ΣΙΝΕΜΑ

Ο πρώτος gay χαρακτήρας του ‘Star Trek’ θα είναι ο Sulu

Πάνω στην ώρα για την 50η επέτειο του ‘Star Trek’, ένα από τα μέλη του πληρώματος θα γίνει ο πρώτος γκέι χαρακτήρας του franchise.

Λίγο πριν την πρεμιέρα του ‘Star Trek Beyond’ και 50 χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία με τους ταξιδιώτες του διαστήματος, το franchise θα μας κάνει μία αποκάλυψη για έναν από τους χαρακτήρες του πληρώματος. Ο Hikaru Sulu, το τιμόνι του Enterprise που υποδύεται ο John Cho, είναι γκέι.

Ο ηθοποιός μίλησε στη Herald Sun κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Σίδνεϊ για τις ανάγκες προώθησης της νέας ταινίας και έδωσε μία γεύση για όσα θα επισημοποιήσει σε μικρό χρονικό διάστημα και το σενάριο. Απ’ ότι φαίνεται όχι μόνο δεν είχε πρόβλημα με την εξέλιξη, αλλά θα ήθελε να προσανατολιστούμε και ως κοινωνία στον τρόπο που την αντιμετωπίζει το σενάριο.

Μου άρεσε η προσέγγιση, η οποία δεν είναι να γίνει μεγάλο θέμα, εκεί ελπίζω να οδεύουμε και ως ανθρώπινο είδος, στη μη πολιτικοποίηση του προσωπικού προσανατολισμού κάποιου

Όσο για τον λόγο που αποφασίστηκε να είναι ένας ήδη υπάρχων χαρακτήρας γκέι και όχι κάποιος που θα δημιουργούσαν για τις ανάγκες της νέας ταινίας, ο Simon Pegg, σεναριογράφος και μέλος του καστ, είπε τα παρακάτω. 

“Θα μπορούσαμε να έχουμε εισάγει έναν καινούριο γκέι χαρακτήρα, αλλά αυτός ή αυτή θα χαρακτηρίζονταν κυρίως από τη σεξουαλικότητά τους, θα αντιμετωπίζονταν ως ‘ο γκέι χαρακτήρας’, αντί απλά γι’ αυτό που θα ήταν. Αυτό δε θα ήταν προσχηματική υποστήριξη της κοινότητας; Ο Justin Lin, ο Doug Jung κι εγώ αγαπήσαμε την ιδέα που ήταν κάποιος που ξέραμε ήδη, γιατί το κοινό έχει σχηματίσει ήδη άποψη για τον χαρακτήρα αυτόν ως ανθρώπινο ον, χωρίς να έχει επηρεαστεί από διακρίσεις. Ο σεξουαλικός του προσανατολισμός είναι απλώς μία από τις πλευρές του, όχι ένα χαρακτηριστικό που τον καθορίζει”.

Σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, το ‘Star Trek’ έγινε αγαπητό στους φαν του για τις ρηξικέλευθες ιδέες, τo μεγάλο εύρος χαρακτήρων και τα ρίσκα που προσπαθούσε να πάρει σε κάθε εποχή, με τρανταχτό παράδειγμα το πρώτο τηλεοπτικό φιλί μεταξύ λευκού άντρα και μαύρης γυναίκας το ‘68. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στην τηλεοπτική σειρά ‘Batman’ των ‘60s, τα ερωτικά παιχνίδια μεταξύ Batman και Catwoman είχαν κοπεί μαχαίρι μετά την αντικατάσταση της Julie Newmar από τη μαύρη ηθοποιό, τραγουδίστρια και χορεύτρια, Eartha Kitt, γιατί η παραγωγή δεν ήθελε να προκαλέσει το κοινό αίσθημα.

Χωρίς να το ξέρουμε επίσης με σιγουριά, στοιχηματίζουμε ότι και στην επερχόμενη σειρά ‘Star Trek’ με καπετάνιο τον προοδευτικό Bryan Fuller, το καστ των χαρακτήρων θα έχει κι αυτό την ποικιλία του.

Προς το παρόν, ακούμε δυνατά το κομμάτι της Rihanna για το soundtrack του ‘Beyond’.

To ‘Star Trek Beyond’ βγαίνει στις 21 Ιουλίου.