ΘΕΑΤΡΟ

Η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους αναπολεί ακόμη τα ‘Φτηνά Τσιγάρα’

Μιλήσαμε με την αγαπημένη ηθοποιό με αφορμή το ρόλο της στη νέα σειρά του Netwix 'Athens Dark'.

Η Άννα- Μαρία Παπαχαραλάμπους από την πρώτη στιγμή που μπήκε στις οθόνες μας έχει σταθερή παρουσία κάνοντας πολύ καλές και επιτυχημένες δουλειές στην τηλεόραση, στο σινεμά και στο θέατρο. Η νέα διαδικτυακή σειρά του ‘Athens Dark’, με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη και τον Δημήτρη Πιατά, έρχεται στο Netwix και εμείς μιλήσαμε με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους για τον ρόλο της και για τα αγαπημένα μας ‘Φτηνά Τσιγάρα’.

Τι μπορείτε να μας πείτε για τον ρόλο σας στο ‘Athens Dark’;

Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Ζήση Ρούμπο, μου φάνηκε πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ διαφορετική από ό,τι έχει γίνει στην Ελλάδα. Εμένα ο ρόλος μου είναι η Εκάτη, η βασίλισσα των βρικολάκων και έχω μία σκηνή. Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για τη σειρά, γιατί το δικό μου γύρισμα δεν έχει γίνει ακόμη.

Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια σχέση με τους ‘Βρικόλακες’, μία σειρά για την οποία είχαμε δει το τρέιλερ το 2012 στον Αντ1, αλλά τελικά δεν παίχτηκε ποτέ;

Όχι, δεν το γνωρίζω.

Τα τελευταία χρόνια είναι συχνό να γίνονται σίκουελ και reboot αγαπημένων ταινιών και σειρών, ελληνικών και αμερικάνικων. Εσείς ποιος από τους ρόλους που έχετε παίξει, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να έχει σίκουελ;

Δεν το έχω σκεφτεί. Θα είχε ένα ενδιαφέρον, αλλά θα ήταν και λίγο τρομαχτικό να μαθαίναμε ας πούμε τι θα γινόταν σήμερα στους ‘Ψίθυρους Καρδιάς’. Σαν ιδέα είναι ωραίο, αλλά στην εκτέλεση νομίζω ότι τα πράγματα πρέπει να μένουνε εκεί που ήτανε το peak τους. Επειδή είναι τέχνη και δεν είναι η πραγματική ζωή, ίσως και να μην είναι καλό να δούμε τι απέγινε ο ήρωας. Μου αρέσει το κόνσεπτ, αλλά έχει και μία θλίψη.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που δεν έχετε παίξει ακόμη και νιώθετε ότι είστε φτιαγμένη για αυτόν;

Κάθε δύο χρόνια είναι άλλος. Σε κάθε ηλικιακή εποχή πας σε άλλη γκάμα, σε άλλη κατηγορία, σε άλλο έργο, σε άλλη φαντασία. Αλλάζεις. Υπάρχουν επομένως, αλλά δεν μου αρέσει να τα λέω δημόσια. Όχι από πρόληψη. Επειδή είναι μέσα μου και τα θεωρώ αρκετά προσωπικά. Πάντα αλλάζουν. Μπορώ να πω αυτό.

Πιστεύω ότι τα ‘Φτηνά Τσιγάρα’ είναι μία από τις καλύτερες σύγχρονες ελληνικές ταινίες. Ακούμε συχνά τον κο Ρένο Χαραλαμπίδη να μιλάει για αυτή αλλά δεν ακούμε εσάς.

Ναι, είμαι πιο ήσυχη από τον Ρένο. Μόνο θετικά έχω να πω. Είμαι και εγώ φαν. Είναι από τις αγαπημένες μου δουλειές τα ‘Φτηνά Τσιγάρα’. Την ξεχωρίζω και την νοσταλγώ όσο λίγα πράγματα. Είχαμε περάσει πάρα πολύ ωραία στα γυρίσματα και όχι μόνο με την έννοια του «περάσαμε ωραία, γελάσαμε», ήταν μια ολοκληρωμένη δουλειά. Και από την πλευρά του, ο Ρένος είχε μια πολύ ολοκληρωμένη άποψη για την ταινία.

Ταυτόχρονα ήταν μια άλλη εποχή και νομίζω ότι και γι αυτό αρέσει στους νέους ανθρώπους. Δείχνει λίγο μια Αθήνα, που παρόλο που δεν ήταν πολύ καιρό πριν, είναι κάπως σαν να μην υπάρχει πια. Οι ηθοποιοί που παίζουν είναι όλοι εξαιρετικοί και τους αναπολώ έναν έναν. Χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια τα ‘Φτηνά Τσιγάρα’ αναβιώνουν. Ίσως όταν παίχτηκε να μην την κατάλαβαν. Νομίζω τώρα την καταλαβαίνουν, ειδικά οι πιο νέοι. Είχε και ένα χιούμορ περίεργο. Παράξενο. Για μένα οι σκηνές με τον Κώστα Τσάκωνα και τον Άλκη Παναγιωτίδη είναι σταθμός. Πραγματικά χαίρομαι που περνάει καλές στιγμές η ταινία.

Τα ‘Φτηνά Τσιγάρα’ είναι αρκετά ποιητικά. Εσάς σας αρέσει η ποίηση;

Ξεκίνησα να διαβάζω ποίηση στο Λύκειο και για κάποια χρόνια μου άρεσε πιο πολύ από την πεζογραφία. Οι αγαπημένοι μου ποιητές τότε, θυμάμαι ήταν αυτοί που άρχιζαν από Κ. Καβάφης, Καρυωτάκης, Καββαδίας. Φυσικά μετά εμπλουτίστηκαν. Η Κική Δημουλά, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Εγγονόπουλος, ο Βάρναλης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης. Ποιον να ξεχωρίσεις και ποιον να βγάλεις απέξω; Υπάρχει νομίζω ποίηση για κάθε στιγμή.

Έχετε δει τελευταία κάποια σειρά ή ταινία που να σας άρεσε, για να μας προτείνετε;

Κάποτε έβλεπα κατά κόρον. Τελευταία δεν έχω καταφέρει να δω καμία σειρά, γιατί με παίρνει ο ύπνος. Ξεκινάω κάποια σειρά, μου αρέσει, αλλά οι υποχρεώσεις λόγω των παιδιών και της δουλειάς είναι αρκετά μεγάλες, οπότε καταλήγω να κοιμάμαι, να την αφήνω μία-δύο βδομάδες και μετά τελείως. Τελευταία ταινία που είδα ήταν το ‘Βικτώρια και Αμπντούλ’ και θέλω να δω το ‘Mother!’, αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμη. Μόνο θέατρο έχω δει των συναδέλφων.

(Φωτογραφία: Γιώργος Αλεξανδράκης)

Αυτόν τον καιρό μπορούμε να σας δούμε και στο θέατρο, ως ‘Αθανασία’. Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά το 2012. Ποιος είναι ο ρόλος και πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζετε τον ρόλο κάθε φορά που τον ερμηνεύετε;

Η ‘Αθανασία’ είναι ένα έργο που έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο Χρήστος Δήμας. Είναι σαν μονόλογος, αλλά συμμετέχουν και δύο ακόμα ηθοποιοί η Δήμητρα Λημνιού και ο Νίκος Βαρδάκας. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που της συμβαίνουν διάφορα πράγματα, άσχημα θα μπορούσε να πει κανείς, και βλέπουμε στον μονόλογο τον τρόπο που εκείνη τα αντιμετωπίζει και πόσο αντέχει ή δεν αντέχει ένας άνθρωπος που έρχεται αντιμέτωπος με τη ζωή και την ύπαρξή του.

Έχει ανέβει άλλες δύο φορές σε φεστιβάλ και κάθε φορά που ανεβαίνει και επειδή και εγώ μεγαλώνω και αλλάζω και έχω άλλα βιώματα, σίγουρα εμπλουτίζεται με τη δική μου ωρίμανση και ανοίγει περισσότερο μέσα μου.

Πού αλλού θα σας δούμε αυτόν τον καιρό;

Στην ταινία ‘Τζαμάικα’ που βγαίνει στις αίθουσες στις 21 Δεκεμβρίου. Κάνω το δεξί του χέρι του Τίμου (Φάνης Μουρατίδης), που είναι ένας πολύ πετυχημένος παρουσιαστής στην τηλεόραση.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 19/11 στο Έθνος της Κυριακής.

*’Αθανασία’, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη): Κεφαλληνίας 16,Κυψέλη, 2108838727. Από 30 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.