GAMES

Πιάσαμε πρώτοι στα χέρια μας το νέο Nintendo Labo

Το PopCode είχε την τύχη να ταξιδέψει στο HafenCity (Πόλη Λιμάνι) του Αμβούργου για την παρουσίαση του νέου Nintendo Labo. Η αποστολή μάλιστα ήταν υπόθεση πατέρα και γιου.

Το HafenCity, η συγκεκριμένη περιοχή του Αμβούργου που μας υποδέχτηκε για το event της Nintendo, αλλάζει εδώ και αρκετά χρόνια. Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις εργοτάξια, μπουλντόζες, γερανούς, αμέτρητους εργάτες. Το σχέδιο φιλόδοξο, φαίνεται όμως πως πετυχαίνει. Μέχρι το 2025 ο γάμος των παλιών τεράστιων τετράγωνων κόκκινων τούβλινων κτηρίων με τα νέα, πανέμορφης αρχιτεκτονικής, δημιουργήματα θα έχει πραγματοποιηθεί. Η Nintendo από τη μεριά της, το έχει πάει ανάποδα. Φέρνει το παλιό να ενωθεί και να συνυπάρξει με το νέο. Έχει κατασκευάσει μια εξαιρετική κονσόλα όπως είναι το Nintendo Switch και βάζει στο παιχνίδι χαρτόνια. Ναι, χαρτόνια.

Πάρε μια γεύση του τι έζησα παρέα με το γιο μου το Γιάννη στο Αμβούργο και επανερχόμαστε.

Βίντεο: Δήμητρα Μπαμπαδήμα

Το Nintendo Labo φαίνεται να μην είναι κάτι περισσότερο από χαρτόνια. Όταν όμως με έναν μαγικό τρόπο τα ενώνεις με την παιχνιδομηχανή σου, εκείνα παίρνουν ζωή. Το πιο ωραίο σε αυτή την ιστορία είναι πως η Nintendo καταφέρνει να εμπλέξει τους γονείς. Μέχρι τώρα αγόραζες μια κονσόλα, την έδινες στο παιδί σου και έπαιζε χωρίς να χρειαστεί την παραμικρή βοήθεια από σένα. Γιατί το παιδί σου είναι καλύτερο από σένα στα ηλεκτρονικά και το gaming.

 

Όχι τώρα όμως. Τώρα έχουμε πραγματική διάδραση. Με το Nintendo Labo θα κάτσεις με το παιδί και θα φτιάξετε μαζί τις πιο έξυπνες, όμορφες και καλοφτιαγμένες χαρτονένιες κατασκευές. Σου δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσεις μαζί του απλό προγραμματισμό, μηχανική, φυσική. Ρομποτάκια, καλάμι ψαρέματος, ένα σπίτι γεμάτο mini games, πιάνο, τιμόνι μοτοσυκλέτας και ένα κουτί που θα σε μεταμορφώσει σε ένα τεράστιο ρομπότ που διαλύει τα πάντα στο πέρασμά του.

 

Ό,τι φτιάχνεις, με τη βοήθεια πολύ αναλυτικών οδηγιών, το συνδέεις με την κονσόλα (είτε με την οθόνη, είτε με τα αποσπώμενα χειριστήρια) και αυτό ζωντανεύει.

 

Δεν είδα ούτε μία περίπτωση δυσλειτουργίας. Ό,τι φτιάχναμε, πετύχαινε, ανταποκρινόταν. Το Nintendo Switch με τη βοήθεια των αισθητήρων του και των δονήσεων των χειριστηρίων καταλαβαίνει κάθε φορά τι του λες να κάνει, σε τι θέλεις να μεταλλαχθεί και πάντα ανταποκρίνεται επιτυχώς. Make. Play. Discover.

 

Ξεκινάς απλά, διπλώνεις τα χαρτόνια, συναρμολογείς, ενώνεις, έτοιμος. Μετά παίζεις, αλλά πάλι δεν τελειώνεις εκεί. Ζωγραφίζεις τα χαρτόνια, κολλάς πάνω τους ό,τι διακοσμητικό θέλεις, το ρομποτάκι-αυτοκινητάκι σου γίνεται αράχνη, γάτα, μπουλντόζα, έτοιμο να συγκρουστεί με το δημιούργημα του φίλου που έχει κι αυτός το Nintendo Labo. Το πιάνο είναι γεμάτο οπές που κάθε φορά που βάζεις μια χαρτονένια μεγάλη βίδα, αυτό κάνει κάτι διαφορετικό. Το καλάμι, απόλυτα ρεαλιστικό, ψαρεύει πολύχρωμα ψάρια μέσα από την οθόνη (αν τσιμπάει τράβα!).

 

Το τιμόνι της μηχανής απίθανο με ένα γκάζι που πρέπει να το γυρίσεις για να τρέξει η μοτοσυκλέτα που βλέπεις στην οθόνη απέναντι σου. Μέσα στο σπιτάκι που θα κατασκευάσεις κατοικεί ένα πλάσμα με ανάγκες. Θα πρέπει να παίξεις μαζί του, να το ταΐσεις. Στο τέλος είδαμε το κουτί. Το μεγάλο τετράγωνο κουτί με τα σχοινιά που πρέπει να το περάσεις στην πλάτη σου. Το Switch συνδέεται με την τηλεόραση σου, οπότε τη δράση στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα την απολαύσεις από εκεί. Χτυπάς με τα χέρια σου τα κτήρια που βλέπεις μπροστά σου, κουνάς τα πόδια σου και περπατάς, ανοίγεις τα χέρια σου και πετάς, σκύβεις και γίνεσαι αυτοκίνητο που εκτοξεύει λέιζερ. Αν θες παλεύεις και με τον φίλο σου, αν έχει κι αυτός το kit.

 

Στο τέλος της παρουσίασης και του παιχνιδιού περάσαμε μια βόλτα από το Nintendo Garage. Δεν είχαμε δει όλες τις δυνατότητες ακόμα. Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού φτιάξαμε το σχήμα ενός ψαριού, το ρίξαμε μέσα στο χαρτονένιο πιάνο που όμως τώρα ήταν ενυδρείο (τι γίνεται;;;) και το ψάρι μας άρχισε να σπαρταράει. Το βάψαμε όπως θέλαμε, του βάλαμε και μάτια και το αφήσαμε να κολυμπήσει. Αργότερα βέβαια μπορεί να το πιάναμε με το καλάμι μας. Κι αυτό ήταν απλά ένα δείγμα. Συνδυάζοντας χαρτόνια και ιδέες μπορείς να δημιουργήσεις όσο σου επιτρέπει η φαντασία σου. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο ίντερνετ που σου δείχνουν αμέτρητες ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις με τη βοήθεια του Toy-Con Garage.

 

Αν σου σκιστεί το χαρτόνι, αν μετά από καιρό κάποιο κομμάτι δεν εφάπτεται καλά, θα μπορέσεις να βρεις τη λύση. Θα πάρεις ένα δικό σου χαρτόνι, θα το κόψεις, θα κολλήσεις, θα το φτιάξεις όπως πρέπει ώστε να λειτουργήσει. Γιατί μπορείς. H Nintendo ήταν πάντα υπέρμαχη του fun και το Switch ήταν ούτως ή άλλως μια φοβερή κονσόλα. Τώρα με το Labo το πήγε σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι μόνο το τεχνολογικό επίτευγμα. Είναι το ότι καταφέρνει να σε κάνει να περάσεις καλά κάνοντας πολλά διαφορετικά πράγματα από το να πατάς κουμπιά κοιτώντας μια οθόνη.

Ο γιος μου έχει πάθος με το gaming και γι’ αυτό δέχτηκα με χαρά να πάω στην παρουσίαση του Nintendo Labo. Όταν φύγαμε από το Αμβούργο τον ρώτησα γιατί έλαμπε (Labo, έλαμπε, έπρεπε) τόσο πολύ το πρόσωπο του. Μου είπε πως ήταν σαν να τον πήγα στη δική του Disneyland.

Το Nintendo Labo κυκλοφορεί στη χώρα μας μέσω του Variety Kit και του Robot Kit στις 27 Μαρτίου.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.