβαια μετά ακολούθησε κι αυτό εδώ.

Τα tweets σχετίζονται με ένα περιστατικό του 2014, όταν μια 17χρονη δημοσίευσε τον διάλογό της με τον Franco ο οποίος νωρίτερα την είχε προσκαλέσει σε ξενοδοχείο. Ο ηθοποιός ζήτησε συγνώμη αργότερα.

10. Η CAROL BURNETT ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΤΗ JENNIFER ANISTON

Και κερδίζει standing ovation.

11. ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ALLISON JANNEY

Οι γυναίκες της βραδιάς φόρεσαν μαύρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξε χώρος για το κάτι παραπάνω στο στιλιστικό κομμάτι. Σε ένα τέλειο shout-out στον ρόλο της στο ‘I, Tonya’ και το πουλί που είχε στον ώμο ο χαρακτήρας της, η Allison Janney είπε να βάλει ένα διαφορετικό αξεσουάρ.

12. ΤΟ ΜΙΝΙ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ REUNION

13. TO MINI REUNION TOY ‘THELMA & LOUISE’

14. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ TIMOTHEE CHALAMET ΓΙΑ ΤΗΝ TONYA HARDING

15. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ HUGH JACKMAN ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ JAMES FRANCO ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρυσές Σφαίρες 2018: Όλοι οι νικητές εδώ