ΣΙΝΕΜΑ

Στον Μάκη Παπαδημητρίου μιλάνε ακόμα για το ‘Suntan’

Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο εφευρετικό θρίλερ 'Do It Yourself' γι'αυτό του κάναμε μερικές ερωτήσεις.

Από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του ελληνικού σινεμά, ο Μάκης Παπαδημητρίου επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με έναν ρόλο -ξανά- διαφορετικό, έχοντας πρόσφατα κερδίσει το φετινό βραβείο Ίρις για Α’ Ανδρική Ερμηνεία για το ‘Suntan’. Στο ‘Do It Yourself’ του Δημήτρη Τσιλιφώνη παίζει έναν άντρα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα ενός μαφιόζου, μέσα από ένα πολύπλοκο σχέδιο εξαπάτησης.

Η ταινία είναι εφευρετικό θρίλερ απόδρασης με συνεχή κλεισίματα του ματιού στους θεατές, δράση, ανατροπές, και γνώριμα πρόσωπα σε ρόλους-κλειδιά.

Ρίξτε μια ματιά στο τρέιλερ:

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες, κάναμε 10 ερωτήσεις στον Μάκη Παπαδημητρίου, ο οποίος μας αποκάλυψε το μεγαλύτερο απρόοπτο των γυρισμάτων, ποιος είναι ο ρόλος για τον οποίο του μιλάνε πιο συχνά, και το πιστεύει για το DIY παρόν του ελληνικού σινεμά.

Γιατί ήθελες να συμμετάσχεις στην ταινία εξαρχής; Είχε να κάνει με κάτι συγκεκριμένο στο σενάριο, με τους συνεργάτες;

Αποδέχθηκα την πρόταση για συνεργασία του Δημήτρη Τσιλιφώνη, επειδή μου άρεσε το σενάριο και γνωριζόμασταν από τα γυρίσματα του ‘Suntan’.

Πώς θα περιέγραφες την ταινία στον κόσμο; Και πώς θα περιέγραφες τον ρόλο σου;

Νομίζω πως μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια crime thriller ταινία. Ο ρόλος μου είναι ο Πέτρος, ένας “περίεργος” τύπος που θέλει να προστατέψει τα συμφέροντα του αφεντικού του… τα υπόλοιπα στην οθόνη.

Ποιο είναι το πρώτο σημείο που σε ενθουσίασε; Θυμάσαι κάποια συγκεκριμένη σκηνή ή ατάκα;

Η πολυπλοκότητα του σεναρίου και η σκηνή που παίζουμε ξύλο με τον Ασπιώτη (και ο τρόπος που γυρίστηκε φυσικά, ένα χορογραφημένο μονοπλάνο).

Η ταινία είναι ντεμπούτο για τον Δημήτρη Τσιλιφώνη, υπάρχει κάτι που σου έκανε εντύπωση στην συνεργασία σας;

Είναι πολύ έξυπνος, πολύ διαβασμένος και έχει τρομερά πολύπλοκο τρόπο σκέψης που μου είναι πολύ γοητευτικός. Επίσης λατρεύει τους υπολογιστές και το σκάκι οπότε έχουμε τουλάχιστον 2 κοινά σημεία. Είναι ικανός στο να βρίσκει λύσεις και η δουλειά και η προετοιμασία για την ταινία έγινε από τη μεριά του με απόλυτα επαγγελματικούς όρους.

Θυμάσαι κάποιο περίεργο περιστατικό από το γύρισμα;

Τα γυρίσματα ήταν κατα 99% βραδινά, σε ένα κτίριο στο Κολωνάκι. Υπήρχε λοιπόν μια σκηνή όπου το αμάξι μου βγαίνει με ταχύτητα έξω στο δρόμο από το υπόγειο γκαράζ (κάνοντας προφανώς αρκετό θόρυβο για το περασμένο της ώρας, ήταν 2 το βράδυ αν θυμάμαι καλά) Πίσω από το αμάξι που έβγαινε, ακολουθήσαν κάτι τύποι με όπλα φωνάζοντας (όπλα ψεύτικα, του γυρίσματος). Σε λίγο ήρθε η αστυνομία, κάποιος κάτοικος εκεί γύρω είδε το περιστατικό και το ανέφερε ως εγκληματική πράξη.

Ποια είναι η πιο πρόσφατη φορά που έτυχε να ξαναδείς κάτι στο οποίο πρωταγωνιστείς; Και πώς σου φάνηκε;

Η τελευταία φορά που με είδα  ήταν στο ‘Amerika Square’ του Γιαννη Σακαρίδη. Το είχα δει αλλες δυο φορές αλλά την τελευταία, πριν από 2 μήνες, την απόλαυσα περισσότερο.

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος έχει πει για σένα πως “θα τον έβλεπα από έναν δραματικό ρόλο σε μια Γαλλική ταινία μέχρι κωμικό ρόλο σε μια κωμωδία μέχρι τον κακό στο επόμενο Τζέιμς Μποντ”, το οποίο δημιουργεί το εύλογο ερώτημα, τι από όλα αυτά θα ήθελες εσύ να κάνεις, και γιατί;

Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Δεν έχω απωθημένα, μου κάνουν μια πρόταση και αν μου αρέσει και μπορώ, οκ. Αν όχι, δεν πειράζει, πάμε για άλλα…

Εχεις παίξει σε πολλά, και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, πράγματα. Για ποια ταινία πιστεύεις σε αναγνωρίζουν ή σου μιλάνε όμως συχνότερα;

Για το ‘Suntan’.

Αν μπορούσες έναν από τους ρόλους σου να τον ξαναπαίξεις, σε ένα σίκουελ ας πούμε, ποιον θα διάλεγες και πού θα ήθελες να τον δεις να πηγαίνει;

Όχι, δεν θα το ήθελα αυτό. Οι ρόλοι που έχω παίξει νομίζω έχουν τελειώσει και έχουν ολοκληρωθεί στις ταινίες τους. Επίσης είναι πνευματικά παιδιά του σεναριογράφου, όχι δικά μου.

Η ταινία λέγεται ‘Do It Yourself’, σε τι βαθμό χρειάζεται οι καλλιτέχνες να το κάνουν μόνοι τους όταν μιλάμε για σινεμά στην Ελλάδα του σήμερα; Και πώς πιστεύεις πως έχει αλλάξει η κατάσταση στο χώρο τα τελευταία χρόνια;

Κακά τα ψέμματα, στο σινεμά αν δεν υπάρχουν χρήματα, τότε μόνο ως εξαίρεση μπορεί κάτι να χαρακτηριστεί ως επιτυχία. Δεν θα πρέπει να είναι αυτός ο κανόνας. Να λέμε δηλαδή, αφού αυτός το έκανε με τόσα λίγα τότε όλοι μπορούν. Το σινεμά χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία αλλά και από το κοινό. Πρέπει να βλέπουμε περισσότερο ελληνικό σινεμά.

*To ‘Do It Yourself’ βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 8 Μαρτίου από την Odeon.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.