ΣΙΝΕΜΑ

Η Σαουδική Αραβία επιτρέπει το σινεμά μετά από 35 χρόνια, προβάλλει το ‘Emoji Movie’

Για κάποιον 35χρονο εκεί έξω, το ‘Emoji Movie’ ήταν η πρώτη ταινία που είδε στη μεγάλη οθόνη.

Φήμες λένε ότι η χώρα αποκατέστησε την απαγόρευση κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας γιατί οι θεατές αποχώρησαν από την αίθουσα.

Όχι, εντάξει. Ας εστιάσουμε στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να επιτρέψει μετά από 35 χρόνια την προβολή ταινιών στις αίθουσες και όχι στ’ ότι υπήρξαν λίγες χειρότερες ταινίες από το ‘Emoji Movie’ μέσα στο ‘17 για να διαλέξουν.

Μετά την απόφαση να επιτραπούν οι συναυλίες, η οδήγηση των γυναικών, αλλά και η παρακολούθηση παιχνιδιών ποδοσφαίρου σε δημόσιο στάδιο από τις τελευταίες – για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα μάλιστα – ο 32χρονος πρίγκιπας Mohammed bin Salman προχώρησε σε άλλη μία ανακοίνωση σχετική με τη νέα σελίδα που φαίνεται να γυρίζει με αργά (πολύ αργά) βήματα η χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, το ‘Emoji Movie’ έκανε πρεμιέρα παρέα με το ‘Captain Underpants: The First Epic Movie’ σε μια εβδομαδιαία σειρά από προβολές που έγιναν στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης Jeddah, καθώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αίθουσες σινεμά στη χώρα. Μέχρι το τέλος του 2030 ωστόσο, η κυβέρνηση ελπίζει να έχει χτίσει 300 σινεμά, με το πρώτο κατά πάσα πιθανότητα να ανοίγει τις πόρτες του τον ερχόμενο Μάρτιο.

Μετά την απαίτηση των φανατικών του ισλαμικού κινήματος στα ‘80s να κλείσουν τα σινεμά που λειτουργούσαν τότε, οι πολίτες μπορούσαν να δουν να δουν ταινίες μέσω τηλεόρασης και πιο πρόσφατα μέσω του Ίντερνετ, ενώ στο τεχνολογικό κέντρο της πόλης Khobar μπορούσαν να παρακολουθήσουν, αμερικανικά κυρίως, ντοκιμαντέρ.

Τα φιλμ που θα εισχωρήσουν στην αγορά θα υποστούν λογοκρισία, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα και με όσα προβάλλονται από διαφορετικά μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα emoji, ο έλεγχος και η πρώτη γιούχα των φετινών Καννών