ΛΙΣΤΕΣ

10 άχαστες ταινίες από το αφιέρωμα επιστημονικής φαντασίας της Στέγης

Μυστηριώδεις πλανήτες, ταξίδια στο άγνωστο, animation υπαρξιακές αναζητήσεις. Αυτό το αφιέρωμα για την επιστημονική φαντασία στα έχει όλα.

Παράξενα ταξίδια, νέοι κόσμοι, άγνωστα σύνορα. Ο ρόλος της επιστημονικής φαντασίας πάντα ήταν να μας ταξιδεύει πέρα από όσο μακριά μπορούμε ποτέ να φτάσουμε, σπρώχνοντας τον κόσμο μας μπροστά.

Το Barbican συνδιοργανώνει αυτό το φθινόπωρο μιας μεγάλη έκθεση “Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο”, και μια από τις πτυχές δε θα μπορούσε παρά να είναι το σινεμά, ένα κατεξοχήν μέσο έκφρασης των πιο ακραίων sci-fi ιδεών. Στο αφιέρωμα αυτό, που ξεκίνησε ήδη την περασμένη Τρίτη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου, θα παρακολουθήσουμε από κλασικές ταινίες μέχρι σπάνια διαμάντια σε αποκατεστημένες κόπιες, κι από πρόσφατα σύγχρονα classics μέχρι πρεμιέρες, όλα απλωμένα σε 8 triple bill προβολές: Κάθε Τρίτη, μια μικρού μήκους και δύο μεγάλου θα σχηματίζουν το πρόγραμμα του αφιερώματος.

Εμείς ξεχωρίσαμε 10 ταινίες που δε θα χάσουμε με τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα όλο το αφιέρωμα είναι ένα ατελείωτο must.

Οι προβολές θα διαρκέσουν ως τις 12 Δεκεμβρίου. Πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στο Odeon Starcity δίπλα, με εισιτήριο 4 ευρώ για κάθε προβολή ή 6 για όλη τη μέρα. Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

Electronic Labyrinth THX 1138 4EB

Εμπνευσμένος από το οργουελικό ‘1984’ ο Τζορτζ Λούκας γυρίζει αυτή τη μικρού μήκους δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας ενώ ακόμα σπούδαζε σινεμά. Τότε δεν ήξερε ακόμα πως έμελλε να αποτελέσει τη βάση για το θρυλικό ‘THX 1138’ και, κατ’επέκταση, για μια από τις σπουδαιότερες καριέρες στην ιστορία του κινηματογραφικού sci-fi. (7 Νοεμβρίου, 19.00)

Ο Πλανήτης των Βρικολάκων (Terrore nello Spazio)

Ο Μάριο Μπάβα, πατέρας του ιταλικού σινεμά τρόμου, καταπιάνεται για πρώτη φορά με την επιστημονική φαντασία, στέλνοντας μια ερευνητική αποστολή σε έναν επικίνδυνο πλανήτη όπου τα μέλη του πληρώματος καταλαμβάνονται από μυστηριώδεις κρίσεις που τους οδηγούν στο φόνο, ο ένας του άλλου. Χωρίς αυτό, δε θα είχε υπάρξει το ‘Alien’. (28 Νοεμβρίου, 21.30)

Σ’ Αγαπώ, Σ’ Αγαπώ (Je t’Aime, Je t’Aime)

Εξίσου πρόγονος του ‘Eternal Sunshine’ του Γκοντρί όσο και του ‘Primer’ του Καράθ, το εντελώς ιδιόμορφο αυτό ρομαντικό sci-fi παραμένει ένα αληθινά ξεχωριστό κομμάτι της φιλμογραφίας του Ρενέ, για έναν άντρα που επιστρέφει στο παρελθόν του για ένα λεπτό ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. (31 Οκτωβρίου, 19.00)

World of Tomorrow

World of Tomorrow Episode Two: The Burden of Other People’s Thoughts

Το χαρακτηριστικό μινιμαλιστικό στυλ του Χέρτσεφελντ (το οποίο ενέπνευσε μεταξύ άλλων και το καλύτερο επεισόδιο της 3ης σεζόν του ‘Fargo’) επιστρατεύεται σε μια πολυεπίπεδη υπαρξιακή αναζήτηση, με ηρωίδα ένα 4χρονο κορίτσι που δέχεται βιντεοκλήση από έναν τρίτης γενιάς κλώνο της, από 2 αιώνες αργότερα. Οι δύο μικρού μήκους animation ταινίες του Χέρτσφελντ θεωρούνται από τα κορυφαία σύγχρονο sci-fi έργα του παγκόσμιου σινεμά. Παίζονται και τα δύο back-to-back, με το δεύτερο ‘επεισόδιο’ μάλιστα σε πανελλήνια πρεμιέρα. (24 Οκτωβρίου, 19.00)

Alphaville

Προσποιούμενος τον δημοσιογράφο, ο μυστικός πράκτορας Λέμι Κόσιον φτάνει στη διαστημική πόλη Αλφαβίλ αναζητώντας έναν συνάδελφό του και ανακαλύπτει ότι η πόλη εξουσιάζεται από έναν παντοδύναμο υπολογιστή. Η φουτουριστική sci-fi νουάρ αλληγορία του Γκοντάρ παραμένει ένα από τα διασημότερα φιλμ της καριέρας τους και ταυτόχρονα ένα από τα πλέον εμβληματικά φιλμ του sci-fi, αλλά και του ευρωπαϊκού σινεμά εν γένει. (5 Δεκεμβρίου, 19.00)

Mothra

Κλασική kaiju ταινία του Ισίρο Χόντα που ακολούθησε τον ‘Godzilla’ με μια ακόμα τερατοκαταστροφική αλληγορία για την επικίνδυνη παρεμβατικότητα του ανθρώπου στη φύση. O Guillermo del Toro ξέρουμε τι θα έκανε αν ήταν αυτό το βράδυ στην Αθήνα. (24 Οκτωβρίου, 21.30)

Φανταστικό Ταξίδι (Fantastic Voyage)

Πυρηνικό υποβρύχιο με πενταμελές πλήρωμα σμικρύνεται όσο μια κεφαλή καρφίτσας και μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματός ενός διπλωμάτη για να του σώσει τη ζωή, σε μια από τις πιο επιδραστικές στιγμές του σύγχρονου sci-fi. Η ταινία του Φλάισερ μας παρέδωσε ένα από τα πιο επίμονα (και σταθερά απολαυστικά) concepts, εμπνέοντας δημιουργούς κάθε μέσου και κάθε εποχής, στο να επαναδιατυπώσουν με τον τρόπο τους αυτή την ιστορία. (Ποιος δεν έχει απολαύσει το ‘Innerspace’ στην τηλεόραση μεγαλώνοντας, ας πούμε.) (12 Δεκεμβρίου, 19.00)

Αγριος Πλανήτης (La Planète Sauvage)

Νεαρό αγόρι ηγείται επανάστασης ενάντια στους εξουσιαστές της φυλής του σε έναν μαγευτικό μακρινό πλανήτη, σε αυτό το κλασικό φιλμικό τριπ κινουμένων σχεδίων του Ρενέ Λαλού. Ένα από τα πιο εικαστικά εφευρετικά animation όλων των εποχών, με ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό μήνυμα στην καρδιά της ιστορίας του. (28 Νοεμβρίου, 19.00)

Το Υποβρύχιο Τέρας (It Came from Beneath the Sea)

Ό,τι καλύτερο μπορείς να δεις πριν πας να φας θαλασσινό αμέσως μετά την προβολή. Από τα κλασικότερα monster movies των ‘50s, κάπου ανάμεσα στο μεγαλείο του Χαριχάουζεν και τον τρόμο της πυρηνικής απειλής. (21 Νοεμβρίου, 19.00)

The Brood

Πόσο καλύτερα να ολοκληρωθεί ένα sci-fi αφιέρωμα από ό,τι με μια προβολή του κλασικού ‘Brood’ του Κρόνενμπεργκ; Ο θυμός κι ο φόβος, κάθε ψυχολογικό τραύμα, αποκτά σάρκα και οστά, σε ένα concept που λίγο-πολύ περικλείει μέσα του κάθε μετέπειτα αισθητική ανησυχία του κινηματογραφικού άρχοντα του body horror. (12 Δεκεμβρίου, 21.30)

* Οι προβολές θα διαρκέσουν ως τις 12 Δεκεμβρίου. Πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη δίπλα στο Odeon Starcity δίπλα, με εισιτήριο 4 ευρώ για κάθε προβολή ή 6 για όλη την ημέρα. Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.