ΣΙΝΕΜΑ

‘Doctor Strange’: Η Tilda Swinton πειραματίζεται ξανά σε μυστικιστικό ρόλο

To PopCode εξασφάλισε ένα Q&A από τη βραβευμένη ηθοποιό που υποδύεται την Ancient One στη νέα ταινία της Marvel.

Η Tilda Swinton δεν είναι ξένη στις ταινίες φαντασίας. Από τον ανθρωπόμορφο άγγελο Gabriel στο ‘Constantine’ και τη White Witch στα ‘Χρονικά της Νάρνια’, μέχρι το βαμπίρ Eve στο ‘Only Lovers Left Alive’ και την Minister Manson στο sci-fi, δυστοπικό θρίλερ ‘Snowpiercer’, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός ανήκει στη μερίδα των συναδέλφων της που επιλέγουν ρόλους σύμφωνα με το προσωπικό τους ενδιαφέρον και τους συνεργάτες που τους εμπνέουν. Λιγότερο βάσει στρατηγικών κινήσεων.

Στο ‘Doctor Strange’ είναι το από αιώνες μυημένο στις μυστικιστικές τέχνες πλάσμα που βοηθά τον απελπισμένο Stephen Strange να ανακτήσει όχι μόνο την πίστη σε μια ζωή διαφορετική απ’ ότι είχε ζήσει μέχρι τότε, αλλά και την πνευματικότητα που του χρειάζεται για να εξελιχθεί ως προσωπικότητα και να μπει στον δρόμο που θα τον κάνει τον μελλοντικό Sorcerer Supreme του σύμπαντος της Marvel.

Ονομάζεται Ancient One – όνομα και πράγμα – και μαζί με τους ακόλουθούς της είναι το τελευταίο εμπόδιο στη μεγάλη απειλή που μπορεί να εξαφανίσει τη Γη. Αν αναρωτιέσαι πού είναι οι Avengers όταν τους χρειάζεσαι, έστω με τον τρόπο που κατέληξαν μετά το ‘Civil War’, τα έχεις υπολογίσει λάθος. Η συγκεκριμένη απειλή μπαίνει σε μαγικά χωράφια που δεν είχε αγγίξει το στούντιο μέχρι τώρα.

Η μέρα που η Marvel της πρότεινε να πάρει μέρος στο επόμενο μεγάλο τους στοίχημα ονόματι ‘Doctor Strange’, ήταν μία “καλή μέρα” σύμφωνα με την ηθοποιό. Χωρίς να ξέρει τίποτα για το σύμπαν του Doctor Strange μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο ρόλος της Ancient One όπως της περιγράφηκε ήταν πολύ ελκυστικός για να τον προσπεράσει. Και η οικογένεια της Marvel όπως την αποκαλεί, είναι καλή οικογένεια να είσαι μέλος. Της έκαναν μια πρόταση που δε μπορούσε να αρνηθεί, με λίγα λόγια.

Στο παρακάτω Q&A που εξασφάλισε το PopCode, η Swinton μιλά για όσα την τράβηξαν στην ταινία, την εμπειρία της στο σετ, τον ρόλο της που έχει συζητηθεί όσο και ο πρωταγωνιστικός, αλλά και για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το casting της στον ρόλο που βάσει πηγής ήταν Θιβετιανός χαρακτήρας.

***

Τι προκάλεσε το ενδιαφέρον σου για τον ρόλο;

Η μέρα που με προσκάλεσε το Marvel Cinematic Universe ήταν μια καλή μέρα για μένα. Είμαι τόσο χαρούμενη που παίζω σ’ αυτήν την οικογένεια. Έπειτα η Ancient One ήταν ακαταμάχητη. Δεν ήξερα τον κόσμο του Doctor Strange. Αλλά ο τρόπος που μου τον περιέγραψαν ήταν τουλάχιστον δελεαστικός. Δε μπορούσα να περιμένω τη στιγμή να δω αυτήν την ταινία.

Σου έδωσαν λεπτομέρειες για τον χαρακτήρα;

Μου έδειξαν τα κόμικ και το origin story του Doctor Strange. Παίρνεις έτσι μια αντιπροσωπευτική ιδέα αυτού που θα προκύψει και είναι κάτι πραγματικά καλό.

Διάβασες πολλά κόμικ;

Διάβασα αρκετά κόμικ ‘Doctor Strange’ αφού δέχτηκα την πρόσκληση να δουλέψω στην ταινία και μάλιστα απέκτησα μια αδυναμία για το origin story του 1963, που λειτουργεί και σαν βάση για την αφήγηση της ταινίας μας. Αλλά ήμουν συγκεντρωμένη κυρίως στη διαμόρφωση της ταινίας σαν δικό της κόσμο, μια δουλειά που θα στεκόταν μόνη της σχετικά ανεξάρτητη από τα κόμικ.

Πώς αναπτύχθηκε ο ρόλος της Ancient One;

Ένα από τα προνόμια και τις χαρές του Marvel Cinematic Universe είναι ότι φτιάχνει κινηματογραφικές μεταφορές ιστοριών που αλλάζουν ξανά και ξανά από διαφορετικούς graphic artists. Δεν είναι και τόσο διαφορετικό από τους Αδερφούς Grimm ή τον Hans Christian Anderson και τις ανασκευές τους σε ιστορίες που έλεγαν οι άνθρωποι ανά τους αιώνες. Όταν μεταφέρεις κάτι, νιώθεις ότι μπορείς να έχεις αρκετή ευελιξία γιατί η πηγή της αφήγησης δεν είναι τόσο άκαμπτα δοσμένη. Σ’ αυτό το πνεύμα, νιώθαμε μεγάλη ελευθερία. Οπότε αυτή η εκδοχή του Ancient One ξεκίνησε με το ίδιο το βήμα που έκανε η Marvel όταν μου πρότεινε να υποδυθώ τον χαρακτήρα. Ήταν ένα μεγάλο βήμα αν σκεφτείς ότι ο Ancient One, στα κόμικ που έχω δει από τη στιγμή που αποδέχτηκα τον ρόλο, είναι ένας σεβάσμιος Θιβετιανός άντρας.

Αυτή η απόφασή τους έγινε αντικείμενο διαμάχης για κάποιους, λόγω των σπάνιων ευκαιριών που έχουν οι Ασιάτες ηθοποιοί στον δυτικό κινηματογράφο. Χάριν σαφήνειας, να αναφέρω ότι όποιος ζητά μια περισσότερο ακριβή αντιπροσώπευση του μεγάλου και διαφορετικού κόσμου στον οποίο ζούμε στο σινεμά του Hollywood, με έχει δίπλα του με ολόψυχη υποστήριξη. Την ίδια στιγμή, όταν προσκλήθηκα να υποδυθώ την Ancient One όπως ήταν γραμμένη στο σενάριο, μου άρεσε που η Marvel οραματίστηκε ένα από τα πιο δυνατά πλάσματα στο σύμπαν – βλέπε Sorcerer Supreme – ως γυναίκα, και μάλιστα ως γυναίκα που έχει περάσει τη δεκαετία των ‘20s της. Αυτό που ήταν πάντα ξεκάθαρο σε μας που είχαμε το προνόμιο να διαβάσουμε αυτό το σενάριο ήταν πόσο αποφασισμένη ήταν η Marvel να έχει ένα πολύ ποικιλόμορφο, ευρύ περιβάλλον για τον κόσμο του Kamar-Taj. Όπως το όραμά τους για τον Ancient One έβαλε εμένα στην εξίσωση, έτσι και ο Benedict Wong έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο (ως Wong) ενώ στα κόμικ είναι απλά ένας μικρός, βοηθητικός παίκτης, και όπως ο Mordo που στα κόμικ είναι ένας λευκός από την Τρανσυλβανία, μας έδωσε τον Chewitel Ejiofor.

Τι ξέρουμε για την εμφάνιση της Ancient One;

Με την Ancient One, θέλαμε κάτι να κάνουμε κάτι ρευστό, όχι πολύ συγκεκριμένο, αγνό, χωρίς ηλικία. Αυτό δε σημαίνει ούτε νέο, ούτε παλιό. Σημαίνει απλά χωρίς ηλικία. Οπότε καταλήξαμε στην επιλογή ενός λουκ αρκετά ωμού, απλού, μοντέρνου, που έχει ταυτόχρονα και μια αίσθηση αρχαϊκού.

Πες μας λίγα λόγια για το κουστούμι σου.

Η Alex Byrne έχει δουλέψει πολύ καιρό με τη Marvel κι έτσι ήταν συναρπαστικό για μένα να μπω στον κόσμο αυτόν, γιατί ξέρει πολύ καλά τη σχέση που έχουμε με το ευρύτερο σύμπαν του στούντιο.

Ο Doctor Strange υπάρχει σε ένα ανθρώπινο σύμπαν και εμείς στο Kamar-Taj σε έναν μοντέρνο  κόσμο. Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να φτιάξουμε εμφανίσεις που υπονοούν αιωνιότητα. Στα πλαίσια των κουστουμιών, δουλέψαμε σκόπιμα με ένα τεράστιο εύρος επιρροών ανά τους αιώνες και τον πλανήτη. Για παράδειγμα, οι πλεκτές λινές λεπτομέρειες στους κορσέδες επαναφέρουν τα δεσίματα στις Αιγυπτιακές μούμιες, οι επιστρώσεις από τα πανωφόρια θυμίζουν ραπτική από διάφορες ηπείρους και αιώνες. Οι ρόμπες των Βουδιστών έδωσαν σίγουρα αναφορές στη διαδικασία παραγωγής του κουστουμιού της Ancient One, κυρίως όσον αφορά τη χρωματική παλέτα. Η μεγαλύτερη μάλλον επιρροή ήταν από τον σύγχρονο σχεδιαστή μόδας Haider Achermann, που ενέπνευσε πολύ τα δερμάτινα δημιουργήματα και τις αέρινες σιλουέτες γενικότερα. Η εμφάνιση της Ancient One είναι ένα τέλειο mash-up, βαρύγδουπο ιστορικά και την ίδια στιγμή φρέσκο και μοντέρνο.

Έκανες έρευνα για τον ρόλο;

Για να γίνω αρχαία και πολύ, πολύ σοφή; Όχι ιδιαίτερα! Σκέφτηκα πώς μπορεί να είναι ένας τέτοιος χαρακτήρας. Είναι σίγουρα πολύ μεγάλη αλλαγή να έχεις σοφία χωρίς τέλος. Με έκανε να σκεφτώ μια κάποιου είδους φωτεινότητα και ελαφρότητα. Ότι δηλαδή θα έπρεπε να φαίνομαι φοβερά ευέλικτη και χαλαρή. Αλλά δεν έκανα έρευνα ή κάτι τέτοιο. Απλά το σκέφτηκα σε μια βόλτα μου. Δεν ήταν κάτι πιο εξωτικό από αυτό.

Υπήρξε κάποιου είδους προπόνηση για τις κινήσεις σου;

Δουλέψαμε με την απίστευτη ομάδα stunt της Marvel και μία ομάδα πολύ σημαντικών εκπαιδευτών πολεμικών τεχνών, όπως και με τον Julian Daniels που μας έμαθε κινήσεις για τα χέρια, του εκπληκτικού tutting, του οποίου είναι εξέχων δάσκαλος. Ήταν σα να πηγαίνεις στο πιο διασκεδαστικό σχολείο. Μαθαίναμε τόσα πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δε θα μαθαίναμε ποτέ. Θες να κάνεις κάτι που να αναφέρεται σε συγκεκριμένες αρχές ή παραδόσεις, αλλά ταυτόχρονα δε θες να το έχουμε ξαναδεί. Θες να το κάνεις πρωτότυπο και οι σκηνοθέτες των μαχών έκαναν εκπληκτική δουλειά για τη δημιουργία ενός fighting style που θα ήξεραν μόνο όσοι έχουν μαθητεύσει δίπλα στην Ancient One στο Kamar-Taj.

Ποια είναι η σχέση της Ancient One και τον Strange;

Ο Stephen Strange είναι ένας απίστευτα έξυπνος, εκπληκτικά αλαζόνας, υπερόπτης νευροχειρούργος που θεραπεύει ασθενείς στη Νέα Υόρκη, παίρνοντας και εύσημα και πολλά χρήματα. Έτσι είναι φοβερά πλούσιος και χωρίς, ας πούμε, βαθιές πνευματικές αναζητήσεις. Βρίσκεται όμως σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και χάνει τη χρήση των χεριών του. Πρόκειται για καταστροφή. Ξοδεύει όλα του τα λεφτά σε εγχειρήσεις που θα του έδιναν πίσω τη λειτουργία των χεριών του, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Έχει φτάσει στα όριά του. Ακούει για κάποιον θρυλικό θεραπευτή σ’ ένα μέρος που λέγεται Kamar-Taj στο Kathmandu. Ξοδεύει τα τελευταία του χρήματα σε εισιτήρια και βρίσκει την Ancient One, η οποία δεν είναι ακριβώς αυτό που περίμενε. Δεν τον εντυπωσιάζει καθόλου. Αλλά αφού του δείχνει τις ικανότητές της και συνηδειτοποιεί ότι έχει πολλά να μάθει απ’ αυτήν, η σχέση τους μετατρέπεται σε αυτήν του μέντορα και μαθητή.

Ήταν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ταινία θα ήταν διαφορετική ο λόγος που σου τράβηξε το ενδιαφέρον;

Για να πω την αλήθεια, θα ήμουν ευχαριστημένη με την πρόσκλησή μου σε οποιαδήποτε άλλη ταινία της Marvel, αλλά αυτή διαφέρει. Μας συστήνει σε έναν τελείως ξεχωριστό κόσμο Έχει να κάνει με το μυαλό και τη δυνατότητα που έχουμε να επηρεάσουμε την πραγματικότητα μας τις σκέψεις μας. Έχει να κάνει με τη δυνατότητά σου να κάμψεις πράγματα, όχι να τα σπάσεις. Αυτό που εμπνέει πολύ σε σχέση με τη Marvel είναι ότι πειραματίζονται πολύ ως filmmakers. Πηγαίνουν πάντα την τεχνολογία στα άκρα και πέρα απ’ αυτά. Δημιουργούν καινούριες τεχνολογίες σε σταθερή βάση και κάνουν πράγματα που δε θα μπορούσαν να είχαν κάνει έναν χρόνο νωρίτερα. Το βρίσκω συναρπαστικό αυτό γιατί είμαι μεγάλο tech nerd όταν μιλάμε για κινηματογραφική τεχνολογία. Η ομάδα των οπτικών εφέ της ταινίας είναι απίστευτη. Από άλλον πλανήτη.

Είναι η ταινία με τα περισσότερα εφέ που έχεις κάνει;

Οι ταινίες που έχω κάνει με μεγάλα στούντιο ήταν όλες ταινίες βασισμένες σε εφέ. Για μένα όλες ήταν πειραματικές κατά συνέπεια. Δε διαφέρουν και τόσο στο πνεύμα τους από τις πειραματικές ταινίες που έκανα στα ‘90s με τον Derek Jarman, όταν χρησιμοποιούσαμε από Super 8 μέχρι 35 mm και γυρίζαμε μπροστά από αυτοσχέδιες μπλε οθόνες. Αυτή είναι απλά η επόμενη γενιά αυτής της διαδικασίας και ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθω άνετα.

Πώς ήταν η εμπειρία με το υπόλοιπο καστ;

Η Marvel προσλαμβάνει γενικώς φοβερούς ανθρώπους. Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω είμαστε απλά τυχεροί που ήμασταν η επόμενη ομάδα που πήρε σειρά και μια καταπληκτική ομάδα να είσαι μέλος. Είναι όλοι εκπληκτικοί και είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετείχαμε στην ταινία. Κάνει μεγάλη διαφορά αυτό, να αισθάνεσαι μέλος μιας ομάδας τυχερών ανθρώπως που νιώθουν ευγνώμονες.

Γιατί πιστεύεις ότι ο Benedict Cumberbatch ήταν τέλειος για τον Strange;

Ο Benedict έχει και το μυαλό και τη σπιρτάδα για να παίξει, όπως διαπιστώσαμε όλοι από τον Sherlock Holmes του, έναν υπερόπτη που θες να δεις να προσγειώνεται λίγο απότομα. Και το κάνει πολύ καλά. Ο Strange ζει μία πνευματική επιφοίτηση στην ταινία και ο Benedict ευχαριστήθηκε πραγματικά αυτήν την προσέγγιση. Ήταν μία προσωπική του ευχαρίστηση το ταξίδι αυτό. Νομίζω ότι είναι εκπληκτικό casting και του ταιριάζει πολύ το μούσι και ο χειτώνας, πράγμα σημαντικό, ας το παραδεχτούμε.

Τι μπορεί να περιμένει το κοινό από την ταινία;

Υπάρχει ένας στίχος από το γκρουπ των En Vogue. “Απελευθέρωσε το μυαλό σου και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν”. Αυτό είναι στην πραγματικότητα, ένα wild ride. Για όσους ενδιαφέρονται για το geekery του πράγματος, θα περάσουν τέλεια με τα οπτικά εφέ. Θα είναι πραγματικά συναρπαστικό. Για όσους ενδιαφέρονται για μία ανθρώπινη ιστορία με βαθιά προσωπική εξερεύνηση και την εύρεση ενός τρόπου να ζεις τη ζωή σου με τρόπο που να έχει αληθινό νόημα και να εξυπηρετεί σε κάτι την ανθρωπότητα και δεν είναι τα απόλυτα καθάρματα, θα είναι κι αυτοί πολύ χαρούμενοι. Και για όσους θέλουν να πάνε στο Kathmandu και δεν μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο, θα κάνουν ένα φανταστικό ταξίδι στην τιμή ενός εισιτηρίου κινηματογράφου!

* To ‘Doctor Strange’ θα κυκλοφορήσει στις 27/10 από τη Feelgood.