FESTIVALS

10 ταινίες Virtual Reality για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δείχνει τον δρόμο προς το μέλλον.

Το virtual reality φαίνεται να είναι μεγάλο κομμάτι του κινηματογραφικού μας μέλλοντος.

Στο φετινό, 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο, θα έχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια, ένα Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών virtual reality, που θα περιλαμβάνει δέκα ταινίες μικρού μήκους.

Τις ταινίες θα μπορούν να δουν κοινό και κριτικοί στο νέο χώρο του Φεστιβάλ, INVR-Virtual Reality Thessaloniki, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2018 μάλιστα το VR θα είναι ακόμη πιο παρόν.

Οι ταινίες σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του φεστιβάλ είναι οι ακόλουθες.

‘Kinoscope’ των Κλεμάν Λεοτάρ και Φιλίπ Κολέν (Γαλλία, 2017, 9’)

Από τον Μελιές και τον Τσάπλιν, στον Κιούμπρικ και τον Ταραντίνο, η ιστορία του σινεμά ξετυλίγεται στην ταινία με ολοζώντανο τρόπο, μέσα από τα πιο αγαπημένα και εντυπωσιακά καρέ της μεγάλης οθόνης. Αφηγητής, ο διάσημος σκηνογράφος του Χόλιγουντ Ντιν Ταβουλάρις (Ο Νονός, Αποκάλυψη τώρα, Μπόνι και Κλάιντ, κ.ά.).

‘Άνθρωπος-Δελφίνι’ του Μπενουά Λιχτέ (Γαλλία, 2017, 10΄)

Οι πιο καταξιωμένοι δύτες του σήμερα αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους και των ωκεανών του κόσμου, σε ένα φιλμ-χάρμα οφθαλμών, συμπληρωματικό έργο του ομότιτλου ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου με θέμα τον θρυλικό δύτη Ζακ Μαγιόλ, που προβάλλεται επίσης στο 58ο ΦΚΘ.

‘Επί Τόπου’ του Πάμπλο Μαχάβε Φερνάντες (ΗΠΑ, 2016, 5’)

Ή νεκροί ή πρόσφυγες: Τρία αδέλφια αποδρούν από το Αφγανιστάν διωκώμενα για την πολιτική τους δράση και φτάνουν στη Λέσβο πάνω σε μια βάρκα, αναζητώντας άσυλο στην Ελλάδα. Το φιλμ αφηγείται τη γεμάτη αγωνία περιπέτειά τους.

‘Εμείς που παραμένουμε’ των Σαμ Ουόλσον και Τρέβορ Σναπ (Σουδάν-ΗΠΑ, 2017, 12’)

Ένας άγνωστος εμφύλιος μαίνεται ακόμη στα βουνά του Σουδάν, ανάμεσα στο κράτος και τους αντάρτες. Άνθρωποι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, παραμένουν αβοήθητοι. Τέσσερις από αυτούς εξομολογούνται πώς επιβιώνουν μέσα σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος.

‘Αναίμακτα’ της Τζίνα Κιμ (Νότια Κορέα, 2017, 12’)

Ένα φρικιαστικό έγκλημα διαπράχθηκε το 1992 κοντά σε αμερικανική βάση στη Νότια Κορέα, με θύμα μια ιερόδουλη και θύτη έναν αμερικανό στρατιώτη. Η ταινία αναπαριστά τις τελευταίες στιγμές αυτής της γυναίκας, που δυστυχώς ήταν ένα από τα τόσα πολλά θύματα επιθέσεων στην περιοχή, ήδη από το ξεκίνημα του πολέμου στην Κορέα τη δεκαετία του ’50.

‘Περί τυφλότητας’ των Τζέιμς Σπίνι & Πίτερ Μίντλτον (Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο, 2016, 20΄)

Σαν ένα απροσδόκητο, συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, το φιλμ ανασύρει τα ηχογραφημένα ημερολόγια του τυφλού συγγραφέα και θεολόγου Τζον Χουλ: μια αριστουργηματική, εκ βαθέων καταγραφή της εμπειρίας της τύφλωσης.

‘Λοχίας Τζέιμς’ του Αλεξάντρ Περέζ (Γαλλία, 2017, 7’)

Ένα μικρό αγόρι ετοιμάζεται να πάει για ύπνο. Μόνο που νομίζει ότι κάτι κρύβεται κάτω από το κρεβάτι του. Η αθώα φαντασία, ο φόβος του αγνώστου, τα παιχνίδια που «ζωντανεύουν» μόνο το βράδυ: μια ταινία-ωδή στην παιδική ηλικία, κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους.

‘Εύα, πέρα από το σώμα’ του Γιόχαν Κνάτρουπ Γιένσεν (Δανία, 2016, 8΄)

Ο θεατής «γίνεται» η Εύα, η ηρωίδα της ταινίας. Βλέπει και βιώνει τη ζωή της μέσα από τα μάτια και το σώμα της, από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση, όπου δεσπόζει η τραυματισμένη σχέση με την μητέρα της. Η Εύα θέλει επιτέλους να είναι ο εαυτός της. Άραγε μπορεί;

‘Στηρίξου πάνω μου’ του Βικτόρ Μισελό (Γαλλία, 2017, 6΄)

Τη στιγμή που ερωτεύεσαι ο χρόνος παγώνει. Δεν υπάρχει χθες, σήμερα, αύριο, παρά μόνο μια έκρηξη από συναισθήματα, μνήμες και επιθυμίες που υπερνικούν το χρόνο, αλλά και το χώρο. Το φιλμ καταγράφει αυτή τη μαγική στιγμή σε εμπειρία VR.

‘Proxima’ του Ματιέ Πραντά (Γαλλία, 2017, 9’)

Παγιδευμένοι ανάμεσα στη γέννηση και το θάνατο, αναζητάμε το άπειρο. Κυνηγάμε κάτι άπιαστο: το «γιατί υπάρχουμε». Παραίσθηση ή ανάγκη για ζωή; Σαν απόηχος του ποιήματος «Άβυσσος» του Μποντλέρ, η ταινία μας ταξιδεύει στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης.

*Οι προβολές θα γίνουν στο INVR-Virtual Reality Thessaloniki, Αριστοτέλους 6. Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους. Το εισιτήριο ανά προβολή είναι 5 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Είδαμε την πρώτη virtual reality ταινία