ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Τι Νύχτες Πρεμιέρας να δεις σήμερα: Πέμπτη 21/9

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν κι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Κάθε μέρα το PopCode θα ξεχωρίζει 5 ταινίες από το πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας.

***

Μέρα 1η για τις Νύχτες Πρεμιέρας. Όταν διαβάζεις αυτές τις γραμμές έχει ήδη γίνει η πρεμιέρα με τo ‘Wonderstruck’ του Todd Haynes, τον σκηνοθέτη του θρυλικού ‘Carol’ που επιστρέφει με δύο παράλληλες ιστορίες δύο παιδιών που το σκάνε από το σπίτι τους, σε δύο εντελώς διαφορετικές εποχές. Το είδαμε στις Κάννες και είναι ιδανική ταινία για να κόψει την κορδέλα του φετινού Φεστιβάλ της Αθήνας.

Προς το παρόν, πάμε να δούμε τα SOS της πρώτης μέρας:

DINA/ΝΤΙΝΑ (2017, ΗΠΑ, 101′)

Σκηνοθεσία: Αντόνιο Σαντίνι, Νταν Σικλς

Η Ντίνα και ο Σκοτ, αμφότεροι αυτιστικοί υψηλής λειτουργικότητας, δίνονται ολοκληρωτικά στην κάμερα, προτού δοθούν οριστικά ο ένας στον άλλον. Το αποτέλεσμα είναι το πιο αναπάντεχο και ειλικρινές ρομάντζο που ευλόγησε τελευταία τη μεγάλη οθόνη. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Σάντανς.

Είσοδος ελεύθερη.

CITY OF GHOSTS (2017, ΗΠΑ, 90′)

Σκηνοθεσία: Μάθιου Χάινεμαν

Επικυρηγμένοι από τον ISIS και με τις ζωές των συγγενών τους σε θανάσιμο κίνδυνο, μια ομάδα Σύρων δημοσιογράφων αντιστέκεται στο Ισλαμικό κράτος, διοχετεύοντας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ντοκουμέντα φρίκης που καταγράφουν τις αποτρόπαιες πρακτικές των τζιχαντιστών. Ήδη πολυβραβευμένο, το θαρραλέο φιλμ του Χάινεμαν ξετυλίγεται με τη λογική ενός κατασκοπικού θρίλερ και αποτελεί ένα από τα φαβορί για το επόμενο Όσκαρ Ντοκιμαντέρ.

THE MISFITS (1961, ΗΠΑ, 125′)

Σκηνοθεσία: Τζον Χιούστον

Μια περιθωριακή ομάδα καουμπόηδων διασταυρώνεται με τη μοναχική πορεία μιας πρόσφατα χωρισμένης γυναίκας που ζητά αγάπη και αποδοχή. Ένα μελαγχολικό και ελεγειακό ρέκβιεμ για τους υπέροχους losers του κόσμου με πρωταγωνιστές τους Κλαρκ Γκέιμπλ, Μέριλιν Μονρό και Μοντγκόμερι Κλιφτ στις τελευταίες κινηματογραφικές παρουσίες τους.

WHITE MATERIAL (2009, ΓΑΛΛΙΑ, 106′)

Σκηνοθεσία: Κλερ Ντενί

Σε μια αδιευκρίνιστη γωνιά της Αφρικής, η οποία τελεί υπό καθεστώς εμφυλίου αναβρασμού και κάθε ξενικό στοιχείο θεωρείται ανεπιθύμητο, μια περήφανη Ευρωπαία στέκει να υπερασπιστεί το σπίτι και τα εδάφη της, αγνοώντας τον αιματηρό κλοιό που σφίγγει γύρω της. Η εντυπωσιακής δύναμης Ιζαμπέλ Ιπέρ πρωταγωνιστεί και η σκηνοθεσία της Ντενί καθηλώνει στην ταινία που οι New York Times συμπεριέλαβαν πρόσφατα ανάμεσα στις κορυφαίες της τελευταίας δεκαπενταετίας.

MOST BEAUTIFUL ISLAND (2017, ΙΣΠΑΝΙΑ/ΗΠΑ, 80′)

Σκηνοθέτης: Άνα Ασένσιο

Προσπαθώντας να επιβιώσει στο αφιλόξενο περιβάλλον της Νέας Υόρκης, η Λουσιάνα δέχεται να παρευρεθεί σε ένα κοκτέιλ πάρτι έναντι αδράς αμοιβής. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι σύντομα θα λάβει μέρος σε ένα διεστραμμένο παιχνίδι ζωής και θανάτου. Σκηνοθέτις, σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια αυτής της άγριας βόλτας στη σκοτεινή πλευρά, η Ασένσιο ενώνει όνειρα και εφιάλτες της αδυσώπητης μεγαλούπολης σε ένα ντεμπούτο που παίζει δεξιοτεχνικά με τις προσδοκίες του κοινού. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του SXSW.