ΣΙΝΕΜΑ

Θα είναι το ‘Manchester by the Sea’ η ταινία του χειμώνα;

Μία από τις μεγάλες αγάπες των κριτικών από το περσινό Φεστιβάλ Sundance, μας έπεισε ήδη από το πρώτο του τρέιλερ.

Σε σύγκρουση γιγάντων είχε οδηγήσει η προβολή της καινούριας ταινίας του Kenneth Lonergan ‘Manchester by the Sea’ στο Φεστιβάλ Sundance, με τη Sony, τη Universal, τη Fox και τη Lionsgate να παλεύουν να αγοράσουν τα δικαιώματα διανομής. Μεγάλος νικητής ήταν τελικά το Amazon, που έβαλε την ταινία στην τσέπη με το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν δοθεί ποτέ για αγορά στο συγκεκριμένο φεστιβάλ (το ρεκόρ αυτή τη στιγμή το κρατάνε τα 17,5 εκατομμύρια του επερχόμενου ‘Birth of Nation’).

Λογικός ο ντόρος αφού ο Lonergan μας έχει συνηθίσει σε αριστουργήματα που κερδίζουν και την αγάπη του κοινού, αλλά και την προσοχή της Ακαδημίας. Μετράει δύο υποψηφιότητες Πρωτότυπου Σεναρίου για το ‘You Can Count on Me’ και το ‘Gangs of New York’, ενώ το ‘Margaret’ που έγραψε και σκηνοθέτησε μόλις συμπεριλήφθηκε στη λίστα του BBC Culture με τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα.

Τώρα καταπιάνεται με την επιστροφή ενός μοναχικού επιστάτη στην πόλη του Manchester, με την αφορμή του θανάτου του αδερφού του. Εκτός από τις υποχρεώσεις που καλείται να τακτοποιήσει, προκύπτει και η ανάγκη υιοθεσίας του γιου του αδερφού του, με τον οποίο μια φορά κι έναν καιρό μοιράζονταν μία ξεχωριστή σχέση που τώρα κινδυνεύει. Η ιστορία ξεκλειδώνεται μέσα από φλάσμπακ που εξηγούν τους λόγους που έφυγε από την πόλη του, τις σχέσεις με την οικογένειά του και τη διάλυση του γάμου του.  Επίσης, όσο το ‘Margaret’ ξεχώρισε εκτός των άλλων και για την αποτύπωση της Νέας Υόρκης, έτσι και το Manchester φαίνεται ότι θα έχει την ίδια μεταχείριση. Άλλος ένας λόγος για να ανυπομονούμε.

Ο τελευταίος όμως λόγος – εξαιρούμε την ερμηνεία του Casey Affleck που όλοι όσοι έχουν δει την ταινία της πλέκουν εγκώμια – που μετράμε τις μέρες μέχρι την πρεμιέρα, είναι και ο βασικός που έκανε τον Lonergan να θέλει να πει αυτή την ιστορία. Και οι άνθρωποι που δεν ξεπερνούν ποτέ τα τραύματά τους, όπως είπε, έχουν δικαίωμα σε μια ταινία. Όχι μόνο όσοι καταφέρνουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα.

* Το ‘Manchester by the Sea’ κυκλοφορεί στις 18 Νοεμβρίου στις αμερικανικές αίθουσες.