ROCKY LEGACY

Ο σκηνοθέτης Ryan Coogler μας εξηγεί την πολύ προσωπική του έμπνευση για το ‘Creed’

Μιλήσαμε με τον 28χρονο σκηνοθέτη που έπεισε τον Συλβέστερ Σταλόνε να παραδώσει τη σκυτάλη του “Rocky” franchise.

Τον Ράιαν Κούγκλερ τον ακούσαμε πρώτη φορά πριν 2 χρόνια, όπως συνήθως γίνεται με νέους ελπιδοφόρους σκηνοθέτες, χάρη στο ντεμπούτο του που συγκλόνισε το κοινό του Σάντανς. To “Fruitvale Station”, βασισμένο στην αληθινή ιστορία της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός νεαρού μαύρου άντρα από έναν αστυνομικό το 2009, κέρδιζε βραβείο επιτροπής και κοινού στο Σάντανς, κηρύσοντας τον ερχομό τόσο του Κούγκλερ, όσο και του πρωταγωνιστή του φιλμ, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν.

Σκηνοθέτης και ηθοποιός επανενώθηκαν άμεσα για την αμέσως επόμενη ταινία του Κούγκλερ. Το “Creed”, η 7η ταινία στο franchise του Ρόκι Μπαλμπόα, και πρώτη εδώ και μια δεκαετία, Ίσως να φαινόταν παράξενη 2η ταινία για έναν νεαρό ελπιδοφόρο σκηνοθέτη κοινωνικού σινεμά, όμως αρκεί να τη δεις και όλα θα βγάλουν νόημα. Το “Creed” δεν ήταν μια ταινία που το στούντιο ήθελε να κάνει κι ο Κούγκλερ προσελήφθη, αντιθέτως είναι ένα έργο που ο ίδιος κυνήγησε και έπεισε τον Σταλόνε να κάνουν μαζί.

 

Όπως εξήγησε στη συνέντευξη που μας έδωσε πριν λίγες μέρες στο Λονδίνο, η σειρά ταινιών “Rocky” είναι για τον ίδιο κάτι πάρα πολύ προσωπικό, και αφορά σε μεγάλο βαθμό τον πατέρα του. Όλοι έχουμε μια προσωπική σύνδεση με τις ταινίες που βλέπαμε μεγαλώνοντας, και ο Κούγκλερ κατάφερε αυτή τη σύνδεση να τη μετατρέψει σε εξαιρετικό mainstream σινεμά.

Στο “Creed”, ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν παίζει τον Άδωνη, γιο του Απόλο Κριντ, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τον εαυτό του και την κληρονομιά του πατέρα του, κι έτσι τα αφήνει όλα πίσω και ταξιδεύει στη Φιλαδέλφεια για να βρει τον Ρόκι Μπαλμπόα και να του ζητήσει να γίνει προπονητής του. Κι ενώ είναι μια ταινία 100% πιστή στο πνεύμα και στην κληρονομιά του franchise, καταφέρνει να μας εισάγει στον κόσμο του Ρόκι Μπαλμπόα μέσα από τα μάτια μιας νέας γενιά ανθρώπων, ενός νεαρού ζευγαριού που είχε τον Ρόκι ως θρύλο- όπως κι εμείς.

 

Ο Κούγκλερ μας μίλησε για το προσωπικό του δέσιμο με το franchise, για το αγαπημένο του από όλα τα “Rocky”, για την σημασία της Φιλαδέλφεια, για τη συνεργασία με τον Σταλόνε, και για τη σημασία του να προσεγγίζει το θρύλο μέσα από μια νέα οπτική.

Η επόμενη ταινία του θα είναι το “Black Panther” για τη Marvel (μια φανταστική επιλογή τόσο για τον Κούγκλερ όσο και για τη Marvel) και ύστερα θα δουλέψει ξανά με τον Τζόρνταν σε μια ταινία για τα δημόσια σχολεία της Ατλάντα. Και φυσικά, κάπου μέσα σε όλα αυτά, θα υπάρξει αναμφίβολα και το “Creed 2”, ύστερα από την επιτυχία αυτού του φιλμ σε επίπεδο εισπράξεων, αποδοχής και κριτικής.

Ο Ράιαν Κούγκλερ είναι μόλις 29 χρονών.

 

*To “Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου” (“Creed”) βγαίνει στις αίθουσες στις 28 Ιανουαρίου από την Tanweer.