ΣΙΝΕΜΑ

Το τρέιλερ του ‘Trainspotting 2’ μας βυθίζει σε ’90s νοσταλγία

Η παλιοπαρέα από το Εδιμβούργο επιστρέφει τον Γενάρη κι εμείς επιστρέφουμε όλοι μαζί στο 1996.

Γρήγορα, σκέψου! Πότε είδες για πρώτη φορά το ‘Trainspotting’; Σε είχαν αφήσει να πας σινεμά ή ήσουν μικρός ακόμα; Θυμάσαι το σάλο που είχε γίνει; Μέχρι και να κατέβει η ταινία ζητούσαν διάφοροι συντηρητικοί, ποιος να το έλεγε πως 20 χρόνια θα ήταν ένα απόλυτο σημείο αναφοράς για τους σημερινούς 30+άρηδες. Έτσι είναι αυτά- δε μπορείς ποτέ να φανταστείς ποιο κομμάτι ποπ κουλτούρας θα σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά, απλώς ξυπνάς μια μέρα, 20 χρόνια μετά, και υπάρχει τρέιλερ για το σίκουελ και οι πάντες κλαίνε από συγκίνηση.

Κάπως έτσι ήταν το σημερινό πρωινό. Είναι άλλο να ξέρεις ως πληροφορία πως ετοιμάζεται σίκουελ για μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες των ’90s κι άλλο να στο δείχνουν, να το βλέπεις με τα μάτια σου, να έχεις τις πρώτες εικόνες, τους πρώτους ήχους, τις πρώτες ατάκες- και τα πρώτα πρόσωπα, ωριμότερα, αλλά ίσως όχι σοφότερα.

Το σίκουελ λοιπόν (με τον μάλλον περίεργο τίτλο ‘T2: Trainspotting’) βρίσκει όλη την παλιοπαρέα ξανά μαζί, κι όταν λέμε όλη, εννοούμε όλη. Όχι μόνο το καστ, που ξανασυστήνεται με φράσεις όπως “τι έκανες λοιπόν… όλα αυτά τα 20 χρόνια;” αλλά και οι άνθρωποι πίσω από την κάμερα. Ο Danny Boyle, οσκαρικός δημιουργός πλέον, σκηνοθετεί και πάλι, εκ νέου βασισμένος σε βιβλίο του irvine Welsh. Το σενάριο γράφει πάλι ο John Hodge και στην παραγωγή είναι πάλι ο Andrew Macdonald. Η τριάδα Boyle/Hodge/Macdonald είχε σημαδέψει το νεανικό αγγλικό σινεμά στη διάρκεια των ’90s με τα ‘Shallow Grave’ και ‘Trainspotting’ και είναι τόσο συγκινητικό να τους βλέπουμε να επανενώνονται 20 χρόνια μετά, όχι πλέον ως τρομερά παιδιά αλλά ως βετεράνοι δημιουργοί.

Η εμπειρία της ζωής που έχει περάσει στο ενδιάμεσο εντοπίζεται τόσο στους χαρακτήρες όσο και στο κοινό που τους κοιτά. Οι γνώριμοι ήχοι πλέον είναι ανατριχιαστικά callbacks. Η ατάκα πλέον είναι “choose facebook, twitter, instagram and hope that someone, somewhere, cares.” To τρέιλερ δεν προσπαθεί καν να δώσει μια ιδέα για το τι θα ‘συμβαίνει’ στην ταινία, αλλά δε χρειάζεται κιόλας. Έχουμε Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle και Kelly MacDonald ξανά μαζί μας, 20 χρόνια μετά, να προσπαθούν -ακόμα- να διαλέξουν ζωή.

Δείτε το τρέιλερ και ανατριχιάστε όλοι μαζί.

 

*Το ‘T2: Trainspotting’ βγαίνει στις αίθουσες τον Ιανουάριο, οπότε μπορείς να περιμένεις πολλές υπαρξιακές κρίσεις 30άρηδες να βαρέσουν κόκκινο κάπου εκεί γύρω. Ο Irvine Welsh να μας έχει καλά.