ΣΙΝΕΜΑ

Γυναίκες που ξεπερνάνε τα όρια στο αφιέρωμα του Exile Room

Το 'Girl Power!/Κορίτσια εν δράσει' είναι ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα σε γυναίκες που ξεπέρασαν τα όρια.

Το Exile Room παρουσιάζει το ‘Girl Power! Κορίτσια εν δράσει’, ένα πρόγραμμα ντοκιμαντέρ που γιορτάζει το γυναικείο φύλο σε απρόσμενες εξισώσεις: ένα εργαστήριο-εισαγωγή στον κόσμο του ντοκιμαντέρ, ειδικά για έφηβα κορίτσια, και έξι ταινίες για τις υπέροχες εκείνες ηρωίδες της διπλανής πόρτας που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τις κοινωνικές συμβάσεις, χαράζοντας τον δικό τους δρόμο.Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους στις 18, 19 και 26 Ιανουαρίου, ενώ τα εργαστήρια θα γίνουν στις 21, 2, 28 και 29 Ιανουαρίου με ελεύθερη είσοδο. Μπορείς να κατεβάσεις το πρόγραμμα ή να του ρίξεις μια ματιά παρακάτω:

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: MISS SHARON JONES! (2015)

«Πολύ χοντρή, πολύ μαύρη, πολύ κοντή και πολύ μεγάλη»: Αυτή ήταν η αντιμετώπιση που συναντούσε η κορυφαία σόουλ τραγουδίστρια Sharon Jones καθώς πάσχιζε, σε προχωρημένη σχετικά ηλικία, να στήσει μια επαγγελματική καριέρα στο τραγούδι, αναγκασμένη να δουλεύει ακόμα και ως σεκιούριτι. Ομως για τον θηλυκό James Brown τα όνειρα ποτέ δεν είχαν ημερομηνία λήξης, απλά μερικές φορές η πραγματοποίησή τους έπαιρνε παράταση. Δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ, η ντοκιμαντερίστρια Barbara Kopple ιχνηλατεί  την καθυστερημένη πορεία προς την κορυφή (η Jones κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ σε ηλικία 40 ετών), τον αγώνα της ενάντια στις προκαταλήψεις της μουσικής βιομηχανίας, αλλά και την άνιση μάχη της με τον καρκίνο.

>> Προλογίζει η τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά.

Τετάρτη 18/1 στις 22:00 @ Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Σκηνοθεσία: Barbara Kopple / Χώρα: ΗΠΑ / Γλώσσα: Αγγλικά / Διάρκεια: 93’

ΠΕΜΠΤΕΣ ΣΤΟ EXILE ROOM

ΓΚΑΖΙΑΡΙΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ/SPEED SISTERS

Οι Speed Sisters είναι η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ομάδα αγωνιστικής οδήγησης στη Μέση Ανατολή. Είναι τολμηρές, είναι άφοβες και δεν έχουν αφήσει πίστα για πίστα σε ολόκληρη την Παλαιστίνη!

>> Προλογίζει η Εύα Κώτση, οδηγός αγώνων και ιδρύτρια του πρώτου γυναικείου club αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Πέμπτη 19/1 στις 20.00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Amber Fares/Διάρκεια: 80′

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΤΕΡΕΖ/LES VIES DE THERESE

Πώς μπορεί μια γυναίκα να μεταμορφωθεί σταδιακά από καταπιεσμένη νοικοκυρά των ’50s, συμβιβασμένη με τις κοινωνικές επιταγές της εποχής της, σε μια από τις πιο δυναμικές και μαχητικές φιγούρες του ακτιβισμού στη Γαλλία – και όχι μόνο;

>> Προλογίζει η συγγραφέας και σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη.

Πέμπτη 19/1 στις 22.00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Sébastien Lifshitz/Διάρκεια: 55′

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΛΟΥΤΗΡΑ/WOMEN IN SINK

Σ’ ένα κομμωτήριο στην καρδιά της χριστιανο-αραβικής κοινότητας στη Χάιφα, μια κάμερα εγκαθίσταται πάνω από το νιπτήρα όπου οι πελάτισσες απολαμβάνουν το λούσιμό τους. Οι διηγήσεις τους πλέκουν μια αλλιώτικη τοιχογραφία της ζωής στο Ισραήλ.

Πέμπτη 19/1 στις 23.00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Iris Zaki/Διάρκεια: 36′

ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΟΤΑΝ ΘΥΜΩΝΕΙ/SHE’S BEAUTIFUL WHEN SHE’S ANGRY

Αποκαλυπτικό, διασκεδαστικό και αφάνταστα διαφωτιστικό, το ντοκιμαντέρ της Mary Dore ανασύρει από τη λήθη την κρυφή ιστορία των απίθανων γυναικών που έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου γυναικείου κινήματος στην Αμερική, από το 1966 έως το 1971.

>> Προλογίζει η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου.

Πέμπτη 26/1 στις 20.00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Mary Dore/Διάρκεια: 92′

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ BURLESQUE/LEAGUE OF EXOTIQUE DANCERS

Σε έναν ανέλπιστο φόρο τιμής στην παρεξηγημένη τέχνη του Burlesque, η σκηνοθέτης ανεβάζει και πάλι στη σκηνή εννιά από τις πιο θρυλικές περφόρμερ που μεσουράνησαν στο παιχνίδι του υπαινιγμού και της αποπλάνησης, από τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του ’50, μέχρι και την παρακμή του είδους, στα τέλη των ’70s.

>> Προλογίζει η La Dandizette, η μοναδική performer του burlesque στην Ελλάδα.

Πέμπτη 26/1 στις 22.00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Rama Rau/Διάρκεια: 90′

ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: GIRLS MAKE FILMS

Το Girls Make Films απευθύνεται αποκλειστικά σε κορίτσια 14-17 ετών, με στόχο να τους προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν οικειότητα με την οπτικοακουστική τεχνολογία και να φτιάξουν τη δική τους ταινία! Υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών, θα πειραματιστούν με φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να γυρίσουν και να ηχογραφήσουν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κοριτσίστικων εξομολογήσεων για τη smartphone γενιά, με στοιχεία animation. Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερις τετράωρες συνεδρίες, όπου οι συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν μια σύντομη εισαγωγή στα είδη και τους κανόνες του ντοκιμαντέρ, πριν περάσουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες για να μεταμορφωθούν σε σεναριογράφους, παραγωγούς, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές της δικής τους ταινίας!

ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ:

Βάλερυ Κοντάκου (σκηνοθέτης και παραγωγός)

Αννέτα Παπαθανασίου (ηθοποιός και σκηνοθέτης)

Ιωάννα Γιακουμάτου (εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών)

Χριστίνα Πιτούλη (σκηνοθέτης και ηχολήπτρια)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

[email protected], τηλ. 2103223395 (καθημερινά 11:00-16:00)