ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

‘Love & Friendship’: Δεν έχεις δει αστειότερη Jane Austen και καλύτερη Kate Beckinsale

Μία ταινία εποχής που θα κερδίσει και τους πιο δύσκολους για το είδος.

Μέσα στα αναπόφευκτα ραντεβού δημιουργών με ιστορίες, θα έπρεπε να είχα υπολογίσει ότι κάποια στιγμή θα έπιανε κι ο Stillman την Jane Austen. Πρακτικά η ελίτ της Νέας Υόρκης με την οποία έχει ασχοληθεί στο παρελθόν απέχει πολύ απ’ την ωστενική ελίτ, στο γενικότερο πλαίσιο όμως της φόρμας που δίνουν και οι δύο για μια κωμική ματιά στον δηθενισμό τους, έχουν πολλά κοινά σημεία. Οπότε τι μπορεί να βγει τελικά μέσα από μια τέτοια συνάντηση;

Μπορεί να μη σου είναι εύκολο να φανταστείς Jane Austen χωρίς το απαραίτητο ρομάντσο, αλλά οι φαν της συγγραφέως ξέρουν ότι κατά τη μεταφορά των έργων της στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη, πολλές φορές έχουμε απώλειες όσον αφορά την κριτική της ματιά σε μια κοινωνία που επηρέασε τόσο πολύ τη δουλειά της, κυρίως για χάρη της έμφασης στα μεγάλα λαβ στόρι.

Στην ιστορία της λαίδης Susan Vernon λοιπόν, που δεν έχει ίχνος κλασικού ρομάντσου γιατί το μόνο που ενδιαφέρει την πρωταγωνίστριά της είναι η τσέπη και οι ανάρμοστες σχέσεις της, ο Whit Stillman μπορεί να αναδείξει την αστειότερη πλευρά της Austen και μάλιστα στο σημείο του ξεκαρδιστικού.

Δεν υπήρχε περίπτωση να το είχε πετύχει βέβαια χωρίς την κατάλληλη Susan και τώρα θα σου πω υπεύθυνα ότι ο μικροντόρος από τον Τύπο για τον Ρόλο Καριέρας της Kate Beckinsale, παραήταν υπόγειος για να δικαιώσει την ερμηνεία της. Η ηθοποιός αποδίδει τόσο απολαυστικά τη συμφεροντολόγα, την τόσο πλήρως αποδεσμευμένη από την πραγματικότητα Susan και τον δύσκολο, φλεγματικό διάλογο του σεναρίου, που δεν ξέρω, πού απευθύνομαι για να τη θυμηθούν την περίοδο των βραβείων;

Ειδική μνεία και για τον Tom Bennett στον ρόλο του πλούσιου υπέρβλακα Sir James Martin, του οποίου η αντίδραση στην ύπαρξη μπιζελιών κλέβει την παράσταση. Είχε ξαναδεί άραγε ποτέ του; Δε θα μάθουμε.

Η κατακλείδα λέει ότι είτε είσαι φαν της Austen, είτε προσπαθείς να την αποφεύγεις για να μη δεις μια απ’ τα ίδια, το ‘Love & Friendship’ θα σου φτιάξει τη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Whit Stillman: Ο Νεοϋορκέζος μετρ και η τέχνη της επιβίωσης