OSCARS

15 ταινίες που δεν είχες ιδέα ότι κέρδισαν Όσκαρ

Και δεν θα παίρναμε πίσω κανένα.

Όταν σκέφτεσαι Όσκαρ, σκέφτεσαι Κασαμπλάνκες, Λίστες του Σίντλερ και Τελευταίους Αυτοκράτορες. Δεν σκέφτεσαι το ‘Suicide Squad’ που το σήκωσε πέρσι για Μακιγιάζ, ούτε τους ‘Πειρατές της Καραϊβικής’ για τα Καλύτερα Εφέ.

Τα Όσκαρ, όμως, είναι κάτι παραπάνω από τις μεγάλες κατηγορίες τους. Οι μικρότερες τεχνικές ή μουσικές κατηγορίες τιμούν καλλιτέχνες και ειδικούς στον τομέα τους, σε ταινίες που δεν θα υπολόγιζες ποτέ ότι θα έβλεπες να βραβεύονται στη μεγάλη τελετή.

Και αν οι ταινίες που αναφέραμε πιο πάνω θα έμπαιναν στις μεγάλες κατηγορίες μόνο αν η Ακαδημία ψήφιζε συλλογικά μέσα σε σύννεφα ύποπτου καπνού, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε στηρίξει στο παρελθόν τις πιθανότητες που φαινόταν να έχει το ‘Deadpool’ για αλεξιπτωτιστικό drop εν μέσω ‘Moonlight’ και ‘Arrival’ στις υποψηφιότητες Διασκευασμένου Σεναρίου/Ταινίας μετά από τις προτάσεις των αντίστοιχων σωματείων, ή ότι δεν χαμογελάσαμε με τη φετινή υποψηφιότητα του ‘Logan’.

Παρακάτω θα βρεις μια λίστα ταινιών που δεν θα μάντευες ότι, εκτός από την επιτυχία τους στα ταμεία, έχουν και ένα (ή και περισσότερα) αγαλματίδια στο βιογραφικό τους.

Οσκαρικός μήνας και είμαστε καρφωμένοι στο κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD. 85 οσκαρικές ταινίες από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και το βράδυ της τελετής που θα απολάυσουμε ζωντανά και αποκλειστικά από την COSMOTE TV.

Harry & The Hendersons

Πριν περάσει στον κινηματογράφο και κερδίσει το 1ο του Όσκαρ για το ‘American Werewolf in London’, ο θρυλικός make-up artist Rich Baker είχε κερδίσει ένα Emmy στα ‘70s για το ‘The Autobiography of Miss Jane Pittman’. Ο ‘Χάρι, ο Απίθανος’ του έδωσε 1 από τα 7 Όσκαρ του. Το CGI ωστόσο, όπως έχει σχολιάσει και ο ίδιος, σκοτώνει αργά την τέχνη του.

Βραβεία: Καλύτερο Μακιγιάζ

Pearl Harbor

Μέχρι την καλοκαιρινή κινηματογραφική σεζόν του 2016, τα πρωτεία του χειρότερου μπλοκμπαστερικού καλοκαιριού κρατούσε το ρόστερ του 2001. Έχουμε και αποδείξεις και ονόματα. Το ‘Pearl Harbor’ ήταν ανάμεσα στους θύτες, αλλά δεν έφυγε παραπονεμένο από την τελετή.

Βραβεία: Καλύτερα Ηχητικά Εφέ

Speed

H κορύφωση της σωστής ποπκορνίλας. Πριν από το ‘Matrix’ και τα 4 Όσκαρ του, ο Keanu Reeves είχε ήδη μια οσκαρική ταινία στο ενεργητικό του.

Βραβεία: Καλύτερο Ηχητικό Μιξάζ, Καλύτερα Ηχητικά Εφέ

The Golden Compass

Για όλους τους φαν του Philip Pullman που στήσαμε γλέντι όταν ανακοινώθηκε η μεταφορά του ‘Golden Compass’ στη μεγάλη οθόνη, το τελικό αποτέλεσμα της ταινίας θα είναι πάντα ένα μαχαίρι στη nerdy καρδιά μας. Ήταν μεγάλη απογοήτευση, ειδικά γιατί όλα τα σωστά υλικά φαίνονταν να είναι εκεί. Το εκδοτικό γεγονός του ‘17, η έναρξη της νέας τριλογίας του συγγραφέα με το ‘Book of Dust’, ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν.

Βραβεία: Καλύτερα Οπτικά Εφέ

RoboCop

Άκου τα βήματά του και προσπάθησε να μην κουνήσεις το κεφάλι ρυθμικά.

Βραβεία: Καλύτερα Ηχητικά Εφέ

The Exorcist

Μαζί με την επιστημονική φαντασία, τη φαντασία σκέτο, τους υπερήρωες και τις κωμωδίες, τον οσκαροδιώχτη έχουν και τα θρίλερ. Μία από τις εξαιρέσεις ήταν ο ‘Εξορκιστής’, με νίκες για τον σεναριογράφο William Peter Blatty, αλλά και τους Robert Knudson και Christopher Newman για τη δουλειά τους στον ήχο (η κατηγορία μεταγενέστερα έσπασε σε μικρότερες). Η ταινία είχε συνολικά 10 υποψηφιότητες.

Βραβεία: Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο, Καλύτερος Ήχος

Men in Black

Άλλο ένα Όσκαρ για τον Rick Baker.

Βραβεία: Καλύτερο Μακιγιάζ

Back to the Future

Great Scott! Τέσσερις υποψηφιότητες για το ‘Back to the Future’ – ανάμεσά τους και Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο για τον Robert Zemeckis και τον Bob Gale – μία στο τσεπάκι του.

Βραβεία: Καλύτερα Ηχητικά Εφέ

U-571

Από εμάς έχει πάρει βραβείο ως μία από τις πιο ανιστόρητες ιστορικές ταινίες έβερ. Από την Ακαδημία πήρε ένα Όσκαρ.

Βραβεία: Καλύτερα Ηχητικά Εφέ

Spider-Man 2

Δεκαπέντε σχεδόν χρόνια και έναν σκασμό spandex μετά, είναι ακόμα (και θα είναι για πάντα) μία από τις αγαπημένες μας υπερηρωικές ταινίες. Εκτός από το βραβείο που κέρδισε, το ‘Spider-Man 2’ είχε υποψηφιότητες και στις κατηγορίες ήχου.

Βραβεία: Καλύτερα Οπτικά Εφέ

Indiana Jones and the Temple of Doom

Το ‘Raiders of the Lost Ark’ πήρε 4 Όσκαρ από τις 9 υποψηφιότητές του και το ‘Last Crusade’ 1 από τις 3 του υποψηφιότητες. Το μεσαίο παιδί πήρε 1 Όσκαρ από τις 2 του υποψηφιότητες. Η άλλη του κατηγορία ήταν προφανώς αυτή του Καλύτερου Σάουντρακ, μία από τις συνολικά 51 του υποψηφιότητες του John Williams. Ο τεράστιος συνθέτης είναι αυτή τη στιγμή το πρόσωπο (εν ζωή) με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των Όσκαρ.

Βραβεία: Καλύτερα Οπτικά Εφέ

Star Trek (2009)

Η πρώτη ταινία του ανανεωμένου ‘Star Trek’ franchise κέρδισε τις εντυπώσεις για τη δουλειά της ομάδας του μακιγιάζ, αλλά το ‘Beyond’ που ακολούθησε επτά χρόνια αργότερα με μια υποψηφιότητα στην ίδια κατηγορία χάρη στα 50 διαφορετικά είδη εξωγήινων που φτιάχτηκαν από το τίποτα, έχασε από το ‘Suicide Squad’. Δεν μπλέκεις με το λουκ κατατεθέν της Harley Quinn.

Βραβεία: Καλύτερο Μακιγιάζ

Death Becomes Her

Τα έβαλε με το ‘Batman Returns’ και το ‘Aliens 3’ και βγήκε νικητής. Η Industrial Light & Magic που επιμελήθηκε τα εφέ του ‘Death Becomes Her’ ιδρύθηκε από τον George Lucas όταν ξεκινούσε την παραγωγή των ‘Star Wars’, ενώ υπήρξε και το πρώτο σπίτι της Pixar.

Βραβεία: Καλύτερα Οπτικά Εφέ

Batman

Η Gotham των Anton Furst και Peter Young είναι εμβληματική και το Όσκαρ που τους χάρισε πολύ δίκαιο.

Βραβεία: Καλύτερη Σκηνογραφία

Beetlejuice

Πόσο πιο χαρακτηριστικό μπορεί να γίνει ένα λουκ από αυτό του Micheal Keaton ως Beetlejuice; Η ταινία κέρδισε τη μοναδική κατηγορία στην οποία ήταν υποψήφια.

Βραβεία: Καλύτερο Μακιγιάζ