ΛΙΣΤΕΣ

Από το ‘Social Network’ στο ‘Silicon Valley’: Οι developers σε σινεμά και τηλεόραση

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν τους κόσμους του σήμερα, έχουν γίνει πολύ συχνά ήρωες ταινιών και σειρών. Ξεχωρίζουμε τους κορυφαίους.

“Υπέδειξε κάποιες τεράστιες τρύπες στο σύστημά σας,” λέει ο χαρακτήρας Mark Zuckerberg σε μια σκηνή του αριστουργηματικού ‘The Social Network’ του David Fincher, ενώ την ίδια ώρα στη διάσημη σειρά του HBO, ‘Silicon Valley’, ο απολαυστικά κυνικός Gilfoyle λέει, μιλώντας για τη δουλειά του: “Δεν είναι μαγεία. Είναι ταλέντο και ιδρώτας.”

Οι άνθρωποι πίσω από τα συστήματα που κυβερνούν τον κόσμο μας, είχαν πάντα αυτό το χάρισμα: να βλέπουν δυνατότηες εκεί που οι υπόλοιποι βλέπουν κάτι δυσανάγνωστο, να εφαρμόζουν το ταλέντο τους εκεί που όλοι μας έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ευκολίες.

Ίσως γι’αυτό, οι ταινίες που αφορούν τον κόσμο των developers, των προγραμματιστών, και όλων των θαυμαστών ηρώων του tech κόσμου, να είναι πάντα από τη φύση τους τόσο συναρπαστικές, γι’αυτό ίσως και να μπορούν με τόση ευκολία να μιλούν με διορατικότητα για τον κόσμο γύρω μας– ακόμα κι όταν ο κόσμος αυτός μπορεί συχνά να μην είναι ορατός με την πρώτη ματιά.

Αυτοί είναι οι διασημότεροι όλων, από τον κόσμο των ταινιών και των σειρών.

The Social Network

Η διασημότερη ίσως ταινία για τον ψηφιακό κόσμο του σήμερα, με μπόλικες υποψηφιότητες Όσκαρ, και έναν φοβερό Jesse Eisenberg στο ρόλο του Mark Zuckeberg, ενός ανθρώπου που κουράστηκε να βρίσκεται έξω από τον κύκλο της ελίτ στον κόσμο του, κι έτσι κατάφερε να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο επικοινωνίας και διασύνδεσης. Από τις διασημότερες βιογραφικές ταινίες του σύγχρονου σινεμά και παράλληλα ένα σπουδαίο πορτρέτο για τις αλλαγές σε έναν κόσμο που κινείται προς την ψηφιοποίηση.

Μια ατάκα: “Ζούσαμε σε φάρμες, μετά ζούσαμε σε πόλεις, και τώρα θα ζούμε στο ίντερνετ!” – Sean Parker (Justin Timberlake)

Silicon Valley

Ίσως η καλύτερη κωμωδία στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, ακολουθεί μια ομάδα developers σε αναζήτηση μιας μεγάλης επιτυχίας που θα κάνει τους ίδιους πετυχημένους αλλά και το ίντερνετ καλύτερο. Αυτός ο συνδυασμός ιδεολογίας και κωμικής αγωνίας κάνει τη σειρά τόσο καθηλωτική. Κάθε περιστατικό, γκάφα, απρόοπτο, βγάζει γέλιο, αλλά ταυτόχρονα δε γίνεται να μη νιώθεις την αγωνία κάθε φορά που ένας πολυεθνικός γίγαντας ή η δίκη για μια πατέντα ή κάποιο άλλο εντελώς τυχαίο, απρόβλεπτο περιστατικό, βρεθεί εμπόδιο στο δρόμο των ταλαντούχων δημιουργών. Αν μη τι άλλο, ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες, εμπνέεσαι για να μάθεις περισσότερα για αυτό τον κόσμο. Όπως μπορείς,  μέσα από το αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα 4χρονης παρακολούθησης που προσφέρει το Athens Tech College, που θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα και θα σου παρέχει όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι για να γίνεις μελλοντικός developer.

Μια ατάκα: “Δεν είναι μαγεία. Είναι ταλέντο και ιδρώτας.” -Guilfoyle (Martin Starr)

Computer Chess

Μια από τις καλύτερες αληθινά ανεξάρτητες ταινίες του αμερικάνικου σινεμά τα τελευταία 10 χρόνια, γυρισμένη σε στυλ ξεχασμένης βιντεοκασέτας από τα ‘80s, είναι ένα DIY ψευδοντοκιμαντέρ από ένα φανταστικό συνέδριο σκακιστών, οι οποίο αντιμάχονται πρωτόγονους υπολογιστές σε παρτίδες σκάκι. Αστείο, έξυπνο και φανταστικά γυρισμένο, μιλάει για τη συνύπαρξη κώδικα και ανθρώπου όπως θα το έκανε κάποια από αυτές τις απολαυστικές πολυλογάδικες ρομαντικές κωμωδίες.

Μια ατάκα: “Ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και τον υπολογιστή στο σκάκι; Τα λεφτά μου είναι στον υπολογιστή.” John (Jim Lewis)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη του ‘Computer Chess’

Halt and Catch Fire

Η σειρά αφορά μια εσωτερική ματιά στην επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών στα ’80s και την πρώτη ανάπτυξη του παγκόσμιου ιστού στις αρχές των ’90s. Από το Ντάλας στη Silicon Valley κι από τα πρώτα δειλά ψηφιακά βήματα στην επανάσταση που γέννησε το σήμερα, η σειρά αποτελεί την απόλυτη καταγραφή του πώς η κουλτούρα των developers έγινε τόσο κεντρική στο πώς ζούμε πλέον.

Μια ατάκα: “Η πρόοδος εξαρτάται από το πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο για να ταιριάζει σε εμάς, κι όχι το ανάποδο.” – Joe MacMillan (Lee Pace)

The Imitation Game

Άλλη μια διάσημη οσκαρική βιογραφική ταινία, για τον μαθηματικό Alan Turing (τον παίζει ο Benedic ‘Sherlock’ Cumberbatch) που προσπαθεί να λύσει το enigma code στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καταφέρνει στην πορεία να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μαθηματικών και προγραμματισμού. Μια αληθινά εμβληματική περσόνα που θεωρείται πατέρας της επιστήμης υπολογιστών και, μέσα σε έναν κόσμο που τον κυνηγούσε και δεν τον καταλάβαινε, έκανε ανυπολόγιστης αξίας συνεισφορές στα πεδία της θεωρίας υπολογισμού και της τεχνητής νοημοσύνης. Ευφυείς, θαρραλέοι άνθρωποι σαν τον Turing είναι εξάλλου που πάνε τον κόσμο μπροστά, και για να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό τον κόσμο, το Athens Tech College προσφέρει 100% αξιοποιήσιμο χρόνο διδασκαλίας σε πρωτοποριακές εργαστηριακές υποδομές που καλύπτουν τις ανάγκες του αντικειμένου.

Μια ατάκα: “Μερικές φορές είναι οι άνθρωποι για τους οποίους κανείς δε φανταζεται τίποτα, που κάνουν τα πράγματα που κανείς δε μπορεί να φανταστεί.” – Joan Clarke (Keira Knightley)

Mr. Robot

Ίσως η διασημότερη σειρά που αφορά τον cyber κόσμο, το ‘Mr. Robot’ αφορά έναν χάκερ με διαταραγμένη αίσθηση πραγματικότητας που προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο. Ο Rami Malek είναι τρομερός στον κεντρικό ρόλο, αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία της σειράς είναι πώς μέσα από μια τύπου ‘Fight Club’ αφήγηση καταφέρνει να συνδέσει τους δύο κόσμους (τον ψηφιακό και τον, ας πούμε, αναλογικό) σα να ήταν ένας κι αδιαίρετος, σαν τα πάντα να κυβερνούνται από τους ίδιους νόμους της φύσης.

Μια ατάκα: “Κάθε μέρα αλλάζουμε τον κόσμο. Αλλά το να αλλάξουμε τον κόσμο με τρόπο που σημαίνει οτιδήποτε, παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι.” – Elliott (Rami Malek)

Her

Εδώ περνάμε σε λίγο πιο χαλαρής σχέσης με το αντικείμενο ταινίες, αλλά σίγουρα πρέπει να συμπεριληφθούν. Το βραβευμένο με Όσκαρ Σεναρίου ‘Her’ φαντάζεται έναν κόσμο όπου το ψηφιακό έχει εισέθλει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην φυσική μας καθημερινότητα, στήνοντας ένα περίεργο love story ανάμεσα σε έναν μοναχικό άντρα και, βασικά, μια Siri. Μια υπενθύμιση πως, στο νέο κόσμο μας, τίποτα δε θα είναι ξανά ίδιο, και οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Γι’αυτό είναι εδώ το Athens Tech, το 1ο κολέγιο τεχνολογίας στην Ελλάδα, για να σου μάθει όλα τα βασικά.

Μια ατάκα: “Είμαστε εδώ παροδικά. Και όσο είμαστε εδώ, θέλω να επιτρέψω στον εαυτό μου να βιώσει χαρά.” – Amy (Amy Adams)

Moneyball

Εδώ ξεφεύγουμε τελείως, όμως με έναν περίεργο τρόπο, όχι και τόσο. Η υπόψήφια για Όσκαρ ταινία με τον Brad Pitt στο ρόλο ενός μάνατζερ μπέιζμπολ, μπορεί να μην έχει τίποτα να κάνει με υπολογιστές, όμως αφορά πλήρως την ιδέα των μαθηματικών υπολογισμών πίσω από την εκτίμηση data. Η αληθινή ιστορία του Billy Beane, που μετέτρεψε μια περιθωριακή ομάδα σε διαεκδικητές του τίτλου, υπολογίζοντας τη βελτιστοποίηση της αξίας του κάθε παίχτη, δίχως να έχει την ανάγκη των σταρς, είναι μια ωδή στο πώς να παίζεις έξυπνα και αποτελεσματικά, ακούγοντας αυτό που σου λένε οι αριθμοί. Είτε τους εφαρμόζεις στο development ψηφιακών συστημάτων, είτε αθλητικών.

Μια ατάκα: “Όταν ο εχθρός σου κάνει λάθη, μην τον διακόπτεις.” – Billy Beane (Brad Pitt)

Steve Jobs

Κι ένας Steve Jobs για το τέλος. Μέσα, φυσικά, από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βιογραφική ταινία με τον Michael Fassbender, γραμμένη από τον σπουδαίο Aaron Sorkin ως ένα δράμα τριών backstage πράξεων, πριν το λανσάρισμα αντίστοιχων προϊόντων της apple.

Μια ατάκα: “Διευθύνω την ορχήστρα.” – Steve Jobs (Michael Fassbender)