GAMES

Βοήθησε τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια στο ‘Sea Hero Quest’

Παίξε αυτό το ενδιαφέρον mobile game, κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό.

Το e-mail που κατέφθασε πριν 6 μέρες δεν ήταν μία ακόμα προσπάθεια προώθησης «προϊόντος» (από την Cosmote αυτή τη φορά). Διαβάζοντας ότι με το ‘Sea Hero Quest’, το mobile game που διατίθεται δωρεάν σε Android και iOS συσκεύες, παίζεις και βοηθάς τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια, χτυπήθηκαν ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες χορδές μου κι έχω έναν πολύ προσωπικό λόγο για να μου συμβεί αυτό αλλά δεν είναι ώρα για τέτοια.

Απλώς, δεν ήθελα να περάσω διεκπεραιωτικά ένα δελτίο τύπου, πριν σου γράψω οτιδήποτε σχετικό ήθελα πρώτα να το δοκιμάσω. Και να συνεισφέρω. Δες πως μπορείς να το κάνεις κι εσύ.

Πατέρας και γιος

Λοιπόν, το ‘Sea Hero Quest’ αναπτύχθηκε από την βρετανική ομάδα Glitchers, με τη συνεργασία των Alzheimer’s Research UK, University College London και University of East Anglia και χρηματοδότηση της Deutsche Telecom.

 

Το παιχνίδι έχει φτιαχτεί ώστε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την κατάρα της άνοιας, μίας πάθησης που τη γνωρίζουμε εδώ και χρόνια αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως και γιατί προκαλείται, ποιους χτυπάει και, προφανώς, δεν μπορούμε να βρούμε θεραπεία. Το παρακάτω βίντεο τα εξήγει όλα πολύ καλύτερα από μένα.

 

Δεν θέλω να σε πήξω με νούμερα, με ο,τιδήποτε πολύπλοκο. Το μόνο που πιθανώς χρειάζεται να μάθεις είναι πως αν το κατεβάσεις, όσο περισσότερο παίξεις τόσο περισσότερο βοηθάς την επιστημονική κοινότητα, παρέχεις δεδομένα που η “κανονική” έρευνα θα απαιτούσε χρόνια για να αποκτηθούν. Για σένα, για μένα, για τον δίπλα, είναι μερικά λεπτά από τον χρόνο μας, τα οποία, στην τελική, περνούν και διασκεδαστικά.

Γιατί, πράγματι, το ‘Sea Hero Quest’ είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον mobile game, απλό στη σύλληψη, προσιτό στους πάντες αλλά, κι αυτό το λέω για τους hardcore παίκτες, με ικανοποιητική καμπύλη δυσκολίας ώστε να σε προκαλεί.

 

Ο πατέρας, ένας μεγάλος θαλασσοπόρος, είδαν πολλά τα μάτια του στη περιπετειώδη διαδρομή του. Όμως οι μνήμες που χαράχτηκαν στο μυαλό του δεν ήταν ανεξίτηλες, άρχισαν να σβήνουν σιγά-σιγά γιατί χτυπήθηκε από άνοια. Ο γιος του, λοιπόν, προσπαθεί να τις επαναλάβει, μία προς μία, για να τις θυμηθεί ο θαλασσόλυκος, να μην χαθούν.

 

Το ‘Sea Hero Quest’ στηρίζεται στον προσανατολισμό (ένα από τα πρώτα πράγματα που χτυπάει η ασθένεια), στη μνήμη (εδώ κι αν βαράει…), στ’ αντανακλαστικά και στην παρατηρητικότητα. Οι 5 περιοχές χωρίζονται σε πολλές μικρότερες πίστες, όπου συνήθως απομνημονεύεις έναν χάρτη και προσπαθείς να περάσεις τα checkpoints με τη σειρά, ρίχνεις φωτοβολίδες σε συγκεκριμένα σημεία, αποφεύγεις εμπόδια και φωτογραφίζεις τέρατα την κατάλληλη στιγμή. Και, όπως είπαμε, όσο προχωράς στο gameplay γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό, γιατί όχι, εθιστικό.

Για το καλό (μου)

Είναι δωρεάν (App Store και Google Play), τα κείμενα είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά, καταλαμβάνει 140MB περίπου (στο Android smartphone που έχω), δίνεις κάποια ανώνυμα στοιχεία για να βοηθήσεις τους επιστήμονες, αν θες μοιράζεσαι τα δεδομένα (που δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνεις αλλά το παιχνίδι δεν σε πιέζει), ο σκοπός είναι ιερός, το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό.

 

Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Κι ένας επιπλέον λόγος, πέραν του προσωπικού, είναι πως το ‘Sea Hero Quest’ γκρεμίζει με βαριοπούλα κάτι παλαιολιθικά στερεότυπα για τα videogames και το κακό που μας κάνουν. Ε, λοιπόν, αυτό είναι σίγουρα για καλό. Άρα, και αντικειμενικά, φουλ ψυχρά να το δεις, εδώ γίνεσαι πραγματικός ήρωας. Και είναι στο χέρι σου, κυριολεκτικά.

Απαραίτητη διευκρίνιση προς αποφυγή παρεξηγήσεων: το Sea Hero Quest δεν είναι μόνο για πελάτες της Cosmote, μπορείς να το παίξεις όποιον πάροχο κινητής τηλεφωνίας κι αν χρησιμοποιείς.