ΛΙΣΤΕΣ

Οι bullies που σημάδεψαν τη νιότη μας

Τόσο Trump που έχουμε δει μπροστά μας τελευταία, όλο σε bullies πήγαινε το μυαλό μας.

Πολύ πριν η λέξη bullying μπει στη δημόσια διάλεκτο, οι ‘μπούληδες’ (σόρι, νταήδες εννοούσα) είχαν την τιμητική τους. Ειδικά στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Με αφορμή την υπαρκτή πιθανότητα να μπει ένας εκπρόσωπός τους στο Λευκό Οίκο, είπαμε να θυμηθούμε τους πιο χαρακτηριστικούς.

Η αξέχαστη ’80s τετράδα

Εν αρχή ο William Zabka ως αντίπαλος του ‘Karate Kid’, poster boy των ’80s bullies και άξιος εκπρόσωπος της Άρειας φυλής. Τόσο πειστικός που ο Johnny Lawrence που τον έπαιξε κατέληξε να κάνει cameo, δεκαετίες μετά, ως τέτοιος σε τηλεοπτικές σειρές (‘How I met Your Mother’), talk show (Jimmy Kimmell) και ταινίες (‘Hot Tub Time Machine’). Εδώ η τριλογία του.

Μοναδικός που μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια ο Biff των ‘Back to the Future’ (δια χειρός Thomas F. Wilson). Ο μοναδικός που έπαιξε τον νταή σε δυο εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους. Εννοείται πως διαθέτει στο έπακρο τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του νταή εποχής, δηλαδή το σωστό μαλλί και το σωστό βαθμό τούμπανου. Πιο επίκαιρος από ποτέ αφού οι πάντες επιμένουν να τον συγκρίνουν με τον Donald Trump.

Την λίστα συμπληρώνει ο Kiefer Sutherland ως Ace Merrill στο ‘Stand By Me’. Ο ορισμός του white trash bully και εκείνος το poster του οποίου -καθόλου τυχαία- κρεμόταν στο εφηβικό δωμάτιο του Daryl του ‘The Walking Dead’. Εκφοβιστικός όχι μόνο για τα μικρά παιδιά, που αποτελούν τους συνήθεις στόχους του, αλλά και για εμάς τους μεγαλύτερους.

Και φυσικά ο Bill Paxton ως ο μεγαλύτερος αδελφός από την κόλαση στο Weird Science, εκείνο που οι πρωταγωνιστές φτιάχνουν την Kelly LeBrock. Το γεγονός, βέβαια, ότι αυτός είναι μάλλον ο καλύτερος ρόλος του Paxton, λέει πολλά για την μετέπειτα καριέρα του.

Αν και προφανώς η λίστα με τους ’80s νταήδες θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Δείτε εδώ τους υπόλοιπους, μεταξύ των οποίων ο Mick McAllister του ‘Teen Wolf’ του 1985.

Κι οι γυναίκες ‘μπουλίζουν’

Κάτι που, ομολογώ, πως δεν το είχα συνειδητοποιήσει πλήρως μέχρι που κάθισα, το έψαξα και είδα πόσες πρέπει να συμπεριλάβω στην λίστα. Ξεκινώντας από την εξαιρετική Rachel McAdams ως Regina George στο ‘Mean Girls’ του 2004 που ως bully σε κατεδαφίζει πιο βάναυσα με τα κοπλιμέντα της παρά όσο όλοι οι παραπάνω με τα μπράτσα τους.

Συνεχίζοντας με την κλίκα των Shannen Doherty, Lisanne Falk και Kim Walker από τον -ας πούμε- προκάτοχο του ‘Mean Girls’, το ‘Heathers’ του 1988, που αποδεικνύουν επίσης ότι η μαύρη καρδιά μιας έφηβης είναι πραγματικά άβυσσος. Όπως και οι καθαρόαιμες μάγισσες Fairuza Balk, Neve Campbell και Rachel True του ‘The Craft’, του 1996.

Σκέψου ότι δεν έχουμε πει ακόμη κουβέντα για την αδίστακτη Nancy Allen που κάνει την ζωή της ‘Carrie’ κόλαση και την φθάνει  -με την βοήθεια ενός κουβά αίματος- εκτός ορίων.

Ή για την βραβευμένη με Όσκαρ Louise Fletcher ως νοσοκόμα στο ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ στα 1975, που είναι πρώτη μούρη σε όλες τις σχετικές λίστες παρόλο που δεν είμαι σίγουρος αν ανήκει εντελώς σε μια τέτοια, πιο λάιτ, λίστα. Όπως και να έχει, δεν θα ήθελα ποτέ μου να την συναντήσω. Εσύ;

Όλες άξιες πρόγονοι πιο σύγχρονων τηλεοπτικών mean girls όπως της ξανθιάς Naomi (Annalynne McCord) του ‘90210’ ή της Chanel (Emma Roberts) του ‘Scream Queens’.

Άσε που υπάρχουν και αρκετές που έμειναν απέξω όπως η μελαχρινή -κάτι σπάνιο για mean girl- Rose McGowan του ‘Jawbreaker’ και η Sarah Michelle Gellar του ‘Cruel Intentions’.

Το όνομα και τη χάρη

Το όνομα το έχει ο Nick Stahl που υποδύεται τον Bobby Kent στο ‘Bully’ του 2001,το οποίο μάλιστα βασίζεται στην αληθινή ιστορία κάποιου που ήταν τόσο μισητός ώστε οι φίλοι του συνωμοτούν για να τον καθαρίσουν. Λογικό, δείτε τι έκανε εδώ στον κολλητό του. Όντως το χειρότερο cockblock στην ιστορία.

Αν και την χάρη την έχει εντελώς ο Ben Affleck ως Fred O’Bannion στο ‘Dazed and Confused’ στα 1993. Ο ίδιος που κυκλοφορεί στη γειτονιά με μια ρακέτα του κρίκετ και κάνει κόκκινο τον πισινό κάθε μακρυμάλλικου αγοριού που συναντά. Ναι, λίγο ύποπτο μου ακούγεται αυτό. Όπως και να’χει, ο Ben έχει μια φάτσα φτιαγμένη να παίζει τον bully. Κρίμα που δεν το κάνει πιο συχνά.

Από εκεί και πέρα την λίστα συμπληρώνουν καλές περιπτώσεις όπως ο Brendan Sexton III του ‘Welcome to the Dollhouse’ το 1995 που μέχρι που απειλεί να βιάσει την πρωταγωνίστρια, ο old school Tom Chapin του ‘Lord of the Flies’ (1963) που φτιάχνει τη δική του συμμορία και ο Seth Devlin, τον οποίο παίζει ο Alex Greenwald στο ‘Donnie Darko’ του 2001. Αυτός με τον Seth Rogen ως sidecick που αποτελεί και ιδανικό τελειώμα στην όλη φάση αφού θυμίζει όντως έντονα κακέκτυπο των ’80s προγόνων του.

Τέλος, όσον αφορά το πως ντιλάρεις με τους νταήδες, εδώ μερικές λύσεις. Αν και το να κάνεις μπουρλότο το σχολείο, όπως η Carrie, είναι κομμάτι υπερβολικό. Φαντάζομαι συμφωνείς.