ΛΙΣΤΕΣ

O Barack Obama διαλέγει τις αγαπημένες του ταινίες επιστημονικής φαντασίας

Δες τη λίστα που έφτιαξε ο Πρόεδρος της Αμερικής ως guest editor του WIRED.

Ποπ κορν, καναπές και αναψυκτικό. Ο Obama σου έφτιαξε το Σάββατο (ή την Κυριακή, δε θα τα χαλάσουμε εκεί στο αραλίκι). Από κλασικά κι αγαπημένα μέχρι χιτ των ‘90s και Matt Damon τελευταίας κοπής, ο Πρόεδρος της Αμερικής έγραψε τη must λίστα του για το ιδανικό sci-fi marathon ως guest editor του περιοδικού WIRED.

Έχουμε και λέμε.

STAR TREK (1966-69)

Τι λέει ο Obama για τη σειρά: “Δεν είχε να κάνει με την τεχνολογία ουσιαστικά. Είχε να κάνει με αξίες και με ανθρώπινες σχέσεις. Χρησιμοποιεί την επιστημονική φαντασία για να παρουσιάσει μία ουμανιστική ηθική”.

Τι λέει η σειρά για τον Obama: Το ‘Star Trek’ στήριζε το diversity στο καστ του δεκαετίες πριν γίνει η hot λέξη στο στόμα όλων και είχε μάλιστα και το πρώτο διαφυλετικό φιλί στην τηλεόραση, την ίδια στιγμή που η σειρά ‘Batman’ της εποχής διέκοψε το loveline μεταξύ Batman και Catwoman, επειδή έκαναν καστ την Eartha Kitt στον ρόλο της Selina Kyle. Σαφής εικόνα για τον κόσμο που ονειρευόταν ο Πρόεδρος.

2001: A Space Odyssey (1968)

Τι λέει ο Obama για την ταινία: “Το ‘2001’ αποτύπωσε το μεγαλείο και την κλίμακα του Αγνώστου”.

Τι λέει η ταινία για τον Obama: Το ‘2001’ ήταν η ταινία του ’68 που οι νέοι λάτρεψαν γιατί διψούσαν για κάτι καινούριο και οι παλιότεροι απέρριψαν “γιατί δεν το καταλάβαιναν”. Οι ομιλίες που έχει δώσει κατά καιρούς σε νέους ανθρώπους σε πανεπιστήμια και κολέγια σε όλον τον κόσμο, εστιάζουν συνεχώς στην αισιοδοξία, τη δύναμη για αλλαγή και την ανάγκη για πολλή δουλειά από τις μικρότερες γενιές, χωρίς ποτέ όμως να μιλούν με την ξύλινη γλώσσα του παρελθόντος. Εκείνος μάλλον ακόμα “καταλαβαίνει”.

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Τι λέει ο Obama για την ταινία: “[Τη διάλεξα] επειδή στη βάση της είναι αισιόδοξη”.

Τι λέει η ταινία για τον Obama: Αν υποθέσουμε ότι ξέρει τι συμβαίνει στην Περιοχή 51, το γεγονός ότι του αρέσει ταινία που παρουσιάζει τους εξωγήινους σαν φίλους είναι πολύ καλό σημάδι. (Ή πολύ κακό).

Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)

Τι λέει ο Obama για την ταινία: “Γιατί ήταν διασκεδαστική και έφερε την επανάσταση στα σπέσιαλ εφέ”.

Τι λέει η ταινία για τον Obama: Ονειρεύεται να μπορούσε να ελέγξει τη ρεπουμπλικανική Γερουσία με το Force, μπας κι είχε καταφέρει να στρώσει τίποτα.

Cosmos: A Personal Voyage (1980)

Τι λέει ο Obama για τη σειρά: “Τροφοδότησε την μακροχρόνια γοητεία που ασκεί πάνω μου το διάστημα”.

Τι λέει η σειρά για τον Obama: Έχει αναζητήσεις τύπου από πού ήρθαμε, τι είμαστε και πού πηγαίνουμε και πρέπει οπωσδήποτε να τσεκάρει το ‘Voyage of Time’ του Terrence Malick που είδαμε και λατρέψαμε στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Blade Runner (1982)

Τι λέει ο Obama για την ταινία: “Γιατί ρωτάει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος”.

Τι λέει η ταινία για τον Obama: Έχει σίγουρα ήδη τσεκάρει το ‘Westworld’ κι έχει τις ίδιες ερωτήσεις με μας. Σύμφωνα με τη συνέντευξή του τώρα, δεν ανησυχεί ακόμα για ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να καταλάβουν τον κόσμο, αλλά ετοίμασε το πλάνο ‘Preparing for the Future Artificial Intelligence’ γιατί ξέρει ότι η ανθρώπινη φύση πιθανόν να μην ξέρει πώς να τη διαχειριστεί.

The Matrix (1999)

Τι λέει ο Obama για την ταινία: “Γιατί κάνει θεμελιώδεις ερωτήσεις για την πραγματικότητά μας – και είναι πολύ κουλ”.

Τι λέει η ταινία για τον Obama: Ναι, ok, πραγματικότητα και τέτοια. Άνθρωπος είναι κι αυτός και του αρέσουν τα κουλ πράγματα. Υπάρχει τίποτα πιο κουλ από Neo vs. Bullets;

The Martian (2015)

Τι λέει ο Obama για την ταινία: “Γιατί παρουσιάζει τον άνθρωπο να δίνει λύσεις στα προβλήματα”.

Τι λέει η ταινία για τον Obama: Εάν ξέρεις να σπέρνεις πατάτες, παίζει και να σε παρατήσει στο φεγγάρι. Ποιος βιάζεται;