ΣΙΝΕΜΑ

O Tarantino διαλέγει τον αγαπημένο από τους χαρακτήρες του

Έχει τεράστιο ανταγωνισμό, αλλά σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, κερδίζει στα σημεία.

Στο φεστιβάλ Jerusalem Cinematheque βρέθηκε ο Quentin Tarantino, για μία αρκετά προσωπικού χαρακτήρα εμφάνιση όπου μοιράστηκε με το κοινό τον αγαπημένο του χαρακτήρα, τη μελλοντική του παραίτηση από τη βιομηχανία και τον μοναδικό λόγο που μπορεί να τον κάνει να απολύσει ηθοποιό.

Θα περίμενε κανείς να του είναι δύσκολο να διαλέξει αγαπημένο ανάμεσα στους τόσους χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει, αλλά όχι μόνο έχει ο Hans Landa του ‘Inglourious Basterds’ το προβάδισμα, αλλά είναι και ο καλύτερος χαρακτήρας που πιστεύει ότι θα γράψει ποτέ.

Ο Landa είναι ο καλύτερος χαρακτήρας που έχω γράψει ποτέ και μάλλον ο καλύτερος που θα γράψω ποτέ. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει όταν τον έγραφα, αλλά ήταν γλωσσολογική ιδιοφυία. Είναι ίσως ένας από τους λίγους Ναζί στην ιστορία που μπορούσε να μιλήσει άψογα Εβραϊκά

Ο σκηνοθέτης συνέχισε λέγοντας ότι είχε αρχίσει να ανησυχεί γιατί δεν ήταν σίγουρος ότι θα έβρισκε τον τέλειο Landa. Το σωστό κάστινγκ ήταν τόσο απαραίτητο, που αν δεν τον έβρισκε είχε αποφασίσει να αφήσει την ταινία να πάει στο καλό. “Τότε ήρθε ο Christoph Waltz και έγινε προφανές ότι είχα βρει τον κατάλληλο. Μπορούσε να κάνει τα πάντα. Ήταν εκπληκτικός και μας έδωσε πίσω την ταινία μας”. Ήταν σίγουρα γραφτό και για τον ίδιο τον Waltz, γιατί πήρε με το καλημέρα σας στην αμερικανική βιομηχανία, ένα Όσκαρ Β΄Αντρικού για τον ρόλο.

Μιλώντας για ηθοποιούς, ο Tarantino διατηρεί καλές σχέσεις με όσους έχει συνεργαστεί και έχει γενικώς τη φήμη του πολύ συνεργάσιμου σκηνοθέτη, αλλά υπάρχει μία απαίτηση για την οποία δεν κάνει πίσω. “Όταν σκηνοθετώ, τους πλησιάζω και συζητάμε, είναι πολύ προσωπικό. Δεν τους ουρλιάζω στο σετ από μακριά”. Αλλά;

Πρέπει να ξέρεις τον διάλογό μου απ’ έξω κι ανακατωτά. Οτιδήποτε άλλο και θα σε απολύσω και θα ξεκινήσω από την αρχή, γιατί δε με σέβεσαι. Τους πληρώνω για να λένε τον διάλογό μου. Αυτή είναι η δουλειά τους. Συμπαθώ τους ηθοποιούς μου, αλλά αγαπάω τους χαρακτήρες μου

Όσο για το αν υπολογίζει ποτέ να αποσυρθεί, αυτό ξεκαθάρισε ότι θα γίνει όταν κλείσει τις 10 ταινίες – υπόψιν ότι τα ‘Kill Bill’ τα υπολογίζει ως μία – κυρίως γιατί δεν πιστεύει ότι οι σκηνοθέτες γίνονται καλύτεροι όταν μεγαλώνουν και δε θέλει να φτιάξει “καμιά πατάτα” κάπου αργότερα. Εάν όμως νιώσει πως έχει ακόμα μία ιστορία να πει στα 75 του, θα το κάνει.

Αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί μας, αφαιρώντας τις συνεργασίες του στα ‘Sin City’ και ‘Grindhouse’, μένουν δύο μόνο ακόμα ταινίες. Μη μας λες τέτοια, Quentin.