ΛΙΣΤΕΣ

7 καμένες αθλητικές ταινίες που θέλουμε να δούμε

Ας είναι το '1968' απλά η αρχή.

Ευτυχώς ο ελληνικός αθλητισμός είναι γεμάτος με καλτ στιγμές και όχι μόνο με μεγάλες, όπως αυτήν που περιγράφει το 1968 του Μπουλμέτη, αλλιώς ποιο το νόημα; Βαρεμάρα. Και νομίζουμε κιόλας ότι αυτές οι καλτ στιγμές αξίζουν από μια εργάρα μόνο για πάρτη τους.

Δες 7 τεράστιες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου πώς θα είχαν αποτυπωθεί στη μεγάλη οθόνη, αν υπήρχε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κάποιος σκηνοθέτης με όραμα και πολλά κιλά αταλαντοσύνης, όμοια με τα δικά μας. 7 ταινίες εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα, αλλά γυρισμένα ως κωμωδίες.

1. Η πτώση

“Επιτρέπεται να πέσεις. Επιβάλλεται να διακοπεί το παιχνίδι”

ACTION IMAGES

Περιγραφή: Ένας άθλιος διαιτητής με επίθετο τρωκτικού βγάζει κάρτες ψεμματούρικες. Οι παίκτες θα απαντήσουν στον παραλογισμό του γενναία, πέφτοντας κάτω. Η αληθινή ιστορία του αγώνα που έγινε σύνθημα στα χείλη κάθε υγιούς Τάκη Τσουκαλά αυτού του τόπου.

2. Δεν ήτανε ο Ζινεντίν Ζιντάν

“Τα είχε υπολογίσει όλα, εκτός από ένα: τον άνεμο”

Action Images

Περιγραφή: Ένας τερματοφύλακας μόνος απέναντι στην ιστορία. Ένας Ιταλός μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα που είναι μόνος απέναντι στην ιστορία. Κανείς δεν υπολόγιζε όμως ότι την απάντηση θα την έδινε ο άνεμος. Μία συγκλονιστική ταινία για τον άνθρωπο και τη μικρότητά του μπροστά στη φύση και την οργή της.

3. Δάκρυα στο καντράν

“Μερικές φορές αρκεί ένα τηλεφώνημα για να σε λυτρώσει”

Περιγραφή: Ένα έγκλημα που αναζητά ένοχο. Ένας άντρας που αναζητά τη δικαίωση. Ένας άνθρωπος που αναζητά τον κύριο Δούρο. Η συγκλονιστική ιστορία ενός τηλεφωνήματος που δεν έγινε ποτέ.

Είπαν για την ταινία:

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Αν του τηλεφωνούσε, θάνατος η φωνή του.

4. Γυμνοί στο κλουβί τους

“Νόμιζαν ότι θα πάλευαν για το πρωτάθλημα. Τελικά πάλεψαν για τη ζωή τους”

Action Images

Περιγραφή: Ριζούπολη 2003. Για τους παίκτες του Ολυμπιακού κρινόταν ένας τίτλος. Για τους παίκτες του Παναθηναϊκού κρινόταν αν θα συνέχιζαν να ζουν. Κέρδισαν και οι δύο.

5. 2007-2008

“Ο καθένας μπορεί να πάρει ένα πρωτάθλημα, αρκεί πρώτα να το επινοήσει”

ACTION IMAGES

Περιγραφή: Το πρωτάθλημα στα χαρτιά, ο Βάλνερ, η ηθική ανωτερότητα. Η χρονιά που η ΑΕΚ εφηύρε έναν τίτλο, το ‘Ηθικό Πρωτάθλημα’, και τον απένειμε στον εαυτό της. Μια ιστορία για τον θρίαμβο της στέρησης πάνω στην κοινή λογική.

6. Το Ποτήρι

“Εκεί που οι άλλοι είδαν μια μπαλιά, αυτός είδε ένα ποτήρι νερό”

Περιγραφή: Η ιστορία της σέντρας που έγλειψε την πλάτη του Ελγκέρα και όχι με πονηρό τρόπο, ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη μέσα από την χειμαρρώδη αφήγηση του Βασίλη Τσάρτα.

Μεγαλοφυής μέσα στην απλότητά του, ο Βασίλης εξηγεί πώς αυτό που θαύμασε ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, για εκείνον ήταν απλώς άλλη μια μέρα στη δουλειά. Συγκινητικός, ταπεινός, ανθρώπινος.

Είπαν για την ταινία:

Ελγκέρα: Δεν την έχω δει ακόμα, ούτε την ταινία, ούτε την μπαλιά.

Χάρυ Πότερ: Το ποδόσφαιρο είναι μαγεία και ο Βασίλης Τσάρτας είναι ο Μάγος Σανκάρα του.

7. Ο πρίγκιπας του Νερέτβα και το σεντούκι του Σωκράτη

“Τον ρώτησε ‘τι τέλετε’ και εκείνος του απάντησε ‘εσένα στα κόκκινα'”

ACTION IMAGES

Περιγραφή: Η επική ιστορία του του ανθρώπου που θα γινόταν βασιλιάς, του κιτρινόμαυρου πρίγκιπα της προσφυγιάς που ξελογιάστηκε από τα πλούτη και τα μεγαλεία. Έρωτες, μίση, προδοσίες και κομπολόγια σε μία ταινία-σταθμό για το ποδόσφαιρο, το τάβλι και τις σερβοελληνικές σχέσεις.

(Φωτογραφίες: Eurokinissi)