Richard Shotwell/Chris Pizzello/Jordan Strauss/Invision/AP
ΣΙΝΕΜΑ

Οι οσκαρικοί πρωταγωνιστές μιλούν στο PopCode

Jordan Peele, Greta Gerwig, Luca Guadagnino, Saoirse Ronan, κι άλλοι οσκαρικοί πρωταγωνιστές που μίλησαν στο PopCode τη φετινή χρονιά. Όλες οι συνεντεύξεις σε ένα post.

Για τις ταινίες τα έχουμε πει, αλλά κάποιες φορές έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να δίνεις το λόγο στους πρωταγωνιστές για να μαθαίνεις πώς βλέπουν τα έργα τους από τη δική τους πλευρά.

Πώς και γιατί ξεκίνησε ο Jordan Peele να γράφει το ‘Get Out’ την εποχή του Obama. Τι ρόλο κρατά για τον Luca Guadagnino η μουσική του Sufjan Stevens στο ‘Call Me By Your Name’; Με τι τρόπο επικοινωνούσαν η Greta Gerwig κι η Saoirse Ronan καθώς γυριζόταν το ‘Lady Bird’; Άνθρωποι πίσω από τις ταινίες που πρωταγωνίστησαν ή συζητήθηκαν εντόνως στην φετινή οσκαρική κούρσα, μίλησαν φέτος στο PopCode.

Οσκαρικός μήνας και είμαστε καρφωμένοι στο κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD. 85 οσκαρικές ταινίες από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και το βράδυ της τελετής που θα απολαύσουμε ζωντανά και αποκλειστικά από την COSMOTE TV.

Αυτά είναι όλα όσα μας είπαν.

Jordan Peele

Richard Shotwell/Invision/AP

Υποψήφιος για 3 Όσκαρ (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου).

Σκηνοθέτης του ‘Get Out’ (4 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας).

Την ταινία τη συνέλαβα όταν ο Barack Obama έγινε πρόεδρος. Το αρχικό της νόημα ήταν να φωνάξω για το ρατσισμό τότε, επειδή όταν εξελέγη ο Obama μπήκαμε σε αυτό το μετα-φυλετικό ψέμα στην Αμερική. Ένιωθες πως οι άνθρωποι δεν ήθελαν πια να μιλάνε για αυτό το θέμα επειδή ήλπιζαν πως η εκλογή του Obama θα είχε γιατρέψει το ρατσισμό.

(O Jordan Peele δάκρυζε γράφοντας το ‘Get Out’)

Greta Gerwig

Υποψήφια για 2 Όσκαρ (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου).

Σκηνοθέτης του ‘Lady Bird’ (5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας).

Πρώτη γυναίκα στην ιστορία που προτείνεται για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το σόλο σκηνοθετικό της ντεμπούτο.

Δε νομίζω πως υπάρχουν αρκετές ταινίες για τη σχέση μητέρας και κόρης. Για το πόσο περίπλοκη και συναρπαστική και όμορφη και τρελή είναι. Αν σταματήσεις μια τυχαία γυναίκα στο δρόμο και τη ρωτήσεις πώς είναι η σχέση με τη μητέρα της, δε θα πάρεις ποτέ μια απλή απάντηση. Κι αυτό απλά δε συμβαίνει συχνά στο σινεμά. Μπορώ να σκεφτώ πολλές ταινίες και πολλά βιβλία και πολλά θεατρικά για πατεράδες και γιους. Εκείνη είναι μια σχέση καλά καταγεγραμμένη. Αυτή εδώ, λιγότερο.

(Η Greta Gerwig ήθελε τα πάντα στο ‘Lady Bird’ να μοιάζουν διαλεγμένα, αλλά αληθινά.)

*Το ‘Lady Bird’ προβάλλεται στις αίθουσες από την UIP.

Luca Guadagnino

Υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Σκηνοθέτης του ‘Call Me by Your Name’ (4 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας).

Αυτό που εμένα με απελευθέρωσε ως σκηνοθέτη είναι το ότι δεν υπήρχε ανταγωνιστής, ούτε εσωτερικός ούτε εξωτερικός, είναι περισσότερος σαν την αληθινή ζωή, όπου βρίσκεις κάποιον και ανακαλύπτεις τον εαυτό σου στα μάτια του.

(Ο Luca Guadagnino για τη γέννηση του ‘Call Me by Your Name’ και τα τραγούδια του Sufjan Stevens)

Saoirse Ronan

Υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το ‘Lady bird’.

Είναι η 3η υποψηφιότητα Όσκαρ για την 23χρονη ηθοποιό.

Η ταινία που υπάρχει μες στο κεφάλι της Lady Bird δεν είναι η ταινία που βλέπουμε. Μες στο κεφάλι της ζει μια ταινία του John Hughes.

(H Saoirse Ronan μας εξήγησε γιατί η Lady Bird ζει μια ταινία του John Hughes)

Richard Jenkins

Υποψήφιος για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για το ‘The Shape of Water’.

Θα έκανα με τον Guillermo όσες ταινίες θα ήθελε εκείνος να κάνω.

(Ο Richard Jenkins για το ‘The Shape of Water’)

Ruben Ostlund

Βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα.

Σκηνοθέτης του ‘The Square’ (υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας).

Νομίζω πως ο κόσμος βλέπει τη Σουηδία ως μια πολιτικά ορθή χώρα, κάτι που πιστεύω είναι καλό. Νομίζω πως έτσι πρέπει να είσαι αν αγωνίζεσαι για ισότητα. Αλλά επίσης η πολιτική ορθότητα μπορεί κάποιες φορές να δημιουργεί κάποιες σαχλές διαμάχες. Νομίζω πως απλά πρέπει να αποδεχτείς πως ίσως κάποιες φορές να υπάρχει μια σαχλή διαμάχη. Και πως δεν χρειάζεται να μετέχεις αν δεν το επιθυμείς.

(Ο σκηνοθέτης του Χρυσού Φοίνικα μιλάει στο PopCode)

Sean Baker

Σκηνοθέτης του ‘The Florida Project’ (υποψήφιο για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου).

Όταν αγιοποιήσεις έναν χαρακτήρα υπερβολικά, χάνεις τη σύνδεσή σου, δεν είναι πια ανθρώπινος, είναι άγιος. Θέλουμε να γράφουμε τους χαρακτήρες μας ως όμορφους ανθρώπους αλλά με ελαττώματα, όπως όλοι μας. Και η ελπίδα είναι πως, όσο νωρίτερα νιώσει τη σύνδεση το κοινό, τόσο νωρίτερα θα δει και μια σύνδεση με αυτά τα πρόσωπα. Θα τα δει ως ίσους.

(Επιβιώνοντας στη σκιά του Μαγικού Βασιλείου)

Hans Zimmer

Υποψήφιος για Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής για το ‘Dunkirk’.

Έχει κερδίσει 1 Όσκαρ (‘The Lion King’) κι έχει προταθεί 10 ακόμα φορές.

Νομίζω πως αν κοιτάξεις στο ‘Inception’, και στο ‘Interstellar’ και μετά στο ‘Dunkirk’, ο Chris επανεφευρίσκει τον εαυτό του κι αυτό φυσικά έσπρωξε εμένα να κάνω το ίδιο. Επειδή η γλώσσα του ‘Interstellar’ ήταν διαφορετική από κάτι σαν το ‘Dunkirk’. Είμαι ένας αδαής γνώστης κατά κάποιο τρόπο, δεν έκανα ποτέ μου μαθήματα μουσικής, το μόνο πράγμα που έχω είναι μια κενή σελίδα και το θράσος να πάω και να δημιουργήσω κάτι.

(Ο Hans Zimmer μας μιλάει για τον Nolan, τους Radiohead και τον πλανήτη Γη)

Denis Villeneuve

Σκηνοθέτης του ‘Blade Runner 2049’ (5 υποψηφιότητες για Όσκαρ).

Υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας στα περσινά Όσκαρ με το ‘Arrival’.

Στο τέλος [ο Ridley Scott] μου είπε κοιτάζοντάς με στα μάτια όσο κάναμε χειραψία, “Κοίτα, είναι πολύ απλό. Αν κάνεις σωστά το homework σου, θα είναι φανταστικό. Αν το γαμήσεις, θα είναι καταστροφή”.

(Ο Denis Villeneuve ονειρεύτηκε το ‘Blade Runner 2049’)

Guillermo del Toro

Υποψήφιος για 3 Όσκαρ (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου).

Σκηνοθέτης του ‘The Shape of Water’ (13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, τα περισσότερα από κάθε άλλη ταινία).

Εικόνες και συναισθήματα σημαίνουν περισσότερα από τα λόγια. Είναι η Γαλλική μου ταινία. Είναι ερωτευμένη με τον έρωτα, και ερωτευμένη με το σινεμά.

(Στη συνέντευξη τύπου του Guillermo del Toro στο Φεστιβάλ Βενετίας)

Claes Bang

Πρωταγωνιστής του ‘The Square’ (υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας).

Η ταινία Σχολιάζει πολύ τον δυτικό τρόπο ζωής. Υποθέτω όλοι βλέπουμε τον εαυτό μας ως καλούς σαμαρίτες, γεμάτοι καλές προθέσεις, όλοι θα λέγαμε πως είμαστε καλοί άνθρωποι που φέρονται στους άλλους με σεβασμό και είμαστε καλοί αλλά ακόμα έχουμε αδύναμα σημεία, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μπορεί ας πούμε να περπατήσουμε στο δρόμο δίπλα σε κάποιον που λέει “σας παρακαλώ”, κι εγώ δεν ξέρω σίγουρα τι θα έκανα σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήμουν ο άγιος.

(O Claes Bang δεν είναι σίγουρος για τα υψηλά ιδανικά)

Michael Shannon

Πρωταγωνιστής του ‘The Shape of Water’ (υποψήφιο για 13 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας).

Υποψήφιος για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου στα περσινά Όσκαρ με το ‘Nocturnal Animals’ και το 2009 για το ‘Revolutionary Road’.

Αυτές τις μέρες θέλω πολύ να δουλεύω με ανθρώπους στο επίπεδο του Guillermo. Θέλω τους Hall of Famers. Νιώθω πως το έχω κερδίσει. Έκανα το homework μου, είμαι έτοιμος. Δεν θέλω να ανεβάζω δουλειές άλλων, θέλω κάποιος να ανεβάσει εμένα.

(Ο Michael Shannon είναι έτοιμος να παίξει με τους καλύτερους)

Φωτογραφίες: Associated Press