ΣΙΝΕΜΑ

Οι σταρ του Χόλιγουντ που έχουν μεταναστεύσει στην Κίνα

Tα made in China blockbuster έρχονται για να κατακτήσουν τον κόσμο. Αυτοί είναι οι επώνυμοι 'κράχτες' που θα τις βοηθήσουν να το πετύχουν.

Με αφορμή την κυκλοφορία του ‘The Great Wall’ με τον Matt Damon στις αμερικάνικες αίθουσες, το PopCode εξερευνά την όλο και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στα μεγάλα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ. Γιατί κάθε μεγάλο μπλοκμπάστερ έχει πλέον ρόλους Κινέζων; Γιατί ξεθωριασμένοι σούπερ σταρ πηγαίνουν στην Κίνα για να συνεχίσουν την καριέρα τους σαν παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Blockbuster χωρίς Κινέζο, προκοπή πλέον δεν κάνει

***

Το ‘The Great Wall’, με τον Matt Damon ως τον δυτικό μισθοφόρο που γίνεται, πάντα με την βοήθεια των γενναίων Kινέζων, υπερασπιστής του ανθρώπινου γένους από τα τέρατα, ήταν απλώς το πρελούδιο σε ένα τσουνάμι κινέζικων υπερ-παραγωγών που έχουν στόχο να μετατρέψουν την Κίνα, τη 2η μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον πλανήτη (βλέπε 32.000 οθόνες, με 22 καινούργιες να προστίθενται κάθε μέρα), από καταναλωτή ποπ κουλτούρας σε χονδρέμπορο-εξαγωγέα της.

Η αλήθεια είναι ότι, η συγκεκριμένη ταινία, πέρα από τον τίτλο της πιο ακριβής Κινέζικης παραγωγής όλων των εποχών (150 εκ. δολάρια) και του κραξίματος που έφαγε ο σκηνοθέτης Zhang Yimou και οι υπόλοιποι για το ότι έβαλαν πρωταγωνιστή ένα λευκό (ειδική μνεία στην ταλαντούχα Ταϊβανέζα Constance Wu του ‘Fresh Off The Boat’ που απλώς έγραψε “Οι ήρωες μας δεν μοιάζουν με τον Matt Damon”) δεν θα μείνει στην ιστορία ως οτιδήποτε πέρα από μια ημι-αποτυχημένη προσπάθεια.

Όπως, αντίστοιχα, ημι-αποτυχημένη υπήρξε η αναμέτρηση μεταξύ του Κινέζου πολεμιστή Jackie Chan και του βραβευμένου με Όσκαρ Adrien Brody στο ‘Dragon Blade’ του 2015, με μπόνους τον John Cusack ως σύμμαχο του Chan.

Ειδική μνεία στον Adrien Brody που είναι ο συνήθης ύποπτος στο συγκεκριμένο άθλημα, αφού έχει επίσης πρωταγωνιστήσει, πίσω στο 2012, και στο ιστορικό δράμα ‘Back to 1942’.

Ο Scott Adkins των ‘The Expendables 2’ και ‘The Bourne Ultimatum’ ως ο κακός Αμερικανός πρώην μέλος των Navy Seals που προσπαθεί να σκοτώσει τον γενναίο πρωταγωνιστή στο 3D ‘Wolf Warriors’ του 2015. Εντάξει, μην χτυπιέσαι αν το έχασες, σε λίγο κυκλοφορεί το No2 όπου Δυτικός ‘κράχτης’ είναι ο Frank Grillo.

Και ο Jean-Claude Van Damme που μυρίστηκε αργά ότι εδώ παίζει πολύ χρήμα και έκανε μόλις ένα cameo στο ‘Jian Bing Man’ του 2015.

Ουσιαστικά, για να μην το κάνουμε ‘λύσσα’, η μόνη σοβαρή εμφάνιση από δυτικό σταρ σε Κινέζικη ταινία, προ 2016, είναι αυτή του -πάντα έξοχου- Christian Bale στο ‘The Flowers of War’ του Zhang Yimou. Αυτό που λένε η λαμπρή εξαίρεση.

Δεν πειράζει όμως, τα παλικάρια από το Πεκίνο είναι και ‘πανούργα’ και επίμονα. Εξού και προσεχώς έχουμε να δούμε μια στοίβα από αντίστοιχες ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίσαμε -όχι απαραίτητα ως καλές, απλώς ως μη αδιάφορες- το Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ‘The Bombing’ με τους Adrien Brody και Bruce Willis μπροστά στην κάμερα. Και, ως μπόνους έκπληξη, τον Mel Gibson να βάζει την υπογραφή του στην καλλιτεχνική διεύθυνση.

Τον αειθαλή Mr. Bean Rowan Atkinson που θα εμφανιστεί (μαζί με το αρκουδάκι του) στην κωμωδία ‘Top Funny Comedian: The Movie’ που στηρίζεται σε ένα δημοφιλές reality show.

H 2η φορά που ο Mr Bean έκανε ‘απόβαση’ στην Κίνα μετά τα διαφημιστικά για τη Snickers που γύρισε στη Σαγκάη μερικά χρόνια πριν.

Και, πάνω από όλα, τον 69χρονο Arnold Schwarzenegger που παραμένει τόσο τοπ όνομα ώστε πρωταγωνιστεί σε δυο Κινέζικα blockbuster. Τόσο δηλαδή το Κινεζο-ρώσικο ‘Viy-2: Journey to China’, μαζί με -ποιόν άλλο;- τον Jackie Chan,

Όσο και στο μεγαλεπήβολο 3D υπερ-θέαμα με τίτλο ‘The Guest of Sanxingdui’ με budget 200 εκ. δολάρια και στόχο να αναδείξουν στο ευρύ κοινό την κουλτούρα του συγκεκριμένου αρχαίου Κινέζικου βασιλείου.

Οι παραπάνω είναι μερικοί από τους πρωτοπόρους ‘μετανάστες’. Στο επόμενο διάστημα στη λίστα αναμένεται να προστεθούν οι Michael Douglas και Jeremy Renner που μόλις επισκέφθηκαν το Mission Hills Movie Town, που βρίσκεται δίπλα σε ένα γνωστό golf club, και δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να γυρίσουν ταινία εκεί.

Ενώ είναι αρκετοί και εκείνοι που ετοιμάζονται να αποδεχθούν την προσφορά του Wang Jianlin, του πλουσιότερου ανθρώπου στην Κίνα (βλέπε 28,7 δις δολάρια), που προσφέρει κίνητρα ύψους 750 εκ. δολαρίων σε όποιον σταρ γυρίσει ταινία στο 5 δις στούντιο του που ετοιμάζεται να ανοίξει του χρόνου στην παραλιακή πόλη του Qingdao.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που έχει αγοράσει -μεταξύ άλλων, έναντι 3.5 δις δολαρίων, την Legendary Entertainment (η μεγαλύτερη αγορά Αμερικάνικης μιντιακής εταιρίας από Κινέζικη) που είναι υπεύθυνη για το ‘The Great Wall’ και προσεχώς μας σερβίρει τα ‘Kong: Skull Island’ και ‘Pacific Rim: Uprising’. Δεν πειράζει αν αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούς το όνομά του.

Προσεχώς παίζει και να γίνει ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον χώρο του κινηματογράφου.