OSCARS

Όσκαρ: Οι 26 ταινίες που πρέπει να ξέρεις πριν τη μεγάλη βραδιά

Συγκεντρώσαμε όλες τις ταινίες που έχουν buzz για υποψηφιότητες και τις χωρίσαμε σε αυτές που μπορείς να δεις τώρα, σε αυτές που περιμένουμε σύντομα και σε αυτές που θέλουμε να έρθουν στην Ελλάδα.

Με φόρα από τις Χρυσές Σφαίρες και την τελετή να βρίσκεται μόλις κάτι παραπάνω από έναν μήνα μακριά, φτιάξαμε την απαραίτητη Όσκαρ λίστα με όσες ταινίες *ακούγονται* και μπορείς ήδη να δεις στον κινηματογράφο, όσες περιμένουμε με ανυπομονησία να έρθουν στην Ελλάδα, και όσες έχουν ελπίδες για κάποιες από τις κατηγορίες.

ΕΧΟΥΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ

La La Land

Οι Χρυσές Σφαίρες δεν είναι ακριβώς προπομπός των Όσκαρ, αλλά δεν είναι τα 7 αγαλματίδια που απέσπασε το ‘La La Land’ ο βασικός λόγος που προβλέπουμε κάμποσα αγαλματίδια και τον Φλεβάρη. Από την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας, η ταινία ακούγεται σταθερά εδώ και μήνες για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Α΄Γυναικείο και τις μουσικές κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Η παντοτινή ευφορία του ‘La La Land’

Arrival

Αφ’ ενός το sci-fi δεν έχει πολύ καλό ιστορικό με τα Όσκαρ, αφ’ ετέρου το ‘La La Land’ έχει προβάδισμα επειδή σχετίζεται με την ίδια τη βιομηχανία και ξέρουμε πόσο τα λατρεύει αυτά η Ακαδημία. Τις υποψηφιότητές του για Καλύτερη Ταινία, Καλύτερο Σκηνοθέτη και Α΄Γυναικείο όμως, μπορούμε να τις περιμένουμε #TeamAmyAdams.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Γιατί το ‘Arrival’ του Denis Villeneuve δεν λέει να ξεκολλήσει από το κεφάλι μας

Lion

Η Weinstein Company είναι σε μεγάλους μπελάδες τα τελευταία χρόνια, με κάμποσες κυκλοφορίες που αλλιώς τις υπολόγιζαν κι αλλιώς τους βγήκαν και την επιρροή του πρώην μυδραλιοβόλου Harvey Weinstein στα μέλη της Ακαδημίας να έχει φθαρεί, αλλά το ‘Lion’ έχει ακόμα ελπίδες για κάποιες υποψηφιότητες. Κινείται σε μια δοκιμασμένη και τυποποιημένη συνταγή χωρίς να είναι και ακριβώς ξεπατικωσούρα, και παρά τη χασούρα του Dev Patel και της Nicole Kidman μέχρι στιγμής σε άλλα βραβεία, το buzz τους για Β΄Ανδρικό και Β΄Γυναικείο αντίστοιχα δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί.

Deadpool

Πριν μας δείρεις μάθε ότι όχι, δεν ήταν οι υποψηφιότητές του στις Χρυσές Σφαίρες που το βάζει στη λίστα μας, οι Σφαίρες είχαν και το ‘Tourist’ κάποτε άλλωστε. Μάθε όμως επίσης ότι είναι αισίως υποψήφιο και για τα βραβεία της Ένωσης Σεναριογράφων Αμερικής (Writers Guild of America) για Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο και για τα βραβεία την Ένωση Παραγωγών Αμερικής (Producers Guild of America) για Καλύτερη Ταινία. Γιατί μας νοιάζουν αυτά τα βραβεία με έμφαση σε εκείνα των παραγωγών; Γιατί παραδοσιακά οι υποψηφιότητές τους έχουν αποδειχτεί καλά προγνωστικά για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το ‘Deadpool’ και άλλες 23 ταινίες στα best of του PopCode για το ’16
Deadpool: 9 πράγματα που θέλουμε να δούμε στα σίκουελ

Nocturnal Animals

Επιστροφή του Tom Ford μετά το ντεμπούτο του με το ‘A Single Man’ και κάμποσος ντόρος για Amy Adams, Michael Shannon και Aaron Johnson-Taylor. Ο δεύτερος κάποια στιγμή θα δικαιωθεί αλλά μάλλον όχι εδώ, ο τρίτος έκανε κάποια θυσία στην πανσέληνο γιατί δεν περίμενε κανείς τη Χρυσή του Σφαίρα, και γενικά πάντα #TeamAmyAdams.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Μια μικρή γεύση του ‘Nocturnal Animals’ από την ανταπόκρισή μας στο Φεστιβάλ Βενετίας

Silence

Martin Scorsese και Andrew Garfield ακούγονταν για Σκηνοθεσία/Ταινία και για Α΄Ανδρικό πριν καν το φιλμ κάνει πρεμιέρα, ενώ ο Liam Neeson έχει ακόμα κάποιες ελπίδες για Β΄Ανδρικό, αν και θα περίμενε κανείς να είναι περισσότερες μετά την προβολή. Καινούριος Scorsese είναι αυτός όμως, δες το ανεξαρτήτως Όσκαρ.

I, Daniel Blake

Αν σκοράρει υποψηφιότητα θα είναι από τις εκπλήξεις της χρονιάς, αλλά και στις περσινές κατηγορίες είδαμε (ευχάριστα) πράγματα που δεν περιμέναμε. Μιλάμε πάντα για Καλύτερη Ταινία και τίποτε άλλο. Ό,τι και να γίνει, παραμένει ανάμεσα στις δικές μας αγαπημένες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το ‘I, Daniel Blake’ τρέμει από αγανάκτηση

Paterson

Καινούριο κομψοτέχνημα από Jim Jarmusch με Adam Driver σε ερμηνεία παρομοίου buzz μιας sleeper-hit ταινίας, που όσο καιρό κυκλοφορεί, τόσο περισσότερο αρέσει. Διόλου περίεργο να βρει τη θέση του ανάμεσα στους υπόλοιπους του Α΄Ανδρικού, ειδικά φέτος που η κατηγορία δεν έχει τεράστια ονόματα άλλων ετών.

Captain Fantastic

Άλλη μία δύσκολη, αλλά όχι και τόσο απίθανη υποψηφιότητα Α΄Ανδρικού για τον Viggo Mortensen στη δεύτερη, πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά του Matt Ross. Ένας από τους φρέσκους σκηνοθέτες που θα βρίσκονται στο radar μας για το επόμενο διάστημα. Δυνατό και για υποψηφιότητα Πρωτότυπου Σεναρίου.

Toni Erdmann

Βουρ για Όσκαρ Ξενόγλωσσης και θα είναι για πάντα κρίμα που η Ακαδημία δίνει τόσο σπάνια την αναγνώριση που πρέπει στους ηθοποιούς αυτών των ταινιών, γιατί η Sandra Hüller δίνει ρέστα στον ρόλο της Ines.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το ‘Toni Erdmann’ είναι η πιο φιλόδοξη κωμωδία που θα δεις

The Salesman

Μοναδικός ανταγωνιστής του ‘Toni Erdmann’ μιας που το ‘Elle’ και το ‘Neruda’ βρέθηκαν εκτός shortlist, με την παρουσία του στις Κάννες να είναι από τις πολύ δυνατές της χρονιάς.

Ο Αστακός

Πέρα από το παπούτσι από τον τόπο μας του πράγματος, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου θα είναι σύντομα υποψήφιοι για Πρωτότυπο Σενάριο και εμείς θα κάνουμε happy dance στο γραφείο.

Hacksaw Ridge

Αντίθετα με τις Χρυσές Σφαίρες που έχουν φερθεί πιο φιλικά στον Mel Gibson μετά τα σκάνδαλά του, η Ακαδημία – εκτός απροόπτου – δεν προβλέπεται να τιμήσει το ‘Hacksaw Ridge’ στις μεγάλες κατηγορίες, παρότι κάτι είχε πάρει το αυτί μας κάποια στιγμή για Σκηνοθεσία. Είναι όμως πολύ πιθανόν να βρεθεί στην κατηγορία Μοντάζ και σε ακόμα πιο τεχνικές κατηγορίες, όπως Ηχητικό Μοντάζ και άλλες. Επειδή όμως αναφέραμε την Ένωση Παραγωγών και τη σημασία της και στο ‘Deadpool’, το ‘Hacksaw Ridge’ είναι κι αυτό ανάμεσα στις υποψηφιότητές τους. Ποτέ δεν ξέρεις;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Με τον ‘Αντιρρησία Συνείδησης’, ο Mel Gibson επιστρέφει αναζητώντας την πίστη μέσα από την ακραία βία

The Jungle Book

Το ‘Jungle Book’ ακουγόταν για καιρό ακόμα και ως outsider για ένα slot ανάμεσα στις Καλύτερες Ταινίες. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει – και είχε πάντα και απειροελάχιστες πιθανότητες ούτως ή άλλως αν θες τη γνώμη μας – αλλά είναι το φαβορί για πολλά τεχνικά βραβεία, με πρώτα και καλύτερα τα εφέ. Μεγάλος αντίπαλός του το ‘Doctor Strange’ με τα εντυπωσιακά ινσεψιονίστικα γραφικά του, αλλά και το ‘Rogue One’ που κερδίζει από την τόσο κοντινή στην ψηφοφορία κυκλοφορία του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

To ‘Jungle Book’ είναι η πιο εντυπωσιακή ταινία που μπορείς θα δεις αυτήν την εβδομάδα στο σινεμά

Zootopia

Σιγουράκι για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Animation, σε μια κατηγορία που φέτος θα έχει μόνο καλές ταινίες. Στο μεταξύ, δες και το ‘Kubo and the Two Strings’ αν σου ξέφυγε. Θα είναι κι αυτό υποψήφιο για animation, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό, απλά δες το.

Moana

Η κλασική (και πετυχημένη) συνταγή της ‘Moana’ δε θα πάρει φέτος το Καλύτερο Animation λόγω ανταγωνισμού, αλλά το ‘How Far I’ll Go’ του Lin Manuel Miranda είναι το μοναδικό που θα ζορίσει το ‘City of Stars’ του ‘La La Land’ στην κατηγορία Τραγουδιού. Δύσκολα δε θα το σιγοτραγουδάς μετά την προβολή σου. Και μιας που μιλάμε για τη συγκεκριμένη κατηγορία, δες το ‘Sing Street’ και άκου τα τραγούδια (‘Drive It Like You Stole It’1!11!1) που σε οποιαδήποτε άλλη χρονιά χωρίς Miranda/’La La Land’ θα είχαν επικρατήσει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι καλύτερες ταινίες animation που είδαμε φέτος

13th

Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της Ava DuVernay (‘Selma’, ‘Queen Sugar’) και Netflix για τον δυσανάλογα τεράστιο εγκλεισμό του μαύρου πληθυσμού στις φυλακές της Αμερικής. Το φαβορί για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Hell or High Water

Πόσο πολύ θα χαρούμε αν αυτό το little movie that could βρεθεί ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Καλύτερη Ταινία. Πόσο. Ελπίδες και για τον Jeff Bridges για υποψηφιότητα Β΄Ανδρικού. Και υποψηφιότητα Σκηνοθεσίας για David Mackenzie. Και Πρωτότυπο Σενάριο. Γενικά ό,τι πάρεις, καλό είναι.

Πρεμιέρα: 19 Ιανουαρίου

Jackie

Το καλύτερο εξαγόμενο προϊόν της Χιλής λέγεται Pablo Larraín και μία από τις καλύτερες γυναικείες ερμηνείες της χρονιάς είναι αυτή της Natalie Portman ως Jackie Kennedy. O πρώτος δε νομίζουμε να μπει στους εκλεκτούς σκηνοθέτες για φέτος, αλλά σίγουρα η Portman θα φλερτάρει πολύ στενά με το αγαλματίδιο.

Πρεμιέρα: 26 Ιανουαρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Μια γεύση του ‘Jackie’ από την ανταπόκρισή μας στο Φεστιβάλ Βενετίας

Moonlight

Φαβορί μεγατόνων. Κλειδωμένη υποψηφιότητα για Καλύτερη Ταινία, σχεδόν σίγουρη υποψηφιότητα Καλύτερου Σκηνοθέτη για Barry Jenkins, σιγουράκι υποψηφιότητα για Mahershala Ali για Β΄Ανδρικό. Χώρια από Διασκευασμένο Σενάριο, Β΄Γυναικείο, Φωτογραφία.

Πρεμιέρα: 26 Ιανουαρίου

Manchester By The Sea

Το έτερο φαβορί μεγατόνων για τις ίδιες κατηγορίες με το ‘Moonlight’, με εξαίρεση το Β΄Ανδρικό που σ’ αυτήν την περίπτωση είναι Α΄Ανδρικό με τον Casey Affleck να συζητιέται ως σιγουράκι από την περσινή προβολή της ταινίας στο Sundance.

Πρεμιέρα: 16 Φεβρουαρίου

Hidden Figures

Εδώ μιλάμε περισσότερο για τις κατηγορίες υποκριτικής, Α΄Γυναικείου για την Taraji P. Henson και Β΄Γυναικείου για την Octavia Spencer. Η δεύτερη θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες σε μια χρονιά χωρίς την Viola Davis στον λαιμό της. Αρκετές πιθανότητες και για υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας ή/και Τραγουδιού και Διασκευασμένου Σεναρίου, με αβαντάζ τον crowd-pleasing χαρακτήρα της ταινίας που έφερε περισσότερα στο box office κι απ’ όσα περίμεναν οι παραγωγοί.

Πρεμιέρα: 23 Φεβρουαρίου

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ

Fences

Και φτάσαμε στο φαβορί στον λαιμό της Spencer που λέγαμε πιο πάνω. Η Viola Davis αποφάσισε να τρέξει για Β΄Γυναικείο κι έτσι μπόρεσαν να ανασάνουν Emma Stone, Amy Adams, Natalie Portman και Ruth Negga. Το μόνο κακό είναι ότι θα στερηθούμε τη μάχη, αλλά τι να κάνουμε, θα το αντέξουμε. Μεγάλες επίσης πιθανότητες για υποψηφιότητες Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη/Α΄Ανδρικού για τον Denzel Washington και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Πρεμιέρα: –

20th Century Women

Dramedy από αυτές που αγαπάει η Ακαδημία. Αν υπήρχε δικαιοσύνη στον ντουνιά η Annette Benning θα είχε ήδη πάρει το Όσκαρ της και δε θα χρειαζόταν να απογοητευτούμε ξανά σε μια χρονιά με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό. Μέχρι να μετενσαρκωθούμε υπολογίζουμε θα το έχει πάρει.

Πρεμιέρα: –

Loving

Ταινία που ξεχώρισε στις Κάννες με πολύ κόσμο να έχει σίγουρη τη Ruth Negga (‘Preacher’, ‘Agents of S.H.I.E.L.D.) για το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού. Τελικά δεν της έκατσε ούτε στις Κάννες, ούτε στις Χρυσές Σφαίρες και με τέτοιον συνωστισμό δε θα της κάτσει ούτε στα Όσκαρ, αλλά το ‘Loving’ είναι διαμαντάκι που αξίζει να δεις, ο Jeff Nichols ένας σκηνοθέτης που αξίζει να παρακολουθείς και η Negga πρόσωπο που θα βλέπεις για χρόνια.

Πρεμιέρα: –

O.J. Made in America

Βασικός αντίπαλος του ‘13th’ για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, σε μια χρονιά που η καλλιτεχνική επανεξέταση της υπόθεσης του O.J. Simpson μέσα από τον φακό φυλετικού context και της κουλτούρας των σελέμπριτι, ήταν απόλυτα άχαστη στην επικαιρότητά της.

Πρεμιέρα: ΕΡΤ, κανόνισε την πορεία σου