ΛΙΣΤΕΣ

Τα τέρατα του Guillermo del Toro

Θυμόμαστε όλα τα τέρατα από τη φιλμογραφία του Μεξικάνου μάγου, με αφορμή την κυκλοφορία της νέας του ταινίας.

Ξέρεις όταν ανοίγεις να δεις μια ταινία του Guillermo del Toro πως ασχέτως περιεχομένου, θέματος και context, θα δεις οπωσδήποτε εντυπωσιακά τέρατα. Αλλά πραγματικά, πολύ εντυπωσιακά. Όχι εφετζίδικα, που να βασίζονται στην επίθεση σε όλες σου τις αισθήσεις, αλλά πραγματικά designs που σε προκαλούν να αντιδράσεις σε αυτό που βλέπεις κι όχι απλά να συνεχίσεις να μασουλάς το ποπ κορν σου.

Μπορεί να σου λέει μια ιστορία από τον Ισπανικό εμφύλιο, ένα παιδικό παραμύθι, μια τύπου βιντεοταινία creature feature ή ένα υπερηρωικό υπερθέαμα. Ή βαμπίρ. Αλλά τα βαμπίρ τόσο τα πιο ‘σε σαπίζω στο ξύλο γιατί είμαι γαμάτος, όσο και τα πιο υπαινικτικά, ανεξάρτητου σινεμά, δεν-χρειάζεται-να-το-πολυσυλλαβίσουμε-κιόλας.

Να, ας πούμε κάτι τέτοιο:

Ο άνθρωπος είναι εκπληκτικός, όχι μόνο σαν σκηνοθέτης ωραία, συναισθηματικών ιστοριών, αλλά και ως υπεύθυνος για μερικά από τα πιο επιβλητικά και αξέχαστα τέρατα που έχουμε δει στο μοντέρνο σινεμά. Δεν ξέρουμε λοιπόν πού θα πάνε στη λίστα οι νέες του δημιουργίες, αλλά πήραμε την αφορμή για να ανατρέξουμε στην ως τώρα φιλμογραφία του (“Cronos”, “Η Ραχοκοκαλιά του Διαβόλου”, “Mimic”, “Blade II”, “Hellboy”, “Hellboy II”, “Ο Λαβύρινθος του Πάνα”) για να κατατάξουμε όλα τα τέρατά του από το λιγότερο προς το περισσότερο εντυπωσιακό/αξέχαστο/αγνά-WTF.

18, Ο Κύριος Γουινκ από το “Hellboy II”

Η κατά del Toro εκδοχή του troll, κι επίσης το ξεκίνημα μιας ορδής απίστευτων τεράτων σε αυτή την ταινία.

17, Αυτός ο μικρούλης από το “Hellboy II”

Νομίζω ότι τον είδαμε να κάνει κι ένα πέρασμα από τον “Λαβύρινθο του Πάνα”.

16, Η παρεξηγημένη υπερ-ρίζα στο “Hellboy II”

Μόνο στον del Toro γίνονται αυτά.

15, Η μύξα από το “Mimic”

Η ταινία είναι γενικά καλύτερη από όσο πολλοί θυμούνται. Θα έπρεπε να είναι μια direct to video επιπέδου σάχλα, κι αντ’αυτού ο άλλος δίνει πόνο ακόμα κι εδώ.

14 & 13, Οι δυο δεντρο-πρίγκιπες στο “Hellboy II”

Υποθέτω αν ο del Torο ήθελε ποτέ να κάνει φλωροβαμπιρο-ρομάντζο κάπως έτσι θα έμοιαζε.

12, Ο Γιόχαν από το “Hellboy II”

Αν μπορούσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε και για καμιά αντικαπνιστική διαφήμιση.

11, Το φάντασμα από τη “Ραχοκοκαλιά του Διαβόλου”

Δεν περίμενες ότι ένα αλληγορικό παραμύθι στον Ισπανικό εμφύλιο θα είχε εντυπωσιακό τέρας μέσα του– ερμ, ναι, άκυρο. Αλλά κοίτα το. Με τις ρωγμές του και τις μπλαβί αποχρώσεις του, αυτά είναι φαντάσματα, όχι τώρα βάλαμε εκεί δυο μαύρους κύκλους και πολλή πούδρα και καθαρίσαμε.

10, Ο βασιλιάς από το “Hellboy II”

Πολύ καλύτερος από τα πιτσιρίκια, δεν το συζητώ. Κοίτα αυτά τα κέρατα amirite!

9, Αυτός ο φιλαράκος από το “Blade II”

Και λευκός με βαμπιρέ σταμπίτσες, και μάτια φιδιού, και σαγόνι-alien. Ωραίος.

8, Αυτό το βαμπίρ από το “Cronos”

Η πρώτη του ταινία είναι φανταστική, από τις ωραιότερες προσεγγίσεις στη βαμπίρ μυθολογία του σύγχρονου σινεμά. Και δες τον: Σταφιδιασμένος, με τη ζωή εξαφανισμένη από μέσα του, κάτι ανάμεσα στο δίχως ζωή φάντασμα της “Ραχοκοκαλιάς” και στα άψυχα πλάσματα του “Hellboy II”.

7, Ο Χέλμποϊ από το “Hellboy II”

Μην την παίρνουμε για δεδομένη την κατά Ρον Πέρλμαν ενσάρκωση. Ειδικά όταν φύτρωσε φουλ κέρατα και παραλίγο, ξέρεις, να φέρει την Αποκάλυψη.

6, Ο Έιμπ από το “Hellboy”

Πόσο ωραίο, κουλ τυπάκι ο Έιμπ; Την έπινα μια μπύρα μαζί του. Δηλαδή τι, αν είναι αρκετά κουλ για τον ίδιο τον Χέλμποϊ ποιος είμαι εγώ για να το παίξω υπεράνω.

Και τα τέρατα έχουν ψυχή, κύριοι. Αν και για ετούτο εδώ δεν παίρνω κι όρκο:

5, Ο Καθεδρικοκέφαλος από το “Hellboy II”

I don’t even.

4, …

“Hellboy II”. Προφανώς. Δεν ξέρω καν τι υποτίθεται πως είναι αυτό.

3, Ο φαύνος από τον “Λαβύρινθο του Πάνα”

Ειλικρινά, μπορεί ένα τέρας να είναι πολύ ωραιότερο από αυτό; Τα πάντα πάνω του με τρομάζουν, με ενοχλούν και με ηρεμούν ταυτόχρονα.

2, Αυτός εδώ ο– WTF

Σοβαρά, ΟΚ, τι συνέβη στο “Hellboy II”.

1, Δεν είχατε αμφιβολία, έτσι δεν είναι;

Ένα είναι σίγουρο. Ο del Toro ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί τα τέρατα χωρίς μάτια. (Κι επίσης ότι ο “Λαβύρινθος του Πάνα” είναι αριστούργημα. Αυτά τα δύο είναι τα σίγουρα.)